7 fascinantnih činjenica o art deco stilu

7 fascinantnih činjenica o art deco stilu
Shutterstock

Art deco je dekorativni i arhitektonski stil koji se razvio u prvoj polovini 20. stoljeća, posebno između Prvog i Drugog svjetskog rata. Ovaj stil je dobio ime prema nazivu izložbe “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes” održane 1925. godine u Parizu, gdje je prvi put široko predstavljen.

Geometrijski oblici

Geometrijski oblici imaju značajnu ulogu u ovom stilu, koji je dominirao umjetničkim i dizajnerskim praksama tijekom 1920-ih i 1930-ih godina. Ovaj stil je karakteriziran primjenom čistih i preciznih geometrijskih oblika kao temeljnih grafičkih elemenata. Kvadrati, krugovi, trokuti i dijamanti često su se pojavljivali u dekoraciji, dizajnu namještaja i arhitekturi tog razdoblja.

Simetrija je bila ključna komponenta, stvarajući ravnotežu i harmoniju u vizualnom izražavanju. Geometrijski oblici su često korišteni za oblikovanje uzoraka na tkaninama, površinama i umjetničkim djelima, dajući im modernistički izgled.

Ovaj upotreba geometrijskih oblika doprinijela je općem dojmu reda i elegancije u art deco dizajnu, istovremeno izražavajući optimizam i suvremenost tog vremena. Geometrijski oblici su i danas prepoznatljiv dio art deco stila, čime se kontinuirano održava njegova estetska privlačnost i utjecaj na suvremeni dizajn.

Art deco
Shutterstock

Luksuz i raskoš

Luksuz i raskoš igraju ključnu ulogu u estetici i dizajnu ovog stila. Art deco, koji je procvjetao u prvoj polovini 20. stoljeća, često je bio sinonim za luksuz i prestiž. Stil se isticao upotrebom bogatih i skupocjenih materijala poput mramora, zlata, svile i dragog drva, stvarajući tako osjećaj raskoši.

Art deco dizajn karakterizira preciznost i pažljivost u detaljima, što dodatno naglašava luksuzan dojam. Luksuz se ogleda u elegantnim geometrijskim oblicima, simetriji i ornamentima koji krase arhitekturu, namještaj i umjetnost tog razdoblja.

Art deco također odražava raskoš i bogatstvo dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, gdje je luksuz postao ključni dio životnog stila visokog društva. Ovaj spoj luksuza i art deco stila ostavio je trajan utisak u svijetu dizajna, čineći ga jednim od najprepoznatljivijih i najutjecajnijih stilova u povijesti umjetnosti i dizajna.

Simetrija

Simetrija igra izuzetno važnu ulogu u ovom stilu, što je stilski pokret koji se razvio tijekom 1920-ih i 1930-ih godina. U umjetnosti i dizajnu tog razdoblja, simetrija je bila ključna karakteristika i često se primjenjivala kako bi se postigla ravnoteža i harmonija u kompozicijama.

Art deco je poznat po svojoj preciznosti i geometrijskim oblicima, a simetrija je bila sredstvo koje je dodatno naglašavalo njegovu estetiku. Arhitektonski elementi, dekoracija i umjetnička djela često su postavljeni simetrično, stvarajući vizualni sklad. Ovaj akcent na simetriji stvorio je osjećaj reda i stabilnosti, što je bio karakterističan aspekt tog vremena.

Osim toga, simetrija je bila prisutna i u geometrijskim ornamentima koji su ukrašavali površine, kao i u dizajnu namještaja. Simetrični oblici i kompozicije stvarali su dojam elegancije i luksuza koji su bili karakteristični za art deco stil. Sve u svemu, simetrija je ključna estetska karakteristika ovog stila, dodajući mu vizualnu ravnotežu i atraktivnost.

Upotreba ornamentacije

Upotreba ornamentacije igra ključnu ulogu u art deco stilu, koji je značajno obilježio prvu polovicu 20. stoljeća svojim bogatim i dekorativnim dizajnom. Art deco je poznat po svojoj ljubavi prema ornamentaciji i estetskim detaljima koji obogaćuju površine i kreiraju luksuzan izgled.

Ornamenti se koriste kako bi obogatili i uljepšali različite elemente umjetnosti i dizajna, uključujući arhitekturu, namještaj, nakit, modu i umjetnost. Stilizirani cvjetni motivi, geometrijski oblici, vitraži, reljefi i apstraktne figure često se pojavljuju u art deco dizajnu. Ornamenti često nose i simboličko značenje te odražavaju raznolikost i kreativnost tog razdoblja.

Kroz bogatu ornamentaciju, art deco stvara dojam raskoši, prestiža i estetske izvrsnosti, često koristeći skupocene materijale poput zlata, srebra i dragog kamenja. Ornamenti su neizostavan dio tog stila i dodaju dubinu, karakter i ljepotu umjetničkim djelima i dizajnu koji su obilježili to razdoblje.

Uzorak
Shutterstock

Futuristički utjecaji

Futuristički utjecaji igrali su značajnu ulogu u razvoju art deco stila. Art deco, koji se proširio tijekom 1920-ih i 1930-ih godina, dijelio je neke zajedničke teme s futurizmom, umjetničkim pokretom koji je također procvjetao u istom vremenskom razdoblju. Futuristički utjecaji u art decou odražavaju se u izrazito modernističkom i tehnički inspiriranom pristupu dizajnu. Stilizirani motivi aviona, automobila i drugih tehničkih inovacija često su se pojavljivali u art decou, odražavajući fascinaciju brzinom i tehnikom koja je bila karakteristična za futurizam.

Također, futuristički koncepti o energiji i dinamici također su bili prisutni u art decou, često se izražavajući kroz dinamične linije, geometrijske oblike i simetriju. Futuristički utjecaji doprinijeli su stvaranju modernog i progresivnog stila koji se odražavao kroz luksuz i eleganciju, dok je istovremeno odražavao tehničke i tehničke aspekte tog vremena.

Art deco također odražavao optimizam i entuzijazam za budućnost, što je bio ključni aspekt futurističkog pokreta. Ovaj spoj futurističkih utjecaja i art deco stila ostavio je značajan trag u dizajnu i umjetnosti, čineći ga jednim od najprepoznatljivijih i najutjecajnijih stilova u povijesti umjetnosti.

Jarki kontrasti boja

Jarki kontrasti boja igraju važnu ulogu u art deco stilu, koji je obilježio prvu polovicu 20. stoljeća svojim karakterističnim izrazom i estetikom. Art deco se isticao po hrabrim kombinacijama boja koje stvaraju snažne kontraste i vizualno upečatljive kompozicije. Korištenje jarkih boja, kao što su crna, bijela, crvena, zlatna i indigo plava, postalo je prepoznatljiv dio ovog stila.

Kombinacije ovih kontrastnih boja stvarale su dinamičan vizualni dojam i dramatične efekte u arhitekturi, interijerima, modi i umjetnosti tog razdoblja. Na primjer, tipična crno-bijela kombinacija često se koristila za postizanje čistih i elegantnih kontrasta, dok su dodatne boje poput crvene i zlatne dodavale toplinu i luksuz.

Jarki kontrasti boja naglašavaju geometrijske oblike i simetriju art deco stila, čineći ga atraktivnim i vizualno snažnim. Ovaj koloristički izraz bio je ključna karakteristika ovog stila i doprinosio je njegovom prepoznatljivom izgledu koji je obilježio svoje vrijeme i ostavio trajan utisak na svijet dizajna i umjetnosti.

Luksuzni dizajn
Shutterstock

Upotreba stepenica

Upotreba stepenica u art deco stilu bila je izražajna i funkcionalna, odražavajući karakteristične elemente tog razdoblja. Art deco, koji je dominirao prva dva desetljeća 20. stoljeća, bio je poznat po svojoj ljubavi prema geometrijskim oblicima, simetriji i luksuznim detaljima, a stepenice su bile integralni dio mnogih dizajnerskih rješenja tog vremena.

Stepenice su često služile ne samo za funkcionalno prevazilaženje visinskih razlika, već i kao dekorativni elementi u arhitekturi i enterijerima. U art decou, stepenice su često bile izrađene od skupocjenih materijala poput mramora ili dragog drva, naglašavajući luksuzni izgled. Njihov dizajn obično je bio simetričan i čistih linija, što je bilo karakteristično za art deco stil. Reljefi, mozaici i stilizirani ornamentni detalji često su krasili stepenice, dodajući im estetsku vrijednost.

Stepenice su se često koristile za povezivanje različitih nivoa u većim zgradama i dvorcima, a izgledale su impozantno i raskošno. Ovaj izrađaj koristio je stepenice kako bi stvorio grandiozan ulaz u javne i privatne zgrade, čime se naglašavala estetska i društvena važnost tog prostora.

U cjelini, upotreba stepenica u art deco stilu odražavala je njegov karakteristični izgled i estetiku, istovremeno omogućujući praktično prevazilaženje visinskih razlika i stvaranje atraktivnih arhitektonskih i enterijerskih rješenja.

Upotreba moderne tehnologije

Upotreba moderne tehnologije u art deco stilu odražava kontekst vremena u kojem se ovaj stil razvio, tijekom prve polovice 20. stoljeća. Art deco je odražavao entuzijazam za tehnički napredak i inovacije koje su obilježavale to razdoblje.

U arhitekturi, moderne tehnologije su omogućile nove konstrukcijske tehnike i materijale koji su se koristili za stvaranje visokih zgrada s jasnim i geometrijskim linijama. Staklo, čelik i beton postali su dominirajući materijali u izgradnji visokih nebodera i luksuznih hotela. Inovativni liftovi omogućili su ljudima brz i učinkovit pristup različitim nivoima zgrada, što je doprinijelo kreiranju impozantnih vestibula i unutarnjih atrija.

U dizajnu namještaja i interijera, moderne tehnologije su omogućile primjenu novih materijala poput plastike, staklenih vlakana i aluminija. Stilizirani oblici i glatke površine često su bili rezultat tih tehnoloških inovacija, a moderne tehnike proizvodnje omogućile su masovnu proizvodnju namještaja i dekorativnih predmeta u art deco stilu.

Nadalje, moderne tehnologije su se ogledale u dizajnu svjetiljki i rasvjete. Korištenje električne rasvjete postalo je sveprisutno, a nove tehnologije omogućile su stvaranje elegantnih svjetlosnih rješenja s geometrijskim oblicima i stiliziranim ornamentima.

U cjelini, upotreba moderne tehnologije u art decou doprinijela je stvaranju progresivnog i modernističkog stila koji je odražavao tehnički napredak i optimizam tog vremena. Moderna tehnologija je oblikovala arhitekturu, dizajn i proizvodnju tog razdoblja, čineći art deco jednim od najprepoznatljivijih stilova u povijesti dizajna i umjetnosti.

Raskoš
Shutterstock

Najpoznatiji umjetnici

Art deco stil privukao je mnoge talentirane umjetnike, arhitekte, dizajnere i obrtnike. Neki od najpoznatijih umjetnika i dizajnera koji su obilježili art deco pokret uključuju:

 1. Tamara de Lempicka: Rođena u Poljskoj, Tamara de Lempicka postala je slavna po svojim portretima elegantnih žena s izrazitim stilom i modernim izgledom. Njezini radovi često su prikazivali otmjenost i luksuz, a izraziti kontrasti svjetla i sjene doprinosili su dramatičnosti njezinih slika.
 2. Erté (Romain de Tirtoff): Erté je ruski umjetnik koji je postao poznat po svojim ilustracijama, kostimima i scenografijama za kazalište i film. Njegovi radovi odlikuju se elegancijom, stilizacijom i upotrebom bogatih tekstura.
 3. Georges Barbier: Francuski ilustrator i dizajner Georges Barbier stvorio je modno ilustracije koje su obilovale glamurom i luksuzom. Njegove ilustracije često su prikazivale modne trendove i elegantne ženske likove karakteristične za art deco razdoblje.
 4. Emile-Jacques Ruhlmann: Ruhlmann je francuski dizajner namještaja koji je stvarao vrhunske komade s preciznim linijama i visokokvalitetnim materijalima. Njegovi komadi bili su poznati po svojoj jednostavnoj eleganciji i luksuzu.
 5. Louis Comfort Tiffany: Američki dizajner stakla i svjetiljki, Tiffany je stvarao prepoznatljive vitraže i staklene panele. Njegovi radovi često su kombinirali bogate boje i geometrijske oblike, stvarajući jedinstvene i impresivne komade.
 6. Hector Guimard: Francuski arhitekt koji je djelovao u stilu art nouveau, poznat je po svojim radovima, uključujući i ulazne kapije za pariški metro. Njegovi elementi art deco stila bili su prepoznatljivi po svojim elegantnim i simetričnim linijama.
 7. Rene Lalique: Francuski dizajner nakita i stakla Rene Lalique bio je poznat po svojim radovima s motivima prirode i ženske ljepote. Njegovi komadi kombinirali su staklo i druge materijale kako bi stvorili luksuzne i dekorativne predmete.
 8. Josephine Baker: Slavna američka pjevačica i plesačica Josephine Baker postala je svjetski poznata zahvaljujući svojim nastupima u Parizu tijekom 1920-ih i 1930-ih godina. Njezin izuzetni talenat i stil izvođenja činili su je ikonom zabave tog razdoblja.

Svaki od ovih umjetnika i dizajnera pružio je svoj jedinstveni doprinos art deco pokretu, ostavljajući dubok i prepoznatljiv pečat na dizajnu, umjetnosti i kulturi tog vremena. Njihova djela i stil ostali su značajni i inspirirajući i danas.

Arhitektura
Shutterstock

Art deco danas

Art deco stil i danas ima značajno prisustvo u svijetu dizajna, arhitekture, mode, umjetnosti i interijera. Unatoč svom povijesnom porijeklu tijekom 1920-ih i 1930-ih godina, art deco ostaje inspiracija za mnoge suvremene kreativce. Evo nekoliko načina na koje se art deco prisutan u današnjem svijetu:

 1. Dizajn interijera: Suvremeni interijeri često koriste elemente art deco stila kako bi stvorili elegantne i luksuzne prostorije. To uključuje upotrebu geometrijskih oblika, skupocjenih materijala poput zlata i mramora, kao i stilizirane svjetiljke i namještaj.
 2. Arhitektura: Elementi art deco stila često se mogu vidjeti u suvremenim građevinama i kućama. Geometrijski obrasci, reljefi na fasadama i vitraži prisutni su u mnogim novijim arhitektonskim projektima.
 3. Moda: Art deco estetika ostaje inspiracija za modnu industriju. Stilizirani uzorci i ornamenti, geometrijski oblici na tkaninama, kao i luksuzni materijali i detalji često se koriste u suvremenim modnim kolekcijama.
 4. Umjetnost i dizajn: Art deco utjecaj prisutan je u suvremenim umjetničkim djelima, ilustracijama, plakatima i dizajnu. Mnogi umjetnici i dizajneri traže inspiraciju u ovom stilu kako bi stvorili suvremena djela s retro-futurističkim štihom.
 5. Nakit i dodaci: Suvremeni dizajneri nakita često koriste art deco elemente u svojim kreacijama. Dragulji, geometrijski uzorci i stilizirani oblici česti su elementi u dizajnu modernog nakita.
 6. Restorani i hoteli: Mnogi restorani i hoteli koriste art deco estetiku kako bi stvorili luksuzne i ekskluzivne prostorije. Ovo uključuje stilizirane svjetiljke, stolove, stolice i ornamente.
Hoteli
Shutterstock

Art deco stil ostaje relevantan i privlačan zbog svoje elegancije, simetrije i luksuza. Njegova sposobnost da se prilagodi suvremenim potrebama i estetici čini ga trajnim izvorom inspiracije za dizajnere i umjetnike diljem svijeta.

U zaključku, ovo je bio izrazno bogat i estetski izražajan stil koji je obilježio prvu polovicu 20. stoljeća. Njegova upotreba geometrijskih oblika, simetrije, luksuznih materijala i utjecaja moderne tehnologije stvorila je karakterističnu estetiku koja i danas privlači pozornost.

Art deco je bio odraz vremena u kojem se razvio, obilježenog tehnološkim napretkom, optimizmom i željom za luksuzom. Njegova trajna prisutnost u svijetu dizajna i umjetnosti svjedoči o njegovoj dubokoj estetskoj privlačnosti i utjecaju koji je ostavio na suvremenu kulturu. Ovaj stil ostaje inspiracija i podsjetnik na jedno od najizrazitijih i najutjecajnijih razdoblja u povijesti dizajna.