Kako odabrati boju za vašu spavaću sobu

Foto: Shutterstock

U vrevi naših žurnih života svatko treba mjesto gdje se može povući od svijeta. S obzirom na to da svaki kutak kuće ili stana dijelimo sa ukućanima i gostima, jedino mjesto koje je uistinu samo naše je spavaća soba. No kako je pretvoriti iz prostorije s krevetom i ormarom u prekrasnu oazu mira? Odgovor je iznenađujuće jednostavan: odabirom pravih boja!

Iako se odabir boja za spavaću sobu može činiti kao komplicirani zadatak, ako se pridržavate ovih jednostavnih smjernica, u tren oka možete ju preobraziti iz obične u čudesnu:

Nađite inspiraciju

Da biste imali početnu točku od koje ćete krenuti, morate prvo pronaći inspiraciju za uređenje spavaće sobe. Ideje možete potražiti na internetu, u različitim časopisima o unutarnjem uređenju, ili domovima poznanika i prijatelja.

Izaberite desetak fotografija koje su vam najprivlačnije i definirajte boju koja se na njima najčešće pojavljuje. Ukoliko primjetite da su sve slike izrazito različite, najbolje bi bilo odabrati neutralnu paletu, a dodati boju prostoriji različitim detaljima poput jastuka, slika ili zavjesa.

Odaberite boje koje dobro funkcioniraju s postojećim namještajem

Ukoliko niste u mogućnosti početi od nule sa uređenjem sobe, najbolje bi bilo da odaberete boje koje će se dobro uklopiti uz namještaj koji već imate. 

Imajte na umu i posteljinu, zavjese i tepihe koji su već u spavaćoj sobi – intenzivne boje koje drastično odudaraju od već postojeće palete učiniti će sobu kaotičnom i neprivlačnom.

Foto: Shutterstock

Najbolje boje za spavaću sobu

Pri odabiru same boje najbolje je povesti se za mišljenjem stručnjaka: psiholozi preporučuju plavu, zelenu i bijelu boju kao najbolje opcije za spavaću sobu.

Plava

Stručnjaci tvrde da je upravo plava boja idealan odabir za spavaću sobu – smirujuća je i doprinosi opuštenoj atmosferi bitnoj za dobar odmor. Ako se odlučite za plavu, birajte nježne, pastelne tonove jer su tamne nijanse plave najčešće izrazito hladne. 

Ukoliko se pak odlučite za tamniju nijansu, dodajte joj detalje u bijeloj ili žutoj boji koji će unijeti dozu vedrine u sobu.

Zelena

Zelena je smirujuća boja koja unosi dašak prirode u vašu spavaću sobu i podsjeća na proljeće čak i kada vani lije kiša. Kombinirajte ju sa zemljanim bojama ili bijelim detaljima. Poigrajte se i sa različitim tonovima zelene – tamni zeleni akcentni zid spojite sa nježnim nijansama i dovedite šumu u vašu oazu za odmor.

Također, tamni zeleni akcentni zid poslužiti će i kao odlična pozadina za istaknuti vašu omiljenu sliku ili prekrasno ukrasno ogledalo.

Bijela

Iako se čini kao izrazito hladna boja, bijela je odličan odabir za vašu spavaću sobu jer se odlično slaže sa baš svim ostalim bojama. Uz to, unosi osjećaj prostranosti u malu spavaću sobu, a donosi i svjetlost u sobe a proziroma okrenutima na sjever koje tokom dana ne dobivaju previše danjeg svjetla.

Ukoliko želite da vaša spavaća soba izgleda kao soba iz luksuzne vile, kombinirajte ju sa zlatnim naglascima kao što su svjetiljke, okviri za slike ili ogledala ili zlatni okvir kreveta i baldahin.

Da biste bijeloj sobi dodali maloj klasične elegancije, odaberite minimalističke crne detalje, a ako pak želite unijeti dašak mora u vašu sobu, dodajte bijeloj akcente plavog koji podsjećaju na morsku pjenu na valovima.