Pjesma “Mama Šč!” izaziva burne reakcije ali iznenađuje na kladionicama

Foto: Screenshot YouTube/HRT Dora

Let 3 i njihova pjesma “Mama Šč!” podigli su mnogo prašine u zemlji i regiji svojim nastupom i pobjedom na Dori, a kladionice polako smanjuju koeficijent na njihovu pobjedu i definitivno ih vide u završnoj večeri Eurovision Song natjecanja, koje je na rasporedu od 9. do 13. svibnja.

Hrvatska je zemlja koja uvijek postiže vrhunske rezultate u nogometu, no ne možemo se pohvaliti sličnim uspjesima na Eurosongu, glazbenom natjecanju u kojem sudjeluje cijela Europa.

Posljednji put imali smo predstavnika u finalnoj večeri još tamo 2017. godine, kada je Jacques Houdek izveo pjesmu “My Friend” i završio na 13. mjestu, dok Franka Batelić, Roko Blažević, Damir Kedžo, Albina i Mia Dimšić nisu uspjeli proći kvalifikacije.

Prošle su 22 godine otkad je Hrvatska posljednjih put završila među 10 najboljih, s Vannom koja je 2001. godine pjevala “Strings of my Heart”, a tek se stariji zaljubljenici u glazbu sjećaju grupe Riva i legendarne pobjede 1989. godine s pjesmom “Rock Me”, još za vrijeme stare države.

No, ove godine naša je zemlja dobila zanimljivog, pomalo grotesknog, pobjednika na Dori, jer premoćni trijumf ostvarila je riječka rock grupa Let 3, sa svojom pjesmom “Mama Šč!”. Zbog toga odjednom online kladionice daju Hrvatskoj puno veće izglede za visok plasman, od onog na što smo navikli posljednjih godina.

Pjesma izaziva burne reakcije

Za Hrvatsku je bio problem na prethodnim natjecanjima za Pjesmu Eurovizije to što se naši predstavnici nisu uspjeli istaknuti u odnosu na konkurenciju, kako melodijom, tako ni scenskim nastupom.

Let 3 je po tom pitanju vjerojatno najbolji izbor, jer njihova najjača snaga je upravo šou kojeg izvode jednom kad se pojave na pozornici, što zna uključivati čak i brnjice te golotinju, s ciljem izazvati snažnu reakciju publike.

Ako je suditi prema reakcijama na pjesmu “Mama Šč!”, Let 3 je definitivno ostvario svoj cilj. Naime, iako su riječi pjesme vrlo jednostavne i ne djeluju pretjerano duboko, to malo što su Mrle i ostatak društva izgovorili bilo je dovoljno da zapali društvene mreže.

Za neke je to otvorena kritika rata koji se događa na istoku Europe i pozitivna poruka u smjeru mira, dok ih drugi vide kao profitere koji pokušavaju ratna stradanja iskoristiti za vlastitu promociju na europskoj sceni. Naravno, tu su i oni kojima nije dobro sjelo spominjanje traktora u ratnom kontekstu, koji u hrvatskoj nedavnoj povijesti ima svoje simboličko značenje.

Uz sve to, među hrvatskim i europskim čistuncima vlada strah da bi Let 3 svojim lascivnim nastupom mogao zasjeniti sve ostalo u Liverpoolu pa i osramotiti vlastitu zemlju, prikazujući je u prostačkom izdanju.

No, jedno je sigurno, “Mama Šč!” neće ostati nezamijećena kao neke prethodne hrvatske pjesme, čak i ako zaostaje za njima po kvaliteti. Zato nije iznenađenje da koeficijent pada na Hrvatskoj, a kladionice je vide kako ostaje u natjecanju do samog kraja.

Među 20 favorita za osvajanje titule

Završnica Eurovision Song natjecanja je od 9. do 13. svibnja i ima još mnogo vremena za promociju pjesme “Mama Šč!”, koja će zasigurno izazvati pregršt burnih reakcija u mjesecima koji dolaze.

No, na kladionicama Hrvatska već sad stoji bolje nego u prošlosti, jer Let 3 se iz dana u dan probija prema naprijed. Trenutno se kod vodećih europskih priređivača online klađenja “Mama Šč!” nalazi na 19. mjestu, s koeficijentom oko 40 na konačnu pobjedu.

To je još uvijek mnogo u odnosu na 2,5 koliko je na Ukrajini i 7 na Švedskoj, no bookmakeri definitivno vide Hrvatsku u finalu, na što naša zemlja čeka punih 6 godina.

Naravno, prognoze kladionica nisu jamac uspjeha, ali ako se sjetimo svega što smo vidjeli posljednjih godina na Eurosongu jasno je da Let 3 zaista ima velike izglede probiti se iz polufinala u finale, a možda i završiti među 10 najboljih, ako promociju i scenski nastup odrade na perfektan način.