Psi koji igraju poker: O čemu je ova serija slika?

Kažu da umjetnost često imitira stvarni život, no nismo sigurni da su psi koji igraju poker baš svakidašnji prozor na koji bismo mogli naići. Da, dobro ste čuli: američki slikar Cassius Marcellus Coolidge odlučio je baviti se potpuno neobičnim, ali zanimljivim prizorima – psima koji igraju poker.

Nije potpuno jasno je li mjesto zbivanja unutar ovih slika neka kockarnica ili privatan prostor, ali to ne čini sliku ništa manje zanimljivom! Dapače, kad saznate kako su slike nastale i koja je njihova pozadinska priča, zasigurno ćete ih zauvijek zapamtiti.

psi koji igraju poker
FOTO: WIKIPEDIA

Psi koji igraju poker, u originalu Dogs Playing Poker zapravo uopće nije jedna slika, već serija od 18 umjetnina koje je Coolidge naslikao u intervalu od dvadesetak godina. Ako ste znatiželjni čuti priču iza ove serije slika, nastavite čitati.

Tko je Cassius Marcellus Coolidge?

Prije no što se bacimo u zanimljivu raspravu o simbolici iza njegovih djela, korisno je razmotriti autorovu biografiju. Rođen u New Yorku 1844. godine, Coolidge je odrastao na obiteljskoj farmi sve dok nije odlučio da je napokon vrijeme da ostvari svoje snove.

Svoju karijeru započeo je kao ličilac uličnih znakova i natpisa, ali s obzirom na to da taj posao nije bio unosan, Coolidge je probao otvoriti vlastitu banku te pokrenuti svoje novine, ali ni u tome nije bio uspješan. Bio je siguran da će ga talent odvesti negdje, ali prvo se morao iskušati u poduzetništvu.

Nakon preseljenja u Rochester, Coolidge je počeo intenzivnije slikati i odlučio je dati šansu svojoj najvećoj želji – pokušao je postati afirmirani umjetnik. Ono što je posebno interesantno jest činjenica da nikad nije formalno završio nikakvu akademiju niti ga je itko poučavao slikanju. Sve što je znao, znao je intuitivno.

Do njegove smrti 1943. godine, Coolidge je ostao prilično aktivan slikar. Slikao je karikature i satirične slike, a uz to je i pjevao pod nadimkom Cash. Mnogi povjesničari smatraju da je upravo on osmislio “okvire za fotografiranje”, odnosno oslikane (danas fotografirane) kartone u koje stavite glavu kako biste se fotografirali u nekom smiješnom kontekstu.

Kako je kolekcija nastala?

Coolidge je seriju umjetnina psi koji igraju poker zamislio kao neku vrstu komične i satirične kolekcije. Jedanaest slika iz kolekcije prikazuje upravo pse kako igraju poker, a ono što je posebno zanimljivo jest da je šesnaest od slika iz kolekcije zapravo plaćena promocija cigara!

Brown & Bigelow tvrtka je iz Minnesote koja prodaje uglavnom korporativne, promotivne darove, a tada su se željeli istaknuti zanimljivim vizualima zbog kojih su naposljetku kontaktirali Cassiusa. Njihova misija očito je bila uspješna, ali možda malo prekasno…

a friend in need
FOTO: WIKIPEDIA

Ove slike tada uopće nisu bile smatrane umjetninama pa tako od prve slike naslikane 1984. godine do zadnje koja je nastala gotovo dvadeset godina kasnije najpoznatija ostaje upravo ona prva. Ona je jednostavno imala neki šok faktor, a ostale su prošle relativno nezapamćeno.

Jesu li psi koji igraju poker skupe slike?

Kako to uvijek biva, ni ovaj slikar za vrijeme života nije bio poštivan od strane kolega niti je prodavao svoja remek djela za mnogo novaca. Tek posthumno su njegove umjetnine dobile na vrijednosti, a u zadnja dva desetljeća postale su toliko popularne da se u mnogim državama printaju njihove rekreacije.

Coolidgeove su se slike (pogotovo cijela psi koji igraju poker kolekcija) za vrijeme njegova života smatrale suviše kičastima, a drugi su ga slikari ismijavali na temelju njegovih satiričnih motiva. Čak i danas postoje mnogi kritičari koji ga javno kritiziraju, a William Hennessey jedan je od njih. Na kraju je ipak povukao svoju izjavu.

Njegova je najskuplja prodana slika Poker Game, a prodana je 2015. godine za preko $650,000. Danas se smatra da je njegova najrvijednija slika ipak A Friend in Need jer joj se vrijednost aproksimira na preko par milijuna dolara. Ipak, ta slika nije i neće uskoro biti prodavana.