Najpoznatiji punk hitovi ikada: 20 pjesama

Nesputana, buntovnička, i neumoljivo autentična, punk glazba i subkultura izronile su iz dubina urbanog kaosa i mladenačke frustracije tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. 

U svijetu gdje su dominirali kompleksni aranžmani i virtuoznost, punk je svojom sirovom iskrenošću, jednostavnošću akorda i glasnim protestom protiv društvenih normi osvojio srca mladih i stvorio kulturu koja je izdržala test vremena. 

Ovaj članak će vas odvesti na uzbudljivo putovanje kroz povijest punka, razmotriti njegov utjecaj na glazbu i društvo, i istražiti zašto je punk ostao neiscrpan izvor inspiracije i pobune desetljećima nakon svog nastanka.

punk banner
FOTO: SHUTTERSTOCK

Također ćemo vas upoznati s najpoznatijim punk izvođačima i njihovim hitovima koji su ostali zapamćeni i danas. Iako će neki reći da ovakva glazba ne može biti lijek za dušu i tijelo, punkeri će se protiviti – nema boljeg lijeka od ludog plesanja.

Što je punk?

Punk je subkultura i glazbeni žanr koji se razvio tijekom 1970-ih godina, a posebno je jak bio u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Punk se karakterizira kao buntovnički i kontroverzan pokret koji se protivi konvencionalnim društvenim normama i autoritetima.

Evo koje su ključne značajke punka:

 • Punk glazba obično je brza, sirova i jednostavna, često se svira s tri akorda ili manje. Tekstovi pjesama su politički angažirani ili se bave društvenim temama poput nezadovoljstva, bunta i frustracije društvenim poretkom.
 • Pripadnici punk subkulture često su prepoznatljivi po svojem odijevanju, a odjevni predmeti uključuju kožu, metalne gumbe, zatvarače i mnoge druge slične dodatke. Na odjeći se mogu naći razni natpisi i simboli, poput recimo crteža lubanje. 
 • Punk se smatra buntovničkim pokretom koji se protivi autoritetima i društvenim normama. To se manifestira kroz glazbu, tekstove, umjetnost i ponašanje punkera.
 • Punk promovira ideju da svatko može stvoriti glazbu i umjetnost bez potrebe za velikim glazbenim industrijama. To je potaknulo mnoge punk bendove da sami produciraju svoju glazbu, organiziraju koncerte i izdaju svoje albume.
 • Punk subkultura ima svoje vlastite norme i vrijednosti koje se često razlikuju od glavnog društva. Pripadnici punka često se identificiraju s ovom subkulturom i dijele zajedničke interese i uvjerenja.
 • Punk glazba i subkultura imaju razne grane i podžanrove, uključujući hardcore punk, post-punk, punk rock, anarcho-punk i mnoge druge. 

Punk je ostavio dubok utjecaj na glazbenu, kulturnu i modnu scenu te se smatra važnim dijelom povijesti subkultura i glazbe.

10 ključnih događaja vezanih uz punk

Punk subkultura obiluje ključnim događajima koji su oblikovali njezinu povijest i utjecaj na glazbu i društvo. 

1. Nastanak punka u New Yorku i Londonu (sredina 1970-ih)

Punk je kao glazbeni i kulturni pokret započeo svoje djelovanje u New Yorku i Londonu tijekom sredine 1970-ih. Imena poput The Ramones, New York Dolls i Patti Smith u New Yorku, te Sex Pistols, The Clash i The Damned u Londonu, igrali su ključnu ulogu u stvaranju rane punk glazbe.

2. Prvi punk koncerti

Koncerti punk bendova u ranim danima pokreta često su bili kaotični i energični. Prvi nastup Sex Pistolsa u Manchesteru 1976. godine i prvi nastup The Ramonesa u Londonu 1976. godine smatraju se ključnim trenucima za punk scenu.

3. Izdavanje albuma “Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols” (1977)

Sex Pistols su izdali svoj jedini studijski album “Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols” 1977. godine, koji je postao ikoničan za punk glazbu.

4. Punk scena u CBGB-u

CBGB, klub u New Yorku, postao je epicentar punk scene, gdje su mnogi poznati punk bendovi, poput Ramonesa i Blondie, nastupali i razvijali svoj zvuk.

5. Izdavanje albuma “London Calling” od strane The Clash (1979)

Album “London Calling” od strane The Clash smatra se jednim od najvažnijih albuma punka i postao je klasik rock glazbe.

6. Punk festivali

Punk festivali poput “Punk Rock Bowling” i “Rebellion Festival” postali su važna okupljališta punkera iz cijelog svijeta.

7. Punk subkultura u Britaniji

Punk je stekao veliki utjecaj u Velikoj Britaniji tijekom sedamdesetih godina, a mladi punkeri su izražavali svoj bunt i nezadovoljstvo prema konvencionalnim društvenim normama. Pankerski izgled i provokativno ponašanje često su privlačili medijsku pažnju i kontroverze.

8. Razvoj podžanrova

Tijekom godina punk je evoluirao u različite podžanrove kao što su hardcore punk, post-punk, ska punk, anarcho-punk i drugi, svaki s vlastitim zvukom i estetikom.

9. Punk u drugim dijelovima svijeta

Punk se brzo širio diljem svijeta, a lokalne scene razvile su se u gradovima širom planete, uključujući Los Angeles, Tokio, Sydney i Berlin.

10. Utjecaj na druge žanrove

Punk je imao značajan utjecaj na druge glazbene žanrove, uključujući alternative rock, hardcore, pop punk i indie rock.

Ovi događaji i mnogi drugi oblikovali su povijest punk glazbe i subkulture te ju učinili utjecajnom i prepoznatljivom širom svijeta. Punk je ostavio dubok i trajan trag u glazbi, modi i društvu.

Predstavnici punka – 13 najpoznatijih

Punk glazba ima bogatu povijest s mnogo utjecajnih bendova i umjetnika. Iako je nemoguće nabrojati sve relevantne predstavnike punka, evo nekoliko najpoznatijih bendova i umjetnika koji su ostavili dubok i trajan trag u punk sceni:

1. The Ramones

Ovaj newyorški bend smatra se jednim od pionira punka. Njihova brza, kratka i jednostavna glazba postavila je temelje za mnoge buduće punk bendove. Pjesme poput “Blitzkrieg Bop” i “I Wanna Be Sedated” postale su himne punk pokreta.

2. Sex Pistols

Britanski bend Sex Pistols postao je simbol britanskog punka i kontroverze. Njihov singl “Anarchy in the U.K.” i album “Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols” iz 1977. godine postali su središte punk glazbe.

punk koncert
FOTO: SHUTTERSTOCK

3. The Clash

Ovaj londonski bend kombinirao je punk s elementima reggae, ska i rocka, stvarajući svoj prepoznatljiv zvuk. Album “London Calling” smatra se jednim od najvažnijih albuma u povijesti rock glazbe.

4. Dead Kennedys

Američki punk bend Dead Kennedys poznat je po svojim provokativnim tekstovima i političkim stavovima. Pjesme poput “Holiday in Cambodia” i “California Über Alles” postale su klasični punk hitovi.

5. The Misfits

Ovaj horror punk bend iz New Jerseya kombinirao je punk s elementima horora i gotike. Njihov ikonički logo s lubanjom postao je prepoznatljiv simbol punk kulture.

6. Patti Smith

Patti Smith je utemeljila punk poetiku i alternativni rock. Njezin album “Horses” smatra se jednim od najutjecajnijih u povijesti glazbe.

7. Buzzcocks

Ovaj britanski punk bend poznat je po svojim melodičnim pjesmama i utjecaju na pop punk glazbu. “Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve)” jedna je od njihovih najpoznatijih pjesama.

8. The Stooges

Ovaj bend iz Detroita, predvođen Iggy Popom, smatra se pretečom punka. Njihov album “Raw Power” često se citira kao jedan od najutjecajnijih u povijesti punk glazbe.

9. The Dead Boys

Ovaj američki punk bend iz Ohija stekao je slavu početkom 1970-ih godina svojim divljim nastupima i pjesmama poput “Sonic Reducer.”

10. X-Ray Spex

Ovaj londonski bend predvođen pjevačicom Poly Styrene poznat je po svojoj energičnoj glazbi i političkim tekstovima. Njihov singl “Oh Bondage Up Yours!” postao je himna feminističkog punka.

Ovi bendovi i umjetnici dodatno su doprinijeli raznolikosti i vitalnosti punk glazbe i subkulture.

Postoji i nekoliko bendova koji su tijekom karijere eksperimentirali s različitim glazbenim stilovima, pa tako i punkom pa njihove pjesme često imaju elemente popa i rocka. Najbolji primjer za to su sljedeća tri benda koji su postali svjetski popularni i prodali iznimno velik broj albuma:

11. Green Day

Američki punk rock bend Green Day je jedan od najprodavanijih punk bendova svih vremena. Njihov album “Dookie” iz 1994. godine postigao je ogroman komercijalni uspjeh, prodavši se u više od 20 milijuna primjeraka širom svijeta. Nastavili su s izdavanjem uspješnih albuma poput “American Idiot” i “21st Century Breakdown.”

12. The Offspring

Ovaj kalifornijski punk rock bend također je ostvario veliku komercijalnu popularnost. Album “Smash” iz 1994. godine bio je posebno uspješan i prodan u više od 11 milijuna primjeraka.

13. Blink-182

Blink-182 je još jedan američki punk rock bend koji je ostvario značajan komercijalni uspjeh. Njihovi albumi “Enema of the State” i “Take Off Your Pants and Jacket” bili su vrlo uspješni i prodani u milijunima primjeraka.

Iako su ovi bendovi povezani s punk glazbom, važno je napomenuti da su se tijekom svoje karijere razvili i eksperimentirali s različitim glazbenim stilovima, pa njihova glazba često sadrži elemente popa i rocka. 

Punk glazba je po svojoj prirodi često buntovna i nekomercijalna, ali neki bendovi su uspjeli spojiti punk energiju s komercijalnom privlačnošću, što im je omogućilo da prodaju velike količine albuma.

20 najpoznatijih punk hitova ikada

Ovi hitovi su ostavili dubok trag u povijesti punk glazbe i često se i danas čuju na koncertima i radio stanicama:

 1. The Ramones – “Blitzkrieg Bop”
 2. Sex Pistols – “Anarchy in the U.K.”
 3. The Clash – “London Calling”
 4. The Buzzcocks – “Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve)”
 5. The Dead Kennedys – “Holiday in Cambodia”
 6. The Misfits – “Last Caress”
 7. The Damned – “New Rose”
 8. The Stooges – “Search and Destroy”
 9. X-Ray Spex – “Oh Bondage Up Yours!”
 10. Ramones – “I Wanna Be Sedated”
 11. The Clash – “Should I Stay or Should I Go”
 12. The Sex Pistols – “God Save the Queen”
 13. Dead Kennedys – “California Über Alles”
 14. Buzzcocks – “Orgasm Addict”
 15. The Misfits – “Die, Die My Darling”
 16. The Damned – “Neat Neat Neat”
 17. The Undertones – “Teenage Kicks”
 18. Rancid – “Ruby Soho”
 19. Bad Religion – “21st Century (Digital Boy)”
 20. NOFX – “Linoleum”

Ovo su samo neki od najpoznatijih punk hitova koji su oblikovali povijest ovog glazbenog žanra i subkulture. Punk glazba obiluje brojnim drugim izvanrednim pjesmama koje su također imale značajan utjecaj na glazbenu scenu.

Punk i kontroverze koje su ga pratile

Punk glazba i subkultura često su bile okružene kontroverzama od svog nastanka. 

Punk glazba su karakterizirali provokativni i kontroverzni tekstovi, a neki od njih su bili smatrani vulgarnima, agresivnima i politički provokativnima, što je izazvalo kritike u nekim segmentima društva.

Na koncertima punk bendova često je bilo prisutno nasilje i kaos. Pogoing, stage diving i razbijanje instrumenata postali su karakteristični elementi punk nastupa, što je izazvalo zabrinutost za sigurnost posjetitelja.

punkeri
FOTO: SHUTTERSTOCK

Punk je često bio povezan s političkim aktivizmom i kontroverznim političkim stavovima. Neki punk bendovi su otvoreno kritizirali vlast, kapitalizam i društvene nepravde, izazivajući reakcije te iste vlasti i konzervativnih skupina.

Punk izgled, s kožnim jaknama, zakovicama, i ekstravagantnim frizurama, često je izazivao neodobravanje konvencionalnih društvenih normi i autoriteta.

Punk se često isticao svojim antiestablišmentskim stavom i nepoštovanjem prema autoritetima. To je rezultiralo nizom kontroverza i sukoba s vlastima.

Punkeri su često suočavali s predrasudama i stigmatizacijom zbog svog izgleda i stila života. Mnogi su ih smatrali buntovnicima ili problematičnim mladićima, što je stvaralo negativan dojam o punk kulturi.

U nekim slučajevima, punk subkultura bila je povezana s vandalizmom i nezakonitim aktivnostima, kao što su uništavanje javne imovine ili sukobi s redarstvom.

Važno je napomenuti da punk subkultura nije homogena, i svi punkeri ne dijele iste stavove ili sudjeluju u kontroverznim aktivnostima. 

Punk i umjetnost

Punk umjetnost obuhvaća različite oblike izražavanja, uključujući slikarstvo, fotografiju, dizajn plakata, ilustraciju, stripove, i još mnogo toga. 

Postoji mnogo poznatih punk umjetnika i umjetnica koji su ostavili trag u svijetu punk kulture, a u nastavku teksta možete upoznati neke predstavnike.

Jamie Reid. Jamie Reid je britanski umjetnik najpoznatiji po svojim radovima za bend Sex Pistols. Njegovi dizajni plakata, uključujući ikonični “God Save the Queen” plakat, postali su simboli britanskog punka.

Winston Smith. Winston Smith najpoznatiji je po svojim kolažima i ilustracijama za bend Dead Kennedys. Njegovi radovi često su bili provokativni i politički angažirani.

Pushead (Brian Schroeder). Pushead je američki umjetnik i ilustrator koji je radio za bendove poput Metallica i Misfits. Njegovi detaljni crteži i ilustracije postali su prepoznatljivi dio punk i metal estetike.

Raymond Pettibon. Raymond Pettibon je američki umjetnik i brat Grega Ginn-a, gitarista iz benda Black Flag. Njegove ilustracije i plakati postali su iznimno popularni na punk sceni.

Winston Tong. Winston Tong je umjetnik i glazbenik koji je radio s bendom Tuxedomoon i stvarao provokativne performanse i vizualne umjetničke radove.

Gary Panter. Gary Panter je ilustrator i strip autor čije su ilustracije često bile prisutne u punk i underground publikacijama.

Ovi umjetnici i umjetnice doprinijeli su raznovrsnoj estetici punka i njihovi radovi često su postali prepoznatljivi dijelovi punk kulture. Punk umjetnost često je bila politički angažirana i provokativna, reflektirajući duh bunta i neposlušnosti karakterističan za punk subkulturu.

Kako se odjenuti kao punker?

Važno je napomenuti da je punk stil vrlo individualan i buntovan, pa su mogućnosti za izražavanje kreativnosti beskrajne. Ipak, ovo je nekoliko osnovnih komponenata koji odgovara ljubitelju punka.

punk kožna jakna
FOTO: SHUTTERSTOCK

Muški punk outfit

 • Klasična crna kožna jakna čest je simbol punka, a ima svoju kratku ili dugu verziju, ovisno o osobnom ukusu.
 • Uske crne traperice ili potrgane traperice s punk detaljima odgovaraju punk estetici.
 • Majica s logom omiljenog punk benda ili s provokativnim grafikama i porukama.
 • Crne čizme s debelim potplatima, možda s čičkom ili zakovicama, dodat će punk izgledu dodatnu oštrinu.
 • Narukvice, ogrlice i remenje sa zakovicama i metalnim detaljima.
 • Tetovaže i piercing su također dio punk izgleda.

Ženski punk outfit

 • Kratka crna kožna jakna s metalnim zatvaračima i nitnama je klasičan izbor.
 • Crna minica ili suknja s punk detaljima poput nitni ili čipke.
 • Mrežaste čarape za autentičan punk izgled.
 • Majica s natpisima punk bendova ili korzet za dodatnu dozu ženstvenosti
 • Crne čizme s debelim potplatom i zakovicama su klasičan izbor.
 • Velike naušnice, narukvice, i lančići s metalnim detaljima.
 • Punkerice često eksperimentiraju s obojenom kosom, a osobito su popularne bile neon boje ili kontrastne nijanse.