10 najpoznatijih žena u povijesti koje su promijenile svijet

10 najpoznatijih žena u povijesti koje su promijenile svijet
Shutterstock

Poznate žene u povijesti često su zanemarene, no njihov utjecaj je neizmjeran. Od znanstvenica do umjetnica, hrabre žene mijenjale su svijet svojim dostignućima i borbom za prava.

Među najpoznatijim ženama u povijesti su Marie Curie, Frida Kahlo, Rosa Parks, Coco Chanel i Majka Tereza, no spomenut ćemo još neke. Svaka je na svoj način ostavila neizbrisiv trag – bilo revolucionarnim otkrićima, umjetničkim izrazom, borbom protiv nepravde, inovacijama u modi ili humanitarnim radom.

Ove žene inspiriraju nove generacije da slijede svoje snove i mijenjaju svijet nabolje. Njihove priče otkrivaju snagu volje i ustrajnosti u borbi protiv predrasuda i ograničenja.

1. Marie Curie (1867–1934)

Marie Curie
Unsplash

Marie Curie bila je poljsko-francuska znanstvenica koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu fizike i kemije. Rođena kao Maria Skłodowska u Varšavi, preselila se u Pariz gdje je započela svoju briljantnu karijeru.

Njezin najveći doprinos znanosti bilo je otkriće radioaktivnosti. Zajedno sa suprugom Pierreom Curiejem, Marie je otkrila dva nova kemijska elementa: polonij i radij. Ova otkrića donijela su joj prvu Nobelovu nagradu za fiziku 1903. godine.

Marie Curie nije stala na tome. Nakon smrti supruga, nastavila je s istraživanjima i 1911. osvojila drugu Nobelovu nagradu, ovaj put za kemiju. Time je postala prva osoba u povijesti s dvije Nobelove nagrade u različitim znanstvenim disciplinama.

Tijekom Prvog svjetskog rata, Marie je razvila prijenosni rendgenski uređaj koji je spasio mnoge živote na bojišnici. Njezin rad s radioaktivnim materijalima nažalost je utjecao na njezino zdravlje, ali je postavio temelje za buduća istraživanja.

Marie Curie bila je pionirka u svijetu znanosti i inspiracija ženama diljem svijeta. Njezin rad i danas se cijeni, a njezino ime nosi mjerna jedinica za radioaktivnost – kiri.

2. Frida Kahlo (1907.-1954.)

Frida Kahlo bila je jedna od najvažnijih umjetnica 20. stoljeća, poznata po svom jedinstvenom stilu koji kombinira nadrealizam, simbolizam i meksički folklor. Rođena 1907. godine u Meksiku, Kahlo je u mladosti doživjela ozbiljnu prometnu nesreću koja je ostavila trajne posljedice na njezino zdravlje, što se kasnije odrazilo i u njezinoj umjetnosti.

Njezina djela često istražuju bol, ranjivost, identitet i ljudsku snagu, pri čemu je koristila autoportrete kako bi izrazila svoje unutarnje borbe. Također je kroz svoja djela odražavala složenost meksičkog identiteta, te povezivala kulturne motive s osobnim iskustvima.

Frida Kahlo pridonijela je umjetničkom svijetu time što je otvoreno tematizirala fizičku i emocionalnu bol, što je u to vrijeme bilo neuobičajeno, posebno za žene. Kroz njezine slike poput “Slomljeni stup” i “Henry Ford Hospital,” prikazivala je tjelesne deformacije i bolove na način koji je bio duboko osoban, ali i univerzalan.

Osim toga, bila je politički aktivna i zagovornica marksizma, što je odražavala i u svojoj umjetnosti i svakodnevnom životu. Njeno djelovanje inspiriralo je feministički pokret, a ona je postala simbol otpora i borbe za jednakost spolova.

Frida Kahlo nije samo ostavila neizbrisiv trag u svijetu umjetnosti, već je postala ikona koja je nadahnula generacije žena i umjetnika diljem svijeta, promičući teme rodne jednakosti, tjelesne autonomije i kulturnog identiteta.

Frida Kahlo
Shutterstock

3. Helena Rubinstein (1870.–1965.)

Helena Rubinstein bila je poljska poduzetnica koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu kozmetike. Rođena je 1870. godine u Krakovu, a umrla 1965. u New Yorku.

Njezina poduzetnička priča počela je 1902. godine kada je emigrirala u Australiju. Tamo je otvorila svoj prvi kozmetički salon u Melbourneu, nudeći besplatne savjete klijenticama.

Rubinstein je brzo proširila svoje poslovanje. Otvorila je salone u Londonu 1908. i Parizu 1912. godine. Njezin uspjeh temeljio se na inovativnom pristupu ljepoti i poslovanju.

Ključ njezina uspjeha bila je krema za uljepšavanje koju je distribuirala. Recept za ovu kremu potekao je od njezine majke, što pokazuje Heleninu sposobnost prepoznavanja vrijednosti obiteljskog nasljeđa.

Helena Rubinstein nije stala samo na kremama. Proširila je svoju ponudu na razne kozmetičke proizvode i usluge. Njezini saloni postali su mjesta elegancije i inovacije u svijetu ljepote.

Svojim radom, Helena je postavila temelje moderne kozmetičke industrije. Pokazala je da žene mogu biti uspješne poduzetnice u doba kada to nije bilo uobičajeno.

4. Majka Tereza (1910–1997)

Majka Tereza, rođena kao Agnes Gonxha Bojaxhiu, bila je jedna od najpoznatijih humanitarki 20. stoljeća. Rođena je 1910. godine u Skopju, u obitelji albanskog podrijetla.

Sa samo 18 godina odlučila je postati časna sestra. Otputovala je u Indiju gdje je radila kao učiteljica u Kalkuti. No, 1946. godine doživjela je “poziv unutar poziva” i odlučila posvetiti život siromašnima.

Osnovala je red Misionarke ljubavi 1950. godine. Njezin rad s najsiromašnijima u Kalkuti privukao je svjetsku pozornost. Pomagala je bolesnima, siromašnima i napuštenima bez obzira na njihovu vjeru.

Za svoj humanitarni rad primila je brojne nagrade:

  • Padma Shri, indijsko državno odlikovanje
  • Nobelova nagrada za mir
  • Bharat Ratna, najviše indijsko civilno odlikovanje

Majka Tereza umrla je 5. rujna 1997. u Kalkuti. Katolička crkva proglasila ju je sveticom 2003. godine, što je jedan od najbržih postupaka kanonizacije u povijesti.

Njezin život i rad nadahnuli su mnoge. Pokazala je da jedna osoba može napraviti veliku razliku u svijetu kroz ljubav i predanost drugima.

Majka Tereza
Unsplash

5. Rosa Parks (1913–2005)

Rosa Parks rođena je 4. veljače 1913. u Tuskegeeu, Alabama. Odrasla je na farmi svojih bake i djeda, gdje je doživjela rasnu diskriminaciju od rane dobi.

Parks je postala simbol borbe za građanska prava 1. prosinca 1955. Tog dana odbila je ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelom putniku u Montgomeryju, Alabama. Njezin čin građanske neposlušnosti pokrenuo je bojkot autobusa u Montgomeryju.

Bojkot je trajao 381 dan i završio ukidanjem segregacije u javnom prijevozu. Parks je zbog svog hrabrog postupka izgubila posao, ali je stekla svjetsku slavu kao “majka pokreta za građanska prava”.

Nakon preseljenja u Detroit, Parks je nastavila svoj aktivizam. Radila je za kongresnika Johna Conyersa i osnovala Institut Rosa i Raymond Parks za samozapošljavanje.

Za svoj doprinos borbi za jednakost, Parks je primila brojne nagrade:

  • Predsjednička medalja slobode
  • Kongresna zlatna medalja
  • Statua u Nacionalnoj dvorani statua u Kapitolu

Rosa Parks preminula je 24. listopada 2005. u dobi od 92 godine. Njezin život i djelo i danas nadahnjuju ljude diljem svijeta u borbi protiv nepravde i diskriminacije.

6. Anna Frank (1929–1945)

Anna Frank bila je židovska djevojčica rođena u Frankfurtu 1929. godine. Njena obitelj preselila se u Amsterdam bježeći od nacista. Anna je postala svjetski poznata po svom dnevniku koji je pisala tijekom Drugog svjetskog rata.

Kada je imala 13 godina, Anna i njena obitelj sakrili su se u tajno skrovište iza očeve tvrtke. Tamo su živjeli dvije godine, strahujući da će ih otkriti.

U skrovištu je Anna pisala o svojim nadama, strahovima i svakodnevnom životu. Njen dnevnik pun je iskrenih misli i osjećaja tinejdžerice u teškim vremenima.

Nažalost, obitelj Frank otkrivena je 1944. godine. Poslani su u koncentracijske logore, gdje su Anna i njena sestra umrle od tifusa. Anin otac Otto bio je jedini preživjeli iz obitelji.

Nakon rata, Ottu je predan Annin dnevnik. Odlučio ga je objaviti, ispunjavajući Anninu želju da postane spisateljica. Dnevnik je preveden na više od 70 jezika i postao je jedan od najčitanijih svjedočanstava o holokaustu.

Annina priča dirnula je milijune ljudi diljem svijeta. Njen dnevnik podsjeća nas na užase rata i važnost ljudskosti u najtežim trenucima.

Anna Frank
Unsplash

7. Amelia Earhart (1897–1937)

Amelia Earhart bila je američka avijatičarka i pionirka zrakoplovstva. Rođena 1897. godine, Amelia je postala inspiracija mnogim ženama diljem svijeta.

Njezina strast prema letenju započela je 1920. godine nakon kratke vožnje avionom na izložbi. Odlučna u svojoj namjeri, radila je razne poslove kako bi uštedjela novac za satove letenja.

Earhart je postigla nevjerojatan uspjeh 1932. godine. Postala je prva žena koja je samostalno preletjela Atlantski ocean. Ovaj podvig učinio ju je svjetski poznatom.

No, to nije bio njezin jedini rekord. Amelia je također bila prva osoba koja je samostalno letjela od Havaja do Kalifornije, prevalivši udaljenost od 3875 kilometara.

Njezina odvažnost i postignuća nisu se zaustavila. 1935. godine ostvarila je još jedan povijesni let od Los Angelesa do Mexico Cityja.

Nažalost, Ameliin posljednji let 1937. godine završio je tragično. Nestala je tijekom pokušaja leta oko svijeta, ostavljajući za sobom bogato nasljeđe u svijetu avijacije.

Amelia Earhart ostaje simbol hrabrosti i ženskog osnaživanja. Njezina priča i danas nadahnjuje nove generacije pilota i avanturista.

8. Coco Chanel (1883–1971)

Coco Chanel, rođena kao Gabrielle Bonheur Chanel, bila je francuska modna dizajnerica koja je revolucionirala žensku modu. Njezino djetinjstvo bilo je teško – nakon smrti majke završila je u sirotištu.

Chanel je započela karijeru kao pjevačica u kafićima. Kasnije je upoznala imućne muškarce koji su joj pomogli pokrenuti prvi butik. Njezin jedinstven stil brzo je privukao pažnju.

Ona je oslobodila žene od korzeta i uvela udobniju odjeću. Mala crna haljina, koju je Chanel popularizirala, postala je simbol elegancije. Također je uvela hlače u žensku garderobu, što je bilo revolucionarno u to vrijeme.

Chanel No. 5, parfem koji je lansirala 1921. godine, i danas je jedan od najprodavanijih mirisa na svijetu. Njezin prepoznatljiv dizajn uključuje tweed kostime, biserne ogrlice i quilted torbice.

Zanimljivo je da je Chanel popularizirala preplanulost. Nakon povratka s krstarenja u Cannesu, njezin preplanuli ten postao je novi beauty standard.

Chanel je živjela u hotelu Ritz u Parizu više od 30 godina. Umrla je 1971. u 88. godini života, ostavivši za sobom neizbrisiv trag u svijetu mode.

Coco Chanel
Shutterstock

9. Indira Gandhi (1917–1984)

Indira Gandhi bila je jedna od najutjecajnijih žena u povijesti Indije. Rođena je 19. studenog 1917. u Allahabadu, kao kći Jawaharlala Nehrua, prvog indijskog premijera.

Politika je bila dio njezina života od malih nogu. Odrasla je u okruženju gdje se o političkim temama raspravljalo svakodnevno. Ovo je značajno utjecalo na njezin kasniji životni put.

Gandhi je postala prva žena na mjestu premijera Indije 24. siječnja 1966. godine. Ova je činjenica posebno važna jer je postavila temelje za buduće ženske političke vođe u zemlji.

Tijekom svog mandata, Gandhi je donijela brojne važne odluke. Nacionalizirala je banke i ukinula povlastice indijskih prinčeva. Također je vodila Indiju kroz rat s Pakistanom 1971. godine.

Nažalost, njezin život završio je tragično. Ubijena je 31. listopada 1984. od strane vlastitih tjelohranitelja. Unatoč kontroverzama, Indira Gandhi ostaje upamćena kao snažna političarka koja je ostavila dubok trag u indijskoj povijesti.

10. Helen Keller (1880–1968)

Helen Keller bila je američka književnica i aktivistica rođena u Alabami. S 19 mjeseci preživjela je tešku bolest koja joj je oduzela vid, sluh i govor. Unatoč tim preprekama, postala je simbol snage i inspiracija mnogima.

Prekretnica u njenom životu došla je 1887. godine. Tada je, sa sedam godina, upoznala Anne Sullivan, učiteljicu koja će joj promijeniti život. Sullivan je koristila inovativne metode da Helen nauči komunicirati.

Helen je s vremenom naučila čitati Brailleovo pismo i koristiti znakovni jezik. Njen napredak bio je nevjerojatan. Završila je fakultet i postala prva gluhoslijepa osoba s diplomom.

Keller je bila strastvena zagovornica prava osoba s invaliditetom. Putovala je svijetom držeći predavanja i pišući knjige. Njezin rad je pomogao promijeniti percepciju o sposobnostima osoba s invaliditetom.

Osim aktivizma, Helen je bila i plodna autorica. Napisala je brojne knjige, uključujući svoju autobiografiju “Priča mog života”. Njezini spisi puni su optimizma i životne mudrosti.

Helen Keller ostavila je neizbrisiv trag u povijesti. Njezin život dokazuje da se uz odlučnost i podršku mogu prevladati i naizgled nepremostive prepreke. Umrla je 1968. godine, ali njezina inspirativna priča živi i danas.