Peter Paul Rubens i njegovih 15 najpoznatijih slika

Peter Paul Rubens i njegovih 15 najpoznatijih slika
unsplash.jpg

Jedan od najutjecajnijih baroknih umjetnika u povijesti bio je flamanski diplomat i slikar Peter Paul Rubens (1577.-1640. godine). Također je bio jedan od najplodnijih flamanskih umjetnika u povijesti, s oko 1403 slike koje su mu pripisane.

U ovom ćemo članku pobliže pogledati neke od najpoznatijih slika Petera Paula Rubensa kako biste mogli dobiti jasan uvid u izvanredan talent ove popularne i utjecajne osobe u povijesti umjetnosti!

The Elevation of the Cross

Datum kreiranja: 1610. godine

Dimenzije: 462 × 341 centimetara

Lokacija: Katedrala Naše Gospe, Antwerpen, Belgija

The Elevation of the Cross zapravo je dvostruko umjetničko djelo, koje se sastoji od golemog triptiha i znatno manje slike ulja na papiru. Napravljena je da ukrasi crkvu u Antwerpenu koja se zove Crkva sv. Walburge, ali je smještena u glavnu katedralu u Antwerpenu nakon što je ova crkva uništena 1817. godine.

Smatra se jednim od Rubenovih vrhunskih remek-djela i jasno pokazuje utjecaj talijanskih renesansnih umjetnika koje je intenzivno proučavao tijekom svog boravka tamo u prvom desetljeću 17. stoljeća.

Peter Paul Rubens i njegovi Samson and Delilah

Datum nastanka: 1609.-1610. godine

Dimenzije: 185 × 205 centimetara

Mjesto: Nacionalna galerija, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Samson and Delilah slika je koja prikazuje trenutak kada mladić šiša Samsona nakon što je zaspao na Delilinom krilu.

U priči iz Starog zavjeta, Samson je svojoj djevojci spomenuo da mu je snaga u kosi, pa su Filistejci, koji su je podmitili, nestrpljivo čekali da ga uhvate u trenutku kada mu se ošiša kosa. Starica iza Dalile u priči ne igra ulogu, ali je vjerojatno uključena da simbolizira staru Dalilah.

Assumption of the Virgin Mary

Datum kreiranja: 1626. godine

Dimenzije: 490 × 325 centimetara

Lokacija: Katedrala Naše Gospe, Antwerpen, Belgija

Assumption of the Virgin Mary je slika koja je naručena za ukrašavanje glavnog oltara Katedrale Naše Gospe u Antwerpenu, glavne crkve u gradu u kojem je Rubens živio i radio većinu svog života.

Prikazuje Marijino uznesenje koje uzdiže zbor anđela. Izvanredna slika i danas visi na točnom mjestu na kojem je postavljena ubrzo nakon što je dovršena 1626. godine!

The Three Graces

Datum nastanka: 1630.-1635. godine

Dimenzije: 221 × 181 centimetar

Lokacija: Museo del Prado, Madrid, Španjolska

The Three Graces jedna je od najpoznatijih slika Petera Paula Rubensa jer ju je izradio za svoju osobnu kolekciju. To je razlog zašto je bilo potrebno čak oko 5 godina da se djelo dovrši.

Mitološka slika prikazuje 3 grčke božice, jednu od šarma, milosrđa i zahvalnosti. To je jedna od više slika koje je Rubens stvorio na istu temu. Nakon što je napustio svoju privatnu kolekciju, preselio se u Kraljevski Alcazar u Madridu 1666. godine prije nego što je izložen u Muzeju Prado u istom gradu.

Peter Paul Rubens i Honeysuckle Bower

Datum kreiranja: 1609. godine

Dimenzije: 178 × 136,5 centimetara

Lokacija: Alte Pinakothek, München, Njemačka

The Honeysuckle Bower jedna je od slika koje je Peter Paul Rubens stvorio nedugo nakon povratka iz Italije 1609. godine. Te se godine oženio kćerkom važne osobe u Antwerpenu, 18-godišnjom Isabellom Brant.

Ova slika prikazuje par okružen raznim bračnim simbolima, uključujući i držanje desne ruke. Također sjede u poklonu od orlovih noktiju, tradicionalnom simbolu ljubavi.

A View of Het Steen in the Early Morning

Datum kreiranja: 1636. godine

Dimenzije: 137 x 235 centimetara

Mjesto: Nacionalna galerija, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Djelo A View of Het Steen in the Early Morningtakođer se naziva i Château de Steen s Hunterom i prikazuje imanje zvano Het Steen u blizini Bruxellesa koje je Peter Paul Rubens kupio tijekom posljednjih godina svog života.

To je još jedan rijedak primjer slike koju je stvorio za sebe, a ne za nekoga drugoga. Ova je slika imala veliki utjecaj na britanskog romantičarskog umjetnika i pejzažista Johna Constablea.

The Arrival of Marie de Medici at Marseille

Datum nastanka: 1622.-1625. godine

Dimenzije: 394 x 295 centimetara

Lokacija: Muzej Louvre, Pariz, Francuska

The Arrival of Marie de Medici at Marseille također je poznat kao The Disembarkation at Marseilles i jedna je od 24 slike koje je Marie de Medici naručila da ukrasi Luksemburšku palaču u Parizu.

Marie de’ Medici cycle, kako se zovu ove 24 slike, prikazuje različite važne trenutke u životu francuske kraljice i njezinog supruga Henrika IV. Ova slika i 23 druge u ciklusu sada su javno izložene u pariškom Louvreu.

The Garden of Love

Datum kreiranja: 1633. godine

Dimenzije: 199 x 286 centimetara

Lokacija: Museo del Prado, Madrid, Španjolska

The Garden of Love još je jedna slika koja se preselila u Kraljevsku palaču u Madridu 1666. godine.

Čak je i visjela u spavaćoj sobi španjolskog kralja u ono vrijeme dok se još nazivala The Garden Party.

I upravo to prikazuje ova slika, pretjeranu vrtnu zabavu koja naglašava veličinu i raskoš prikazanih ljudi, u kombinaciji s raznim alegorijama i dodatnom simbolikom.

Peter Paul Rubens i njegovo djelo Consequences of War

Datum nastanka: 1638.-1639. godine

Dimenzije: 206 × 345 centimetara

Lokacija: Palača Pitti, Firenca, Italija

Consequences of War također se naziva i The Horrors of War, a naručio ju je Ferdinando II de’ Medici, veliki vojvoda Toskane između 1621. i 1670. godine.

Slike simboliziraju strahote Tridesetogodišnjeg rata koji je bjesnio Europom između 1618. i 1648. godine. Nije napustio prekrasan grad Firencu i još uvijek se može naći izložen u palači Pitti u gradu.

The Feast of Venus

Datum nastanka: 1636.-1637. godine

Dimenzije: 217 × 350 centimetara

Mjesto: Kunsthistorisches Museum Wien, Beč, Austrija

The Feast of Venus je slika koja prikazuje starorimski festival koji se zove Veneralia. Ovaj se festival održavao 1. travnja svake godine u čast Venere Verticordie koja je predstavljala rimsku božicu Veneru.

Na sliku je utjecalo jedno od remek-djela renesansnog umjetnika Tiziana pod nazivom Worship of Venus (1518.-1519.). Slika okuplja sve elemente koji definiraju baroknu umjetnost.

Peter Paul Rubens i njegova slika The Union of Earth and Water

Datum kreiranja: 1618. godine

Dimenzije: 222,5 × 180,5 centimetara

Mjesto: Ermitaž, Sankt Peterburg, Rusija

The Union of Earth and Water prikazuje Kibelu kao personifikaciju Zemlje koja drži rog obilja. Neptun je prikazan kao personifikacija vode u središtu.

Cijela scena trebala bi simbolizirati plodnost, bogatstvo i prosperitet, a odnos s vodom prilično je važan za lučki grad Antwerpen. Pogotovo u 17. stoljeću kada su rijeku Scheldt blokirali Nizozemci.

The Garden of Eden with the Fall of Man

Datum kreiranja: 1615. godine

Dimenzije: 74,3 × 114,7 centimetara

Lokacija: Mauritshuis, Hag, Nizozemska

The Garden of Eden with the Fall of Mantakođer se naziva i The Earthly Paradise with the Fall of Adam and Eve i nastalo je kao suradnja dvaju najpriznatijih umjetnika tog vremena.

Likove na slici naslikao je Peter Paul Rubens, a faunu i floru Jan Brueghel stariji. Scena prikazuje trenutak prije nego što su Adam i Eva pojeli zabranjeno voće koje pokreće čitav čovjekov pad.

The Rape of the Daughters of Leucippus

Datum kreiranja: 1618. godine

Dimenzije: 224 × 209 centimetara

Lokacija: Alte Pinakothek, München, Njemačka

The Rape of the Daughters of Leucippusprikazuje smrtnog Kastora i besmrtnog Poluksa dok otimaju Febu i Hileiru, kćeri Leukipa iz Mesenije.

Može se vidjeti malo krilato dijete s crnim krilima, koja predstavljaju krajnju vjeru obojice nakon što su počinili svoje zločine. Slika je završila u Njemačkoj 1716. godine i sada je javno izložena u muzeju umjetnosti u Münchenu.

Peter Paul Rubens i njegovi Venus and Adonis

Datum nastanka: 1635.-1638. godine

Dimenzije: 197,5 x 242,9 centimetara

Mjesto: Metropolitan Museum of Art, New York City, Sjedinjene Američke Države

Venus and Adonisjoš je jedna slika koja prikazuje popularnu mitološku scenu koja se često prikazivala i u renesansnom i u baroknom razdoblju. To je jedna od najpoznatijih slika Petera Paula Rubensa koja je opet inspirirana sličnom slikom koju je stvorio Tizian.

Prikazuje scenu u kojoj Venera, u pratnji Kupida, pokušava zadržati Adonisa prije nego što krene u lov. U priči, Adonis je kasnije tog dana ubijen.

Massacre of the Innocents

Datum nastanka: 1611.-1612. godine

Dimenzije: 142 x 182 centimetra

Mjesto: Umjetnička galerija Ontarija, Toronto, Kanada

Massacre of the Innocentsslužbeno je najskuplja od svih slika Petera Paula Rubensa. Prikazuje biblijski pokolj nedužnih u Betlehemu kako je to ispričano u Evanđelju po Mateju.

Dugo se mislilo da je slika drugog umjetnika tek nedavno je pripisana Rubensu. Prodana je ubrzo nakon toga u Sotheby’su u Londonu 10. srpnja 2002. godine za rekordni iznos od £49,5 milijuna (76,2 milijuna USD), najviše plaćeno za Rubensovu sliku.