Što je gotika? Povijest književnosti 101

gotika

Gotika u književnosti, ili gotička književnost, stil je pisanja koji karakteriziraju tmurni ambijenti, nadnaravni elementi i egzotičnost. Gotički pisci pišu zastrašujuće priče s mračnim i jezivim okruženjem, nadnaravnim smetnjama, drevnim obiteljskim prokletstvima i prevladavajućom atmosferom terora i misterija.

Gotika u književnosti

Gotika u književnosti (gotička fikcija ili gotička književnost) stil je pisanja koji karakteriziraju tmurni ambijenti, groteskna radnja, nadnaravni elementi, romantika i egzotika. U osnovi se pojavio kao podžanr romantizma u Engleskoj 18. stoljeća. Kasnije, u 19. stoljeću, postao je popularan i u Sjedinjenim Državama.

Gotički pisci uglavnom izmišljaju svoje pripovijesti koristeći elemente kao što su horor, misterij, neizvjesnost, romansa, propadanje i degeneracija. Oni koriste ove gotičke elemente za rješavanje ozbiljnih problema koji zahtijevaju mnogo pažnje, primjerice društvena nepravda, korupcija, klasni sustav, rodne norme, rasizam, itd.

Poznate gotičke priče ili romani obično sadrže groteskne likove, čisti teror, slikovitu morbidnost, nadnaravne i slikovite pustolovine kako bi zabavile čitatelja. Osim toga, također se oslanjaju na emocionalne krajnosti i mračne teme. Klasični gotički romani obično se odvijaju u okruženjima poput starih, sumornih dvoraca, razorenih palača i izoliranih samostana.

Međutim, krajem 19. stoljeća pojavio se novi oblik gotičkog romana. Moderni gotički romani usredotočeni su na urbano okruženje, komplicirane zaplete s raznim podzapletima i ističu suvremena pitanja i brige.

Porijeklo gotike u književnosti

Izraz “gotika” vuče svoje podrijetlo iz srednjovjekovne arhitekture koju su stvorili Goti, sjevernogermansko pleme srednjeg vijeka. Gotička arhitektura bila je mračna, zamršena i turobnog izgleda. Estetski ukrašena i konceptualno zamršena, ova srednjovjekovna arhitektura postala je inspiracija za novi književni žanr u Europi, naime gotiku ili gotičku književnost.

Gotika u književnosti se zapravo pojavila kao podžanr romantizma koji je bio reakcija na formalni oblik prosvjetiteljstva, europskog intelektualnog pokreta. Romantičari su se usredotočili na ljepotu prirode, subjektivnost, individualizam i uzvišeno. Iako je gotika dijelila mnoge značajke romantizma, uglavnom se usredotočila na tamniju stranu čovječanstva i njegovu preokupaciju grijehom i zlom.

Za razliku od prosvjetiteljstva koje je naglašavalo razum i znanost umjesto praznovjerja i slijepe vjere, gotički pisci su namjeravali pobuditi osjećaje i emocije kod čitatelja. Uglavnom su se usredotočili na ljudsku pogrešivost, psihološke učinke krivnje i grijeha, samouništenje, kažnjavanje i osudu.

Prema mnogim kritičarima, gotički roman u početku je bio opis palog svijeta. Rani gotički romani uvelike su usredotočeni na religiju, moral i filozofiju, sa zlim negativcima koji obično djeluju kao metafore za razna ljudska iskušenja koja protagonist mora nadvladati. Njihovi su završeci najčešće bili nesretni, a romantika im nikada nije bila u fokusu. Ali u stoljećima nakon toga, gotička književnost ne samo da se razvila, već se i razgranala u mnoge popularne podžanrove, baveći se s nekoliko tema.

Najpoznatiji gotički pisci tog doba bili su Horace Walpole, Ann Radcliffe, Matthew Lewis, Mary Shelley, Charles Robert Maturin, Willian Beckford, Edgar Allan Poe, Bram Stoker, Robert Louis Stevenson i drugi.

gotika opis
Gotika u književnosti bavi se tamnijom stranom čovjeka.

Prvi gotički roman

Izraz “gotika” prvi je put u književnosti upotrijebio Horace Walpole, engleski pisac i povjesničar umjetnosti. Bio je treći sin Sir Roberta Walpolea, prvog britanskog premijera i ključna osoba u umjetnosti, književnosti, društvu i arhitekturi 18. stoljeća. U podnaslovu svog romana Dvorac Otranto (1765.) upotrijebio je izraz “gotika”.

Horace Walpole zapravo je posudio izraz “gotika” iz srednjovjekovne gotičke arhitekture i primijenio ga u kontekstu horora. Njegov roman Dvorac Otranto prvi je gotički roman i jedini je odgovoran za nastanak čitavog novog književnog žanra koji je u konačnici iznjedrio književnost terora – gotičku književnost. Bez ovog preteče gotičkog romana možda nikad ne bi bilo horor žanra. Sa svojom uvjerljivom mješavinom zlokobnih predznaka, burnih strasti i sablasnih posjeta, iznjedrio je čitavu književnu tradiciju i utjecao na pisce kao što su Ann Radcliffe, Edgar Allan Poe, Bram Stoker i drugi.

Stoga se Horace Walpole doista smatra glavnim začetnikom gotike u književnosti. Poznat je kao prvi gotički pisac i utemeljitelj gotičke književnosti.

Gotički elementi u romanu Dvorac Otranto

Walpoleov Dvorac Otranto sadrži mnoge elemente koji su definitivno bili inovativni za to doba i iz kojih su mnogi autori crpili inspiraciju. Knjiga sadrži mračno okruženje, nadnaravne elemente, tirane, misterije i tajne – sve što je danas poznato kao tradicionalni elementi gotičke književnosti. Ima srednjovjekovno okruženje, s vitezovima, podlim i nasilničkim uzurpatorima te pobožnim i pokornim djevojkama.

Stoga se Dvorac Otranto može smatrati nacrtom gotičke fikcije. Walpole je uveo mnoge arhetipove koji su definirali žanr. Bilo je to pravo oživljavanje srednjovjekovnog viteštva, ali karakterizirano spojem romantičnih elemenata s onim najmračnijim i najuznemirujućim. Pozadina srednjovjekovnog dvorca u stranoj zemlji najočitija je, uparena s elementima nadnaravnog i jezivog.

Zašto je gotička književnost postala toliko popularna?

Nakon Walpoleovog Dvorca Otranto, gotička književnost ubrzo je uspješno procvjetala u Europi, Americi i nekim drugim zemljama, uključujući Francusku. Misteriozne i pustolovne priče smještene u mračna i sumorna mjesta stekle su izuzetnu popularnost u 19. stoljeću.

Gotička književnost se svidjela publici ne samo zato što je pružala senzacionalističku zabavu, već i zato što je prikazivala priče o ranjivosti i sukobima s kojima se društvo moglo identificirati.

Novi identitet gotičke književnosti

Gotika u književnosti je od svog nastanka do danas doživjela značajnu promjenu. Nakon Horacea Walpolea došli su mnogi poznati gotički pisci koji su uspješno pisali romane terora i misterija. Koristili su Walpoleove gotičke trope u svojim pričama, ali su ih dotjerali svojim osebujnim stilom. Ovi poznati gotički pisci uključuju Ann Radcliffe, Mary Shelley, Brama Stokera, Edgara Allana Poea i druge. Njihovi su radovi pomogli u daljnjem razvoju žanra, uvodeći druge elemente, ne nužno nadnaravne, u radnju i izgradnju lika.

Ann Radcliffe, na primjer, bila je najpopularnija spisateljica gotičke književnosti u doba romantizma. Njezini gotički romani majstorski su kombinirali mehanizam “terora” (kako su ga prakticirali Walpole i njegovi sljedbenici) sa sentimentalnim, ali učinkovitim opisom krajolika. Misteriji Udolpha (1794) i Talijan (1797) njezina su najpoznatija djela.

Kasniji gotički roman, Frankenstein (1818) autorice Mary Shelley, donio je novi zaokret u gotičkom žanru. Prikazivao je neobičan svijet u kojem čovjek pokušava biti moćan poput boga. Frankenstein je nadaleko poznat kao prvi moderni znanstvenofantastični roman. Označio je novi pomak u gotičkoj književnosti mijenjajući tipičnog gotičkog negativca iz nadnaravnog bića ili zlog čovjeka u fizičko utjelovljenje ljudske ludosti, oživljeno znanstvenom snagom.

Gotička književnost u Sjedinjenim Državama

Dok je gotika cvjetala u engleskoj književnosti, američka je književnost bila usred transcendentalizma, književnog pokreta koji se usredotočio na znanost, prirodu i individualizam. Zatim se pojavio romantizam kao odgovor na ovaj mentalitet “razuma iznad osjećaja” ili “glave iznad srca”. Romantičari su vjerovali u emocije, osjećaje i nevidljivi svijet, a ne u hladne znanstvene činjenice.

Kao izdanak romantizma pojavio se mračni romantizam, također poznat kao američka gotika. U usporedbi s romantizmom, bio je mračniji, imao je više naglaska na nadnaravnom i duboku fascinaciju grotesknim, iracionalnim i demonskim. U početku je američka publika odbacila ovaj novi žanr jer ga je smatrala nepouzdanim. To je uglavnom zbog činjenice da je gotika imala svoje korijene u povijesti, nešto što je nedostajalo Americi. Kako bi se izdvojio od ostalih gotika, američki su pisci uspostavili vlastita gotička obilježja, sa svojim vlastitim konceptima horora.

Po čemu se američka gotička fikcija razlikovala od europske?

Sve zasluge za ovu posebnost pripadaju Edgaru Allanu Poeu. U 19. stoljeću, Amerikanac Edgar Allan Poe vješto se dokopao gotskog žanra. U njegovim je rukama gotika procvjetala do krajnjih granica. Tragični događaji iz samog Poeovog života pomogli su mu da otkrije i piše o najgorim svjetskim zlima. Njegovi su spisi istraživali traumu koja se događa u ljudskom umu, zla čovjeka te emocionalne i mentalne poremećaje. Njegov interes za nadnaravno, psihološka trauma i iskustvo s mentalnom bolešću povećali su stupanj užasa u njegovim djelima, atribut koji je još uvijek bez premca.

Sva su djela Edgara Allana Poea doista dobro poznata po svom goticizmu. Njegova poznata priča Pad kuće Usher (1839.), na primjer, razotkriva sve strahote ljudske duše. Nadalje, napisao je i mnoge detektivske, horor, romantične i komične priče. Sve ove priče uspješno istražuju gotičke teme i motive aristokratskog propadanja, smrti i nestabilnosti. Edgar Allan Poe smatra se ocem američke gotičke književnosti.

gotika edgar allan poe
Gotika u SAD-u: Egar Allan Poe (1809.-1849.) smatra se ocem američke gotičke književnosti.

Neki uobičajeni trendovi u gotičkoj književnosti

Neki zajednički trendovi vidljivi su u gotičkoj književnosti (europskoj i američkoj) od početka žanra. Ovi trendovi gotike u književnosti su:

 • Sumorni krajolici s ruševinama (stari dvorci, stari samostani, groblja itd.).
 • Buntovnički pokret (reakcija protiv prijašnjih književnih oblika).
 • Fokus na mračnoj strani ljudske prirode (psihološkoj ili moralnoj).
 • Naglasak na pokvarenosti ljudskog uma.
 • Kontrast vremena (unutarnje naspram vanjskog vremena).
 • Atmosfera misterija i neizvjesnosti.
 • Bitka između čovječanstva i neprirodnih sila zla.
 • Žene u nevolji.

Ključna obilježja gotičkog romana

Do sada smo saznali da je gotika u književnosti žanr koji kombinira horor i romansu. Osim toga, gotika uključuje toliko toga izvan društvenih komentara i mračne estetike.

Evo 10 ključnih obilježja gotičke fikcije koji će vam pomoći da u potpunosti razumijete gotički roman:

Gotičko okruženje: sumorni dvorci ili dvorci u raspadanju

Okruženje je izuzetno važan element u gotičkoj fikciji. Najtipičnija gotička okruženja uključuju groblja, stare dvorce, ruševne vile, uklete kuće, podzemne kripte i tunele, tamnice, močvare i mračne šume.

Zapravo, savršeni gotički roman sadrži tmurno, raspadnuto ili napušteno okruženje s atmosferom misterija i neizvjesnosti.

Horace Walpole bio je fasciniran srednjovjekovnom poviješću i gotičkom arhitekturom. Mjesto radnje njegovog romana Dvorac Otranto je drevni dvorac smješten u srednjovjekovnoj Italiji. Ovaj prvi gotički roman zapravo je zaslužan za početak trenda smještanja priče u gotičku građevinu i uzbudljivih osjećaja strahopoštovanja, straha i izolacije.

Dakle, gotička arhitektura igra važnu ulogu u gotičkoj književnosti. Mjesto radnje mnogih gotičkih priča je ili dvorac ili veliko imanje. Ovaj dvorac ili velika kurija obično su napušteni ili barem oronuli, a u mnogim gotičkim romanima nalazi se i daleko od civilizacije (tako da vas nitko ne čuje kada zovete u pomoć). Ostala okruženja u gotičkoj fikciji mogu uključivati špilje ili mjesta divljine. Na primjer, močvara ili vriština.

Gotičko okruženje vidljivo je u Walpoleovom Dvorcu Otranto (1764.), Drakuli (1897.) Brama Stokera, Orkanskim visovima (1847.)  Emily Bronte, Misterijama Udolpha (1794.) Ann Radcliffe i Frankensteinu (1818.) Mary Shelley.

gotika književnost
Gotika je poznata po svojim mračnim i turobnim okruženjima.

Muški protagonisti: zvjerski i opterećeni

Gotički romani uglavnom imaju zvjerske i opterećene protagoniste. Glavni likovi u početku izgledaju kao drage, pristojne osobe, ali se na kraju moraju suočiti sa čudovištem u sebi. Najbolji primjer za to je Henry Jekyll iz Čudnog slučaja dr. Jekylla i gospodina (1886.) Hydea Roberta Louisa Stevensona.

Dakle, tipični gotički protagonisti suočavaju se s vlastitim demonima dok traže mir među živima ili mrtvima. Gotička književnost istražuje ludilo unutar svakog ljudskog bića jer često svjedočimo likovima koji predstavljaju najbolju i najgoru verziju čovječanstva.

Osim toga, protagonisti gotičke književnosti izvana su aristokrati, samotnjaci, sofisticirani, neraspoloženi, cinični, ali iznutra njeguju tajnu krivnje. Ova vrsta sukobljenih muških figura postoji posvuda u gotičkoj književnosti. Najbolji primjeri u tom pogledu su Maxim iz romana Rebecca (1938.) autorice Daphne du Maurier i gospodin Rochester iz Jane Eyre (1847.) Charlotte Brontë. Oba ova protagonista muče njihove krive prošlosti. Još jedan primjer zvjerskog protagonista može se vidjeti u Frankensteinu Mary Shelley.

Stoga u gotičkoj književnosti prošlost uvijek progoni sadašnjost. Bilo da se radi o nekoj krivoj tajni, grijehu ili sjećanju, uvijek postoji neki oblik prošlosti koji bi lik radije zaboravio.

Ženski protagonisti: Djevojke u nevolji

U gotičkim romanima, protagonistice su često djevojke u nevolji. Odnosno, žrtve su i treba ih spasiti. Kroz gotičku priču suočavaju se s događajima koji ih ostavljaju uplašene, vrišteći, dahćući i padajući u nesvijest. Štoviše, ove ženske protagonistice također su vrle heroine koje su ili zatočene u napuštenom dvorcu ili ih progoni zvijer ili aristokratski lord. Tijekom cijele priče oni trče, vrište, jecaju ili užasavaju.

Neki primjeri djevojaka u nevolji iz rane gotičke fikcije su:

 • Matilda u Dvorcu Otranto Horacea Walpolea
 • Emily u Misterijama Udolpha Ann Radcliffe

Gotika također predstavlja ženske protagoniste u posebnom svjetlu koje potpuno mijenja čitateljevu interpretaciju i ostavlja dubok učinak na tekst. Na primjer, Krvava odaja i druge priče (1979.) Angele Carter i Drakula Brama Stokera prikazuju žene kao majčinske figure, objekte žudnje i nadnaravna bića. Također su definirane njihovim biološkim ulogama. Ali najzanimljivija stvar ovdje je posebno prijelaz između ovih tipova. Upravo izbijanje ženskih likova iz njihovih stereotipa omogućuje gotičkim piscima stvaranje opskurnosti i neizvjesnosti unutar radnje.

Dakle, u gotičkoj književnosti vidimo ženske likove u dvije glavne uloge: žrtve ili grabežljivca. Prvi je krhak i ranjiv; dok je potonji opasan, ali snažno privlačan.

Duhovi, čudovišta i vampiri

Antagonisti u gotičkoj fikciji su uglavnom duhovi, čudovišta, demoni, vampiri, zombiji, vještice, vukodlaci itd. Na primjer, u Frankensteinu Mary Shelley, Victor Frankenstein stvara čudovište koristeći dijelove tijela s raznih leševa u pokušaju da napravi savršeno ljudsko biće (za koje se ispostavilo da je odvratno čudovište!).

Slično, u Walpoleovom Dvorcu Otranto, nalazimo dvorac opsjednut nemirnim duhovima Alfonsa i Ricarda.

gotika
Gotika u književnosti obiluje nadnaravnim bićima poput duhova.

Romantika: tragična i gorko-slatka

Romantika u gotičkoj književnosti oduvijek je bila središnji element, ali ono što to točno znači promijenilo se tijekom vremena. U osnovi u gotičkoj fikciji, romansa je tragična ili gorko-slatka. Također, opća razina romantizma je pretjerana, gotovo se približava melodrami.

Najranija djela gotičke fikcije zvala su se “romanse” – odnoseći se na popularni srednjovjekovni žanr viteške romanse, koji prikazuje avanture herojskog viteza lutalice na raznim misijama. To je zato što je romantična ljubav često igrala značajnu ulogu u tim pričama, posebno u obliku junaka koji se udvara lijepoj djevojci ili spašava djevojku u nevolji. Stoga su rani gotički romani bili imitacija tih srednjovjekovnih elemenata.

Gotička atmosfera: puna napetosti i misterija

Gotika u književnosti ima specifično okružje koje karakteriziraju neizvjesnost, misterij i teror. Dodatno je to ozračje pojačano nepoznatim, neobjašnjivim ili jezovitim elementima. Gotički pisci ponekad grade svoju radnju oko misterija: na primjer, nepoznatog porijekla, nečijeg nestanka ili mnogih drugih neobjašnjivih događaja.

Frankenstein Mary Shelley obiluje tajanstvenim događajima i prikladno karakterizira turobnu atmosferu. Osim toga, u Otrantskom dvorcu ima mnogo tajanstvenih događaja koji izazivaju neizvjesnost kod čitatelja. Na primjer, pojava divovske kacige, divovskog mača, pustinjaka kostura i divova.

Žena u bijelom (1859.-1860.) Wilkieja Collinsa predstavlja još jedan primjer gotičke atmosfere. Knjiga sadrži nekoliko tajanstvenih i sablasnih elemenata, kao i neodgovoriva pitanja koja pojačavaju neizvjesnost.

Gotička melodrama

Gotika u književnosti je vrlo melodramatična budući da u gotici vladaju emocije, odražavajući pojačan osjećaj za dramu. Često u gotičkim romanima nalazimo žene kako padaju u nesvijest, a muškarce bijesne zbog nekih neviđenih unutarnjih muka. Gotički romani također prikazuju ubojstva, otmice, lude ljude i žene koje drže noževe. To su priče o sukobima koji se pojačavaju glazbom.

Dvorac Otranto je srednjovjekovna priča o teroru, incestu i ubojstvu pomiješana s priličnom količinom melodrame i humora. Osim toga, Rosemaryna beba (1968) Ire Levin i Jane Eyre Charlotte Bronte također su primjeri gotičke melodrame.

Između ostalog, gotička melodrama još uvijek je vrlo popularna u današnjem filmu.

Groteska

Drugi ključni element gotike u književnosti je groteska. Groteska u gotičkoj fikciji proizlazi iz upečatljive kombinacije poznatog i nepoznatog, ili vjerojatnije iskrivljenog poznatog. To znači da lik nema dovoljno znanja o nepoznatom uznemirujućem problemu, ali on/ona istovremeno predviđa da se iza toga krije neko zlo objašnjenje. Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea Roberta Louisa Stevensona očit je primjer u tom pogledu.

Štoviše, likovi u gotičkim romanima također se smatraju grotesknima ako izazivaju i gađenje i empatiju. Naprotiv, lik koji izaziva samo gađenje jednostavno je negativac ili čudovište.

Među primjere grotesknih likova spadaju: fizički iskrivljeni i mentalno manjkavi likovi, s jezivim društvenim osobinama. Na primjer, čudovište Mary Shelley u Frankensteinu ili neobični likovi prikazani u pričama Flannery O’Connor.

Vremenski uvjeti poput oluja, magle, kiše, vjetra, punog mjeseca i oblaka također igraju važnu ulogu u pobuđivanju osjećaja grotesknog.

Egzotičnost

Egzotičnost je osobina doimanja neobičnim ili zanimljivim, obično zbog asocijacija na daleku zemlju. Budući da je gotika cvjetala na vrhuncu britanskog imperijalizma, u žanr su se uvukli strah i fascinacija stranim kulturama. Pisci tog doba snažno su ukorijenili orijentalizam u svim žanrovima engleske književnosti, ali značaj “Drugog” posebno se dopao gotičkim piscima.

Najvažniji primjer međuigre između gotike i orijentalizma je Vathek (1782.) Williama Beckforda, s podnaslovom “Arapska priča”. Osim toga, roman Talijan Ann Radcliffe vrhunski je primjer egzotike u gotičkoj književnosti.

Jeza i užas

I jeza i užas ključni su elementi gotike u književnosti. Međutim, postoji očita razlika između njih: užas izaziva fizičku emociju, tj. senzacionalizam; dok je jeza više psihološka, tj. bavi se suptilnim i uzvišenim.

Jeza u gotici proizlazi iz užasne neizvjesnosti i prikriva jezivu nepoznanicu, dok užas proizlazi iz stvaranja gađenja. Jeza uvjerava čitatelja da napreduje oprezno i s iščekivanjem, dok užas čezne za iznenadnim, grubim, očigledno komičnim i za grotesknim.

Najpoznatiji gotički romani koji evociraju i jezu i užas su Misteriji Udolpha Ann Radcliff, Redovnik Matthewa Lewisa, Pad kuće Usher Edgara Allana Poea, Oduvijek smo živjeli u dvorcu (1962.) Shirley Jackson i drugi.

gotički pisci
Gotika je prepuna jeze i užasa, elemenata koji izazivaju strah i napetost.

Glavne karakteristike gotike u književnosti

Postoji razlika između karakteristika i obilježja gotičke književnosti. Kada govorimo o elementima gotičkog romana, posebno mislimo na osnovne stvari koje je potrebno razumjeti prije nego što se bilo što drugo može podučavati. S druge strane, karakteristike gotičke fikcije znače kako su ti elementi uključeni i obrađeni u gotičkim romanima.

Gotička književnost sadrži četiri glavna elementa:

 • Priča je smještena u propadajuća, sumorna ili udaljena mjesta.
 • Zaplet uključuje jezive, groteskne ili nasilne incidente.
 • Likovi pate od fizičkih i/ili psihičkih muka.
 • Prisutnost paranormalnih ili nezemaljskih elemenata.

Iz ovih glavnih obilježja granaju se mnoge druge gotičke značajke. Neke od najistaknutijih karakteristika gotičke književnosti razmatraju se u nastavku:

Tajanstveni događaji i neizvjesnost

Radnja gotičkog romana ili priče sastoji se od tajanstvenih događaja i neizvjesnosti. Na primjer, nestanak likova ili stvari vrlo je česta značajka gotike u književnosti. Osim toga, nepoznato podrijetlo protagonista, skrivene tajne i neobjašnjene manifestacije u gotičkoj fikciji koriste se za izazivanje neizvjesnosti među čitateljima.

Postojanje nadnaravnih elemenata

Postojanje nadnaravnih elemenata kao što su duhovi, vampiri, zombiji, divovi i čudovišta još je jedna ključna karakteristika gotičke fikcije. Na primjer, u gotičkim romanima vidimo divove koji hodaju i nežive predmete poput oklopa ili kipa ili portreta kako oživljavaju. Ti nadnaravni elementi, u cjelini, pobuđuju emocije čitatelja i oni počinju uživati u priči.

Gotičke građevine

Prisutnost začaranih kuća, ukletih palača, sumornih starih dvoraca, izoliranih samostana i ruševina drevnih zgrada koje prikazuju zamršenu gotičku arhitekturu još je jedno ključno obilježje gotike u književnosti. Ove zgrade također sadrže tajne prolaze ili skrivena stubišta. Svi ovi elementi nedvojbeno daju priči notu tajanstvenosti i horora, što je upravo ono na što gotika kao žanr cilja.

Sumorna i smrtonosna atmosfera

Atmosfera turobnosti, uzbuđenja, smrti i propadanja ima ključnu ulogu u gotičkoj fikciji. Mračne i turobne teme prikladno su koristili gotički pisci kako bi poboljšali turobnu atmosferu. Osim toga, likovi u priči neprestano se suočavaju s jezom nepoznatog. Vidimo ih, na primjer, kako se bore da izbjegnu smrt od ruke nekog nadnaravnog bića ili barbarskog aristokrata. Ova ključna značajka, zapravo, ima tendenciju izazvati uzbuđenje među čitateljima.

gotička fikcija
Gotika u književnosti opisuje turobnu atmosferu smrti i propadanja.

Nasljedna prokletstva i proročanstva

Još jedna ključna karakteristika gotičkih romana su nasljedna prokletstva i proročanstva. Nalazimo protagonista priče kako se bori s drevnim nasljednim prokletstvom ili pati kao rezultat starog proročanstva. Nadalje, proročanstva, znamenja i vizije u gotičkom romanu služe u svrhu tehnike predviđanja. Odnosno, govore čitatelju što će se sljedeće dogoditi u priči.

Psihološke traume i mentalni poremećaji

Likovi gotičkih romana uglavnom pate od psihičkih trauma i psihičkih poremećaja. Na primjer, u gotičkim romanima nalazimo sukobljene muške figure sa skrivenim krivnjama i prošlošću. Osim toga, imaju noćne more ili zastrašujuće vizije koje nagovještavaju nadolazeću tragediju.

Nadalje, mentalna bolest lika, ponekad, proizlazi iz krivnje za njegove prošle grijehe ili zločine. Dok su u mnogim slučajevima njegovi uzroci različiti. Psihološka trauma lika konačno dovodi do njegove podvojene osobnosti i on postaje prijetnja za okolne ljude.

Užasno vrijeme i zastrašujući ton

Gotički romani često su smješteni u grozne vremenske prilike i imaju zastrašujući ton. Olujna noć, surovo vrijeme, munje i grmljavina – sve to pridonosi gotičkoj prirodi priče. Štoviše, škripa vrata, monstruozni smijeh nepoznatog i zvuk koraka čine ton priče još strašnijim.

Gotika u književnosti često ima ton koji uključuje visoko emocionalna stanja: strah, užas, bijes, opsjednutost, osvetoljubivost, tjeskobu, itd. Međutim, raspoloženje gotičke književnosti je slutnja, melankolija i jeziva atmosfera puna neizvjesnosti i misterija.

Glavne teme u gotičkoj književnosti

Teme se odnose na ideje koje se ponavljaju ili prožimaju književno ili umjetničko djelo. One su temeljno značenje priče. Teme nam daju ideju o tome što pisac pokušava prenijeti kroz priču.

Neke glavne teme koje su pisci gotike koristili u književnosti su:

 • Privid i stvarnost
 • Teror i užas
 • Pravda protiv nepravde
 • Strah i tjeskoba
 • Zastrašujući heroj
 • Problematična junakinja
 • Dvojnost čovjeka
 • Zatočeništvo
 • Izolacija i osama
 • Religija i vjera
 • Moć i korupcija

Razlika između romantizma i gotike u književnosti

Smatra se da gotika u književnosti potječe iz romantizma; to je podžanr engleskog romantičarskog pokreta. I romantizam i gotika bili su paralelni pokreti. Romantizam se usredotočio na spoznaju ljepote prirode, mašte, intuicije, idealizma, inspiracije i individualnosti u književnosti i drugim umjetnostima, dok se gotika bavila mračnijim i tragičnijim temama od romantičarskih djela.

Budući da je gotika za neke kritičare podžanr romantizma, oba dijele i mnoge sličnosti. Na primjer, oba žanra bave se postojanjem uzvišenog i transcendentnog, razuma i racionalnosti te srednjovjekovnim referencama.

Zašto je gotika u književnosti i danas popularna?

Porijeklom iz Engleske, gotički stil pisanja nikada nije zastario. Zapravo, s vremenom dobiva sve veću popularnost. Misterij, neizvjesnost i horor imaju tendenciju uzbuditi sve. To je nešto što je potaknulo gotičke pisce da stvaraju više djela strave i misterije.

Sada je današnja gotička književnost evoluirala u više psihološki horor, koji karakterizira atmosferu jednako kao i same glumačke likove. Ova značajka daje čitatelju priliku da se prepusti užasu uma. Ono što netko dočarava kada je sam u mraku često je mnogo strašnije od stvarnosti.

Gotika u književnosti i danas je popularna jer prenosi dublja značenja i njezini elementi privlače čitatelje emocionalno, intelektualno i duhovno. Današnja gotička fikcija uključuje priče o vampirima, demonima, nadnaravnim bićima, dvorcima, mračnim i olujnim noćima i obiljem mračnijih tema. Neki poznati moderni i suvremeni pisci gotičke fantastike su: Anne Rice, Stephanie Meyer, H. P. Lovecraft, Shirley Jackson, Daphne du Maurier, Kate Morton, Diane Satterfield, Stephen King i drugi.

gotika u književnosti
Gotika danas: Američki pisac Stephen King često se smatra suvremenim gotičkim piscem, jer mnoga njegova djela sadrže teme i motive tipične za gotiku.

Štoviše, gotika u književnosti značajno je utjecala na današnji život. Sada ima veliki utjecaj na to kako se ljudi oblače, govore i ponašaju. Tijekom godina gotička fikcija razvila se na mnoge načine, ali najdrastičnija promjena dogodila se kada se žanr preselio u Ameriku. Od svog rođenja prije 250 godina, gotička fikcija zapravo nikada nije napustila zapadnu kulturu.

Osim toga, gotika je postala glavni izvor inspiracije za današnje blockbuster horor filmove, TV serije i grafičke horor romane. Sva ta sredstva zabave, doista, uvijek privlače čitatelja.