Što je umjetnički film i koji su najbolji koje biste trebali pogledati?

Što je umjetnički film i koji su najbolji koje biste trebali pogledati?
film projector on a wooden background with dramatic lighting and selective focus

Izraz umjetnički film kao da ima duplicirano značenje, jer film je već sam po sebi umjetnost. Vjerojatno je većina nas zainteresirana kada je riječ o oživljavanju umjetnosti kroz film. Od drama koje istražuju živote slavnih slikara i istraživačkih dokumentaraca do ljubavnih, komedija, horora i drama čija se radnja odvija oko umjetnika i umjetničkih djela – postoji mnogo kultnih umjetničkih filmova koje možete pogledati upravo sada.

Portret dame u plamenu (Portrait Of A Lady On Fire, 2019.)

Film francuske redateljice Céline Sciamma, Portret dame u plamenu (ili Portret De La Jeune Fille En Feu) govori priču o zabranjenoj ljubavi između kćeri bogate obitelji i mladog umjetnika koji je dobio narudžbu da naslika njezin portret obećan njenom budućem mužu. Naravno da volimo svaku premisu zabranjene ljubavi u Francuskoj 18. stoljeća – ali ovaj film donosi više dubine od očekivane formule. Ovaj duboko intiman film svojim se detaljno oživljenim ambijentalnim zvukovima i vizualnim elementima tako postavlja na novu razinu. Ispostavilo se da slikanje nekoga u koga se zaljubljujete može biti i šarmantno i tragično u isto vrijeme.

Umjetnički film Na vratima vječnosti (At Eternity’s Gate, 2018.)

Ako ste obožavatelj nizozemskog slikara Vincenta Van Gogha, ovo je svakako film za vas. Predvođen nevjerojatnom izvedbom Willema Dafoea, At Eternity’s Gate prati posljednje godine Van Goghova života kao uglavnom ne cijenjenog umjetnika koji živi u Francuskoj. Snimljeni izbliza i grubo, gledamo postimpresionistov postupni pad u ludilo dok njegov svijet postaje mutniji. Film istražuje Van Goghovu vječnu ljubav prema umjetnosti, slavno rezanje ušiju, misterioznu smrt te veze s njegovim bratom Theom (Rupert Friend) i kolegom slikarom Paulom Gauguinom (Oscar Isaac).

Umjetnički film Frida (2022.)

U ulozi nevjerojatno talentirane Salme Hayek, Frida prati privatni i profesionalni život slavne meksičke slikarice Fride Kahlo u Mexico Cityju. Svojim trijumfima postala je jedna od najtalentiranijih i najcjenjenijih nadrealističkih umjetnica 20. stoljeća. Krećući se kroz njezine političke stavove i odnose s Diegom Riverom i Leonom Trockim, gledatelji su svjedoci nevjerojatnih poteškoća koje je proživjela tijekom svog kratkog života.

Ponoć u Parizu (Midnight in Paris, 2011.)

Kad nostalgični romanopisac Gil kasno u noć luta ulicama Pariza u potrazi za inspiracijom, nađe se vraćen kroz vrijeme i daleko od svoje zaručnice u glasne pariške 1920-e godine. Tamo upoznaje nekoliko povijesnih ličnosti i život kojemu teži. Grad je čak ponovno zamišljen kao Van Goghova Zvjezdana noć plave i žute boje. Nakon toga, uvid u putovanje kroz vrijeme iza kulisa umjetnika poput Pabla Picassa, Salvadora Dalija, Henrija Matissea i Mana Raya učvršćuje ovaj film kao kultni umjetnički film.

Voljeti Vincenta (Loving Vincent, 2017.)

Loving Vincent prva je dugometražna animacija na svijetu. Istražuje sumnjivu smrt Vincenta Van Gogha kroz izmišljenu priču o glavnom junaku, Armandu. Zadužen da isporuči Van Goghovo posljednje pismo njegovom bratu Theu, Armand otkriva priče o slikarevu životu razgovarajući s onima koji su ga poznavali. Film za pozadinu briljantno koristi Van Goghovu umjetnost i ljude koje je naslikao kao svoje likove, ponovno zamišljene u smislu modernih glumaca (ističe se Chris O’Dowd s golemom bradom kao poštar Joseph Roulin). Kako bi stvorili ovaj efekt, animatori su naslikali 66 960 okvira uljanih umjetnina. Zaista vrijedi vidjeti kakvu je vizualnu domišljatost i kreativnost ovaj film zapravo postigao.

Umjetnički film Gospodin Turner (Mr. Turner, 2014.)

Film britanskog redatelja Mikea Leigha, Mr. Turner istražuje posljednjih 25 godina slavnog britanskog slikara JMW Turnera. Ova biografska drama istražuje mane i briljantnost ovog romantičnog slikara i akvarelista. Timothy Spall glumi očaravajuću i nijansiranu glavnu izvedbu nekonvencionalnog viktorijanskog slikara. Vizualno zadivljujuća kinematografija filma također ga čini vrlo vrijednim gledanja.

Francuska depeša (The French Dispatch, 2021.)

Iako do sada nikada nije izravno snimio film o umjetnosti, moglo bi se reći da je Wes Anderson u prošlosti namjerno slikao vizualno spektakularne i živopisne filmove – pomislite na The Grand Budapest Hotel ili Fantastic Mr Fox. Ali upravo filmom The French Dispatch, Andersonovim antologijskim ljubavnim pismom The New Yorkeru smještenim u fiktivni francuski grad Ennui-sur-Blasé, ovaj je neobični redatelj dospio na ovaj popis. Točnije, pričom The Concrete Masterpiece o briljantnom, ali nestabilnom zatvorenom slikaru (Benicio del Toro) i njegovoj muzi zatvorske čuvarice (Léa Seydoux). Prvi čin istražuje ljubav i komodificiranje umjetnosti.

Umjetnost i obrt (Art and Craft, 2014.)

Za one od vas koji svijet umjetnosti na neki način smatraju otuđenim i visokoobrazovnim, ima nečeg zadovoljavajućeg u priči o nekome tko to uvjerenje stručno prevari. Art and Craft dokumentarac je o Marku Landisu, jednom od najplodnijih svjetskih krivotvoritelja umjetnina.

No umjesto da kuje remek-djela radi financijske dobiti, Landis svoje krivotvorine poklanja muzejima i galerijama. Zadivljujući film prikazuje lika iz stvarnog života i priču koja je uistinu čudnija od fikcije.

Nemojte odmah izgubiti interes nakon što ovo pročitate, ali mislimo da biste svakako biste trebali pogledati ovaj trosatni dokumentarac o londonskoj Nacionalnoj galeriji koji ne koristi glas, zvučne efekte ili bilo kakvu glazbu. Prije svega, dolazi iz uma iskusnog dokumentarista Fredericka Wisemana. Film koji je osvojio nagradu César za najbolji dokumentarni film, vodi nas iza kulisa jedne od najvažnijih institucija u svijetu umjetnosti, redefinirajući naše razumijevanje unutarnjeg funkcioniranja muzeja i cijenjenje umjetnosti na zidu.

Umjetnički film Candyman (2021.)

Vjerojatno niste očekivali društveni slasher film kojeg je producirao moderni majstor neizvjesnosti Jordan Peele, ali ipak, na ovom se popisu našao i Candyman. Kad slikar (Yahya Abdul-Mateen II) počne istraživati ​​legendu o Candymanu tražeći umjetničku inspiraciju, nesvjesno u stvarnost vraća ubojicu s kukom. Ali više od samog horora, duhovni nastavak u režiji Nie DaCoste istražuje urbanu gentrifikaciju, policijsku brutalnost i rasno nasilje, pri čemu umjetnost igra ključnu ulogu u ovom pripovijedanju. Ovo je definitivno najstrašniji i najprovokativniji umjetnički film koji ćete dodati na svoj popis.

Spašavanje Banksyja (Saving Banksy, 2014.)

Što se događa kada sama umjetnička djela namijenjena oštrom podrivanju i kritiziranju svijeta umjetničkih kolekcija, pohlepe i kapitalizma postanu komodificirana i prodana upravo tom sustavu? To je ono što Saving Banksy namjerava i istražiti. Dokumentarac prati kolekcionare umjetnina koji pokušavaju spasiti Haight Street Rata, djelo zloglasnog i anonimnog britanskog umjetnika Banksyja.

Jean-Michel Basquiat: Sjajno dijete (Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child, 2010.)

Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child prikazuje nikad prije viđenu snimku slavnog umjetnika dvije godine prije nego što je preminuo 1988. Utjecajni neoekspresionistički slikar i suradnik Andyja Warhola sudario se s jazzom i manhattanskom ranom hip-hop kulturom 70-ih i 80-ih godina. S neviđenim uvidom, film se vrti oko intervjua između 25-godišnjeg Basquiata i redateljice Tamre Davis, istražujući odnos mladog slikara sa slavom, priznanjem i svijetom umjetnosti.

Marina Abramović: Umjetnik je prisutan (Marina Abramović: The Artist Is Present, 2012.)

Ovaj dokumentarac prati suvremenu umjetnicu Marinu Abramović tijekom njezine izložbe performansa The Artist Is Present 2010. godine u MoMA-i. tijekom performansa Abramović je šutke sjedila za stolom, pozivajući (i izazivajući) sve do jednog da sjednu preko puta nje i zagledaju se u njezin pogled. U tri je mjeseca tamo sjelo više 1000 stranaca, izazivajući iznenađujuće emotivne reakcije i istražujući kompleksan odnos umjetnika s publikom.

Umjetnički film Djevojka s bisernom naušnicom (Girl With A Pearl Earring, 2003.)

​Utemeljena na poznatom djelu Johannesa Vermeera, Djevojka s bisernom naušnicom fikcionalizirani je prikaz nastanka slike. Smješten u 17. stoljeće, film prati Vermeerovu (Colin Firth) vezu s njegovom muzom, kućnom pomoćnicom po imenu Griet (Scarlett Johansson). Skrivajući svoje prijateljstvo od Vermeerove žene, par dobiva zadatak da zajedno rade na stvaranju jedne od najpoznatijih slika u povijesti.