Kada je sagrađen Hendrixov most (Zeleni most) u Zagrebu?

Kada je sagrađen Hendrixov most (Zeleni most) u Zagrebu?
Shutterstock

Kao i u svakom većem urbanom središtu u svijetu, u zagrebačkoj gradskoj kulturi isprepletene su mnoge legende. Najpoznatiji je svakako onaj o željezničkom mostu preko Save, poznatiji kao Hendrixov most ili Zeleni most.

Hendrixov most u Zagrebu
Shutterstock

Hendrixov most i njegova povijest

Budući da se vlakom počelo putovati nešto prije cestovnog, željeznički most preko rijeke Save prvi je izgrađeni most na zagrebačkom području. Već 1862. godine na tom je mjestu izgrađen prvi most, dok je današnji željezni most sagrađen 1939. godine. U trenutku dovršetka imao je najveći luk u Europi i ukupnu dužinu od 300 metara.

Slavni natpis ‘Hendrix’

Negdje oko 1994. godine na mostu, koji je inače zelen, pojavio se veliki crveni grafit “HENDRIX”. Djelo nepoznatog autora je vrlo brzo preslikano, da bi se nakon nekoliko dana ponovno pojavio natpis. I koliko god su ga puta pokušavali ukloniti, uporni obožavatelji gitarističkog virtuoza ponovno bi ga slikali. Sam natpis bio je dovoljno velik da se mogao vidjeti sa šetnice uz Savu i drugih mostova pa je ubrzo postao simbolom zagrebačke urbane kulture.

Novi željeznički most (Zagreb)
Shutterstock

Tajni intervju koji objašnjava njegovo podrijetlo

Mnogo godina nakon što je izvorni natpis nastao, autor je dao tajni intervju objašnjavajući njegovo podrijetlo.

Dečki su imali rock bend, a idoli su im između ostalih bili Deep Purple, Led Zeppelin i, naravno, Jimmy Hendrix. Kao i mnogo puta do sada, krenuli su gledati vlakove kako prolaze mostom kada je netko iz grupe predložio da bi na njemu mogli nešto napisati. Ideja je odmah prihvaćena, pa su se ubrzo vratili s kantom crvene boje i dvije spojene metle. Tako opremljeni popeli su se na most i ispisali prezime svog idola.

Kad bi ljudi odgovorni za održavanje mosta prefarbali ime, dečki iz benda bi ga ponovno nacrtali, osim ako ga netko prije ne bi prefarbao.

Zeleni most
Shutterstock

Novo ruho mosta

Budući da željeznički most više nitko nije nazivao drugačije nego “Hendrixov most”, a manifestacije vezane uz most počele su se tako nazivati, poput “Hendrixovog polumaratona”, gradske vlasti nisu imale izbora nego to prihvatiti. Tako je 2017. godine most dobio novi izgled.

Na pedesetu godišnjicu Hendrixovog debitantskog albuma „Are You Experienced“, dizajner svjetla Dean Skira ukrasio je most šarenim svjetlima i velikim, također svjetlećim natpisom “Hendrix”. Kako se vlak približava mostu, svjetla se gase, ostavljajući dojam da on nestaje, ali kada lokomotiva dođe do mosta, svjetla se pale u skladu s brzinom vlaka, osvjetljavajući most u svoj njegovoj raskoši.