Posljednje djelo velikih umjetnika: od van Gogha do Warhola

Posljednje djelo velikih umjetnika: od van Gogha do Warhola
unsplash.jpg

Posljednje djelo nekog umjetnika može biti zapanjujući prozor u njihove posljednje trenutke. Jesu li ti trenuci bili prožeti tugom ili srećom, jesu li uopće mogli pretpostaviti da su im ovo posljednji potezi kistom? Pogledajmo koju priču pričaju posljednja djela velikih umjetnika; od Vincenta van Gogha do Andyja Warhola.

Posljednje djelo Vincenta Van Gogha – Tree Roots (1890.)

Godinama se Wheatfield with Crows smatralo posljednjom Van Goghovom slikom, ali to zapravo možda i nije točno – što je tvrdnja koju podupire Van Goghov muzej u Amsterdamu. Prema eseju iz 2012. koji su napisali Van Goghovi stručnjaci Bert Maes i Louis van Tilborgh, ovo je djelo “ranije grubo pripisano srpnju 1890. godine, ali ispada da je to bila jedna od posljednjih Van Goghovih slika, ako ne i posljednja.”

Posljednje djelo Georgie O’Keeffe — The Beyond (1972.)

Često nazivana kao “majka američkog modernizma”, Georgia O’Keeffe poznata je po svojim šarenim uljanim slikama, koje prikazuju cvijeće iz velike blizine, njujorške nebodere i neplodne krajolike Novog Meksika. Pred kraj života njezin se vid pogoršao zbog makularne degeneracije, ostavljajući je samo oslanjajući se na periferni vid. To je za ovu vizualnu umjetnicu bio razoran udarac, a 1972. je godine bila prisiljena prestati slikati uljem, iako je nakon toga nastavila slikati uz pomoćnika. Unatoč tome, njezino posljednje djelo, The Beyond (1972.), visoko je djelo koje smrt gleda izravno u lice. Čini se da O’Keeffe ovdje razmišlja o veličini postojanja i nemogućem pojmu onoga što slijedi.

Posljednje djelo Claudea Moneta — Les Grandes Décorations (1926.)

Les Grandes Décorations (1920.-26.) među Monetovim su najpoznatijim djelima — golemi zakrivljeni murali koji prikazuju poznate lopoče koji su obrubljivali njegovo voljeno jezero. Monet je na ideju došao kada je imao 70 godina, a trebalo mu je deset godina da dovrši radove. Umjetnik je naslikao Les Grandes Décorations kada su mu i vid i zdravlje slabili. Morao je sagraditi novi atelje kako bi primio ogromna platna veličine 91 x 2 metra i pritom je gotovo oslijepio od katarakte. Kako mu je vid slabio, njegovi su radovi prelazili iz živih, svijetlih boja u zamućene mješavine smeđe i crvene boje. Monet je pisao pisma prijateljima, opisujući kako boje postaju dosadne i nerazlučive – čak je morao označiti tube boje. Kad su slike konačno bile završene, Monet je bio na samrti. Plodove svojih posljednjih deset godina velikodušno je darovao Francuskoj državi, a radovi su bili obješeni u muzeju l’Orangerie u Parizu.

Keith Haring — Nedovršena slika (1989.)

Keith Haring na njujoršku je umjetničku scenu skočio tijekom 1980-ih godina i postao poznat po svom osebujnom vizualnom jeziku, kojim je istraživao društvene i političke teme. Umjetnik i aktivist, koji se družio s ljudima poput Andyja Warhola, Madonne i Jean-Michela Basquiata, počeo je slikati uzvišena i živopisna djela koja su se suočavala s negativnim percepcijama homoseksualnosti i AIDS-a.

Nedovršena slika zastrašujući je završni rad, dovršen malo prije nego što je Haring umro od komplikacija povezanih s AIDS-om 1990. godine. Slika služi kao dirljiva izjava o životu prekinutom u nježnoj dobi od trideset i jedne godine, zbog bolesti za koju je država činila malo.

Posljednje djelo Jeana-Michela Basquiata — Riding With Death (1988.)

Haringov suvremenik, Basquiat je bio još jedan električni mladi glas na njujorškoj sceni 80-ih. Nakon što je počeo kao umjetnik grafita u Lower East Sideu 1970-ih, Basquiat je do 80-ih izlagao neoekspresionističke slike u galerijama i muzejima diljem svijeta. Je li Riding With Death (1988.) zapravo posljednja Basquiatova slika ili nije, još uvijek je predmet neke rasprave. U svakom slučaju, djelo svakako ima jednu izrazito morbidnu kvalitetu koja budi osjećaj kraja. Doista, Basquiat ga je naslikao samo nekoliko mjeseci prije vlastite smrti od predoziranja heroinom 1988. godine. Kosturu iz usta curi smeđe i crno ulje, kao da je zagrizao lik koji ga jaše i nastavlja žvakati. To bi se moglo protumačiti kao Basquiat odraz opasnosti koje mu je nanosio njegov način života.

Frida Kahlo — Viva La Vida, Watermelons (1954.)

Omiljena meksička umjetnica Frida Kahlo poznata je po svojim magičnim realističkim autoportretima te svojim živopisnim i beskompromisnim prikazima ženskog iskustva. Viva La Vida (1954.) posljednji je umjetničin rad, dovršen samo osam dana prije nego što je umrla, u dobi od 47 godina 1954. godine. Službenim uzrokom smrti proglašena je plućna embolija, no mnogi vjeruju da je njezina smrt samoubojstvo. Nakon što je provela mjesece prikovana za krevet poslije amputiranja noge, Kahlo se nosila s kroničnom boli, a već si je pokušala oduzeti i život. U noći kada je umrla, dala je svom suprugu – umjetniku Diegu Riveri – dar za godišnjicu braka, više od mjesec dana unaprijed. Slika je mrtva priroda s lubenicama, voćem koje je u Meksiku prepuno kulturnog simbolizma kao popularna ikona u Dia de los Muertos — festivalu Dana mrtvih. Kahloin natpis na dinjama, viva la vida proganjajuća je fraza koja na španjolskom znači živio život.

Diego Rivera —  The Watermelons (1957.)

Kahlin suprug, Diego Rivera, bio je još jedan istaknuti meksički slikar i kulturni kritičar. Njegove velike freske pomogle su uspostaviti meksički pokret murala, a njegova nestabilna veza s Fridom bila je inspiracija za mnoge njezine slike. Nekoliko godina stariji od nje, Rivera je umro prirodnom smrću u dobi od 70 godina, samo tri godine nakon prerane smrti svoje supruge. Njegovo posljednje djelo bilo je ulje na platnu, koje, u čudnom odjeku odabrane slike njegove ljubavnice, također prikazuje lubenice. Slika je navodno nastala nakon što ga je Dolores Olmedo, jedna od njegovih najvećih pristaša i mecena, naručila da je naslika za nju. U početku je Rivera odbio, rekavši da ‘ne voli slikati lubenice’. Tek kad je Olmedo zaprijetila da će naručiti još jednog istaknutog umjetnika, uvijek ponosni Rivera je pristao. The Watermelons (1957.) bile su posljednja slika koju je dovršio i potpisao.

Posljednje djelo Francisa Bacona — Study Of A Bull (1991.)

Figurativni slikar Francis Bacon, umro je od srčanog udara 1992. godine. Bio je to posljedica kronične astme koja ga je mučila cijeli život. Study Of A Bull dovršena je samo nekoliko mjeseci prije umjetnikove smrti, ali nikada nije viđena u javnosti. Budući da je cijelo vrijeme svog postojanja provela u vrlo privatnoj londonskoj zbirci, slika nikada nije bila izložena, pa čak ni viđena, osim od strane šačice ljudi. Zapravo, otkriveno je tek nekoliko godina nakon umjetnikove smrti, kada je povjesničar umjetnosti Martin Harrison istraživao Baconov rad za objavljivanje Francis Bacon Catalogue Raisonné. Harrison sugerira da je Bacon znao da je blizu smrti kada je dovršavao ovo upečatljivo djelo, a slika predstavlja umjetnika koji se bori sa smrtnošću.

Édouard Manet — A Bar At The Folies-Bergère (1882.)

Ozloglašeni francuski slikar Édouard Manet bio je jedan od prvih umjetnika 19. stoljeća koji je slikao moderni život, postavši središnja figura na prijelazu iz realizma u impresionizam. Njegova posljednja slika zapravo je jedna od njegovih najpoznatijih i najomiljenijih, A Bar At The Folies-Bergère, koja je dovršena 1882. godine, godinu dana prije nego što je umro nakon što mu je amputirano stopalo zbog gangrene. Slika pokazuje Manetovu predanost realizmu, ali je izazvala mnogo rasprava među kritičarima, zbog zbunjujuće upotrebe perspektive, budući da ženski odraz u zrcalu ne slijedi točnu stvarnost. Prema Tate Modernu, “Na Manetovoj slici, konobarica gleda izvan okvira, promatrana od strane sjenovitog muškog lika. Čini se da se cijela scena odražava u zrcalu iza šanka, stvarajući složenu mrežu gledišta.” Djelo je izvorno pripadalo Manetovu susjedu, skladatelju Emmanuelu Chabrieru, koji ga je objesio preko svog klavira.

Posljednje djelo Marka Rothkoa — Untitled (1970.)

Jedan od majstora američkog apstraktnog ekspresionizma (iako je odbio ovu kategorizaciju), Mark Rothko poznat je po svojim živopisnim i odvažnim multiformnim slikama. Početkom 1968. godine Rothku je dijagnosticirana blaga aneurizma aorte, ali je ignorirao upute liječnika i nastavio puno piti i pušiti, izbjegavati vježbanje i držati se nezdrave prehrane. Prema riječima njegove prijateljice Dore Ashton, postao je “jako nervozan, mršav, nemiran”. Počeo je usmjeravati svoju pozornost na manje, fizički manje naporne radove, uključujući akril na papiru, i proizveo je niz izrazito sumornih radova u tamnijim, izblijedilim bojama. U međuvremenu, Rothkov brak postajao je sve problematičniji i on se 1969. godine rastavio od svoje supruge Mell, prije nego što se preselio u svoj studio. Dana 25. veljače 1970. Rothkov pomoćnik pronašao je umjetnika kako leži mrtav na podu ispred umivaonika, prekriven krvlju. Žiletom je prerezao arteriju na desnoj ruci. Njegov posljednji komad, možda čak i proročanski, bio je žarko crvene boje.

Henri Matisse — La Gerbe (1953.)

Henri Matisse bio je iznimno utjecajan umjetnik koji je pomogao definirati i oblikovati europsku vizualnu kulturu ranog 20. stoljeća. Najpoznatiji kao slikar, njegova ekspresivna upotreba boja i poteza kistom postala je pokazatelj fovističkog stila. Međutim, 1941. godine, Matisseu je dijagnosticiran rak abdomena, te je bio podvrgnut operaciji zbog koje nije mogao hodati. Slikarstvo i kiparstvo postalo je fizički nemoguće, pa je prigrlio novu vrstu medija — izreze. Uz pomoć svojih pomoćnika, počeo je stvarati kolaže od rezanog papira, prethodno obojenog gvašom i složenog u šarene i živahne oblike. Njegovo posljednje djelo, Le Gerbe (1953.), što znači Snop, bilo je djelo izrađeno od keramičkih pločica ugrađenih u gips, dovršeno godinu dana prije njegove smrti. Čak i u svojim posljednjim godinama, nastavio je inovirati i redefinirati pokret.

Hieronymus Bosch – The Flight to Heaven

Hieronymus Bosch, poznat je po zamišljanju histerične agonije i ekstaze sljedećeg carstva u svojim detaljnim slikama, od kojih su mnoge—uključujući i Visions of the Afterlife —korištene kao vrata za oltarne slike. Na temelju povijesne analize Boschova djela, ploča koja prikazuje The Flight from Heaven bila je njegova posljednja slika, neuobičajeno tamne palete koja je možda nagovijestila njegov konačni pad u divljanju raširene epidemije kolere, kojoj na kraju je podlegao 1516. godine.

Posljednje djelo Leonarda da Vincija – The Virgin and Child with Saint Anne (1510.)

Smatra se da je sliku naručio Louis XII od Francuske kako bi proslavio rođenje svoje jedine kćeri, Claude, 1499. godine. Ali ova slika nikada nije isporučena Luju XII., koji je umro 1515. godine. Po svoj prilici, Franjo I., nasljednik Luja XII. kao francuski kralj, kupio ju je od Leonardova pomoćnika, Salaija, za znatnu svotu.

Rembrandt van Rijn – Simeon in the Temple (oko 1669.)

U rujnu 1669. godine, manji slikar posjetio je Rembrandta i primijetio da je ovo djelo (po slikarevu mišljenju) nedovršeno. Slika je ostala nedovršena nakon Rembrandtove smrti, ali vjeruje se da je učenik i sljedbenik, Van den Eckhout, kasnije radio na licu figure majke.

Paul Gauguin – Women with White Horse (1903.)

Gauguin nije mogao znati koliko je njegova posljednja slika zapravo bila dalekovidna. Djelo koje prikazuje žene u polju ispod jarkoplavog neba u pozadini ima bijeli križ pod kojim je umjetnik pokopan iste godine kad je slika nastala, 1903. godine.

Posljednje djelo Gustava Klimta – The Bride (nedovršeno, 1918.)

The Bride je bila jedna od nekoliko slika koje su ostale u Klimtovom studiju u Beču nakon njegove smrti početkom 1918. godine. Desnom polovicom dominira polugola ženska figura, iako su umjetnikovi napori da naslika ukrasni odjevni uzorak preko njezina tijela jasno vidljivi . Povjesničarka umjetnosti Alessandra Comini opisala ju je ovako: “Koljena su bila savijena, a noge raširene kako bi se otkrilo pažljivo detaljno stidno područje na kojem je umjetnik ležerno počeo slikati preklopnu ‘haljinu’ sugestivnih i simboličnih ornamentalnih oblika.”

Kazimir Maljevič – Autoportret (1933.)

Malevičev posljednji rad, autoportret iz 1933. godine, naslikan je dvije godine prije umjetnikove smrti od raka u dobi od 57 godina. Dok je ležao na samrti, napisao je: “Isključen sam iz života… nalazim se u drugom svijetu, svijetu punom tuge i žalosti.” Prema Chambazu: “On više ne slika, ali živi okružen svojim slikama ili, točnije, leži ispod njih. Njegov bolesnički krevet postavljen je uza zid gdje, zbijeno poput sardina, blista desetak njegovih jarko obojenih geometrijskih slika.”

Posljednje djelo Andyja Warhola – Red Lenin (1987.)

To bi mogla biti donekle iznenađujuća tema za pop umjetnika najpoznatijeg po šarenim slikama Marilyn Monroe, limenkama juhe Campbell, Elvisu i bocama Cole. Ali kada je Warhol posjetio svog prijatelja Bernda Klûsera u Münchenu i dobio otkinutu fotografiju još uvijek mladog Lenjina, 20 godina prije revolucije, sinula je inspiracija. Warhol je umro u veljači 1987. godine nakon komplikacija od operacije žučnog mjehura.