Što je atrij u arhitekturi? 8 stvari koje trebate znati

Atrij u arhitekturi nema jedinstveno značenje, pa atrij u prošlosti nije istovjetan atrijima modernog doba. Iako ima sličnosti i poveznica između svih pojmova atrija kroz prošlost način na koji su konstruirani, njihova izvedba, izgled i namjena imaju i svoje različitosti.

Atrij je dio moderne arhitekture, ali je bio i važan dio arhitekture kroz povijest, od rimskog atrija do ranokršćanskih bazilika.

Atrij je bio svečani ulazni hodnik drevne rimske kuće iznad kojeg se nalazio otvoren krov, a ispod kojeg se često nalazio i bazen za skupljanje kišnice. Kada govorimo o bazilikama atrij se nalazio na dvorištu ispred ulaza u baziliku, a bio je okružen stupovima. Suvremena arhitektura pak atrij opisuje kao unutarnje dvorište smješteno u blizini ulaza u zgradu, s mnogo staklenih površina za prolazak svjetlosti. 

Što je atrij?

U današnje moderno doba riječ atrij označava jako veliki otvoreni prostor u ulazu zgrade, koji se obično nalazi odmah iza ulaznih vrata. 

Vrlo često se nalazi unutar zgrade ili neke druge građevine, a obično je i prilično visok i svijetao. Svjetlost najčešće prodire kroz ostakljeni krov ili velik broj prozora na njemu. 

atrij
FOTO: SHUTTERSTOCK

U doba Rimljana atrij je bio središnji dio svake rimske kuće što ga čini jednim od glavnih elemenata rimske arhitekture. Riječ je o otvorenom pravokutnom ili kvadratnom prostoru u središtu rimske domusa koji je osvijetljen otvorom na krovu, a koji je često bio centar zdanja oko kojeg je bila građena kuća.

Ponekad je atrij bio samo mjesto za okupljanje ili pak mjesto za izlaganje divnih biljaka, a u nekim kućanstvima atrij se ukrašavao skulpturama rimskih božanstava te se smatrao pravim znakom posvećenosti, ali i bogatstva neke obitelji.

Atrij – 8 stvari koje trebate znati 

 1. Atrij je vrlo popularan u modernoj arhitekturi.

Atrij je vrlo omiljen u današnjoj arhitekturi iz više razloga. Najvažniji element atrija je njegova sposobnost da zgradama pruži osjećaj prostornosti i osvijetljenosti. 

Posebno je važan kao prijelazni element iz vanjskog u unutarnji prostor. Daje prostoru dinamiku jer pruža utočište od vanjskog prostora dok istovremeno omogućuje nastavak vizualnog kontakta s istim tim okolišem putem ostakljenih površina.

2. Funkcija atrija se mijenjala kroz vrijeme.

Današnji atrij u arhitekturi nema istu funkciju kao i prvotni atriji. Atrij je izvorno bio zamišljen kao mjesto dobrodošlice u dom te je imao i ognjište. Zbog toga je svaki atrij imao otvor na krovu kroz kojeg je dim mogao izlaziti van. Kasnije je ognjište maknuto, a na njegovom mjestu su se našle fontane ili bazeni za skupljanje kišnice. 

Danas atrij predstavlja mjesto prijelaza iz vanjskog prostora u unutrašnjost zgrade, i to tako da omogućuje širenje prirodnog svjetla unutar početnog dijela zgrade, najčešće putem krovnog svjetla.

3. Atrij je bio važan element rimskog domusa.

Atrij je bio uobičajen u svim rimskim stambenim prostorima, a njegova glavna uloga je bila osiguravanje svjetlosti i ventilacije za čitavi prostor. 

Atrij je bio otvoreno dvorište iz kojeg se prolazilo u zatvorene prostorije domusa, stare rimske kuće. U centru atrija nalazio se impluvij, plitak bazen koji skuplja kišnicu, a otvor u stropu iznad njega nazivao se kompluvij.

4. Atrij i dvorište imaju mnogo sličnosti.

Iako atrij i dvorište imaju vrlo sličan izgled i funkcionalnosti i kod oboje je riječ o prostoru na otvorenom, atrij je bio više prekriven. Ipak, slični su po tome što je kod oba arhitektonska elementa riječ o prijelazu iz vanjskog prostora na unutrašnjost građevine. 

5. U prošlosti je postojalo 5 vrsta atrija.

Najstarija vrsta atrija naziva se atrium testudinatum i to je jedina vrsta atrija koja nema krovni otvor već je atrij potpuno natkriven. Takav se atrij obično nalazio u malim kućama koje nisu imale bazen za skupljanje kišnice.

Svi ostali atriji imaju krovni otvor, a riječ je o:

  • Atrium tuscanicum (tuskički atrij) – etruščanski atrij na kojem je krov smješten na dvije drvene grede s dodatne dvije poprečne grede
  • Atrium tetrastylicum (tetrastilni atrij) – atrij s konstrukcijom od četiri stupa
  • Atrium corinthium (korintski atrij) – atrij je onaj u kojem krovni otvor nosi mnoštvo stupova
  • Atrium displuviatum – atrij kod kojeg je krov nagnut prema vanjskoj strani kako bi omogućio kišnici koja se skuplja u žljebovima da dođe do bazena ili kompluvija

6. Atrij se također pojavljuje i u bazilikama.

U starokršćanskoj arhitekturi atrij je označavao predvorja u bazilikama. Najčešće je bila riječ o prostoru na samom ulazu u baziliku koji je služio kao određeno predvorje prije nego što se prešlo iz svjetovnog u sakralni dio. Najčešće je bio kvadratnog oblika i bio obogaćen ukrasima i kamenim natpisima.U Hrvatskoj je dobar primjer za takav atrij kvadratni atrij u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. 

To su ponekad bila i dvorišta ispred bazilike na kojem se skupljao narod prije nego što je prešao na crkveni prostor. Često su imala i fontanu na sredini. Nerijetko su se klerici zabavljali uređivanjem i održavanjem flore u takvom atriju, a danas se u modernim atrijima puno češće pojavljuju skulpture i željezo.

7. Moderni atrij nastao je u 19. stoljeću.

Industrijska revolucija donijela je velike promjene u arhitekturi i građevini diljem svijeta. Osobito veliki napredak se dogodio u tehnikama proizvodnje željeza, metala i stakla koji su se počeli sve više koristiti u građevini.

moderni atrij
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tako je nastao i moderan atrij: dvorište je imalo ostakljenje iznad glave koje je omogućivalo stvaranje osjećaja dvorišta, ali bez neugodnih vremenskih elemenata koji bi mogli uništiti to iskustvo. Često ćete ovakve atrije vidjeti kod najnaprednijih tvrtki i njihovih sjedišta. Ona zaista izgledaju vrlo impresivno i sigurni smo da nitko tko uđe ne ostane ravnodušan.

8. Moderni atrij mora uključivati protupožarne elemente. 

Jedna od mana modernih atrija je ujedno i njihova najveća prednost. Riječ je o njihovoj veličini. Upravo zbog toga svi moderni atriji su napravljeni u skladu s najvišim protupožarnim standardima iz jednostavnog razloga: kod ovakve vrste dizajna mora se imati na umu da se požar vrlo brzo može širiti na takvom prostoru, stoga je važno smanjiti tu mogućnost na minimum.

Najveća kritika atrija bazira se na činjenici da u velikim modernim atrijima nema mogućnosti usporavanja požara. Ovo je veliki sigurnosni problem, zbog čega se nerijetko ovakve građevine moraju više puta pregledavati i njihov se dizajn odobrava u mnogo koraka. Mora postojati i detaljan te razrađen plan evakuacije!

Najljepši primjerci modernog atrija

Moderni atriji su s godinama postali obavezan dio svake stambene ili poslovne zgrade, natječući se u veličini i ljepoti. Iako su često kritizirani zbog svoje veličine i potrošnje energije za grijanje i hlađenje, te činjenice da su posebno opasni u slučaju požara, atriji su sve popularniji u modernoj arhitekturi i dizajnu.

U nastavku ćemo opisati veličanstvene atrije diljem svijeta koji se od ostalih atrija razlikuju po nekim posebnim elementima. Naravno, nikako vam ne možemo putem teksta prenijeti o čemu se radi, zbog čega smo ostavili poveznice koje vode na stranice samih institucija. Možda tijekom sljedećeg putovanja obratite više pažnje na atrije!

The Atrium, Melbourne, Australija

Jednostavno nazvan Atrij, ovaj je javni prostor namijenjen javnim događanjima, ali i onima iz područja kulture i umjetnosti. Nalazi se na Trgu Federacije, kolokvijalno nazvanim Fed Square, u rubnom dijelu centralne poslovne četvrti grada Melbournea. 

Atrij se nalazi na gotovo 8 hektara prostora, u blizini važne željezničke prometne linije, a u njemu se nalazi važne australske kulturne institucije. Izgrađen je 2002. godine i ubrzo je dobio kultni status među Australcima.

Ostakljeni zidovi Atrija koji je visok 5 katova isprepleteni su posebnim uzorcima i jedinstveni su za ovo mjesto.

Hotel Opryland, Nashville, Tennessee, Sjedinjene Američke Države

Poznati lanac hotela Opryland ima čak 4 velika atrija na području svog kompleksa od čak 36 tisuća kvadratnih metara. Hotel poznat po mnoštvu zelenila i vodopada unutar njegovih ostakljenih zidova postavio je atrije iznad prekrasnih hotelskih vrtova: Delta, Cascades, Garden-Conservatories i Magnolia.

Burj Al Arab, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Luksuzan hotel Burj Al Arab poseban je po mnogo toga. Osim što ima oblik jedra broda, hotel je među najvišima na svijetu iako gotovo 40% hotela nije namijenjeno korištenju. 

Hotel se također nalazi na umjetnom otoku koji je mostom povezan s kopnom, a u hotel se može doći i putem helidroma koji se nalazi u blizini hotelskog krova.

burj al arab
FOTO: SHUTTERSTOCK

Hotel je poseban i po svom atriju koji se nalazi u njemu. Atrij izuzetnog dizajna je visok 180 metara što ga čini među najvišima u svijetu te se prostire na čak 18 katova. 

Atrium gradska vijećnica, Den Haag, Nizozemska

Ogroman atrij kojeg je dizajnirao Richard Meier nalazi se u haškoj gradskoj vijećnici i u njemu se odvijaju razni koncerti, izložbe i predavanja. Impresivno velik i ostakljeni atrij pruža mnogo svjetlosti koja ulazi sa svih strana, a koja pojačava njenu jakost reflektiranjem s izuzetno bijelih zidova.

Park Toreo, Naucalpan de Juárez, Meksiko

Atrij u ovom ogromnom kompleksu izuzetan je primjer moderne arhitekture koja oponaša veliki park, iako se nalazi u zatvorenom prostoru. Unutar atrija se nalaze mnogobrojne fontane, drveće i veliki dijelovi otvorenog prostora koji ovaj prostor čine vrlo atraktivnim i zanimljivim.

Edgar Street Towers, New York, Sjedinjene Američke Države

Poslovni i stambeni tornjevi na Manhattanu imaju odličnu osvijetljenost i ventilaciju za koje je zaslužan predivan središnji razgranati atrij koji unosi veliku dozu dnevne svjetlosti u prostor. Ostakljena krovna površina ima jedinstveni dizajn u kojem se koriste svjetlovodna vlakna koja kanaliziraju dnevnu svjetlost kroz čitavi prostor odozgo.