Umjetnička rasvjeta: 8 savjeta za osvjetljenje umjetnina

Umjetnička rasvjeta: 8 savjeta za osvjetljenje umjetnina
Shutterstock

Umjetnička rasvjeta posebna je vrsta rasvjete koja ističe likovnu umjetnost u vašem domu. Umjetnička rasvjeta obično se odnosi na svjetlo koje se koristi za izlaganje slika na zidu, ali se može koristiti i za skulpture. Osvjetljenje je važan faktor pri izlaganju vaših umjetnina pa tako zasigurno želite odabrati pravo svjetlo za veličinu i položaj svojeg umjetničkog djela kako biste smanjili odsjaj i istaknuli detalje. U isto vrijeme, neprikladno osvjetljenje – poput izravne sunčeve svjetlosti ili fluorescentnog svjetla – može potencijalno oštetiti umjetničko djelo.

Osvjetljenje slika
Shutterstock

Umjetnička rasvjeta – vrste

Odabir odgovarajuće umjetničke rasvjete za izlaganje vašeg umjetničkog djela je ključan jer pogrešna vrsta svjetla može izblijedjeti vašu sliku. Ovo su tri vrste žarulja s malim oštećenjima koje se obično koriste za očuvanje i isticanje umjetnina.

1. LED žarulje: LED žarulje su najsigurnija i najmanje destruktivna svjetla za umjetnost. Energetski su učinkoviti i dolaze u velikom izboru boja. Osim toga, ne emitiraju nikakvu ultraljubičastu svjetlost, eliminirajući rizik od UV oštećenja vaše slike.

2. Halogene žarulje: Halogena svjetlost je jarka i hladna, što je čini popularnim izborom za osvjetljavanje umjetnina. Međutim, žarulje mogu postati jako vruće. Možete koristiti halogene žarulje kako biste istaknuli svoje umjetničko djelo, ali izbjegavajte postavljanje izvora svjetla preblizu umjetninama kako biste izbjegli rizik od oštećenja toplinom.

3. Svjetlo sa žarnom niti: Svjetlo sa žarnom niti ima topli sjaj, sličan prirodnoj sunčevoj svjetlosti. To može biti laskavo za određena umjetnička djela, ali može ometati prirodne nijanse u umjetnosti. Žarulje sa žarnom niti su također vrlo tople i toplina bi mogla oštetiti vašu umjetnost, stoga provjerite ima li dovoljno prostora i protoka zraka između žarulje i svjetla.

Oblici tijela za umjetničku rasvjetu

Postoji veliki broj umjetničkih rasvjetnih tijela za odabir, a mnoge od njih danas možete pronaći i na hrvatskim web shopovima. Pravi izbor ovisi o veličini vašeg umjetničkog djela i prostoru u kojem ga izlažete. Ovo su četiri vrste rasvjetnih tijela koja se inače koriste za umjetnost.

1. Svjetla za slike: Rasvjeta za slike je najspecijaliziranija opcija umjetničke rasvjete. Svjetlo za slike nalazi se izravno iznad slike ili zidnog umjetničkog djela. To je mala, pokrivena svjetiljka koja je nagnuta prema dolje pod blagim kutom kako bi osvijetlila umjetničko djelo.

2. Akcentna svjetla: Možete postaviti i stropna akcentna svjetla za osvjetljavanje svjetlosnih umjetnina odozgo pod željenim kutom. Akcentna svjetla mogu se ugraditi u strop ili montirati na površinu stropa.

3. Svjetla na tračnicama: Svjetla na tračnicama su niz malih, fleksibilnih svjetiljki pričvršćenih na strop na tračnicama. Možete jednostavno podesiti položaj ovih svjetala, što je korisno ako svoju umjetnost često premještate.

4. Zidne podloške: Zidne podloške su pojedinačne ili svjetlosne trake postavljene izravno iznad ili ispod zida kako bi ga oprale svjetlom. Ovo je izvrsna opcija za vješanje u stilu francuskog salona s puno umjetničkih djela na jednom zidu.

Kako osvijetliti umjetničko djelo

Osvjetljenje vašeg umjetničkog djela ovisit će o nizu čimbenika; od veličine vašeg umjetničkog djela, okvira pa sve do vašeg prostora. Evo kratkog pregleda kako osvijetliti umjetnički izložak u vlastitom domu.

1. Odaberite mjesto za svoje umjetničko djelo. Započnite odabirom mjesta na zidu. Jedno veliko umjetničko djelo može zauzeti cijeli zid. Umjetnička djela na zidu galerije, međutim, na drugačiji će način upijati umjetničku rasvjetu.

Umjetnička galerija
Shutterstock

2. Odaberite svoju žarulju. LED žarulje imaju najmanji rizik od oštećenja umjetnina, stoga su one uvijek odličan izbor ako želite nešto svijetlo. Ako imate malo prostora između svojeg umjetničkog djela i izvora svjetla, razmislite o halogenoj žarulji. Također, uzmite u obzir činjenicu da različite žarulje dolaze u različitim veličinama i da će imati različite širine snopa, što znači način na koji se snop svjetlosti širi preko površine.

S udaljenosti od oko metar i pol, kut snopa od 10 stupnjeva ima širinu snopa od oko 3,3 metara, kut snopa od 25 stupnjeva ima širinu snopa od oko 70 cm, a kut snopa od 60 stupnjeva širi se na 1,6 metara. Izvori svjetla će također imati indeks uzvrata boje (CRI) (CRI) između nula i 100. Što je veći broj, to će izvor svjetla bolje odgovarati prirodnim nijansama na vašem umjetničkom djelu.

3. Odaberite svoje rasvjetno tijelo, odnosno svjetiljku. Odaberite željeni izvor osvjetljenja za željenu postavku umjetničkog djela. Neki su zidovi galerije osvijetljeni tračnim svjetlima, dok drugi koriste svjetla za slike preko svakog umjetničkog djela. Također možete koristiti svjetiljke za osvjetljavanje velikog umjetničkog djela na zidu, posebno ako ga volite redovito premještati. Razmislite o ugradnji rasvjetnog tijela s mogućnošću prigušivanja kako biste mogli kontrolirati količinu svjetlosti koja je usmjerena na vašu sliku.

4. Odaberite kut osvjetljenja. Svjetlo bi trebalo padati na vaše umjetničko djelo pod kutom od 30 stupnjeva. To smanjuje odsjaj i smanjuje sjenu vašeg okvira na zidu. Nakon što ste odabrali mjesto na zidu na kojem će visjeti vaša umjetnost, izmjerite svjetlost da pogađa središte umjetnine pod kutom od trideset stupnjeva. To će odrediti gdje biste trebali postaviti svoje rasvjetno tijelo.

5. Instalirajte umjetničku rasvjetu. Instaliranje rasvjete kao što je rasvjeta za staze i akcentna rasvjeta može zahtijevati stručnost električara ili izvođača.

Međutim, možda ćete moći sami postaviti rasvjetu za slike ili zidne perače. Kada postavljate umjetničku rasvjetu, pobrinite se da je svjetlo postavljeno pod kutom u središte vašeg umjetničkog djela.

Osvjetljenje za umjetnost
Shutterstock

6. Izbjegavajte prirodno svjetlo. Postavljanje umjetnine na izravnu sunčevu svjetlost izlaže je UV i infracrvenom svjetlu, zbog čega će izblijedjeti. Pobrinite se da su komadi postavljeni dalje od jakih prirodnih izvora svjetlosti kako biste izbjegli oštećenje.

7. Imajte na umu površinu. Ako je vaše umjetničko djelo uokvireno iza stakla, trebali biste prilagoditi kut osvjetljenja kako biste smanjili odsjaj. Umjetnička djela s teksturom, kao što su uljane ili akrilne slike, mogu se osvijetliti tako da se sjene stvorene na površini minimiziraju ili naglase.

8. Odaberite pravi okvir za svoju rasvjetu. Ako koristite svjetla za slike, trebali biste odabrati čvrsti okvir koji može podržati svjetiljku. Ako imate stropne ili zidne izvore svjetla, možete koristiti tanje okvire ili ići bez okvira.

Umjetnička rasvjeta vrlo je bitna stvar kod izlaganja umjetnina. S obzirom na to da svjetlo utječe na cjelokupan izgled i na neki je način element održavanja umjetnine, nadamo se da su vam ovi savjeti bili od koristi.