Balet: 10 očaravajućih činjenica koje niste znali

Balet: 10 očaravajućih činjenica koje niste znali
Pexels

Balet je vrlo izražajan i profinjen oblik plesa koji je nastao na dvorovima renesansne Italije tijekom 15. stoljeća. Tijekom stoljeća razvio se u složenu i zadivljujuću umjetničku formu koja kombinira glazbu, pokret i pripovijedanje kako bi stvorio jedinstveno i snažno kazališno iskustvo. Ovaj ples je postao jedan od najutjecajnijih i najraširenijih plesnih stilova u svijetu, s bogatom poviješću i predanom zajednicom izvođača, koreografa i entuzijasta.

Povijest baleta

Povijest ovog plesa je zadivljujuće putovanje koje se odvija kroz nekoliko stoljeća, vodeći svoje korijene na raskošnim dvorovima renesansne Italije u 15. stoljeću.

U početku je ovaj ples bio oblik dvorske zabave koju su karakterizirali graciozni i zamršeni plesovi. Kasnije je pronašao svoj pravi dom na francuskim dvorovima tijekom 17. stoljeća, gdje je kralj Luj XIV odigrao ključnu ulogu u oblikovanju baleta u formaliziranu umjetničku formu. Osnivanje Académie Royale de Danse 1661. označilo je značajnu prekretnicu u razvoju ovog plesa. S vremenom se ovaj ples razvio iz društvenih plesova u kazališni spektakl, sa sve većim naglaskom na narativnom pripovijedanju, izvrsnoj tehnici i gracioznim pokretima.

U doba romantizma 19. stoljeća pojavili su se kultni plesovi poput “Giselle” i “Labuđeg jezera”, dok je 20. stoljeće donijelo inovacije i eksperimente, čiji je primjer Ballets Russes. Danas ovaj ples nastavlja napredovati kao cijenjena i utjecajna umjetnička forma, osvajajući publiku svojom bezvremenskom ljepotom i izražajnom snagom.

Oprema za balet
Pexels

Tehnika plesa

Baletna tehnika je temelj na kojem se gradi ova umjetnost, a odlikuje je preciznost, elegancija i stroga disciplina. U svojoj srži, ova tehnika naglašava savršeno držanje, izokret (rotacija nogu iz kukova) i besprijekorno poravnanje. Plesači pomno vježbaju repertoar osnovnih pokreta kao što su pliés, tendus i développés kako bi razvili snagu, fleksibilnost i kontrolu.

Ovaj ples zahtijeva majstorstvo zamršenog rada nogu, gracioznih pokreta ruku i istančanog osjećaja za ravnotežu, a sve se izvodi s naglaskom na gracioznost i staloženost. Tehnika se proširuje na naprednije elemente kao što su piruete, grand jetés i zamršeno partnerstvo u pas de deuxu. To je cjeloživotno putovanje usavršavanja, koje zahtijeva predanost, upornost i nepokolebljivu predanost da se postigne naizgled jednostavna ljepota koja definira ovaj ples.

Vokabular u plesu

Baletni rječnik je precizan i elegantan jezik koji služi kao ključ za razumijevanje i izvođenje zamršenih pokreta i položaja umjetničke forme. Ukorijenjen u francuskoj i talijanskoj terminologiji, leksikon se sastoji od širokog niza riječi i izraza koji opisuju sve, od osnovnih položaja, koraka i skokova do nijansiranih nijansi pokreta ruku i glave.

Ovi specijalizirani izrazi omogućuju plesačima i instruktorima učinkovitu komunikaciju, osiguravajući precizno izvođenje i prenoseći izražajnu dubinu umjetnosti. Od temeljnih pozicija prvog, drugog i petog do naprednih koncepata kao što su arabeska, pas de deux i entrechat, baletni vokabular je raznolik i očaravajući kao i sam ples, obogaćujući svijet ovog plesa svojim poetskim i tehničkim bogatstvom.

Glazba

Glazba u ovom plesu je duša umjetnosti, pružajući emocionalnu i ritmičku osnovu za pokrete plesača i narativ izvedbe. Skladana posebno za svaki ples ove vrste, glazba je pažljivo osmišljena kako bi odražavala raspoloženje, atmosferu i razvoj karaktera priče. Bilo da se radi o bezvremenskim klasicima Petra Iljiča Čajkovskog ili avangardnim skladbama Igora Stravinskog, baletna glazba duboko je isprepletena s koreografijom, sinkronizirajući tempo, ritam i fraziranje s preciznim pokretima plesača. Ove partiture sadrže ponavljajuće teme koje naglašavaju narativ i evociraju emocije likova, poboljšavajući cjelokupno kazališno iskustvo. Uz orkestre koji sviraju uživo u jami, baletna glazba dodaje sloj neposrednosti, pojačavajući ljepotu, dramu i pripovijedanje ove očaravajuće umjetničke forme.

Kostimi i scenografija

Kostimi i scenografija u ovom plesu sastavni su dijelovi koji publiku prenose u čarobne svjetove svake izvedbe. Razrađeni i pažljivo osmišljeni kostimi ne samo da pokazuju ljepotu i gracioznost plesača, već također pomažu definirati likove i prenijeti emocije. Od eteričnih tuta u “Labuđem jezeru” do raskošnih haljina u “Orašaru”, ovi su kostimi sami po sebi umjetnička djela. Slično tome, krajolik, često složene i oslikane pozadine ili scenografije, stvara očaravajuća okruženja u kojima se priča odvija, od začaranih šuma do velikih plesnih dvorana. I kostimi i scenografija bitni su za uranjanje publike u narativ, pružajući vizualnu gozbu koja nadopunjuje umjetnost plesača i emotivnu snagu glazbe, čineći ovaj ples istinski sveobuhvatnim i višeosjetnim iskustvom.

Uloge u baletu

Uloge u ovom plesu srce su i duša svake izvedbe, a plesači preuzimaju različite likove kako bi oživjeli priču. Glavne uloge, kao što su primabalerina i glavni plesač, zauzimaju središnje mjesto, prikazujući iznimnu tehniku i umjetnost. Ove glavne uloge često imaju složenu koreografiju i emocionalnu dubinu. Uloge likova, s druge strane, dodaju boju i dubinu pripovijesti, utjelovljujući sporedne likove i doprinoseći ukupnom pripovijedanju. Corps de uloge uključuju ansambl ples, gdje se grupa plesača kreće u harmoniji stvarajući vizualno zapanjujuće scene. Raznolikost uloga omogućuje baletnim trupama da pokažu talent i svestranost svojih plesača, pružajući zadivljujuću i višedimenzionalnu izvedbu koja osvaja publiku i ostavlja trajan dojam.

Suvremeni balet

Suvremeni balet dinamičan je i inovativan žanr koji premošćuje klasične tradicije s modernim i eksperimentalnim stilovima pokreta. Pojavio se sredinom 20. stoljeća kada su koreografi nastojali pomaknuti granice tradicionalne tehnike i naracije. U suvremenom baletu plesači istražuju širi raspon mogućnosti pokreta, često uključuju elemente modernog plesa i improvizacije. Koreografi se često bave nekonvencionalnim temama i apstraktnim pripovijedanjem, omogućujući raznolikiji i eksperimentalniji pristup plesu. Glazba i kostimi u suvremenom plesu ove vrste također mogu biti vrlo različiti, odražavajući raznolikost utjecaja i kreativnih pravaca. Ovaj je žanr otvorio nove putove za samoizražavanje i umjetničko istraživanje, proširujući horizonte ovog plesa, istovremeno čuvajući njegovu bezvremensku eleganciju i tehničku moć.

Budućnost i nove tehnike

Budućnost ove vrste plesa pruža uzbudljive mogućnosti dok se umjetnička forma nastavlja razvijati i prilagođavati promjenjivom kulturnom krajoliku. Nove tehnologije, interdisciplinarna suradnja i sve veći naglasak na raznolikosti i inkluzivnosti oblikuju smjer ovog plesa. Nove tehnike pomiču granice onoga što je moguće u smislu pokreta, a koreografi i plesači istražuju inovativne načine izražavanja. Suvremeni balet, spajanje s drugim plesnim stilovima i ugradnja digitalnih elemenata u predstave vjerojatno će igrati značajnu ulogu. Nadalje, baletne trupe aktivno rade na diverzifikaciji svojih repertoara i stvaranju inkluzivnijih okruženja, odražavajući bogatu svjetsku kulturnu tapiseriju. Dok ovaj ples prihvaća ove transformacije, on ostaje spreman osvojiti publiku svojom bezvremenom ljepotom dok prihvaća duh umjetničkog istraživanja i inovacije u godinama koje dolaze.

Balet u prirodi
Pexels

Najpoznatije balerine i baletani u povijesti

Najpoznatiji baletani u povijesti ostavili su neizbrisiv trag u svijetu ovog plesa svojom izvanrednom tehnikom, umjetničkom izražajnošću i interpretacijama klasičnih uloga. Neki od najpoznatijih baletana u povijesti uključuju:

 1. Anna Pavlova: Ruska baletna zvijezda poznata po svojoj izvanrednoj izvedbi u ulozi Labudice u “Labuđem jezeru.”
 2. Mikhail Baryshnikov: Legendarni ruski plesač, poznat po svojoj virtuoznosti i izvanrednoj tehnici.
 3. Rudolf Nureyev: Još jedan izvanredan ruski plesač, Nureyev je bio poznat po svojim interpretacijama klasičnih uloga i doprinosu popularizaciji ovog plesa.
 4. Misty Copeland: Američka zvijezda koja je postala prva afroamerička primabalerina u New York City Balletu.
 5. Alicia Alonso: Kubanska legenda koja je osnovala Nacionalni balet Kube i postala ikona kubanskog baleta.
 6. Natalia Makarova: Ruska diva koja je impresionirala svijet svojim talentom i interpretacijom klasičnih baletnih uloga.
 7. Carlos Acosta: Kubański plesač i koreograf, poznat po svojoj iznimnoj tehničkoj vještini i strastvenim interpretacijama.
 8. Margot Fonteyn: Britanska primabalerina koja je ostvarila slavu širom svijeta svojim iznimnim talentom i partnerstvom s Rudolfom Nureyevom.
 9. Sylvie Guillem: Francuska baletna ikona poznata po svojoj virtuoznosti i prelasku iz klasičnog u suvremeni ples.
 10. Erik Bruhn: Danski baletan koji je osvojio svijet svojim nevjerojatnim tehničkim umijećem i izvanrednim nastupima.

Ovi baletani su svojim izvanrednim doprinosom obogatili svijet ovog plesa i ostavili neizbrisiv trag u njegovoj povijesti.

Balet na pozornici
Pexels

Zanimljivosti o baletu

Ovaj ples je umjetnost koja očarava svojom elegancijom, snagom i gracioznošću. Dok gledamo balerine kako lebde na vrhovima prstiju ili muškarce kako izvode nevjerojatne skokove i okrete, ulazimo u svijet gdje se tijelo izražava kroz glazbu i pokret. No, iza pozornice i izvan svjetala reflektora kriju se brojne zanimljivosti koje obogaćuju ovu izvanrednu umjetničku formu. Otkrijmo neke od najfascinantnijih činjenica o ovom plesu koje bacaju novo svjetlo na ovu izvanrednu umjetnost.

 1. Labuđe jezero i braća Jarnovič: Labuđe jezero, jedno od najpoznatijih baletnih djela, nastalo je u suradnji braće Jarnovič – skladatelja Pjotra Iljiča Čajkovskog i koreografa Mariusa Petipaa. Premijerno izvedeno 1877. godine u Moskvi, i danas oduševljava publiku diljem svijeta.
 2. Prva upotreba klasičnih kostima: Prvi kostimi bili su teški i nepraktični. Tek je krajem 19. stoljeća Marius Petipa promijenio kostime kako bi omogućio plesačima veću slobodu kretanja.
 3. Prima ballerina i pas de deux: Izraz “prima ballerina” koristi se za najvažniju žensku baletnu plesačicu. Izraz “pas de deux” znači “korak za dvoje” i označava duet između muškog i ženskog plesača.
 4. Skladatelji za balet: Glazba za ovaj ples često dolazi od renomiranih skladatelja poput Tchaikovskyja, Prokofieva i Stravinskog, ali i modernih skladatelja koji su stvarali glazbu za suvremeni balet.
 5. Balerine i pointe cipele: Djevojke počinju nositi pointe cipele, koje im omogućuju da plešu na vrhovima prstiju, obično u dobi od 11-15 godina. Ovo zahtijeva veliku snagu i ravnotežu.
 6. Olimpijske igre: Ovaj ples je bio dio olimpijskog programa na modernim olimpijskim igrama od 1924. do 1936. godine, kao umjetnički natjecateljski događaj.
 7. Najduža tutu na svijetu: Najduža tutu na svijetu izrađena je 2012. godine i bila je dugačka impresivnih 3,18 metara.
 8. Balet na Mjesecu: Astronaut David Scott izveo je kratki balet na Mjesecu tijekom Apolla 15 misije 1971. godine, što ga čini prvim čovjekom koji je plesao u svemiru.
 9. Balerine i kalorije: Balerine troše ogromnu količinu kalorija tijekom nastupa. Tijekom jednog nastupa, balerina može potrošiti više kalorija nego profesionalni nogometaš tijekom utakmice.
 10. Dijamantna krstionica na pozornici: U “Labuđem jezeru,” postoji čin koji se izvodi na pozornici prekrivenoj staklenim dijamantima kako bi stvorila efekt klizanja po vodi.

Ove zanimljive činjenice o ovom plesu osvjetljavaju raznolikost, povijest i čaroliju ove izvanredne umjetničke forme.

Najpoznatije škole na svijetu

Na svijetu postoji mnogo uglednih škola baleta koje su poznate po izvrsnom obrazovanju i obuci vrhunskih plesača. Evo nekoliko najpoznatijih škola ovog plesa:

 1. Royal Ballet School (Kraljevska baletska škola) – London, Ujedinjeno Kraljevstvo: Ova škola povezana s Royal Opera House u Covent Gardenu ima dugu povijest obuke izvanrednih baletnih plesača.
 2. Paris Opera Ballet School (Baletska škola Pariske Opere) – Pariz, Francuska: Ova prestižna škola povezana s pariškom operom iznjedrila je mnoge svjetski poznate plesače.
 3. Vaganova Academy of Russian Ballet (Vaganovska akademija ruskih baleta) – Sankt Peterburg, Rusija: Ova škola je poznata po svojoj strogoj klasičnoj obuci i bila je dom mnogim velikim ruskim plesačima.
 4. School of American Ballet (Škola američkog baleta) – New York, SAD: Osnovana pod vodstvom Georgea Balanchinea, ova škola je ključna u razvoju američkog baleta i obučila je mnoge izvanredne plesače.
 5. National Ballet School (Nacionalna baletska škola) – Toronto, Kanada: Ova kanadska škola ima izvrsnu reputaciju i doprinijela je formiranju Kanadskog kraljevskog baleta.
 6. Bolshoi Ballet Academy (Akademija Boljšoj baleta) – Moskva, Rusija: Ova škola je povezana s prestižnim Boljšoj teatrom i obučila je brojne svjetski poznate plesače.
 7. The Australian Ballet School (Škola Australijskog baleta) – Melbourne, Australija: Ova škola igra ključnu ulogu u obuci plesača u Australiji i širom svijeta.
 8. John Cranko School (Škola Johna Cranka) – Stuttgart, Njemačka: Ova njemačka škola povezana s Stuttgartskim baletom poznata je po svojoj izvrsnoj obuci.

Ove škole privlače talentirane plesače iz cijelog svijeta i pružaju im izvanrednu obuku kako bi postali vrhunski plesači.

Ovaj ples je bezvremenska i cijenjena umjetnička forma koja je stoljećima osvajala publiku. Njegova bogata povijest, prožeta tradicijom i inovacijama, utrla je put živahnoj i dinamičnoj budućnosti. Baletna tehnika, vokabular, glazba, kostimi i uloge doprinose njegovoj trajnoj privlačnosti, pružajući platformu za umjetnički izraz koji se nastavlja razvijati i prilagođavati. Uz suvremeni balet koji pomiče granice i predanost industrije raznolikosti i inkluzivnosti, svijet ovog plesa je spreman ostati zadivljujuća i relevantna sila u izvedbenim umjetnostima. Kako balet nastavlja prihvaćati nove tehnike, tehnologije i kreativne utjecaje, to osigurava da će njegova ljepota i elegancija očarati i nadahnuti generacije koje dolaze.