Tko je bio Ciceron? Detaljan prikaz života i djela

Ciceron

Briljantan, govorljiv, mrzovoljan, genij političke manipulacije, ali i istinski domoljub i idealist, Ciceron je bio najstrašniji političar Rima, jedan od najvećih pravnika i državnika svih vremena. Borio se protiv Cezara i bio prijatelj s mladim Brutom. Savjetovao je legendarnog Pompeja tijekom njegovog neuspješnog prelaska iz vojnog heroja u političara. Grdio je Marka Antonija i bio je majstor klevetničke kampanje, bojali su ga se jednako zbog njegove duhovitosti kao i zbog njegovih nemilosrdnih rasprava.

Ciceron je bio duhovit i lukav politički operater, najelokventniji i najpronicljiviji svjedok posljednjih dana Rimske Republike. Donosimo više detalja o njegovom zanimljivom i intenzivnom životu.

Tko je bio Ciceron?

Marko Tulije Ciceron rođen je 3. siječnja 106. p. n. e. i ubijen je 7. prosinca 43. pr. n. e. Njegov život koincidirao je s propasti i padom Rimske Republike. Bio je važan akter u mnogim značajnim političkim događajima svoga vremena, a njegovi su nam spisi danas vrijedan izvor informacija o tim događajima. Bio je, između ostalog, govornik, pravnik, političar i filozof.

Da bismo razumjeli njegove spise i razumjeli njegovu filozofiju, moramo imati na umu da je politiku stavio iznad filozofskog proučavanja; filozofija je bila vrijedna sama po sebi, ali je bila još vrjednija kao sredstvo za učinkovitije političko djelovanje. Jedina razdoblja njegova života u kojima je pisao filozofska djela bila su vremena kada mu je nasilno onemogućeno političko djelovanje.

Petrarkino ponovno otkriće Ciceronovih pisama često se pripisuje zaslugama za početak renesanse u 14. stoljeću u javnim poslovima, humanizmu i klasičnoj rimskoj kulturi. Prema poljskom povjesničaru Tadeuszu Zielińskom, “renesansa je prije svega bila oživljavanje Cicerona, a tek nakon njega i kroz njega ostatka klasične antike.”

Vrhunac Ciceronovog autoriteta i prestiža došao je tijekom 18. stoljeća. Prosvjetiteljstvo i njegov utjecaj na vodeće prosvjetiteljske mislioce i političke teoretičare kao što su John Locke, David Hume, Montesquieu i Edmund Burke bio je značajan. Njegova se djela ubrajaju među najutjecajnija u globalnoj kulturi, a danas još uvijek predstavljaju jedan od najvažnijih korpusa primarne građe za pisanje i reviziju rimske povijesti, posebice posljednjih dana Rimske Republike.

Rani život i karijera

Ciceronova politička karijera bila je izvanredna. U to su vrijeme visoke političke dužnosti u Rimu, iako su se tehnički dobivale pobjedom na izborima, bile gotovo isključivo pod kontrolom skupine bogatih aristokratskih obitelji koje su ih obnašale kroz mnoge generacije. Ciceronova obitelj, iako aristokratska, nije bila jedna od njih, niti je imala veliko bogatstvo. Ali Ciceron je imao veliku političku ambiciju; u vrlo mladoj dobi odabrao je kao svoj moto isti onaj za koji se pričalo da ga je imao Ahilej: uvijek biti najbolji i nadmašiti ostale.

U nedostatku prednosti odgovarajućeg podrijetla, zapravo su mu bile otvorene samo dvije moguće karijere. Jedna je bila vojna karijera, jer se smatralo da vojni uspjeh proizlazi iz iznimnih osobnih kvaliteta i može dovesti do popularnosti, a time i političkih prilika. Ciceron, međutim, nije bio vojnik. Mrzio je rat i kao mladić je samo kratko služio vojsku.

Umjesto toga, Ciceron je izabrao karijeru u pravu. Kako bi se pripremio za ovu karijeru, studirao je pravo, retoriku i filozofiju. Kad je osjetio da je spreman, počeo je sudjelovati u pravnim slučajevima. Odvjetnička karijera mogla bi dovesti do političkog uspjeha iz nekoliko razloga, a svi su i danas relevantni. Prvo, odvjetnik bi stekao veliko iskustvo u držanju govora. Drugo, također je mogao steći izloženost i popularnost zahvaljujući slučajevima visokog profila. Konačno, uspješan odvjetnik izgradio bi mrežu političkih veza, što je i danas važno, ali je bilo još važnije u Ciceronovo vrijeme, kada se političko natjecanje nije vodilo po stranačkim linijama ili na temelju ideologije, već se umjesto toga temeljilo na labavim, promjenjivim mrežama osobnih prijateljstava i obveza.

Ciceron se pokazao kao izvrstan govornik i pravnik, te pronicljiv političar. Bio je biran u svaku od glavnih rimskih službi (kvestor, edil, pretor i konzul) u prvom pokušaju i u najranijoj dobi u kojoj mu je zakonski dopušteno da se kandidira za njih. Nakon što je obnašao dužnost, postao je član rimskog Senata.

Ovo tijelo nije imalo formalne ovlasti – moglo je samo ponuditi savjete – ali njegovi su se savjeti gotovo uvijek slijedili. Bio je, kao što se može zamisliti, vrlo ponosan na svoje uspjehe. (Iako ovo nije mjesto za dugu raspravu o rimskoj vlasti, treba napomenuti da Rimska Republika nije bila demokracija. Bila je zapravo više oligarhija nego bilo što drugo, s nekoliko ljudi koji su držali gotovo svu ekonomsku i političku moć ).

Ciceron citati
Senatori Rimske Republike. Predstavljanje sjednice Senata.

Tijekom svog mandata konzula (najviša rimska služba) 63. pr. n. e. bio je odgovoran za otkrivanje i razotkrivanje Katilinine urote koja je imala za cilj nasilno preuzimanje rimske države, a petorica urotnika po Ciceronovom su nalogu ubijena bez suđenja. Ciceron je također bio ponosan na to, tvrdeći da je sam spasio državu; mnogi njegovi suvremenici i mnogi kasniji komentatori sugerirali su da je preuveličao veličinu svog uspjeha. Ali malo je sumnje da je Ciceron uživao široku popularnost u to vrijeme – iako mu je njegova politika prema urotnicima također stvorila neprijatelje, a pogubljenja bez suđenja dala su im priliku za napad.

Savez s Prvim trijumviratom

Sljedećih nekoliko godina bilo je vrlo turbulentno, a 60. p.n.e. Julije Cezar, Pompej i Kras (savez koji se danas često naziva Prvi trijumvirat) udružili su svoje resurse i preuzeli kontrolu nad rimskom politikom. Prepoznavši njegovu popularnost i talente, nekoliko puta su pokušali pridobiti Cicerona da im se pridruži, ali Ciceron je oklijevao i na kraju odbio, radije ostajući lojalan Senatu i ideji Republike.

To ga je ostavilo otvorenim za napade njegovih neprijatelja, a u siječnju 58. p.n.e. jedan od njih, tribun Klodije (Cezarov sljedbenik), predložio je zakon koji će se primjenjivati retroaktivno prema kojem će svakome tko ubije rimskog građanina bez suđenja biti oduzeto državljanstvo i bit će prisiljen na izgnanstvo.

Ovaj prijedlog doveo je do nereda i fizičkih napada na Cicerona, koji je pobjegao iz grada. Zakon je prošao. Ciceronu je bilo zabranjeno živjeti unutar 500 milja od Italije, a sva njegova imovina je zaplijenjena. Ovo progonstvo, tijekom kojeg Ciceron nije mogao sudjelovati u politici, osiguralo mu je vrijeme za prvo razdoblje dugotrajnog filozofskog studija u odrasloj dobi. Nakon otprilike godinu i pol progonstva, politički su se uvjeti promijenili, njegova imovina mu je vraćena i dopušten mu je povratak u Rim, što je i učinio uz veliko odobravanje javnosti, tvrdeći da je Republika s njim obnovljena. I to su mnogi tretirali kao apsurdno pretjerivanje.

Ciceron je bio dužan Trijumviratu što je okončao njegovo progonstvo (i što ga nije ubio), a idućih osam godina otplaćivao je taj dug kao odvjetnik. Budući da se još uvijek nije mogao baviti politikom, imao je vremena i za nastavak studija filozofije, pa je između 55. i 51. godine napisao djela O govorniku, O republici i O zakonima. Trijumvirat, inherentno nestabilan, propao je Krasovom smrću, a 49. pr. n. e. Cezar je prešao rijeku Rubikon, ušao u Italiju sa svojom vojskom i započeo građanski rat između sebe i Pompeja (Cezarov vlastiti izvještaj o ovom ratu još uvijek postoji).

Ciceron je bio na Pompejevoj strani, iako neodlučno. Osjećao je da u ovom trenutku nije pitanje hoće li Rim biti republika ili carstvo, već hoće li Pompej ili Cezar biti car, i vjerovao je da ne bi bilo velike razlike, jer bi u oba slučaja bila katastrofa. Cezar i njegove snage pobijedile su 48. godine p.n.e., a Cezar je postao prvi rimski car. Dao je Ciceronu pomilovanje i dopustio mu da se vrati u Rim u srpnju 47. p. n. e., ali Ciceron je bio prisiljen držati se podalje od politike. Veći dio ostatka svog života posvetio je proučavanju i pisanju o filozofiji, a ostatak svojih filozofskih spisa napisao je u to vrijeme.

Cezara je ubila skupina senatora na Martovske ide 44. godine p.n.e. Ciceron je bio svjedok ubojstva, iako nije bio dio zavjere. Ubojstvo je dovelo do još jedne borbe za vlast u kojoj su ključni igrači bili Marko Antonije, Marko Lepid i Oktavijan (kasnije nazvan August). To je također dalo Ciceronu, koji se još uvijek nadao da se Republika može obnoviti, priliku za ono što se smatra njegovim najboljim trenutkom kao političara.

Ciceron izreke
Antički kip Julija Cezara u Napulju.

S Cezarovom smrću, Senat je ponovno bio bitan, a Senatu je Ciceron održao seriju govora poznatu kao Filipike (nazvane po govorima koje je grčki govornik Demosten održao kako bi potaknuo Atenjane da se bore protiv Filipa Makedonskog). Ti su govori pozvali Senat da pomogne Oktavijanu u svladavanju Antonija (Ciceron je vjerovao da će se Oktavijan, još uvijek tinejdžer, pokazati korisnim oruđem koje bi Senat mogao odbaciti nakon što ispuni svoju svrhu).

Međutim, Antonije, Lepid i Oktavijan uspjeli su se nagoditi i dogovorili su se da će podijeliti vlast. Svaki od njih imao je neprijatelje koje je želio eliminirati, a kao dio dogovora o podjeli vlasti svaki je trebao eliminirati te neprijatelje. Antonije je na popis onih koje treba ubiti stavio ne samo Cicerona, već i njegovog sina, brata i nećaka (Filipike mu nisu nimalo simpatične, pogotovo Druga Filipika).

Iako je Oktavijan svoj uspjeh djelomično zahvalio Ciceronu, odlučio je ne pružiti zaštitu Ciceronu i njegovoj obitelji. Ciceron, njegov brat i njegov nećak pokušali su sa zakašnjenjem pobjeći iz Italije. Njegov brat i nećak skrenuli su u stranu da pokupe još novca za put i ubijeni su. Ciceron je nastavio.

Plutarh opisuje kraj Ciceronova života: “Ciceron je čuo [njegove progonitelje] kako dolaze i naredio je svojim slugama da odlože nosiljku [u kojoj su ga nosili] tamo gdje su bili. On je… nepomično gledao u svoje ubojice. Sav je bio prekriven prašinom; kosa mu je bila duga i neuredna, a lice mu je bilo stisnuto i iscrpljeno od njegovih tjeskoba – tako da je većina onih koji su stajali po strani pokrivala svoja lica dok ga je Herenije ubijao. Grkljan mu je bio prerezan kad je ispružio vrat iz nosiljke… Po Antonijevoj naredbi Herenije mu je odsjekao glavu i ruke.”

Antonije je tada dao prikovati Ciceronovu glavu i ruke za govornički podij u Senatu kao upozorenje drugima. Ciceronov sin, također po imenu Marko, koji je u to vrijeme bio u Grčkoj, nije pogubljen. Postao je konzul 30. godine p.n.e. pod Oktavijanom, koji je porazio Antonija nakon raspada Drugog trijumvirata. Kao konzul, mlađi Marko morao je Senatu objaviti Antonijevo samoubojstvo. Nažalost, nemamo zapisa o ovom govoru.

Ciceronova misao

Ciceron je filozofiju podredio politici, pa nas ne treba čuditi otkriće da je njegova filozofija imala političku svrhu: obranu, a po mogućnosti i poboljšanje Rimske Republike. Vjerovao je da su političari njegova vremena bili pokvareni i da više nisu posjedovali čestit karakter koji je bio glavni atribut Rimljana u ranijim danima rimske povijesti. Ovaj gubitak vrline bio je, vjerovao je, uzrok teškoća Republike. Nadao se da će čelnici Rima, posebno u Senatu, poslušati njegove molbe da obnove Republiku.

To se moglo dogoditi samo ako je rimska elita odlučila poboljšati svoje karaktere i staviti predanost individualnoj vrlini i društvenoj stabilnosti ispred svojih želja za slavom, bogatstvom i moći. Učinivši to, elita bi donijela zakone koji bi prisilili druge da se pridržavaju sličnih standarda, a Republika bi ponovno procvjetala. Nemoguće je sa sigurnošću reći da li to uvjerenje pokazuje divljenja vrijednu predanost načelima vrline i plemenitosti ili sljepoću za prirodu izuzetno turbulentne i nasilne politike njegova vremena, ili možda oboje.

Ciceron je, dakle, pokušao upotrijebiti filozofiju za postizanje svojih političkih ciljeva. Kao i većina intelektualnih nastojanja u Ciceronovo doba, filozofija je bila djelatnost u kojoj je Grčka (a posebno Atena) još uvijek vodila. Rimljani su bili više zainteresirani za praktična pitanja zakona, upravljanja i vojne strategije nego za filozofiju i umjetnost (mnogi Ciceronovi spisi uključuju opravdanja za njegovo proučavanje filozofije i argumente da to treba shvatiti ozbiljno).

Rimski forum bio je središte političkog, pravnog, gospodarskog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima.

Ali da bi Ciceron stvarno učinkovito koristio filozofiju, trebao ju je učiniti dostupnom rimskoj publici. To je djelomično učinio prevođenjem grčkih djela na latinski, uključujući izmišljanje latinskih riječi tamo gdje se nijedna nije činila prikladnom za grčke pojmove (uključujući latinske riječi koje nam daju riječi moral, vlasništvo, pojedinac, znanost, imidž i apetit), i djelomično oslanjajući se na i idealizirajući rimsku povijest kako bi pružio primjere prikladnog ponašanja i ilustrirao argumente filozofije.

On je također na latinskom sažeo mnoga uvjerenja glavnih grčkih filozofskih škola tog vremena (Ciceron je izvor velikog dijela našeg znanja o tim školama i stoga bitan za povijest filozofije, ali i književnosti). Među njima su bili akademski skeptici: peripatetičari, stoici i epikurejci. Ciceron je dobro poznavao sve te škole i u svakoj od njih imao je učitelje u različitim razdobljima svoga života. No on je cijeli život ispovijedao odanost Akademiji.

Ciceronovi spisi

Ciceronova pisana djela mogu se razvrstati u tri kategorije: pisma i poezija, govori i filozofija. Ni za jednu kategoriju se ne može reći da predstavlja “pravog” Cicerona, a sva Ciceronova djela, moramo zapamtiti, imaju političku svrhu. To ga ne čini bezvrijednim za filozofiju, ali bi nas trebalo natjerati da budemo oprezni u proglašavanju bilo čega onim što je Ciceron “stvarno mislio”. Također, kao akademski skeptik, Ciceron se osjećao slobodnim promijeniti mišljenje o nečemu kada bi se ukazala bolja pozicija, a to još više otežava opisivanje njegovih tekstova kao koherentne cjeline.

Pisma i poezija

Iz Ciceronove korespondencije između 67. i 43. godine pr. n. e. sačuvano je više od 900 pisama, a od 835 koje je napisao sam Ciceron, 416 je bilo upućeno njegovom prijatelju, financijskom savjetniku i izdavaču, vitezu Titu Pomponiju Atiku, a 419 jednom ili drugom od nekih 94 različita prijatelja, poznanika i rođaka. Broj očito čini samo mali dio pisama koje je Ciceron napisao i primio.

Pisma često čine zanimljivu suprotnost filozofskim dijalozima, jer se većinom ne bave uzvišenim filozofskim stvarima, već ovozemaljskim kalkulacijama, kompromisima, laskanjima i manipulacijama koje su bile dio politike u Rimu i koje bi bile poznate svakom političaru danas. Važno je biti oprezan u izvlačenju zaključaka iz njih o Ciceronovim “istinskim” uvjerenjima budući da se oslanjaju na razumijevanje između pošiljatelja i primatelja nedostupno drugima, jer često nisu rezultat potpune refleksije ili pokušaja potpune jasnoće i preciznosti (uostalom, može se računati da prijatelj zna što mislite), i zato što su mnoga od njih, kao i govori, napisana s političkom svrhom na umu koja ih može učiniti manje istinitima i jasnima.

Mnoga pisma koja su bila aktualna u antici nisu sačuvana; na primjer, izvještaj o suzbijanju Katilinine urote, spomenut u Pro Sulla i Pro Plancio, koje je Ciceron poslao Pompeju krajem 63. godine; Pompej to jedva da je priznao, a Cicerona su kasnije javno ismijavali zbog toga. Nakon Ciceronove smrti mnoga su pisma očito zataškana iz političkih razloga.

Postoje četiri zbirke pisama: Pisma Atiku (Ad Atticus) u 16 knjiga; Pisma prijateljima (Ad familiares) u 16 knjiga; Pisma Brutu Mlađemu (Ad Brutum); i, u 3 knjige, Pisma bratu Kvintu (Ad Quintum fratrem). Pisma predstavljaju primarni povijesni izvor kakav ne postoji ni za jedan drugi dio drevnog svijeta. Ona često omogućuju da se događaji datiraju s preciznošću koja inače ne bi bila moguća, a korištena su, iako bez velikog uspjeha, da se diskreditira točnost Cezarovih komentara o građanskom ratu. S druge strane, njegovo izvješćivanje o događajima, naravno, nije objektivno, i bio je sposoban krivo se prisjetiti ili krivo prikazati događaje iz prošlosti kako bi povećao vlastitu zaslugu.

Ciceron je sporedna, ali nimalo zanemariva ličnost u povijesti latinske poezije. Njegove najpoznatije pjesme (sačuvane samo u fragmentima) bili su epovi De consulatu suo (O njegovom konzulovanju) i De temporibus suis (O njegovom životu i vremenima), koji su u antici bili kritizirani zbog svoje samohvale. Ciceronov stih je tehnički važan; dotjerao je heksametar, koristeći riječi od dva ili tri sloga na kraju retka, tako da bi se prirodni naglasak riječi podudarao s taktom metra, i primjenjujući retorička sredstva u poeziji; jedan je od onih koji su omogućili ostvarenje Vergilija.

Govori

Druga kategorija su Ciceronovi govori iz službe odvjetnika i senatora, kojih je ostalo oko 60. Ovi govori pružaju mnoge uvide u rimski kulturni, politički, društveni i intelektualni život, kao i kratak uvid u Ciceronovu filozofiju. Mnogi od njih također opisuju korupciju i nemoral rimske elite. Međutim, treba ih uzeti sa zrnom soli, jer ih je Ciceron pisao i dostavljao kako bi postigao neki pravni ishod i/ili politički cilj i po vlastitom priznanju nije bio iznad toga da kaže pogrešne ili netočne stvari ako je mislio da će to biti učinkovito.

U njegovo vrijeme rimski govornici bili su podijeljeni između “Azijata”, s bogatim, kitnjastim, grandioznim stilom, čiji je glavni predstavnik bio Kvint Hortenzije, i izravne jednostavnosti “aticista”, poput Cezara i Bruta. Ciceron je odbio vezati se za bilo koju školu. Obučavao ga je Molon od Rodosa, čije su vlastite tendencije bile eklektične, i vjerovao je da bi govornik trebao upravljati i miješati različite stilove. Pomno je proučavao ritmove koji bi se mogli svidjeti publici, osobito u završnim kadencama rečenice ili fraze.

Njegova punoća revolucionirala je pisanje latinskoga; on je pravi tvorac “periodičnog” stila, u kojem je fraza uravnotežena s frazom, s podređenim rečenicama utkanim u složenu, ali rijetko nejasnu cjelinu. Ciceronova je retorika bila složena umjetnička forma, a uši publike bile su oštro usklađene s tim učincima. Od govora je sačuvano 58, neki u nepotpunom obliku; procjenjuje se da ih je oko 48 izgubljeno.

Ciceron u Brutu implicitno daje vlastiti opis svoje opreme kao govornika – temeljito poznavanje književnosti, utemeljenost u filozofiji, pravna stručnost, skladište povijesti, sposobnost da veže protivnika i nasmije porotu, sposobnost postaviti opća načela primjenjiva na određeni slučaj, zabavne digresije, moć poticanja emocija ljutnje ili sažaljenja, sposobnost usmjeravanja svog intelekta na bitnu točku.

Njegov humor je najbolji u sprdanju sa stoicima u govoru Za Lucija Murenu kako bi diskreditirao Katona, koji je bio među tužiteljima, a najoštriji kada napada Klaudiju u Govoru za Marka Celija. Njegova sposobnost da izazove gnjev može se vidjeti u uvodnim rečenicama prvog govora protiv Katiline i, da izazove sažaljenje, na posljednjoj stranici Za Milona. Njegovu tehniku dobivanja slučaja protiv dokaza ilustrira Za Kluencija, govor u iznimno složenom suđenju za ubojstvo; Ciceron se kasnije hvalio kako je “bacao prašinu u oči porotnicima”.

Ciceron osuđuje Katilinu, freska Cesarea Maccarija, 1882.–1888. Izvor: Wikimedia Commons.

Filozofija

Ciceron je studirao filozofiju pod epikurejcem Fedrom (oko 140. – 70. pr. n. e.), stoikom Diodotom (umro oko. 60. pr. n. e.) i akademikom Filonom iz Larisse (oko 160. – 80. pr. n. e.), i stoga je imao temeljito utemeljenje u tri od četiri glavne škole filozofije.

Ciceron nije ozbiljno pisao o filozofiji prije otprilike 54. godine, razdoblja nelagodnog političkog primirja. Njegovi filozofski spisi, od kojih su mnogi bili oblikovani prema Platonovim ili Aristotelovim dijalozima, kronološkim redom uključuju O izumu, O govorniku, O republici, O zakonima, Brut, Stoički paradoksi, Govornik, Utjeha, Hortenzije, Akademici, O krajevima, Tuskulanske rasprave, O prirodi bogova, O proricanju, O sudbini, O starosti, O prijateljstvu, Teme, O slavi i O dužnostima.

Nažalost, nekoliko ih je gotovo u potpunosti izgubljeno (Hortenzije, o vrijednosti filozofije; Utjeha, koju je Ciceron napisao sam sebi na smrt voljene kćeri Tulije kako bi prevladao svoju tugu; i O slavi, gotovo potpuno izgubljena) a nekoliko drugih dostupno je samo u fragmentarnom stanju (osobito Zakoni, koje Ciceron možda nikada nije dovršio, i Republika, čiji su fragmenti otkriveni tek 1820. u Vatikanu).

Iako je svaki od njih posvećen i upućen određenom pojedincu ili dvojici, bili su namijenjeni čitanju široke publike, pa čak ni na kraju svog života Ciceron nikada nije u potpunosti odustao od nade da će Republika i njegov utjecaj biti obnovljeni. Stoga ovo nisu čisto filozofski spisi, već su osmišljeni s političkom svrhom na umu, te se imamo pravo zapitati je li Ciceron potpuno iskren u mišljenjima koja izražava.

Također, oblik dijaloga je koristan za autora koji želi izraziti više mišljenja, a da ne mora podržavati jedno. Ciceronov skepticizam učinio bi ovaj stil posebno privlačnim. Ne bismo trebali prebrzo pretpostaviti da određeni lik govori umjesto Cicerona. Umjesto toga, trebali bismo pretpostaviti da je, osim ako izričito kaže drugačije, Ciceron želio da se sva iznesena stajališta ozbiljno razmotre, čak i ako neka ili sva imaju slabosti.

Ciceron izreke i citati

 • Vjernost i istina su najsvetije vrline i darovi ljudskog uma.
 • Mudri se poučavaju razumom, prosječni umovi iskustvom, glupi nuždom, a zvijeri instinktom.
 • Ljutnja je početak ludila.
 • Ako imate vrt i knjižnicu, imate sve što vam treba.
 • Karakter je hrabre i odlučne osobe da se ne da uznemiriti nedaćama i da ne napusti svoj položaj.
 • Ako se ne sramimo to pomisliti, ne trebamo se sramiti ni reći.
 • Potraga, čak i za najboljim stvarima, treba biti mirna i spokojna.
 • Šest grešaka koje čovječanstvo čini stoljeće za stoljećem:
  Vjerovanje da se osobna korist ostvaruje slamanjem drugih;
  Zabrinutost oko stvari koje se ne mogu promijeniti ili ispraviti;
  Inzistiranje na tome da je nešto nemoguće jer to ne možemo postići;
  Odbijanje zanemarivanja trivijalnih preferencija;
  Zanemarivanje razvoja i usavršavanja uma;
  Pokušaj prisiljavanja drugih da vjeruju i žive kao mi.
 • Dok ima života, ima nade.
 • Hrabar čovjek je također pun vjere.
 • Biti neupućen u ono što se dogodilo prije nego što si rođen znači uvijek ostati dijete.
 • Lice je slika uma s očima kao njegovim tumačem.
 • Ono što je moralno pogrešno nikada ne može biti korisno, čak i kada vam omogućuje postizanje neke dobiti za koju vjerujete da vam ide u korist. Sam čin vjerovanja da neko pogrešno djelovanje predstavlja prednost je štetan.
 • Svaki čovjek može pogriješiti, ali samo idiot ustraje u svojoj pogrešci.
 • Šutnja je jedna od velikih umjetnosti razgovora.
 • Što smo više postavljeni, to bismo poniznije trebali hodati.
 • Autoritet onih koji poučavaju često je prepreka onima koji žele učiti.
 • Posebna je osobina budale da uočava tuđe mane i zaboravlja svoje.
 • Vremena su loša. Djeca više ne slušaju svoje roditelje, a svi pišu knjigu.
 • Unutar karaktera građanina, leži dobrobit nacije.