Kako je Wolfgang Amadeus Mozart utjecao na 21. stoljeće?

Kako je Wolfgang Amadeus Mozart utjecao na 21. stoljeće?
Shutterstock

Mozartova je glazba i danas popularna iz raznih razloga. Prvo, njegova je glazba bezvremenska i privlači ljude svih dobi. Drugo, njegova je glazba vrlo ekspresivna i emotivna, i treće, njegova je glazba izuzetno tehnička i složena, što predstavlja izazov čak i za najvještije glazbenike.

Amadeus se općenito smatra glazbenim genijem, a njegovo je djelo možda najpopularnija klasična skladba svih vremena. Do svoje desete godine skladao je više djela nego što bilo koji drugi skladatelj za svog života, a išao je na turneje u ranoj dobi, kada većina djece još uči čitati i pisati. Njegova se smrt često mitologizirala, osobito u kontekstu njegova najpoznatijeg djela, Requiema, koje je bilo nedovršeno i tajno naručeno.

No, kad je riječ o njegovoj glazbi, percepcija je sasvim drugačija. On nije ni na koji način izumio niti modificirao kotač; nego ga je majstorski obradio i operirao. Njegov utjecaj na operu ne može se procijeniti. Radio je sa sonatnim oblikom kako bi postigao idealnu ravnotežu između solista i orkestra. Glazba ovog skladatelja je jednostavna, razumljiva, pristupačna, poznata, sadrži jednostavne, razumljive, pristupačne pojmove i sadrži pojmove koji su univerzalni.

Wolfgang Amadeus Mozart
Shutterstock

Bio je jedan od rijetkih skladatelja koji je za života skladao remek-djela u bilo kojem glazbenom žanru. Unatoč velikoj raznolikosti njegovih radova, svaki je komad primjer odvažnog, samouvjerenog samopouzdanja i odmah je prepoznatljiv.

Umjesto da se usredotoči na svoj rad kao pijanist, usredotočio se na pisanje koncerata. Odmaknuo se od pisanja za klavijature krajem 1785. godine i počeo surađivati s libretistom Lorenzom Da Ponteom na njegovim poznatim opernim suradnjama. Premijera Figarove ženidbe održana je u Beču 1786. godine.

On se smatra jednim od najvećih skladatelja svih vremena. Njegova kreativna karijera trajala je samo 30 godina, ali je rezultirala stvaranjem nekih od najvećih opera ikada napisanih, kao i oživljavanjem komorne glazbe do novih visina.

Je li Mozart još uvijek popularan?

Fascinantno je shvatiti kako je njegova glazba utjecala na mnoge žanrove. S obzirom na njegovu slavu, teško je zamisliti popularnijeg klasičnog skladatelja od Mozarta. Tijekom svog života bio je predmetom širokog spektra studija, knjiga, dokumentaraca i filmova, uključujući njegovo glazbeno stvaralaštvo i neobičan život.

Tijekom svoje karijere u 18. stoljeću bio je pod stresom, arogantan i uvijek je naglašavao važnost svog mišljenja. Bio je to i predložak za moderno ponašanje slavnih, no ako tražite skladatelja čija glazba odražava složenost života, on je pravi izbor za vas. Clarinet Concerto in A jednostavna je tema za skladatelja koji je poznat po tome što koristi previše nota. Usponi su bili spektakularni, ali su padovi otkrivali bolnu vrstu nostalgije.

Amadeus je to djelo napisao kada je imao samo 27 godina i jedno je od najpoznatijih i najomiljenijih djela klasične glazbe. Ovo djelo je graciozno i virtuozno, kao i bogato razrađenim harmonijskim strukturama. Njegova djela izvode se i danas zahvaljujući njegovom skladateljskom talentu. Njegova je glazba puna prekrasnih melodija i zamršenih harmonija, što je čini idealnim izborom za ljubitelje klasične glazbe. Ako ste raspoloženi za laganu zabavu, posjetite njegovu web stranicu.

Mozartov efekt

Imao je značajan utjecaj na klasično razdoblje, uz svoje brojne doprinose glazbi. Većina njegovih djela skladana je u svim stilovima i žanrovima, a u njegovoj se glazbi uživa i danas. Nadalje, pisao je u svim popularnim žanrovima svog vremena, što ukazuje na njegov utjecaj na društvo. Pokazalo se da njegovo istraživanje poboljšava prostorno rasuđivanje u raznim temama. Imao je trajan utjecaj na svijet kroz Mozartov efekt, što pokazuje njegov utjecaj kroz povijest.

Njegova najpoznatija pjesma

Njegova najpoznatija pjesma je Eine kleine Nachtmusik, što znači “Mala noćna glazba”. Pjesma govori o grupi ljudi koji zajedno sviraju u noći.

Njegov Requiem posljednje je djelo koje nije dovršio. Amadeus je napisao nekoliko opera na njemačka libreta, ali The Magic Flute jedno je od njegovih najpoznatijih djela. Njegovo najpoznatije djelo je komorno djelo koje je izvedeno u Mozartovoj 13. i posljednjoj godini. Molski tonalitet njegove Simfonije 40 koristi se samo za simfoniju u molu. Potrebno je oko 20 minuta za reprodukciju svih dijelova ovog djela.

Spomenik Mozarta
Shutterstock

Kako je bio tako dobar u tome što je radio?

Bio je vrlo talentiran skladatelj i glazbenik. Rođen je u glazbenoj obitelji i vrlo je mlad počeo skladati glazbu. Bio je vrlo vrijedan radnik i uvijek je težio biti najbolji u svemu što je radio. Također je imao veliku sreću što je rođen s velikom količinom prirodnih sposobnosti.

Amadeus se smatra najvećim skladateljem svih vremena zbog dva čimbenika: velikog broja nesavršenosti i zapanjujuće inventivne konstrukcije. On je savršen skladatelj; gotovo je nemoguće pronaći paralele između njegove glazbe i djela drugih velikih skladatelja. Nema sumnje da moderna publika njegovu glazbu danas smatra dosadnom, ali da ju je ta ista publika slušala u to vrijeme, svako bi im djelo bilo zapanjujuće.

Pomoću njehovih skica može se steći jasan uvid u njegov stvaralački proces. Od prvih skica do konačnih nacrta, one otkrivaju njegov cjelokupni proces razmišljanja dok je radio na skladbi. Autor ovih djela također može pružiti uvid u svoje stvaralačke borbe i uspjehe. Kroz skice daje izvrstan uvid u svoj stvaralački proces.

Zašto je bio tako briljantan u skladanju?

Amadeus je mnogo putovao, upijajući širok spektar glazbe, što ga je učinilo vještim interpretom svakog stila. Kad je pisao operu, njegova je glazba bila savršeno uravnotežena između drame i strukture glazbe. Najpoznatiji je po svojoj sposobnosti stvaranja melodije koje su napisane s nenadmašnom finoćom i ljepotom.

Tamna strana njegovog genija

Sljedeći tekstovi daju uvid u njegov život i djelo. Kao rezultat toga, možda je svoja djela skladao “u svojoj glavi”, a njegovi bogati i moćni suvremenici na njega su gledali kao na izopćenika. Kao rezultat ovih čimbenika, njegove su skladbe bile iznimno popularne.

Tko je najveći skladatelj ikada?

Odgovor na to definitivno je Beethoven, njemački skladatelj i pijanist koji je živio od 1770. do 1822. Beethoven, a smatra se najvećim skladateljem.

Je li rođen kao genij?

Wolfgang Amadeus Mozart je bio najdarovitije čudo od djeteta klasičnog doba, rođen 1766. u obitelji profesionalnih glazbenika. Amadeus je često bio na turneji po Europi kao pijanist i violinist sa svojom starijom sestrom Mariom-Annom, a velik dio djetinjstva proveo je pod vodstvom svog oca Leopolda.

Grob Mozarta
Shutterstock

Majstor glasovira

Njegovo sviranje klavira bilo je bez premca. Zbog smisla za kompoziciju znao je što skladatelji namjeravaju postići. Bio je talentiran igrač, ali i izvrstan improvizator.

Iako Amadeus nije dobio ni centa honorara od svog rada, univerzalno su ga smatrali genijem. Općenito ga se smatra jednom od najvećih figura zapadne glazbe jer je oživio klasičnu glazbu i zaslužan je za uvođenje novih zvukova u žanr.

Zašto je Beethoven bio bolji od Mozarta?

Beethovenova glazba je superiornija od Mozarta jer ima sve strukturalno savršenstvo, kao i vatrene emocije koje imaju puno veći utjecaj na publiku. Kao rezultat toga, njegova je glazba emocionalno složenija, dok je također strukturalno briljantna, dakle – ima sve. Beethoven je na svijet imao veći utjecaj od Amadeusa.

Kroz njegovu glazbu, publici je predstavljena posebna marka genija, kao i radost, humor i smisao za otkriće. Unatoč njegovoj tragičnoj smrti u dobi od 35 godina, njegova ostavština i dalje živi. U svojoj je glazbi pružio inspirativnu pozadinu za mnoge nove generacije glazbenika, pokazujući da velika umjetnost ne samo da može nadići vrijeme, već može dotaknuti srca i umove.

Koju je vrstu glazbe skladao?

Skladao je raznoliku glazbu, uključujući opere, simfonije, koncerte, sonate i komornu glazbu. Amadeus je pisao komornu glazbu, uključujući komorne kvartete i gudačke kvintete, uz simfonije, opere, solističke koncerte i komornu glazbu. Mnoga njegova religiozna djela bile su mise, a napisao je i mnogo plesnih djela, serenada i druge lagane zabavne glazbe.

Njegov vlastiti stilski razvoj bio je usko usporedan s razvojem klasične glazbe u cjelini. Tijekom njegovog vremena u Londonu i Italiji, galantna glazba postala je popularna, što je utjecalo i na skladbu. Amadeus je mnoge od svojih ranih simfonija napisao u stilu talijanskih uvertira, s tri stavka koja se nadovezuju (svaki stavak u istom tonalitetu). Tijekom zrelih godina, on je u svoju glazbu počeo unositi više baroknih elemenata.

Majstor baroknog stila bio je u stanju modulirati i kombinirati kitnjaste kontrapunktne forme s čišćim klasičnim formama zbog svog majstorstva stila.

Ljepota Bacha i Mozarta

Iako je njegova glazba melodičnija i pristupačnija od Bachove, njegova je glazba često kićenija i složenija. Tijekom cijele karijere, Amadeus je preuzimao veću skladateljsku ulogu, dok su dvojica skladatelja bili suvremenici i često surađivali.

Zabavne činjenice o Mozartu

Amadeus je bio utjecajan skladatelj klasičnog doba. Rođen u Salzburgu, od najranijeg je djetinjstva pokazivao nevjerojatne sposobnosti. Već sposoban svirati klavijature i violinu, skladao je od svoje pete godine i nastupao pred europskim plemićima. Sa 17 godina Amadeus je bio angažiran kao dvorski glazbenik u Salzburgu, ali postao je nemiran i putovao je u potrazi za boljim položajem.

Tijekom posjeta Münchenu 1781. godine smijenjen je s položaja u Salzburgu. Odlučio je ostati u gradu, a zatim se nastanio u Beču 1781. godine, gdje je stekao slavu, ali malo financijske sigurnosti. Tijekom posljednjih godina u Beču, skladao je mnoge od svojih najpoznatijih simfonija, koncerata i opera, te dijelove Requiema, koji je uglavnom bio nedovršen u vrijeme njegove rane smrti u dobi od 35 godina. Okolnosti njegove smrti dosta su mitologizirani.

Mozart s glazbenicima
Shutterstock

Opće je poznato da je on bio jedan od najvećih i najtalentiranijih klasičnih skladatelja svih vremena. Unatoč poodmakloj dobi, skladao je preko 600 djela u različitim žanrovima poput opere, komorne, koncertne i orkestralne glazbe.

Svoju je prvu simfoniju napisao s osam godina, a prvu operu s dvanaest godina. Oženio se Constanze Weber 1782. godine i imao šestero djece, no samo je dvoje preživjelo. Nije bio tipična muška figura, ali sa svojim malim licem s pjegama imao je izvrstan smisao za humor. Njegova posljednja godina prije smrti naširoko se smatra najproduktivnijom u njegovom životu. Amadeus je iza sebe ostavio nepotpune albume svojih opera koje su premijerno izvedene prije nego što je njegovo bogatstvo oslabilo. Pisao je lijepa pisma svojoj ženi i jako ju je volio.

Imao je dubok utjecaj na svijet klasične glazbe kao i bilo koji drugi skladatelj. Njegova posljednja simfonija, Jupiterova simfonija, možda je jedno od njegovih najpoznatijih djela. Amadeus je također izostavio posljednji stavak svog Requiema, d-mol, K 626, za koji je zaslužan za dovršetak djela. Prema riječima autora, ovo snažno djelo jedno je od najtežih za savladavanje. Emocionalna snaga ovog djela je bez premca i nastavlja biti u klasičnom kanonu. Amadeus je ostavio značajno nasljeđe na području klasične glazbe, ne samo kao skladatelj, već i kao dirigent.

Kako je zapravo umro?

Wolfgang Amadeus Mozart umro je 5. prosinca 1791. u dobi od 35 godina. Uzrok njegove smrti predmet je rasprave i kao što smo već spomenuli, često se mitologizira. Najvjerojatnije je objašnjenje da je podlegao teškoj reumatskoj groznici od koje je bolovao nekoliko mjeseci. On je pokopan u zajedničkoj grobnici na groblju St. Marx u Beču.

Kip Mozarta
Shutterstock

Stvari nazvane prema Mozartu

S obzirom na njegov utjecaj, mnoge su stvari danas nazvane upravo prema Mozartu. To su neke građevine, ulice, škole, cvijeće, hrana pa čak i brodovi, a detaljniji popis možete vidjeti u nastavku ovog članka.

Hrana:

Cvijeće:

Građevine:

Trgovi:

Ulice:

 • Mozartstraße (Aachen)‎
 • Mozartstraße (Bad Reichenhall)‎
 • Mozartstraße (Berlin-Biesdorf)‎
 • Mozartstraße (Berlin-Köpenick)‎
 • Mozartstraße (Berlin-Lankwitz)‎
 • Mozartstraße (Berlin-Lichtenrade)‎
 • Mozartstraße (Berlin-Mahlsdorf)‎
 • Mozartring (Berlin-Rudow)‎
 • Mozartstraße (Berlin-Wilhelmsruh)‎
 • Mozartstraße (Bielefeld)‎
 • Mozartstraße (Bonn)‎
 • Mozartstraße (Cottbus)‎
 • Mozartlaan, Delft‎
 • Mozartstraße, Dresden‎
 • Mozartallee (Erfurt)‎
 • Mozartstraße in Halle (Saale)‎
 • Mozartstraße (Hamm)‎
 • Mozartstraße (Hannover)‎
 • Mozartstraße (Heilbronn)‎
 • Mozartstraße (Herne)‎
 • Mozartstraße (Innsbruck)‎
 • Mozartstraße (Karlsruhe)‎
 • Mozartstraße (Kaufbeuren)‎
 • Mozartstraße (Kempten)‎
 • Mozartstraße (Leipzig)‎
 • Quai Mozart (Liège)‎
 • Mozartstraße (Markkleeberg)‎
 • Via Mozart (Milan)‎
 • Mozartstraße (Flensburg)‎
 • Mozartstraße (München)‎
 • Mozartstraße (Neuenhaus)‎
 • Avenue Mozart (Paris)‎
 • Mozartstrasse (Pirmasens)‎
 • Mozartstraße (Pirna)‎
 • Mozart-Radweg
 • Rue Mozart (Ivry-sur-Seine)‎
 • Mozartstraße (Saarbrücken)
 • Mozartstraße (Schöneiche bei Berlin)‎
 • Mozartstraße (Stuttgart)‎
 • Mozartgasse, Vienna‎
 • Mozarta Street in Warsaw‎
 • Mozartstraße (Weimar)‎
 • Mozartstraße (Wiesbaden)‎
 • Mozartstraße (Wilhelmshaven)‎
 • Mozartstraße (Witten)‎
 • Mozartstraße (Wülfrath)‎
 • Mozartstraße (Wuppertal)‎
 • Mozartstraße (Wurzen)‎

Brodovi:

 • HS Mozart (ship, 2002.)‎
 • W.A. Mozart (ship, 1972.)
 • Mozart (ship, 1904)‎
 • Mozart (ship, 1987)‎
 • Mozart (ship, 2000)‎
 • Mozart (ship, 2007)‎
 • Mozart (ship, 2012)‎

Kao što se može zaključiti iz ovog članka, Wolfgang Amadeus Mozart je među najutjecajnijim skladateljima čitavog vremena jer njegov rad ostaje poznat i cijenjen i dan danas.