Što je arhetip? Književni pojmovi 101

arhetip

Arhetip je ključ koji vam može pomoći da bolje razumijete motivacije i odnose likova u nekom djelu. Jeste li se ikada zapitali zašto su likovi poput Yode iz Ratova zvijezda (1997.) i Gandalfa iz Gospodara prstenova (1954.) J. R. R. Tolkiena prilično slični? To je zato što se temelje na sličnom arhetipu: mudracu. Postoje i mnoge druge vrste arhetipova.

Arhetip

U književnosti, arhetip je lik, situacija, emocija, simbol ili događaj koji se ponavlja u različitim pričama iz mnogih kultura. Zbog njihove učestalosti u brojnim pričama, smatraju se univerzalnim simbolima.

Pojam je vezan i uz psihologiju. Prema švicarskom psihologu Carlu Jungu, arhetipovi su univerzalne ideje ili slike koje proizlaze iz ljudskog “kolektivnog nesvjesnog” i ukazuju na dublje carstvo mitova, čežnji, vjerovanja i snova koji pomažu rasvijetliti psihu svakog pojedinca.

Riječ arhetip prvi put se pojavila u engleskom jeziku 1540-ih i označavala je “model, prvi oblik, izvorni uzorak prema kojem se izrađuju kopije”. Ova riječ potječe od latinske riječi archetypum, od grčke riječi arkhetypon, što znači “uzorak, model, lik na pečatu”.

Arhetipovi karaktera

Postoji dvanaest glavnih arhetipova koje je Jung identificirao, a koji se mogu svrstati u četiri kategorije, ovisno o njihovim općim ciljevima.

Arhetipovi su toliko česti u svemu oko nas da se arhetipski karakteri mogu primijeniti čak i na robne marke. Red Bull se, na primjer, često se povezuje sa “istraživačem” (pronalazi ispunjenje kroz otkrića i nova iskustva), dok Nike asocira na “junaka” (pomaže poboljšati svijet).

Ego tipovi

Ego tipovi su oni koji žele utjecati na svijet oko sebe. Ti su arhetipovi označeni kao “buntovnik”, “mađioničar” i “heroj”.

Buntovnik

Arhetip buntovnika također se često naziva i odmetnikom, revolucionarom, neprilagođenim ili osvetnikom. Buntovnici pokušavaju pronaći ravnotežu u svijetu oko sebe u obliku pravde ili osvete. Zbog toga su ponekad skloni ekstremnoj odmazdi prema većim silama oko sebe, što može rezultirati počinjenjem zločina.

Primjeri ovog arhetipa uključuju Robin Hooda i Hana Soloa iz Ratova zvijezda (1997.).

arhetip primjeri

Čarobnjak

Čarobnjak je arhetip, koji se u priči može manifestirati kao znanstvenik ili izumitelj; mađioničar se primarno fokusira na stvaranje snova kroz bolje razumijevanje svijeta. Unatoč njihovim ciljevima koji zvuče ugodno, mogu postati prilično manipulativni karakteri u svojim pokušajima da postignu svoje ciljeve.

Primjeri uključuju Prospera iz Oluje (1611.) i Morpheusa iz Matrixa (1999.).

Junak

Junak ili heroj se povezuje s ratnikom, pobjednikom ili spasiteljem. Oni pokušavaju dokazati sebe i svoju vrijednost u svijetu pokušavajući ga učiniti boljim mjestom (bilo da je to uklanjanjem zmaja, borbom u ratu ili svrgavanjem opresivne vlade). Međutim, riskiraju da postanu previše arogantni i sebi daju prednost nad drugima.

Primjeri uključuju Ahila iz Ilijade (8. st. pr. Kr.) i Aragorna iz Gospodara prstenova (1954.).

Društveni tipovi

Društveni tipovi arhetipova karaktera su oni koji se pokušavaju povezati s drugima oko sebe. Ti su arhetipovi često “ljubavnik”, “luda” ili “građanin”.

Ljubavnik

Ljubavnik je sinonim za druge nazive kao što su supružnik i partner. To su likovi koji traže bliskost i ljubav s drugom osobom. Ova želja, međutim, dovodi u opasnost da postanu previše nesebični ili previše naivni.

Primjeri uključuju Jacka iz Titanica (1997.) i Belle iz Ljepotice i zvijeri (1991.).

Luda

Luda ili šaljivdžija je također poznat kao budala, varalica ili komičar. Ovi se tipovi trude što više uživati u životu i često pokušavaju pomoći drugima da učine isto. Nažalost, često gube vrijeme pokušavajući to učiniti.

Primjeri uključuju Lokija u nordijskoj mitologiji i Jima Carreyja u gotovo svim njegovim filmovima.

što je arhetip

Svakodnevni čovjek

Svakodnevni čovjek je vrlo generaliziran lik čija je glavna želja pripadati. Svakodnevni čovjek je često najsrodniji svakom čitatelju ili gledatelju. Nazivaju ih i “obični ljudi” ili “osoba iz susjedstva”. Njihovi ciljevi da se prilagode drugima nose rizik da se previše konformiraju i izgube osjećaj sebe. Oni također mogu biti previše nevoljki da sudjeluju u bilo čemu previše avanturističkom, a to su često i pomoćnici koje trebaju ohrabrivati prijatelji.

Primjer ovog arhetipa je Bilbo Baggins iz Hobita (1937).

Slobodnjački tipovi

Slobodnjački tipovi su karakterni arhetipovi koji pokušavaju potražiti raj. Ovo je često osobna vrsta raja, ali može se proširiti i na traženje boljeg mjesta za druge. To mogu biti “istraživač”, “mudrac” ili “nevin”.

Istraživač

Istraživač je također poznat kao lutalica, tragač ili hodočasnik. Ovi tipovi pokušavaju pronaći veću svrhu u vanjskom svijetu, bilo za sebe ili za one do kojih im je stalo. Međutim, njihovo stalno stanje usmjerenosti prema van moglo bi ih ostaviti u stanju besciljnosti ili čak dovesti do toga da se izgube.

Primjer za to je Odisej iz Odiseje (8. st. pr. Kr.) Homera ili lik Indiane Jones u filmovima.

Mudrac

Mudrac daje prednost većem razumijevanju i istini iznad većine drugih stvari i stoga je poznat i kao učenjak, filozof ili detektiv. Drugi likovi često idoliziraju mudrace kao učitelje ili mentore zbog njihove inteligencije. Unatoč tome, oni se izlažu opasnosti da postanu neaktivni u svojoj žeđi za znanjem.

Primjeri uključuju Obi-Wan Kenobija i Yodu iz Ratova zvijezda (1997).

Nevinašce

Nevinašce je lik koji traži svoju slobodu. Često se prikazuju kao dijete ili sanjar. Kao rezultat svoje nevinosti, oni su vrlo naivni i ne znaju za puteve svijeta.

Primjeri uključuju Desdemonu iz Shakespeareovog Othella (1604.) i Forresta Gumpa iz Forresta Gumpa (1994.).

arhetip u filmovima

Tipovi reda

Arhetipovi reda su oni koji pokušavaju osigurati strukturu u svijetu oko sebe. Mogli bi to pokušati učiniti za sebe, nekoga do koga im je stalo ili čak za cijelu grupu ljudi. Ti arhetipovi mogu biti “vladar”, “njegovatelj” ili “stvaratelj”.

Vladar

Arhetip vladara također se naziva sudac ili šef. Svojom moći nadaju se postići bolji svijet za svoje zajednice, ljude ili obitelj. Međutim, njihov strah od gubitka moći znači da bi mogli postati korumpirani.

Primjeri uključuju Dumbledorea iz Harryja Pottera (1997.) i Jupitera iz rimske mitologije.

Njegovatelj

Njegovatelj često također ispunjava uloge roditelja, pomagača ili sveca. Njihova se ljubaznost širi na one koji su im bliski i na druge oko njih, često ostavljajući drugima mogućnost da ih iskoriste.

Primjeri uključuju Samwisea Gamgeeja iz Gospodara prstenova (1954.) i Samwella Tarlyja iz Pjesme leda i vatre (1996.) Georgea R. R. Martina.

Stvaritelj

Stvaratelj također može biti umjetnik, izumitelj ili sanjar. Žele stvoriti nešto što ih nadilazi i izraziti svoja razmišljanja o svijetu, ali ta želja često nailazi na perfekcionizam i samokritičnost.

Primjeri su Willy Wonka iz Charlieja i tvornice čokolade (1964.) Roalda Dahla i Doca Browna iz Povratka u budućnost (1985.).

Popularni tematski ili situacijski arhetipovi

Osim arhetipova likova, postoje teme i situacije koje su toliko postojane da postaju arhetipovi. Neki od najčešćih situacijskih arhetipova uključuju:

Bitka između dobra i zla

Mora se voditi bitka između sila dobra i sila zla. Pobuna Lucifera protiv neba koju je opisao John Milton u Izgubljenom raju primjer je ovog situacijskog arhetipa, kao što je Indiana Jones koji se suočava s nacistima u Otimačima izgubljenog kovčega.

Pad

Ova situacija se događa kada lik padne u teške okolnosti zbog vlastitih postupaka. Primjeri uključuju Edipovu sudbinu na kraju Sofoklovog Edipa; ludilo i smrt Kralja Leara u Shakespeareovom Kralju Learu; i silaznu spiralu Jamie Conway s drogama, alkoholom i gubitkom posla u romanu Jaya McInerneya Sjajna svjetla, velegrad.

Putovanje

Putovanje se događa kada se glavni lik upušta u avanturu kako bi bolje razumio sebe i svijet. Ovaj tematski arhetip često uključuje potragu, koja često uključuje potragu za svetim ili magičnim objektom. Danteovo putovanje podzemljem, limbom i nebom u Božanstvenoj komediji Dantea Alighierija je putovanje, kao i Gulliverova putovanja Jonathana Swifta. Priče o potrazi za Svetim gralom, na primjer, pojavljuju se u Kraljevskim idilama Sir Alfreda Lorda Tennysona kao i u Maloryjevom Le Morte d’Arthur.

arhetip definicija

Ostali situacijski arhetipovi uključuju likove koji se vraćaju iz mrtvih (bilo doslovnu smrt, poput Jona Snowa u Igri prijestolja, ili pretpostavljenu smrt, poput Toma Sawyera u Pustolovinama Toma Sawyera Marka Twaina), inicijacije, siročad skromnih početaka koja dosežu društvene visine, izgubljena ljubav i ponovno ujedinjeni ljubavnici.

Popularni simbolički arhetipovi

Postoje i mnogi arhetipski simboli. Slijedi samo nekoliko primjera:

 • Raskrižja često simboliziraju prekretnicu ili trenutak značajne promjene u životu ili osobnosti lika.
 • Tama često predstavlja smrt, tugu ili neznanje.
 • Zora simbolizira novi život ili ponovno rođenje.
 • Vatra je često simbol koji predstavlja znanje, kreativnost i domišljatost. Također može simbolizirati uništenje ili romantičnu strast.
 • Magla predstavlja neznanje ili neizvjesnost.
 • Žetva predstavlja smrt.
 • Svjetlost predstavlja nadu, intelektualno prosvjetljenje, Božansko ili moralnu dobrotu.
 • Proljeće je simbol ponovnog rođenja.
 • Voda predstavlja ponovno rođenje, obnovu i život.
 • Pustinja često predstavlja opasnost i neznanje.
 • Zima je simbol smrti.

Arhetipovi u popularnoj kulturi

Arhetipovi se često pojavljuju u popularnoj kulturi, osobito u filmovima, televizijskim serijama i stripovima. Neki od najpoznatijih primjera iz pop kulture uključuju:

Dobronamjerni Profesor X i zli Magneto iz filmskog serijala X-Men služe kao mentori mutantima koje vode, iako pokušavaju postići različite ciljeve sa svojim mentorima.

U novijim filmovima Ratova zvijezda, Finn i Rey su heroji koji dolaze iz nesigurnog podrijetla i kreću u misije kako bi pomogli spasiti svijet.

U Avengers: Infinity War i Avengers: End Game, Thanos uništava polovicu svega života u svemiru, što ga čini savršenim utjelovljenjem arhetipa negativca.

Važnost arhetipova u književnosti

Arhetipovi su važni u književnosti jer su univerzalno razumljivi koncepti. Činjenica da se opetovano pojavljuju u filmu, književnosti i mitovima stvara osjećaj bliskosti kod čitatelja ili gledatelja koji ih čini otvorenijima za razumijevanje koncepta ili lika. Arhetipovi su također u velikoj mjeri fleksibilni i stoga se mogu primijeniti na mnogo različitih likova, pomažući gledatelju i čitatelju da razumiju.

Arhetipovi pomažu u razumijevanju svijeta oko nas. Činjenica da postoje arhetipski likovi znači da možemo bolje razumjeti sebe i druge, dok nam arhetipski događaji omogućuju da se nosimo s velikim događajima koji nam se događaju.

Arhetip se ne smije zabuniti sa stereotipom koji, premda sličan, u teoriji književnosti predstavlja nešto drugo.

Zaključci

 • Arhetip se može definirati na jedan od dva načina, ali najrelevantnija za književnost je definicija povezana s jungovskom teorijom. Carl Jung je vjerojvao da su arhetipovi motivi, likovi, događaji i teme koje se univerzalno ponavljaju u mitologiji, književnosti, umjetnosti i filmu.
 • Postoji dvanaest tipova arhetipskih karaktera: buntovnik, junak, mađioničar, ljubavnik, luda, svakodnevni čovjek, istraživač, mudrac, nevinašce, vladar, njegovatelj i stvaratelj.
 • Arhetipovi se često brkaju sa stereotipima, ali imaju karakteristične razlike (unatoč tome što postoje neka preklapanja).
 • Arhetipovi su važni jer su poznati publici ili čitatelju i pomažu im da shvate svijet oko sebe.