Što je Lenucijeva potkova ili Zelena potkova u Zagrebu?

Što je Lenucijeva potkova ili Zelena potkova u Zagrebu?
Shutterstock

Zelena potkova ili Lenucijeva potkova (Lenuzzijeva potkova) je naziv za donjogradsku urbanističku matricu/cjelinu koja se sastoji od niza trgova i parkova u Donjem gradu u Zagrebu. U samom centru metropole, Lenucijeva potkova sastoji se danas od sedam trgova i jednog vrta:

  • Trg Nikole Šubića Zrinskog,
  • Trg Josipa Jurja Strossmayera,
  • Trg kralja Tomislava,
  • Trg dr. Ante Starčevića,
  • Trg Marka Marulića,
  • Trg Ivana, Antuna i Vladmira Mažuranića,
  • Trg Republike Hrvatske i
  • Botaničkog vrta.
Lenucijeva potkova
Shutterstock

Zanimljivo je reći da su unutar same Lenucijeve potkove stacionirana i još dva trga:

  • Trg Petra Svačića (Snačića) i
  • Trg Petra Preradovića.

Naziv “potkova” dolazi od zelenilom uređenih trgova i vrta u obliku slova “U” koje ujedno s zapadne, istočne i južne strane svijeta okružuje samo središte Zagreba. Ime “Lenucijeva” je dobila po istaknutom zagrebačkom urbanistu i arhitektu s kraja 19. i početka 20. stoljeća kojem se pripisuje sama ideja stvaranja ovakve “zelene potkove”. To je bio Milan Lenucij.

Po kome su trgovi nazvani?

Šest od sedam trgova Lenucijeve potkove nazvano je po znamenitim ljudima iz hrvatske povijesti:

Kralj Tomislav prvi je hrvatski kralj koji je vladao od 925. do 928. godine.

Marko Marulić (18. kolovoza 1450. – 5. siječnja 1524.) bio je hrvatski narodni pjesnik i renesansni humanist.

Nikola Šubić Zrinski (1508. – 7. rujna 1566.) bio je grof i jedna od najvećih ikona hrvatske i mađarske povijesti.

Ivan Mažuranić (11. kolovoza 1814. – 4. kolovoza 1890.) bio je hrvatski pjesnik, jezikoslovac, pravnik i političar koji se smatra jednom od najznačajnijih osoba političkog i kulturnog života Hrvatske sredinom 19. stoljeća.

Josip Juraj Strossmayer (4. veljače 1815. – 8. svibnja 1905.) bio je hrvatski političar, biskup i utemeljitelj Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Ante Starčević (23. svibnja 1823. – 28. veljače 1896.) bio je hrvatski političar i književnik koji je zbog svojih ideja hrvatskog nacionalizma poznat kao Otac domovine.

Lenucijeva potkova
Shutterstock

Lenucijeva potkova i njeni trgovi i parkovi

Iako ima nešto zanimljivo za reći o svim trgovima Lenucijeve potkove, tri se zaista ističu.

Trg kralja Tomislava, kojeg mještani zovu Tomislavac, nalazi se ispred glavnog željezničkog kolodvora. Ljeti je park pun ljudi koji upijaju sunce, leže na travi, čitaju knjigu ili imaju piknik. Zimi, u vrijeme Adventa, park izgleda baš kao prizor iz bajke sa svjetlucavim svjetlima koja okružuju cijeli park i padaju sa stabala, a naravno, kultno klizalište zauzima mjesto u samom centru.

Prekrasni park Nikole Šubića Zrinskog. popularno nazvan Zrinjevac, nalazi se u samom središtu Zagreba. U sredini parka nalazi se glazbeni paviljon koji mu daje poseban šarm, au adventsko vrijeme park je lijepo ukrašen rasvjetom i brojnim štandovima s hranom, pićem, rukotvorinama i umjetničkim djelima.

Trg Republike Hrvatske poznat je po zadivljujućoj zgradi Hrvatskog narodnog kazališta i dvjema skulpturama Ivana Meštrovića: Zdenac života i Povijest Hrvata. Donedavno je ovaj trg bio poznat kao Trg maršala Tita.

Zagreb je dobio srebrnu plaketu i nagradu Zlatni cvijet Europe 2013. Godine 2016. Zagreb je drugu godinu za redom izabran za najbolju božićnu destinaciju.

Lenucijeva potkova
Shutterstock

Botanički vrt

Uz Marulićev trg nalazi se Botanički vrt koji je jedini vrt u Lenucijevoj potkovi. Ovaj vrt dovoljno je velik da povezuje Marulićev trg s Glavnim kolodvorom i Tomislavcem. Tako je Lenuci zatvorio svoj sustav u obliku slova U. Botanički vrt je mjesto na koje morate otići kada se zaista želite odmoriti od gradske buke i uživati u svim čarima prirode i ljepoti njenog cvijeća.

Botanički vrt u Zagrebu najstariji je sveučilišni botanički vrt u Hrvatskoj, a zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture. U vrtu se nalazi oko 5000 različitih vrsta, a oko 300 ih je zaštićeno.