Albert Camus: 5 trenutaka koji su mu oblikovali filozofiju

Albert Camus: 5 ključnih trenutaka koji su oblikovali njegovu filozofiju
Shutterstock

Albert Camus (1913-1960), francuski književnik i filozof alžirskog porijekla, ostaje jedan od najznačajnijih mislilaca 20. stoljeća. Njegovo djelo obuhvaća različite forme – od romana, esejistike do kazališnih komada – ali središnja tema koja se proteže kroz njegova djela jest koncept apsurda.

The Stranger
Shutterstock

Albert Camus – život i pozadina

Albert Camus, rođen 7. studenog 1913. godine u Mondoviju u Alžiru, odrastao je u jednom od najsiromašnijih okruženja pod francuskom kolonijalnom vlašću. Njegova obiteljska povijest obilježena je tragedijom i borbom.

Samo godinu dana nakon njegovog rođenja, njegov otac, Lucien Camus, poginuo je u Prvom svjetskom ratu, ostavivši njegovu majku Catherine, polugluhu i nepismenu čistačicu, da sama podiže Alberta i njegovog starijeg brata. Zbog njihove oskudice, obitelj je morala živjeti kod bake u radničkom kvartu u Alžiru. Unatoč tim izazovima, mladi Camus pokazao je izvanredan intelektualni potencijal.

Pohađao je srednju školu u Alžiru, gdje je razvio strast prema sportu, posebno nogometu, i književnosti. Nažalost, njegova sportska karijera prekinuta je kada je u njegovim tinejdžerskim godinama dijagnosticirana tuberkuloza, bolest koja će ga pratiti cijelog života. Unatoč toj prepreci, nastavio je sa svojim obrazovanjem i dobio stipendiju za studij filozofije na Sveučilištu u Alžiru.

Dok je bio student, pridružio se kazališnoj trupi i započeo svoj književni rad. Njegova mladost u Alžiru, suočavanje s bolešću, siromaštvom i kolonijalnom politikom duboko su oblikovali njegovo književno i filozofsko razmišljanje, stvarajući temelj za njegove kasnije radove koji se bave pitanjima egzistencijalizma, apsurda i ljudske slobode.

Filozofija apsurda Alberta Camusa

Filozofija apsurda Alberta Camusa centralna je i neizbježna komponenta njegovog filozofskog razmišljanja, duboko ukorijenjena u njegovom vlastitom životnom iskustvu i opažanjima ljudske kondicije.

Za Camusa, apsurd predstavlja temeljni sukob između naše težnje za traženjem značenja i inherentnom besmislenošću svemira. Umjesto da predloži rješenje ili utočište od tog apsurda, Camus sugerira da ga moramo otvoreno prepoznati i suočiti se s njim. Njegova filozofija nije nihilistička; iako priznaje besmislenost života, Camus ne tvrdi da je život nevrijedan življenja.

Naprotiv, on smatra da upravo naše suočavanje s apsurdom može dovesti do pobune i strastvenog življenja. U svom klasičnom esejističkom djelu “Mit o Sizifu”, Camus koristi primjer Sizifa, osuđenog da vječno gura stijenu uz brdo samo da bi je ponovno gledao kako se kotrlja natrag, kao metaforu ljudske egzistencije.

Umjesto da ovu priču interpretira kao beskrajnu patnju, Camus je vidi kao izazov: Sizif, suočen s beskonačnom i besmislenom borbom, može ipak pronaći zadovoljstvo u samom činu nastavka i borbe. Tako Camusova filozofija apsurda ne završava očajem, već pozivom na osobnu pobunu protiv besmisla, potragom za osobnom autentičnošću i strastvenim življenjem unatoč svemu.

Djela Alberta Camusa
Shutterstock

Književna djela Alberta Camusa

Književni opus Alberta Camusa oslikava duboko promišljanje o ljudskoj egzistenciji, moralu i prirodi društva. Jedno od njegovih najpoznatijih djela, “Stranac“, priča je o Meursaultu, čovjeku koji se čini emocionalno otuđenim od svijeta oko sebe i koji, nakon nasumičnog ubojstva, postaje meta društvene osude više zbog svog nedostatka emocija nego zbog samog čina koji je počinio. Kroz ovu priču, Camus istražuje koncept apsurda, otuđenja i društvene nepravde.

“Kuga”, još jedan od njegovih remek-djela, smješten je u grad Oran koji je pogođen smrtonosnom epidemijom. Kroz ovu alegorijsku priču, Camus predstavlja različite ljudske reakcije na krizu, oslikavajući moralne dileme i tražeći smisao u svijetu obilježenom patnjom. “Pad” je introspektivno djelo koje prati monolog glavnog lika, Clamencea, koji analizira vlastitu prošlost i moralno propadanje.

Osim ovih romana, Camus je napisao niz esejističkih djela, među kojima se posebno ističe “Mit o Sizifu”, gdje detaljno razmatra svoju filozofiju apsurda. Camusovi literarni radovi često su mješavina njegove filozofije, političkih stavova i osobnih iskustava, čineći ga jednim od najintrigantnijih i najutjecajnijih književnika 20. stoljeća.

Njegov stil pisanja, istovremeno jasan i duboko emotivan, čini njegova djela pristupačnim, ali i izazovnim, potičući čitatelja na promišljanje o dubokim egzistencijalnim pitanjima.

Politički angažman Alberta Camusa

Albert Camus, iako je primarno poznat kao književnik i filozof, bio je duboko politički angažirana figura čiji su stavovi i djelovanje često izazivali kontroverze unutar intelektualnih krugova svog vremena. U ranim fazama svog života, bio je član Komunističke partije, vođen idealima pravde i jednakosti.

Međutim, razočaran praksama i politikama Staljinove ere, distancirao se od partije i postao jedan od njenih oštrih kritičara. Njegova opozicija prema totalitarizmu, bilo da dolazi s desne ili lijeve strane, bila je konstanta tijekom njegove karijere. Camus se posebno istaknuo svojim kritikama Sovjetskog Saveza i njegove represije, što ga je dovelo u sukob s nekim suvremenim intelektualcima, posebno s Jean-Paulom Sartreom, s kojim je imao poznatu polemiku.

Osim toga, njegov stav prema Alžirskom ratu za neovisnost bio je kompleksan. Iako je rođen u Alžiru i bio svjestan nepravdi kolonijalizma, Camus nije podržavao potpunu neovisnost Alžira. Umjesto toga, zagovarao je federaciju u kojoj bi Francuzi i Alžirci mogli suživjeti kao ravnopravni građani.

Ovaj stav često je bio pogrešno shvaćen i kritiziran s obiju strana. Albert Camus je također bio vokalni protivnik smrtne kazne, smatrajući je barbarizmom nespojivim s civiliziranim društvom. Kroz svoje političke eseje, govore i intervencije, Camus je uvijek isticao važnost individualnih prava, slobode i ljudskog dostojanstva, bez obzira na političke ili ideološke okolnosti.

Citat
Shutterstock

Zanimljivosti o Albertu Camusu

Albert Camus, osim što je bio proslavljeni književnik i filozof, imao je i niz zanimljivih aspekata u svom životu koji su ga činili izuzetno fascinantnom figurom. Prvo, iako je često povezivan s egzistencijalizmom, Camus je sam sebe opisao kao stranca u tom filozofskom pokretu, preferirajući da ga se vidi kroz leću njegove filozofije apsurda. Drugo, bio je strastveni ljubitelj nogometa.

Prije nego što je tuberkuloza prekinula njegovu sportsku karijeru, Camus je bio golman za sveučilišnu nogometnu momčad. Kasnije je izjavio: “Sve što znam o moralu i obavezama čovjeka, naučio sam iz nogometa.” Također, Camus je 1957. godine, u dobi od 44 godine, dobio Nobelovu nagradu za književnost, čime je postao drugi najmlađi dobitnik te prestižne nagrade, odmah nakon Rudyarda Kiplinga. Još jedna intrigantna činjenica o njemu je način na koji je preminuo.

Camus je tragično izgubio život u automobilskoj nesreći 1960. godine. Što je posebno jezivo, pronađen je neraspakiran rukopis njegovog nedovršenog romana “Prvi čovjek” u torbi pored mjesta nesreće. Ironično, unatoč svojoj filozofiji apsurda i nepredvidivosti života, Camus je jednom izrazio dubok strah od umiranja u prometnoj nesreći. Ove i mnoge druge zanimljivosti čine njegov život toliko zanimljivim koliko i njegova književna djela.

Albert Camus, bez sumnje, ostaje jedna od najznačajnijih figura 20. stoljeća, čija se djela i misli duboko urezala u tkivo književne i filozofske zajednice. Njegovo razmatranje apsurda, otuđenja i ljudske egzistencije pruža neprocjenjive uvide u kompleksnost ljudske prirode i svijeta u kojem živimo.

Dok su njegova literarna djela postala kamen-temeljac moderne književnosti, njegov život, sa svim njegovim zanimljivostima i kontroverzama, služi kao svjedočanstvo njegove nepokolebljive posvećenosti istrazi ljudskog iskustva. Camusova ostavština nije samo u njegovim riječima, već i u njegovom primjeru života vođenog strašću, iskrenošću i nepokolebljivom željom za razumijevanjem.