Edgar Allan Poe i vječite teorije o njegovoj smrti

Edgar Allan Poe i vječite teorije o njegovoj smrti

I osjetljiv i jeziv, književni pionir Edgar Allan Poe igrao je veliku ulogu u razvoju žanrova horora, znanstvene fantastike i detektivskih priča, utirući put fiktivnim likovima poput Nancy Drew do Sherlocka Holmesa. Njegove su teme i estetika snažno utjecale na Charlesa Baudelairea i Salvadora Dalija, a Alfred Hitchcock čak mu je pripisao zasluge što ga je inspirirao za snimanje njegovih napetih filmova.

Evo još nekih zanimljivosti koje biste voljeli znati o životu ovog genijalnog pisca gotičara.

Njegovo rođeno ime bilo je Edgar Poe

Suprotno uvriježenom mišljenju, Allan nije bilo Poeovo srednje ime. Rođen je u Bostonu kao Edgar Poe, bez srednjeg imena, od Davida i Elize Poe 1809. godine. David Poe napustio je svoju obitelj kad je Edgar imao samo jednu godinu, a Eliza Poe umrla je sljedeće godine. Edgara su prihvatili John i Frances Allan iz Virginije, koji su ga udomljavali cijelo djetinjstvo.

Edgar Poe 1812. godine je kršten kao Edgar Allan Poe, ali se rijetko pisao punim imenom. Kad u svom pisanju nije koristio pseudonim, odlučio je pisati “Edgar A. Poe”. Prijatelji su ga obično nazivali “Eddy”.

Edgar Allan Poe bio je prvak u plivanju

Mnogi ljudi Edgara Allana Poea smatraju ćudljivim, povučenim piscem. Međutim, Poe je bio uspješan boksač, skakač u dalj, veslač i plivač. Držao je lokalni rekord u plivanju 11 kilometara protiv struje uz rijeku James u Richmondu u Virginiji.

Edgar Allan Poe napustio je fakultet

Poe je oduvijek sanjao o tome da postane pisac poput svog junaka, pjesnika Lorda Byrona. Međutim, njegov skrbnik to nije odobravao i nije htio u potpunosti financirati Poeovo fakultetsko obrazovanje na Sveučilištu Virginia. Poe je morao financirati preostale troškove kockanjem koje će se nastaviti kroz njegov život.

Kasnije će biti prisiljen odustati od fakulteta zbog gomilanja kockarskih dugova. Umjesto da se vrati u dom Allanovih u Richmondu, Poe se preselio u Boston kako bi pisao pod imenom Henri Le Rennet.

Svoju prvu knjigu objavio je s 18 godina

Edgar Allan Poe objavio je Tamerlane and Other Poems 1827. godine, netom nakon što je napustio Sveučilište u Virginiji. Knjiga je sadržavala epsku pjesmu Tamerlane o turskom osvajaču i objavljena je samo pod imenom Bostonac. Nije postigla uspjeh na književnom tržištu, a danas se procjenjuje da postoji samo 12 primjeraka knjige.

Edgar Allan Poe imao je potencijalnu svijetlu vojnu budućnost

Nakon što je objavio Tamerlane and Other Poems, Poe se pridružio vojsci Sjedinjenih Država 1827. godine. Prijavio se u Prvu topničku pukovniju i napredovao u činove do glavnog narednika za topništvo, nakon što je impresionirao svoje nadređene u samo dvije godine. Međutim, Poe je iznenada napustio vojsku i započeo termin na akademiji West Point, koji mu je priskrbio njegov skrbnik (i za koji je lagao da ima 18, a ne 21 godinu).

Kao i za vremena u vojsci, Poe je impresionirao one iznad sebe. Ali stroga disciplina akademije činila je Poea da se osjeća sputano i to mu je dosadilo. Prije nego što je napustio akademiju nakon samo godinu dana kako bi nastavio karijeru pisca, Poe se bavio pisanjem podrugljivih pjesama o svojim učiteljima.

Bio je prvi američki profesionalni pisac

Poe je do svoje 22. godine već napisao tri knjige poezije, od kojih u to vrijeme nijedna nije bila osobito popularna. Ali bio je odlučan da će za život zarađivati ​​ kao pisac i postao je prvi istaknuti američki pisac koji je to uspješno učinio. Poe je pobijedio na natjecanju za pisanje u časopisu Saturday Visiter što mu je podiglo profil i ubrzo osiguralo mjesto urednika u Southern Literary Messengeru. Ondje je mogao objaviti velik dio vlastitog rada, ali i pregledati djela svojih suvremenika.

Edgar Allan Poe imao je mnogo rivalstava s kolegama piscima

Njegov položaj u Southern Literary Messengeru nije mu omogućio da stekne mnogo prijatelja. Poe se obrušio na puno uspješnije pisce, poput Henryja Wadswortha Longfellowa, kojeg je podrugljivo nazvao profesorom. Također je slavno ismijavao radove kolege književnog kritičara Rufusa Griswolda, koji mu je često uzvraćao napadima u svojim kolumnama. Poe je postao poznat kao Čovjek Tomahawk zbog svojih blistavih kritika drugih pisaca.

Edgar Allan Poe stvorio je žanr detektivske priče

Priča Edgara Allana Poea iz 1841. godine Umorstva u Rue Morgue poznata je kao prva detektivska priča. U priči se pojavljuje Auguste Dupin, koji se ponovno pojavljuje u nekoliko drugih Poeovih priča i prati proceduralnu priču za rješavanje misterija. Umorstva u Rue Morgue smatraju se inspiracijom za detektivske priče Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu objavljene gotovo 40 godina nakon Poeove smrti.

Edgar Allan Poe imao je veliki utjecaj na buduće pisce znanstvene fantastike

Iako su Poeovi preferirani žanrovi bili horor i napetost, on se također smatra jednim od najranijih američkih pisaca znanstvene fantastike. Poeov esej Eureka: Pjesma u prozi dotakao se Teorije velikog praska gotovo stoljeće prije nego što je postala popularna u znanstvenim krugovima. Poeovo pisanje snažno je utjecalo na buduće pisce znanstvene fantastike kao što su H.P. Lovecraft i Jules Verne.

Oženio je svoju 13-godišnju sestričnu 1836. godine

Brak Edgara Allana Poea s Virginijom Clemm, njegovom prvom rođakinjom, nije bio običan dogovor čak ni za to vrijeme.

Iako je bilo uobičajeno da se prvi rođaci vjenčaju, bilo je rjeđe da imaju dobnu razliku od 14 godina (kada su se vjenčali, Poe je imao 27 godina). No, povjesničari vjeruju da je par imao više prijateljski nego romantični odnos.

Edgar Allan Poe uvijek je imao novčane probleme

Unatoč sve većem utjecaju Poea kao književnog kritičara i objavljenog pisca, nikada se nije uspio izvući iz siromaštva. Nedostatak jasnog zakona o autorskim pravima spriječio je Poea da bude objavljen onoliko koliko je želio, budući da su američki časopisi radije tiskali britanske priče nego plaćali za nove američke priče.

Osim toga, Poe nije naslijedio ništa nakon očeve smrti. Godine 1840., kada je Poe objavio Tales of the Grotesque and Arabesque, svoju prvu zbirku kratkih priča koja je uključivala Pad u kući Usher, plaćen je s 25 primjeraka knjige, a ne novcem.

The Raven je bio inspiriran vranom Charlesa Dickensa

Poeovo najpoznatije djelo, i za života i nakon smrti, bio je The Raven. Pjesma je objavljena u siječnju 1845. i gotovo je odmah Poea učinila poznatim.

Međutim, malo tko zna da je Charles Dickens možda inspirirao ulogu gavrana koji govori. Kad je Poe pregledao Dickensov roman Barnaby Rudge iz 1840. godine, zabavljalo ga je saznanje da je lik ptice koja govori, Grip, temeljen na Dickensovoj pravoj vrani ljubimcu (također nazvanoj Grip). Kad je Poe četiri godine kasnije objavio The Raven, mnogo je književnih kritičara bilo iznenađeno kada je otkrio da je gavran koji govori inspiriran Dickensovim djelom i osobnim ljubimcem.

Nikada se nije oporavio od ženine smrti

U zimu 1847. Poeova supruga Virginia umrla je od tuberkuloze. Imala je 24 godine, a Poe 38. Mnoge Poeove priče i pjesme o umirućim i mrtvim ženama napisane su tijekom razdoblja Virginijine bolesti. Poe je objavio samo još nekoliko radova u dvije godine između Virginijine smrti 1847. i svoje smrti 1849. godine.

Poeova smrt je vjerojatno bila rezultat suradnje

Edgar Allan Poe preminuo je 7. listopada 1849. u dobi od 40 godina. Iako nitko ne zna točno kako je umro, čudne okolnosti njegove smrti izgledaju kao da su skinute sa stranica njegovih vlastitih misterioznih priča.

Poe je pronađen pod delirijom na biračkom mjestu u Baltimoreu četiri dana prije nego što je umro. Nekoliko dana prije toga bio je nestao. U 19. stoljeću korumpirani političari plaćali su bandama da otmu žrtve koje ništa nisu sumnjale, prerušile ih i prisilile da glasaju za određenog kandidata više puta u različitoj odjeći. Ako se žrtve nisu povinovale, bile su pretučene ili prisiljene da piju alkohol. Tijekom tog vremena često su se krali izborni listići, a suci su bili podmićivani. Praksa suradnje bila je, nažalost, vrlo česta u Baltimoreu tijekom izbornih razdoblja.

Vjeruje se da je Poe bio žrtva ovakvog ponašanja. Na dan izbora pronašao ga je njegov prijatelj, dr. Joseph Snodgrass, na ulici blizu Ryan’s Fourth Ward Polls, koji je bio i irski pub i mjesto glasanja. Snodgrass ga je pronašao u jako pijanom stanju, u jeftinoj odjeći koja mu nije pristajala i nije bila njegov uobičajeni stil. Hitno je prebačen u bolnicu, a umro je nekoliko dana kasnije, navodno izgovorivši posljednje riječi “Gospode, pomozi mojoj jadnoj duši”.

S obzirom na to da je ovo samo jedna od različitih teorija njegove misteriozne smrti, u nastavku smo naveli još neke moguće razloge o kojima se često priča.

Smrt od tumora na mozgu?

Najnovija teorija o Poeovoj smrti sugerira na to da je umro od tumora na mozgu, koji je mogao igrati ulogu u njegovom ponašanju koje je i dovelo do njegove smrti. Kad su ga iskopali radi prijevoza do njegovog novog spomenika, na njegovom preminulom tijelu nije ostalo mnogo toga osim kostiju. U transportu jedan je radnik primijetio neobičnu masu koja se kotrljala unutar Poeove lubanje. U vrijeme otkrića, novine su tvrdile da je nakupina zapravo Poeov mozak koji se smežurao, ali ostao netaknut, nakon gotovo tri desetljeća pod zemljom.

Američki pisac Matthew Pearl, upravo onaj koji je napisao roman o Poeovoj smrti, bio je zaintrigiran grupom. Kontaktirao je forenzičkog patologa koji je potvrdio da nakupina ne može biti mozak. Međutim, moguće je da se radilo o tumoru. Tumori se nakon smrti mogu kalcificirati u tvrde mase, dok je mozak jedan od prvih dijelova tijela koji se raspada.

Smrt od napadaja?

Zbog Poeove zlouporabe supstanci, drugi vjerojatni uzrok njegove smrti bila je posljedica teškog napadaja. Istraživači su nagađali o mogućoj pogrešnoj dijagnozi u vrijeme njegove smrti jer kompleksni parcijalni napadaji nisu bili dobro shvaćeni niti poznati u tom vremenskom razdoblju. Poe je također možda patio od kompleksne parcijalne epilepsije – bolesti koju je poticala i komplicirala njegova ovisnost. Poe je napisao mnoge priče temeljene na likovima s epizodnom nesvjesticom, zbunjenošću i paranojom, usporedno s mnogim vlastitim iskustvima tijekom svog života.

Smrt od alkohola?

Nije skrivena činjenica da je zlostavljanje bilo iznimno prisutno u Poeovom životu, ali također se navodi da nije baš znao ni rukovati pićem. Postao bi ratoborno pijan od jedne čaše vina – moguća nasljedna osobina jer njegova je sestra imala sličan problem.

Mnogi teoretičari vjeruju da je Poe do svoje smrti došao alkoholizmom, ali uzorci Poeove kose nakon njegove smrti pokazuju niske razine olova, što je pokazatelj da je Poe ostao vjeran svom zavjetu trijeznosti sve do svoje smrti.

Smrt od bjesnoće?

Istraživač, dr. R. Michael Benitez, vjeruje da Poe nije bio pijan kad je izašao iz bara u ulici Lombard u tuđoj prljavoj odjeći. Nakon što je Poe ušao u bolnicu, jako se znojio, halucinirao i vikao na imaginarne suputnike. Kasnije, prije nego što je na kraju preminuo u bolnici, postao je zbunjen i ratoboran,.

Dr. Benitez ova ponašanja i simptome povezuje s klasičnim slučajem bjesnoće. Žrtve bjesnoće često odbijaju piti vodu iz straha da će je biti bolno progutati. U kratkom razdoblju Poe je bio budan i pod bolničkom njegom, odbijao je vodu s velikim naporom.

Nakon svoje smrti, Poe je pokopan u neoznačeni grob u Baltimoreu, ali je iskopan 26 godina kasnije kako bi bio premješten na mjesto gdje je postavljen kip u čast njegovoj ostavštini.

Iako je Poe bio prilično genijalan kad je trebalo stvoriti neizvjesnost i satkati završetke koji će čitatelje staviti na razmišljanje, nije ni slutio da će i njegov život završiti sličnom sudbinom – oblijepljen pitanjima i nepoznanicama. Čini se prikladnim, ali zagonetnim, da smrt tajanstvenog čovjeka i dalje ostaje misterij. Što je bio uzrok Poeove prerane smrti? To pitanje ostaje predmet rasprave još i dan danas.

Poeov nekrolog napisao je njegov suparnik

Spisateljska suparništva u Poeovu životu završila su krug nakon njegove smrti. Rufus Griswald, kojeg su Poeove kritike dugo ismijavale, napisao je nimalo laskavu osmrtnicu za Poea kojeg je opisao kao alkoholičara i ovisnika o opijumu. Griswald je na svoj račun dodao više u biografiji Memoir of the Author, koja je koristila krivotvorene dokumente kako bi prikazala Poea u užasno mračnom svjetlu. Dok je Griswaldov rad negativno utjecao na generacije čitatelja o Poeovom liku, ništa nije moglo oduzeti Poeov trajni pjesnički genij koji se nalazi u njegovim djelima.

Edgar Allan Poe i ljepota gotičkog romantizma

Edgar Allan Poe donio je nadrealnu i mračnu ljepotu pokretu gotičkog romantizma u Americi 19. stoljeća. Iako je čovjekov život bio kratak, njegovo mjesto u književnoj povijesti jednako je trajno kao i neizvjesnost u njegovim slavnim kratkim pričama.