Luđe od fikcije njihovih djela: zanimljiv život poznatih pisaca

Luđe od fikcije: zanimljiv život poznatih pisaca
Brown age rag burnt holy christian god Christ bible torah law pad writer author dark black desk table nib post still life text space banner. Close up view diary notepad read literary art script scroll

Ako ste ikada pohađali tečaj kreativnog pisanja, vjerojatno ste se susreli s poslovicom: “Piši ono što znaš.” Njegovo podrijetlo je nejasno, ali najčešće se pripisuje Hemingwayu – prijedlog da bi pisci svoja iskustva trebali koristiti kao izvorni materijal za svoja djela. Ipak, mnogi pisci odlučuju odbaciti ovaj savjet, vodeći tihe, hermetički donekle zanimljiv život, tipkajući u kasnim satima kada su njihovi prijatelji vani na piću.

Isto ne vrijedi za ovih osam na ovoj listi. Poslušali su taj savjet i s njim pobjegli. Neki su od njih naglavačke pohrlili u živote raskoši i uživanja, dok su drugi završili u zatvorima i ludnicama.

Zanimljiv život Henryja Millera

Henry Miller preselio se u Pariz 1928. godine, nakon svoje supruge, June Mansfield, i njene ljubavnice, umjetnice po imenu Marion. Njih su troje stan u New Yorku dijelili sve do odlaska. Miller je bio povrijeđen njihovom odlukom, ali do trenutka kada je stigao u Pariz, Junein odnos s Marion se pogoršao. Millerova žena mu se vratila, a Marion je nedugo nakon toga počinila samoubojstvo.

Sve do njegove smrti u dobi od 88 godina, Millerov život bio je ispunjen kompliciranim vezama i bezbrojnim seksualnim bježanjima. Često je citiran: “Seks je jedan od devet razloga za reinkarnaciju. Ostalih osam je nevažno.” Njegovi romani, koji su bili zabranjeni u Sjedinjenim Državama veći dio njegova života, dokumentirali su te susrete u poetskoj i grafičkoj prozi. Neporeciva originalnost njegovih knjiga priskrbila mu je ilegalno sljedbeništvo u Sjedinjenim Državama, zbog čega su ih obožavatelji često krijumčarili.

Tijekom godina provedenih u Parizu bio je praktički siromašan, ali uvijek sretan: “Nemam novca, sredstava, nemam nade. Ali sam najsretniji čovjek na svijetu.” Vratio se u New York 1940. godine, zatim se ’42. preselio u Kaliforniju, gdje je nastavio pisati i živjeti svoje preostale dane.

Zanimljiv život Oscara Wildea

Oscar Wilde je za života bio poznatiji po svojoj blistavoj osobnosti nego po svom pisanju. Odijevao se ekstravagantno i bio je, bez greške, najduhovitija osoba u svakoj sobi u koju je ikada ušao. Nije iznenađujuće da su mu te kvalitete stvorile neke neprijatelje.

Nakon impresivne akademske karijere preselio se iz rodnog Dublina u London. Lako se kretao kroz visoko društvo, družio se s članovima pomodnih društvenih krugova. Na kraju je otišao da putuje po Sjedinjenim Državama i Kanadi, držeći predavanja o filozofiji esteticizma.

Godine 1895., kada je u Londonu izvođena njegova drama The Importance of Being Earnest, markiz od Queensberryja optužio ga je da je imao homoseksualne odnose s nizom muškaraca. Pokušao je tužiti za klevetu, ali plan mu se izjalovio. Istražitelji su na kraju ipak otkrili da je on zapravo zaista bio u seksualnim odnosima s muškarcima i uhitili su ga zbog grube nepristojnosti.

Nakon dvije godine teškog rada, preselio se u Francusku, napisao posljednje djelo, The Ballad of Reading Gaol, i umro u siromaštvu u Parizu u dobi od 46 godina.

Zanimljiv život Anais Nin

Poput Henryja Millera (s kojim je imala strastvenu i dobro zabilježenu ljubavnu vezu), Ninin život bio je, na mnoge načine, duboko seksualan. Kao spisateljica najpoznatija je po svojim dnevnicima — izvrsno pisanim dokumentima na kojima je počela raditi u mladosti. Poznata je i kao jedna od najboljih spisateljica ženske erotike.

Rođena u Francuskoj od kubanskih roditelja, većinu djetinjstva provela je u Europi, a zatim u New Yorku. Za prvog se muža udala s 20 godina u Havani na Kubi, a zatim se sljedeće godine preselila u Pariz.

Popis njezinih ljubitelja književnosti jako je dug, a evo tko se sve, između ostalih, na njemu našao: Henry Miller, John Steinbeck, Antonin Artaud, Edmund Wilson, Gore Vidal, James Agee, James Leo Herlihy, Lawrence Durrell, Otto Rank i mnogi drugi. U jednom je trenutku imala muža i u New Yorku i u Los Angelesu. Na istočnoj obali bila je poznata kao Anais Guiler, a na zapadnoj obali Anais Pole. U to vrijeme često je govorila: “Govorim toliko laži da ih moram zapisivati ​​i čuvati u kutiji kako bih ih mogla ispraviti.”

Zanimljiv život Paula Bowlesa

Norman Mailer jednom je napisao da je “Paul Bowles otvorio svijet Hipa. Pustio je unutra ubojstvo, drogu, incest, smrt Squarea, poziv na orgije, kraj civilizacije…” Visoke pohvale jednog od najbolji kulturni pontifikatori 20. stoljeća.

Nakon što je proveo vrijeme u Parizu s Gertrude Stein i ostatkom njegove poznate iseljene zajednice iz 1920-ih, Bowles je odlučio, na Steinovu preporuku, nakratko otići na putovanje u Tanger. Bio je opčinjen marokanskim gradom, zadivljen njegovom ljepotom i intenzitetom. Odlučio je da će ondje vremenski smjestiti roman.

Vratio se u New York, gdje je ostvario uspješnu skladateljsku karijeru. Radio je s ljudima poput Orsona Wellesa i oženio se autoricom i dramaturginjom po imenu Jane Auer. Njegov je život, po svim mjerama, bio izuzetan. Ali nije se mogao otresti sjećanja na Tangier.

Godine 1947. vratio se na vrh Sjeverne Afrike i tamo je ostao sljedećih 52 godine. Tijekom tog vremena pisao je romane i kratke priče, uronio u životni stil grada i postao simbol američkog iseljeničkog društva.

Maya Angelou

Čini se nemogućim da je jedna osoba mogla postići sve što je Maya Angelou učinila u svojih 86 godina. Pisac The Guardiana, Gary Younge, o Angelou je napisao: “Znati njezinu životnu priču znači istovremeno zamišljati kako ste sretni što niste morali proći kroz pola stvari kroz koje je prošla ona.”

Nabrojimo neke od poslova koje je radila u svojim ranim godinama: svodnica, prostitutka, kuharica, plesačica u noćnom klubu i izvođačica, novinarka koja je izvještavala o Egiptu i Gani, članica glumačke postave Porgy and Bess i prva afroamerička kondukterka u tramvaju u San Franciscu. Bila je aktivna članica pokreta za građanska prava i bila je bliska s MLK-om i Malcolmom X-om u vrijeme njihova ubojstva. Oprah ju je smatrala mentoricom, a 1993. godine recitirala je svoju pjesmu On the Pulse of Morning tijekom inauguracije Billa Clintona.

Zanimljiv život Markiza de Sadea

Na uskršnju nedjelju 1786. godine Markiz naletio je na prosjakinju po imenu Rose Keller. Pronašao ju je kako prosi odmah iza zidova njegova dvorca u Lacosteu u Francuskoj. Obećao joj je naknadu u zamjenu za rad, ali nije precizirao vrstu. Sat vremena kasnije, Keller se našla privezana, gola, dok ju je Markiz bičevao. Pobjegla je tako što se popela kroz prozor drugog kata i pobjegla natrag u grad.

Kad se zbrajaju gnusna djela koja je počinio Markiz de Sade, ova je anegdota prilično standardna. Riječ “sadizam” doslovno je izvedena iz njegovog imena. Zbog svog bogatstva i veza, svoj seksualni karneval mogao je provesti na cesti, a obično je bio prisiljen spakirati se kad bi policiju obavijestio prestravljeni sluga koji je slučajno ušao u sobu u koju nije smio.

Godine 1777. namamljen je u Pariz pod lažnom izlikom da mu je majka teško bolesna – dok je već bila mrtva – i zaključan je u Bastilli. Mnoga njegova djela objavljena su iz zatvora i ludnica u kojima je proveo ukupno 32 godine života.

Hunter S. Thompson

Thompson nikada nije završio srednju školu. Za vrijeme završnih ispita zatvoren je u lokalnom zatvoru kao sudionik u pljački. Upisao se u zračne snage tjedan dana nakon što je pušten, samo da bi bio časno otpušten dvije godine kasnije jer, prema riječima jednog pukovnika: “Ponekad se čini da njegov buntovnički i nadmoćni stav djeluje na druge članove osoblja.”

Proveo je godine skačući po Sjedinjenim Državama i Južnoj Americi, radeći kao pisac, urednik i dopisnik za razne novine. Često je lagao o svom iskustvu, ali njegov je talent bio toliko velik da to nitko nije ni dovodio u pitanje. Kada se vratio u SAD, proveo je godinu dana vozeći motocikle s Hells Angelsima. Hell’s Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs, kritična i eksplozivna knjiga koja opisuje tu godinu, lansirala ga je u legitimnu novinarsku karijeru.

Njegova sklonost konzumiranju droga i alkohola bila je nevjerojatna: “Mrzim bilo kome zagovarati droge, alkohol, nasilje ili ludilo, ali kod mene je to uvijek dobro funkcioniralo.” No, počinio je samoubojstvo u svom domu u Woody Creeku u Coloradu 2005. godine. Osvrćući se na Thompsona, romanopisac Hari Kunzru primijetio je da je on bio “…onaj koji se često čini ružnim kako bi razotkrio ružnoću koju vidi oko sebe .”

Zanimljiv život Salmana Rushdieja

Nakon objavljivanja Rushdiejevog četvrtog romana 1988. godine, Sotonski stihovi, Ayatollah Khomeini, vrhovni vođa Irana, izdao je fetvu – presudu islamskog autoriteta – pozivajući na ubojstvo Rushdieja zbog nepoštovanja Muhameda. Uslijedili su prosvjedi, a Rushdie se sakrio. Vlade Irana i Ujedinjenog Kraljevstva (što je bio Rushdiejev tadašnji dom) prekinule su diplomatske odnose. Neuspjeli pokušaj izvršenja fetve rezultirao je višestrukim smrtnim slučajevima kada je bomba prerano eksplodirala u londonskoj knjižari.

Deset godina kasnije, iranska vlada, na čelu s Mohammadom Khatamijem, izjavila je da “neće podržati niti spriječiti operacije atentata na Rushdieja”. Ipak, skupina iranskih tvrdolinijaša zadržala je nagradu za njegovu glavu, koja je 2016. povećana na 4 milijuna dolara. Unatoč tome, živio je prilično javnim životom. Proglašen je vitezom 2007. godine, snimao je epizodne uloge u televizijskim emisijama, davao je intervjue i predavao na fakultetima, a čak je i trenutačni istaknuti pisac u rezidenciji na NYU.