Komparativna književnost: 8 razloga zašto je zanimljiva

Komparativna književnost: 8 razloga zašto je zanimljiva
Shutterstock

Komparativna književnost je tradicionalno poznata kao proučavanje dviju ili više književnosti u usporedbi (na primjer, engleske i njemačke) i njihovih višedimenzionalnih komponenti koje mogu obuhvatiti aspekte kao što su povijesni, rodni, ekonomski, kulturni, društveni, filozofski, religijski, i lingvistički čimbenici različitih kultura koje se analiziraju.

Usporedbe se odnose na aspekte tekstova različitih kultura. Njihov glavni fokus ima određeno vrijeme, vrstu naslova i temu, ili može biti u samom tekstu kao što su jezik i struktura. Svi mi živimo u modernom svijetu gdje se susreću tekstovi, jezici i kulture što je glavni razlog postojanja komparativne književnosti; moramo proširiti svoj opseg kako bismo pogledali svijet.

Komparativna književnost
Shutterstock

Zašto je važna komparativna književnost?

Usporedni tekstovi omogućuju vam da čitate različite teme diljem svijeta i poboljšate svoju perspektivu analizom i usporedbom tema. Oni mogu biti vjerski, društveni ili politički. Sve u svemu, razvija širu perspektivu svjetske književnosti i njezinih korijena. Za one koji planiraju proučavati ovu vrstu literature, evo nekoliko razloga zašto biste trebali nastaviti:

1. Usporedba raznih pisanih djela

Komparativna književnost više je od uspoređivanja jedne knjige s drugom. Također ćete učiti o različitim književnim stilovima koji postoje u dvije različite zemlje i kulture te o tome kako oni gledaju na knjige. Analizom razlika učimo i o sličnosti spisa. Čitajući tekstove za usporedbu, naučit ćete o djelima iz zemalja poput Egipta, Rusije, Južne Afrike, Europe i drugih.

2. Dobivate posao i na drugom jeziku

Ako znate više jezika, možete čitati i pisati tekst na prvom jeziku. S ovime svoje vještine možete podići na višu razinu i početi prevoditi tekstove na različite jezike. Čak i ako tek počinjete učiti jezik, potrudite se da ga dobro naučite jer vam to može pomoći u radu, a tako možete postati vrlo dobri u komparativnoj književnosti.

3. Usporedna literatura iziskuje i vaše gledište

Komparativna književnost ne samo da analizira, već i pomaže razviti vašu perspektivu o izazovima pisanja. Omogućuje vam da dublje zaronite u teme kao što su kolonijalizam, kapitalizam i još mnogo toga i odlučite slažete li se ili ne slažete s ovim stajalištem. Potiče vas da razmislite zašto ne postoji nešto poput globalne knjižare i postoje li mogućnosti za tu ideju. Ideje i metode koje slijedite omogućit će vam stvaranje potpuno drugačije perspektive.

4. Možete učiti od akademika koji su uključeni u istraživanje

Za početnike je to sjajna prilika da uče od ljudi koji već istražuju teme i daju stručno mišljenje o temama za raspravu. Redovitim radionicama i konferencijama dublje ćete zaroniti u svijet komparativne književnosti.

Usporedni tekstovi su istraživačka tema i na vrlo su visokoj razini jer trebate razviti ideju na dva različita načina književnosti. S vremenom počnete razmišljati o različitim temama koje postoje diljem svijeta i zašto su iste i različite.

Komparativna književnost
Shutterstock

5. Raznolikost tema

Tečaj odražava ono za što su njegovi predavači specijalizirani i, kao takav, sastavljen je od nevjerojatnog raspona tekstova iz različitih nacija. Osim nevjerojatne raznolikosti obaveznih modula u kojima uspoređujete dva djela, možete uzeti nekoliko modula istovremeno.

6. Sveobuhvatnost

Predavači i voditelji seminara rijetko će vam dati samo jednu stranu priče kada se raspravlja o bilo kojem pitanju. Morate se usredotočiti na književnost iz različitih kultura, a znači da se izlažete različitim gledištima diljem i unutar zemalja.

Komparativna književnost
Shutterstock

7. Stimulativnost

Rad s književnošću iz raznih zemalja, iz raznih žanrova, u raznim oblicima je, nepotrebno je reći, izazov. Međutim, upravo je to ono što diplomu čini tako isplativom. Multidisciplinarni pristup odjela znači da ne samo da izdvajate literaturu s različitih mjesta, već i politiku i povijest iza različitih tekstova. Čak biste se mogli baviti velikim multidisciplinarnim misliocima poput Marxa, Freuda, Levi-Straussa i de Saussurea. Fleksibilnost, analitičkim vještinama, jezičnim vještinama, sposobnostima osjetljive rasprave o kontroverznim temama i drugim prenosivim vještinama.

8. Usko povezana zajednica

Rijetko tko bi se osjećao ugodno raspravljajući o pitanjima kao što su rasne uvrede, egzotizacija i druge kontroverzne teme. Štoviše, ovo nije rijetka pojava na odjelu za komparativnu književnost koji aktivno radi na rješavanju svjetskih problema..