Ukulele: 12 činjenica o zanimljivom instrumentu

Ukulele: 12 činjenica o zanimljivom instrumentu
Shutterstock

Ukulele je šarmantan i relativno mali žičani glazbeni instrument koji je stekao popularnost diljem svijeta zbog svoje lakoće sviranja i veselog, melodičnog zvuka. Porijeklom iz 19. stoljeća, ovaj instrument se često povezuje s havajskom glazbom i kulturom, iako se njegovi korijeni mogu pratiti u Portugalu.

Ukulele
Shutterstock

Povijest ukulelea

Povijest ovog instrumenta fascinantno je putovanje koje obuhvaća kontinente i stoljeća, a na kraju kulminira omiljenim instrumentom kakvog danas poznajemo. Evo kratkog pregleda njegove povijesne evolucije.

Portugalsko podrijetlo (kasno 19. stoljeće)

Priča o ovom instrumentu počinje u kasnom 19. stoljeću kada su portugalski imigranti stigli na Havaje kako bi radili na plantažama šećerne trske. Ti su imigranti sa sobom donijeli mali instrument sličan gitari poznat kao “braguinha” ili “machete”. Braguinha je imala četiri žice i po veličini i obliku bila je slična modernom ukuleleu.

Evolucija na Havajima

Havajci su brzo prihvatili braguinhu i počela se razvijati na havajskim otocima. Lokalni Havajci modificirali su instrument, poput promjene ugađanja i oblika, što je dovelo do stvaranja ukulelea. Sam naziv “ukulele” je havajski i otprilike se prevodi kao “buha koja skače”, što se vjerojatno odnosi na način na koji prsti skaču po žicama tijekom sviranja.

Utjecaj kralja Kalākaue

Kralj David Kalākaua, poznat kao “Merrie Monarch”, odigrao je značajnu ulogu u popularizaciji ukulelea na Havajima. Bio je pokrovitelj umjetnosti i poticao je razvoj instrumenta unutar havajske kulture. Tijekom njegove vladavine krajem 19. stoljeća, ovaj je instrument postao sastavni dio havajske glazbe i hula plesa.

Širenje na kopno Sjedinjenih Država

Ovaj je instrument stekao popularnost u kopnenom dijelu Sjedinjenih Država početkom 20. stoljeća. Predstavljen je na međunarodnoj izložbi Panama-Pacific u San Franciscu 1915. godine, što je pomoglo da se predstavi široj američkoj publici.

Doba i popularnost jazza

U doba jazza 1920-ih, doživio je porast popularnosti. Smatrali su ga modernim i zabavnim instrumentom, a njegova mala veličina činila ga je prikladnim za društvena okupljanja i kućnu zabavu. Ovaj je intrument postao simbol radosti i optimizma tijekom ove ere.

Građa ukulelea
Shutterstock

Pad i oživljavanje

Popularnost ovog instrumenta oslabila je sredinom 20. stoljeća kako su se glazbeni trendovi mijenjali. Međutim, doživio je preporod u kasnom 20. i ranom 21. stoljeću, dijelom zahvaljujući glazbenicima poput Israela Kamakawiwo’olea, čija je izvedba pjesme “Somewhere Over the Rainbow” približila ukulele globalnoj publici. Prenosivost instrumenta, lakoća učenja i vedar zvuk pridonijeli su njegovom ponovnom oživljavanju.

Danas u ovom instrumentu uživaju glazbenici svih dobi i podrijetla diljem svijeta. Našao je mjesto u širokom rasponu glazbenih žanrova, od tradicionalne havajske glazbe do popa, rocka i folka. I dalje je popularan izbor za početnike i nastavlja donositi radost svojim jedinstvenim i primamljivim zvukom.

Ukratko, povijest ukulelea priča je o kulturnoj fuziji, prilagodbi i trajnoj popularnosti, što ga čini omiljenim instrumentom s bogatim i raznolikim nasljeđem.

Fizičke karakteristike instrumenta

Ukulele je osebujan i šarmantan glazbeni instrument poznat po svojim jedinstvenim fizičkim karakteristikama. Evo ključnih fizičkih značajki i komponenti tipičnog ukulelea.

Tijelo: Tijelo je obično izrađeno od drveta i najveći je dio instrumenta. Dolazi u različitim oblicima i veličinama, a najčešće su četiri glavne veličine: sopran, koncert, tenor i bariton. Svaka veličina ima različitu veličinu tijela, što rezultira varijacijama u zvuku i mogućnostima sviranja.

Otvor za zvuk: Većina ukulela ima kružni otvor za zvuk koji se nalazi na gornjem dijelu tijela. Otvor za zvuk omogućuje zvuku da izađe iz instrumenta, proizvodeći karakterističan zvuk ukulelea.

Vrat: Vrat je dugačak, uzak dio ukulelea koji se proteže od tijela. Obično je izrađen od drveta i tu se nalaze pragovi i žice. Vrat je neophodan za sviranje nota i akorda.

Pragovi: Vrat je izbočen, što znači da ima uzdignute metalne ili plastične trake postavljene u preciznim razmacima duž vrata. Svirači iza ovih pragova pritišću žice kako bi promijenili visinu nota. Broj pragova može varirati ovisno o veličini i dizajnu ukulelea.

Žice: Obično imaju četiri žice, iako postoje varijacije sa šest ili čak osam žica. Najčešći materijal za žice je najlon, koji ukuleleu daje karakterističan topao i blag ton.

Nosač glave: Nosač se nalazi na vrhu vrata i služi kao sidrišna točka za klinove za ugađanje. Klinovi za štimanje koriste se za podešavanje napetosti i visine žica, omogućujući sviraču ugađanje ukulelea.

Klinovi za štimanje: To su male mehaničke komponente smještene na glavi. Svirači okreću klinove za ugađanje kako bi zategnuli ili olabavili žice, prilagođavajući tako visinu kako bi postigli željeno ugađanje.

Matica: Matica je mali komadić na vrhu vrata, blizu glave. Služi kao vodič za žice, držeći ih ravnomjerno raspoređene i na ispravnoj visini iznad pragovnice.

Most: Most se nalazi na tijelu i drži žice na mjestu na donjem kraju instrumenta. Konopci su obično pričvršćeni za most čvorovima ili iglama za most.

Fretboard: Fretboard, također poznat kao fingerboard, je ravna površina na prednjem dijelu vrata. To je mjesto gdje svirač stavlja svoje prste kako bi pritisnuo žice i stvorio različite note i akorde.

Oznake položaja: To su često točke ili drugi oblici umetaka na pragu koji pomažu sviračima da brzo pronađu određene pragove i položaje. Posebno su korisni za početnike.

Završna obrada: Tijelo i vrat obično su obloženi zaštitnim slojem laka, koji ne samo da daje sjajan izgled, već i štiti drvo od vlage i trošenja.

Ove fizičke karakteristike kolektivno definiraju jedinstveni izgled ukulelea i doprinose njegovom prepoznatljivom zvuku i sposobnosti sviranja. Izbor drva, veličine i tehnike izrade mogu se razlikovati među ukuleleima, što rezultira širokim rasponom tonova i estetike.

Kako naučiti svirati ukulele
Shutterstock

Tehnika sviranja i glazbeni žanrovi

Ovaj instrument je svestran i može se svirati različitim tehnikama, a prikladan je za širok raspon glazbenih žanrova. U nastavku donosimo pregled uobičajenih tehnika sviranja i žanrova u kojima se ukulele često pojavljuje.

Drndanje

Tehnika: Drndanje je jedna od osnovnih tehnika sviranja. Uključuje upotrebu prstiju ili trzalice za ritmično prelaženje po žicama.

Žanrovi: sviranje se obično koristi u žanrovima kao što su folk, pop, rock, reggae, country i kantautorska glazba. To je svestrana tehnika koja dobro funkcionira za pratnju vokala i stvaranje živog, ritmičkog dojma.

Fingerpicking ili prebiranje prstima

Tehnika: Prebijanje prstima uključuje trzanje žica pojedinačno ili u uzorcima pomoću vrhova prstiju ili noktiju. Omogućuje zamršene melodije i harmonije.

Žanrovi: Fingerpicking se često koristi u folk, blues, havajskoj i klasičnoj glazbi. To je tehnika koja je pogodna za delikatnije i melodičnije stilove sviranja.

Akordi

Tehnika: Sviranje akorda uključuje pritiskanje više žica na prag da bi se stvorile skladne kombinacije nota. Progresije akorda temelj su mnogih pjesama.

Žanrovi: Akordi se koriste u gotovo svim glazbenim žanrovima u kojima se pojavljuje ovaj instrument. Neophodni su za pratnju vokala i stvaranje harmonijske strukture pjesme.

Soliranje i melodije

Tehnika: Možete svirati solo melodije na ukuleleu birajući pojedinačne note i stvarajući glavne linije. Ova tehnika je češća u naprednom sviranju.

Žanrovi: Soliranje se često čuje u jazzu, bluesu i instrumentalnoj glazbi. Omogućuje improvizaciju i prikazivanje melodijskih mogućnosti instrumenta.

Udaračke tehnike

Tehnika: Neki svirači uključuju tehnike udaranja, poput lupkanja tijela ukulelea za ritmičke efekte.

Žanrovi: Perkusivne tehnike mogu se koristiti u raznim žanrovima kako bi se dodala ritmička složenost i štih sviranju ukulelea.

Flamenko i španjolski stilovi

Tehnika: Svirači mogu uključiti tehnike inspirirane flamencom kao što su rasgueado (brzo drndanje) i golpe (lupkanje po zvučnoj ploči) za španjolski ili latinski okus.

Žanrovi: Ove se tehnike često koriste u glazbi u španjolskom stilu i mogu dodati strastven i živahan element sviranju ukulelea.

Melodije jazz akorda

Tehnika: Melodije jazz akorda uključuju sviranje akorada i melodija istovremeno, stvarajući bogat i harmonijski složen zvuk.

Žanrovi: melodije jazz akorda prvenstveno se koriste u jazz glazbi, prikazujući sposobnost da stvori zamršene harmonije.

Žanrovi

Havajska glazba: Ima duboke korijene u havajskoj kulturi i sastavni je dio tradicionalne havajske glazbe.

Folk: Topao i privlačan ton ovog instrumenta čini ga popularnim izborom za folk i kantautorske žanrove.

Reggae: Opuštena vibra dobro pristaje uz reggae ritmove i akorde.

Pop i rock: Ukulele je našao mjesto u modernoj pop i rock glazbi, često se koristi u akustičnim aranžmanima.

Blues: Ovo uključuje tehnike poput slajda i savijanja.

Klasična gitara i stil prstiju: Neki svirači ukulelea prilagođavaju tehnike klasične gitare za aranžmane prstima.

Svestranost ovog instrumenta čini ga prikladnim za širok raspon glazbenih stilova, a njegova mala veličina i prenosivost čine ga popularnim izborom za glazbenike svih razina i pozadina. Bilo da drndate, prebirate po prstima ili istražujete naprednije tehnike, ukulele nudi jedinstveno i radosno glazbeno iskustvo.

Sviranje
Shutterstock

Zanimljive činjenice

Sad kad ste saznali osnovne stvari o ovom zanimljivom instrumentu, sonosimo vam i nekoliko zanimljivih činjenica o ukuleleu.

Podrijetlom iz Portugala: Korijeni ukulelea sežu u Portugal, gdje je bio poznat kao “braguinha” ili “machete”. Portugalski imigranti donijeli su ovaj instrument na Havajske otoke u kasnom 19. stoljeću, utječući na njegov razvoj u ukulele kakav poznajemo danas.

“Hawaii’s Own“: Sama riječ “ukulele” dolazi iz havajskog jezika i znači “buha koja skače”. Neki vjeruju da je ovo ime dobio zbog živahnih pokreta prstiju svirača na pragovi.

Četiri glavne veličine: Dolaze u četiri osnovne veličine: sopran, koncert, tenor i bariton. Svaka veličina ima poseban ton i mogućnost sviranja, pri čemu je sopran najmanji, a bariton najveći.

Najlonske žice: Žice se tradicionalno izrađuju od najlona, što instrumentu daje topao i mek zvuk. Međutim, neke moderne varijacije koriste druge materijale poput fluorokarbona i namotanih žica.

Elvis Presley svirao je ukulele: Kralj rock and rolla, Elvis Presley, svirao je ukulele. Bio je poznat po tome da ju je uključivao u svoje nastupe i snimke, prikazujući njenu svestranost izvan tradicionalne havajske glazbe.

Prvi instrument Jimija Hendrixa: Prvi instrument legendarnog gitarista Jimija Hendrixa nije bila gitara već ukulele. Naučio ju je svirati prije nego što je prešao na gitaru.

Izbor drva ima utjecaj na zvuk: Vrsta drva korištena u izradi instrumenta može značajno utjecati na njegov ton. Različite vrste drva, poput mahagonija, koe i smreke, proizvode različite zvukove i tonove.

Hit pjesma Tiny Tima: Godine 1968. novi glazbenik Tiny Tim postigao je veliki hit s pjesmom “Tiptoe Through the Tulips”, sa svojom falsetto ukulele izvedbom. Pjesma je vratila ovaj instrument u središte pozornosti.

Virtuoznost Jamesa Hilla: James Hill, kanadski virtuoz na ukuleleu, poznat je po pomicanju granica sviranja ukulelea. Poznat je po zamršenim tehnikama poput rezanih akorda i svojoj inovativnoj upotrebi harmonika.

Ukulele u svemiru: Da, ukulele je čak otputovao i u svemir. Godine 1965. astronaut Gordon Cooper uzeo je ovaj instrument u NASA-inu misiju Gemini 5. Svirao je dok je bio u orbiti, čime je ukulele postao jedan od rijetkih glazbenih instrumenata koji su se odvažili izvan Zemljine atmosfere.

Svjetski rekord za najveći ukulele ansambl: Godine 2012. postavljen je Guinnessov svjetski rekord za najveći ukulele ansambl, s 2370 sudionika koji su svirali zajedno u Helsingborgu u Švedskoj.

Ukulele u suvremenoj glazbi: Bio je istaknut u suvremenoj glazbi od strane umjetnika kao što su Jason Mraz, Eddie Vedder i Train. Njegov svijetli i veseli zvuk učinio ga je popularnim izborom za moderne pop i rock pjesme.

Ove činjenice naglašavaju bogatu povijest ukulelea, kulturni značaj i trajnu popularnost u tradicionalnoj i suvremenoj glazbi.

Glazba
Shutterstock

Popularnost instrumenta

Popularnost ovog instrumenta doživjela je nekoliko valova oživljavanja i rasta tijekom godina, što ga je učinilo omiljenim i trajnim glazbenim instrumentom. Njegova privlačnost može se pripisati raznim čimbenicima koje ćemo spomenuti u nastavku.

Često se smatra jednim od najpristupačnijih glazbenih instrumenata za početnike. Njegova mala veličina, lagana težina i jednostavnost učenja akorda čine ga idealnim izborom za ljude svih dobi, uključujući djecu i starije osobe. Mnogi ljudi ga smatraju manje zastrašujućim od većih instrumenata poput gitara.

Njegova kompaktna veličina čini ga vrlo prenosivim. Lako ga je nositi, što ga čini omiljenim suputnikom glazbenika. Njegova prenosivost potiče ljude da se igraju i vježbaju gdje god krenu.

U usporedbi s mnogim drugim glazbenim instrumentima, ukulele je relativno pristupačan. Postoji širok raspon cijena, od pristupačnih opcija za početnike do vrhunskih, ručno izrađenih instrumenata za profesionalce. Ova pristupačnost čini ga pristupačnim izborom za one s ograničenim proračunom.

Slatki, veseli zvuk univerzalno je privlačan. Ima vedar i melodičan ton koji ljudima odmah izmami osmijeh na lice. Ova ugodna kvaliteta zvuka čini ga pogodnim za širok raspon glazbenih žanrova.

Iako se često povezuje s havajskom glazbom i folkom, to je svestrani instrument koji se može uklopiti u razne glazbene žanrove, uključujući pop, rock, jazz, blues, reggae, itd. Njegova prilagodljivost znači da ga glazbenici iz različitih sredina mogu ugraditi u svoju glazbu.

Ukulele je stekao značajnu izloženost i popularnost putem platformi poput YouTubea i društvenih medija. Mnogi talentirani svirači ukulelea dijele svoje izvedbe, poduke i obrade, nadahnjujući druge da uzmu instrument i pridruže se online ukulele zajednici.

Sviranje ukulelea
Shutterstock

Ukulele se pojavljuje u filmovima, TV emisijama, reklamama i popularnoj glazbi, dodatno povećavajući svoju vidljivost i privlačnost. Kultni izvođači poput Israela Kamakawiwo’olea i grupa poput Ukulele orkestra Velike Britanije pridonijeli su njegovoj slavi.

Mnoge škole i obrazovni programi uključuju ukulele u svoj glazbeni obrazovni program. Jednostavnost i pristupačnost ukulelea čine ga odličnim izborom za upoznavanje mladih učenika s glazbom.

Ukulele klubovi, susreti i jam sessioni postali su sve popularniji. Ova okupljanja stvaraju osjećaj zajedništva i prijateljstva među entuzijastima ukulelea, njegujući ljubav prema instrumentu.

Jedinstveni oblik i dizajn ukulelea, zajedno s različitim dostupnim drvetom i završnim obradama, privlače one koji cijene umijeće izrade i estetiku.

Posljednjih godina ukulele je doživio značajan preporod, sa sve većim brojem svirača i entuzijasta diljem svijeta. Njegova trajna popularnost dokaz je njegove pristupačnosti, svestranosti i radosti koju donosi i početnicima i iskusnim glazbenicima.