Rimski bogovi: 10 najzanimljivijih božanstava

Rimski bogovi: 10 najzanimljivijih božanstava
Shutterstock

Rimski panteon bogova smatra se najvećim od svih, postojali su razni rimski bogovi tako da su Rimljani imali bogove za sve zamislive stvari. Imali su Marsa, boga rata, Neptuna, boga mora, Bakusa, boga vina, i mnoge druge, a kao i sve kulture, i one su imale bogatu i živopisnu mitološku pozadinu.

Dok su neki od njihovih bogova adaptacije onih grčkih bogova, neki su također izvorni, poput dvoličnog boga vremena, početka i ulaska u radove, Janusa. Ta su božanstva dala Rimljanima osjećaj nacionalnog ponosa, razumijevanje hrabrosti i časti te uvid u vlastitu sudbinu.

Tradicionalni vjerski sustav starog Rima također se može vidjeti u rimskoj povijesnoj književnosti i vizualnim umjetnostima. Legenda o Romulu i Remu jedan je takav slavni primjer. Rimski bogovi imali su veličanstvene osobine i velike moći.

Rimski bogovi: 10 najzanimljivijih božanstava
Shutterstock

Najzanimljiviji rimski bogovi

Stoga, pogledajmo popis 10 najboljih rimskih bogova kako bismo saznali nešto više o njima.

1. Jupiter, kralj rimskih bogova

Jupiter, poznat i kao Jove, glavno je rimsko božanstvo. Sa svojom ogromnom moći, za njega se kaže da vlada svjetlom i nebom.

Orao je njegova sveta životinja, a munja mu je oružje za identifikaciju. Nazvan dies pater ili “blistavi otac”, zaštitnik je zakona i države, a Rimljani su vjerovali da Jupiter čuva njihov grad.

Otac mu je Saturn, a brat Neptun. On je dio Kapitolske trijade i Junonin je suprug. Rimljani su ga štovali kao Jupiter Optimus Maximus. Ovo se ime odnosilo ne samo na njegovu vladavinu nad bogovima i svemirom, već i na njegovu moć da donosi zakone, kontrolira kraljevstva i govori kroz proročišta.

Rimljani su ga smatrali ekvivalentom grčkog boga Zeusa, a u rimskoj umjetnosti i književnosti Zeus nosi ime Iuppiter. Jupiter je također bio rimski bog pravde, odakle dolazi fraza “By Jove”. Žrtveni prinosi Jupiteru uključivali su vola (kastriranog bika), janje i vethera (kastriranog ovna). Bilo je važno da ti kurbani budu bijele boje.

2. Neptun, rimski bog mora

Noseći trozubac, Neptun je često prikazivan kako jaše konja ili delfina i vladao je morem. Prvi je bio prepoznat u rimskoj mitologiji kao povezan s vodom oko 399. pr. Kr.

Žena mu je bila Salacija, a braća Jupiter i Pluton. Rimljani su ga također štovali kao boga konja, pod imenom Neptunus Equester. Njegov pandan među grčkim bogovima bio je Posejdon koji je činio grčko trojstvo Zeusa, Hada i sebe – Posejdona.

Neptun je imao reputaciju loše naravi i bio je poznat kao rimski bog potresa jer su njegov gnjev i bijes bili povezani s podrhtavanjem zemlje. Jedna poznata legenda o Neptunu je ona o Salaciji i dupinima. Amfitrita je bila Neptunova žena.

Legenda kaže da je Neptun vidio Amfitritu, koja je bila vodena nimfa, kako pleše na otoku Naksosu. Očaran njenom ljepotom, odmah se zaljubio i zaprosio je da se za njega uda. Ona je odbila. Nepokoleban, Neptun je poslao jednog od svojih famula, dupina, da je ponovno pronađe.

Duhoviti i šarmantni dupin uspio je uvjeriti nimfu da se predomisli i pristane na Neptunovu bračnu ponudu. Kao nagradu, dupina je pretvorio u besmrtnika i dao mu počasno mjesto na nebu poznato kao sazviježđe Delphinus. To je još jedan razlog zašto se dupin ponekad uključuje u prikaze Neptuna.

3. Pluton, rimski bog podzemlja

Tri Saturnova sina, naime Jupiter, Neptun i Pluton, podijelili su svijet između sebe. Nebo i more otišli su do Jupitera i Neptuna; podzemlje je predano Plutonu. On je monogaman i ne vjeruje se da je imao dijete. On predstavlja pozitivan aspekt boga koji upravlja zagrobnim životom, a njegov grčki pandan je Had.

Ime Pluton srodno je grčkoj riječi Ploutos, nazivu za boga bogatstva. Rimljani su Plutona smatrali darovateljem zlata, srebra i drugih podzemnih tvari. Budući da su ti minerali iskopavani, Pluton je ubrzo priznat kao bog fizičkog podzemlja. To ga je dovelo do toga da postane bog duhovnog podzemlja, a time i smrti.

Rimljani su vjerovali da će umrijeti ako izgovore njegovo ime. Zanimljivo je da je metalni plutonij, koji je povezan s planetom Plutonom, radioaktivan i stoga potencijalno smrtonosan. Ova tvar tako sigurno zaslužuje pripadati samom bogu smrti.

Rimski bogovi: 10 najzanimljivijih božanstava
Shutterstock

4. Apolon, rimski bog sunca, glazbe i proroštva

Priznat kao bog glazbe, liječenja, sunca i svjetla, istine i proročanstva, kuge, poezije i još mnogo toga, Apolon je bio Jupiterov sin i Dianin brat. On je jedan od najvažnijih i najsloženijih rimskih bogova. Apolon je poznat u grčkom i rimskom panteonu bogova.

Apolon je služio kao posrednik između ljudi i bogova. Zbog svoje čestitosti i istinitosti dobio je dar proroštva. Ne samo da je moćan, već predstavlja i mladolikost, mudrost i ljepotu. Bio je tema brojnih književnih i umjetničkih djela.

Apolon je bio najomiljeniji bog od svih. Predstavljao je moralnu izvrsnost, a njegovi sljedbenici posvetili su mu kult Delfa. Kult je imao značajan utjecaj na vjerska i pravna pitanja države. I danas je Apollo važan na svim razinama društva.

5. Mars, rimski bog rata

Mars je bog rata i smatralo se da je zaštitnik rimske države. Mjesec ožujak (engl. March) koji je dobio ime po Marsu bio je mjesec pun svečanosti i vojnih slavlja.

Marsova popularnost rasla je tijekom vladavine Augusta, a on je bio najistaknutiji vojni bog u rimskoj povijesti. Vjerovao je u korištenje vojne moći za održavanje mira. Prema rimskom mitu, Mars je bio otac Romula i Rema s Reom Silvijom i bio je sin Jupitera i Junone.

Njegova glavna supruga bila je Nerio koja je bila vitalna sila i moć iza Marsa, a na nju se gledalo kao na personifikaciju Marsovih božanskih moći. Međutim, sjedinjenje Marsa i Venere bilo je tema mnogih različitih pjesnika i filozofa.

Njegov preljub je zanemaren jer umjetnici njeguju ljepotu tog para. Također se smatra zaštitnikom poljoprivrede jer je njegova energija usmjerena tako da potiče uzgoj usjeva. U rimskoj umjetnosti on je ili prikazan kao mlad i obrijan ili kao stariji s bradom. Vidi se kako nosi kacigu i koplje kao svoje ratničke simbole.

6. Kupid, rimski bog ljubavi

Kupidon, bog erotske želje, ljubavi, privlačnosti i naklonosti, sin je Marsa i Venere. Eros je njegov grčki pandan.

Kupid se često vidi s lukom i strijelom koji se smatra izvorom moći koji izaziva ljubav i želju u osobi koju strijela pogodi. Bog ljubavi za suprugu ima Psihu.

On ima krila jer se za zaljubljene smatra da mogu letjeti. Postao je poznat lik u srednjem vijeku kada je pod kršćanskim utjecajem predstavljao dvojnu ljubav zemlje i neba. Usnuli Kupidon u renesansnoj umjetnosti označava odsutnost ljubavi i želje.

Kupidova moć da zaljubi ljude igra važnu ulogu u različitim mitskim pričama.

7. Saturn, rimski bog vremena, bogatstva i poljoprivrede

Vladavina Saturna smatrana je zlatnim dobom obilja i mira. Bio je poznat kao bog rastakanja, vremena, bogatstva, poljoprivrede, obnove i oslobođenja. Prema Varonu, Saturn dolazi od “sjetve” i Rimljani su ga identificirali kao poljoprivredno božanstvo slično grčkom bogu Kronu.

Bio je sin Urana i Geje, a dvije njegove supruge bile su Ops i Lua. Ops se povezivao s bogatstvom, obiljem i resursima, a Lua je bila božica kojoj su vojnici žrtvovali zarobljeno oružje.

Položaj Saturnovog praznika u rimskom kalendaru bio je povezan s pojmom vremena, posebice Nove godine. Tijekom zlatnog doba slavio se 17. prosinca svake godine. Ovaj zimski festival bio je poznat kao Saturnalije, a trajao je oko sedam dana.

Bilo je to vrijeme gozbe, zamjene uloga, darivanja, slobode govora i veselja. Štoviše, planet Saturn i subota dobili su imena po ovom moćnom bogu.

8. Vulkan, rimski bog vatre

Drevni rimski mitovi nazivaju ga bogom vatre, obrade metala, vulkana i kovanja, a prikazan je kako drži kovački čekić.

Bio je rimski ekvivalent grčkog boga Hefesta. Dana 23. kolovoza slavio se kao Vulcanalia, što je godišnji festival koji je nazvan u njegovu čast. Rimljani su vjerovali da Vulkan predstavlja i razornu i oplodnu moć vatre.

Vulkan je bio sin Jupitera i Junone. Rođen je s crvenim, unakaženim licem i majka ga je napustila. Bačen je s litice i Temida ga je uzela kao svog sina kada je pao duboko u more. Voda je tada postala njegov novi dom. Jednom je na plaži pronašao ostatke vatre koju su za sobom ostavili neki ribari. Užareni ugljen ga je opčinio te je ugljen odnio kući i satima je zurio u plamen. Primijetio je da se metali poput zlata, srebra i željeza rastapaju kada se približe vatri. Nakon što se metal ohladio, iskovao ga je u lance, narukvice, štitove, mačeve i još mnogo toga.

Kao znak ljubavi, Vulkan je napravio žlice i noževe s bisernim drškama za Tetidu, svoju skrbnicu. Stvorio je i zlatnu robinju koja je za njega obavljala razne poslove.

Rimski bogovi: 10 najzanimljivijih božanstava
Shutterstock

9. Merkur, rimski bog financijske dobiti, poezije i rječitosti

Merkur je značajan rimski bog i dio Dii Consentes u rimskom panteonu. On predstavlja sreću, trgovinu, putnike, elokvenciju, poeziju, prijevare i lopove. Štoviše, vjeruje se da upravo on vodi duše u podzemni svijet.

Prema rimskoj mitologiji, bio je sin Jupitera i Maje. Na idolima i slikama prikazan je kako drži kaducej u lijevoj ruci baš kao i njegov grčki pandan Hermes kojemu je bog sunca, Apolon, dao čarobni štapić koji se potom pretvorio u kaducej.

Kao bog trgovine, Merkur je bio prikazan na dva rana brončana novca Rimske Republike, semunciju i sekstanu.

Također se pojavljuje u književnim djelima Ovidija i Vergilija. Njegov hram u Rimu sagrađen je u Circus Maximus 495. pr. Kr.

10. Bacchus, rimski bog vina i plodnosti

Po uzoru na grčkog boga Dioniza, Bacchus je bio sin smrtnice Semele i kralja bogova, Jupitera. Juno je prevarila Semele da ga vidi u njegovom božanskom obliku. Kao rezultat toga, Semele je umrla nakon što je vidjela pravi oblik boga. Jupiter je zatim na svoje bedro zašio Bakha, svoje nerođeno dijete, nosio ga devet mjeseci i konačno ga rodio.

Bacchus je bio povezan s poljoprivredom, vinom i plodnošću, a njegove su biljke uključivale lozu i vijugavi bršljan. Nosio je štap s vrhom šišarke. Njegovi sljedbenici bili su satiri i maenade s kozjim nogama i divlje dame koje su se živahno kretale tijekom njegovih slavlja.

U umjetnosti ga se vidi kao dijete kovrčave kose koje pije vino ili kao teško pijanog čovjeka kojeg ponekad nimfe i satiri stavljaju u krevet. Ponekad se prikazuje kao mladić koji nosi samo krunu od grožđa i lišća vinove loze.

Zaključak

Božanstva svih kultura igraju važnu ulogu u oblikovanju moralnog života osobe, a rimska se kultura uvelike vrtjela oko štovanja raznih božanstava.

Ovi starorimski bogovi bili su dio velikih književnih djela i bili su pod velikim utjecajem etruščanske i grčke kulture. Što dublje kopate, više ćete znati o ovim fascinantnim rimskim bogovima!