Umjetnička galerija kao čuvarica umjetnosti: top 10 najboljih

Umjetnička galrija kao čuvarica umjetnosti: top 10 najboljih
Unsplash

Umjetnička galerija vrlo je bitna za očuvanje i prikazivanje umjetnosti mnogih poznatih umjetnika i njihovih tvorevina. Diljem svijeta postoji mnogo galerija i muzeja koji su dom stotinama umjetničkih djela i izložbi, od kojih svaki sadrži antikne tvorevine koje naprosto oduzimaju dah.

Neke od ovih umjetničkih galerija postale su odredišta za sebe i nezaobilazna su mjesta za sve ljubitelje umjetnosti koji putuju svijetom. Stoga smo odabrali neke od umjetničkih galerija za koje smatramo da bi trebale biti na popisu svih ljubitelja umjetnosti.

Musee Du Louvre kao najbolja umjetnička galerija

Nekoć palača koja je bila dom francuskih kraljeva, Louvre je danas najpoznatiji muzej na svijetu, ujedno je i najveća umjetnička galerija na svijetu te je povijesni spomenik u Francuskoj.

Izlažući gotovo 38 000 umjetničkih djela koja datiraju od pretpovijesti do 21. stoljeća i pokrivaju površinu od približno 238 658 četvornih metara, to je najposjećeniji muzej umjetnosti na svijetu koji kroz svoja vrata prima približno 8,1 milijuna posjetitelja godišnje.

Louvre prikazuje neka od najpoznatijih i najljepših umjetničkih djela na svijetu, uključujući Milosku Veneru i Mona Lisu.

Umjetnička galerija Vatican museums

Vatikanski muzeji nalaze se unutar gradskih granica Vatikana i protežu se gotovo 14 kilometara. Muzej je dom Vatikanske zbirke Rimokatoličke crkve koja je jedna od najvećih i najljepših zbirki na svijetu.

Vatikanski muzeji prikazuju zbirke koje su pape skupljali tijekom godina i imaju neke od najpoznatijih rimskih skulptura i remek-djela renesansne umjetnosti na svijetu.

Jedno od najljepših i najpoznatijih umjetničkih djela koja su ovdje izložena upravo je strop Sikstinske kapele, koji je oslikao Michelangelo između 1508. i 1512. godine. Ovdje se također prikazuje i umjetnost Leonarda da Vincija i Rafaela.

The Metropolitan Museum Of Art

Uz dovoljno raznolikosti za svakog ljubitelja umjetnosti i svojoj lokaciji na njujorškoj Museum Mile, The Metropolitan Museum Of Art jedan je od najvećih svjetskih muzeja.

Muzej je dom za više od 2 milijuna umjetničkih djela, uključujući grčke skulpture, opsežnu oružarnicu i mnoge europske slike, obuhvaćajući srednjovjekovnu Europu i stari Egipat.

Muzej je sam po sebi prekrasan i veličanstvena je zgrada Beaux Art Facade. Osnovana je 1870. godine sa svrhom muzeja te da američkom narodu donese umjetnost i obrazovanje.

Umjetnička galerija J. Paul Getty Centre u Kaliforniji

Iako relativno nov muzej, Getty Center otvoren je 1997. godine, a poznat je po svojoj arhitekturi, vrtovima i pogledima koji gledaju na sam LA. Getty Center nalazi se na vrhu brda, a pristupiti mu se može putem lebdećeg vlaka koji vuče sajla iz parkirne garaže u podnožju brda.

Sama zgrada umjetničko je djelo koje je dizajnirao arhitekt Richard Meier, a kampus također sadrži istraživački institut i institut za konzervaciju.

Muzej Getty ima izvanrednu zbirku umjetnina koja uključuje djela Vincenta Van Gogha, prikazujući i poznatu sliku Irises, Moneta i Cezannea.

Pariški Musee d’Orsay

Smješten na lijevoj obali Seine, Musee d’Orsay smješten je u bivšoj željezničkoj stanici izgrađenoj između 1898. i 1900. godine, a poznat je po vrlo dramatičnom i lijepom staklenom krovu.

Muzej je poznat po tome što se specijalizirao za umjetnička djela 19. i 20. stoljeća i ima najveću zbirku impresionističkih i postimpresionističkih remek-djela u svijetu.

Musee d’Orsay jedan je od najvećih muzeja umjetnosti u Europi i dom je poznate Zvjezdane noći Van Gogha, zajedno s drugim umjetničkim djelima poput Moneta, Maneta, Degasa, Cezannea, Renoira, Seurata, Sisleya i Gauguina .

Talijanska Galerija Uffizi

Smještena u središtu povijesnog grada Firence, Galerija Uffizi jedan je od najstarijih muzeja na svijetu.

Muzej je svoja vrata javnosti otvorio 1865. godine, a galerija čuva zbirku neprocjenjivih umjetnina iz razdoblja talijanske renesanse.

Poznata po zbirkama Michelangela i Leonarda da Vincija, galerija Uffizi postala je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Firence.

The Art Institute of Chicago

The Art Institute of Chicago nalazi se u Grant Parku i jedan je od najstarijih i najvećih umjetničkih muzeja u Sjedinjenim Državama. Prepoznatljiv je po golemim kipovima lavova koji se nalaze ispred samog ulaza u muzej.

Umjetnički institut u Chicagu može se pohvaliti opsežnim impresionističkim i postimpresionističkim zbirkama koje uključuju više od 30 Monetovih djela prikazujući Stogove sijena. Ovdje je izložena i poznata slika Moulin Rouge Henrija Toulouse-Lautreca.

Osim što je umjetnički muzej, The Art Institute of Chicago također je uspješan istraživački institut koji ima odjel za konzervaciju i konzervatorsku znanost, pet konzervatorskih laboratorija i jednu od najvećih knjižnica povijesti umjetnosti i arhitekture u zemlji.

Umjetnička galerija Tate Modern

Tate Modern nalazi se u bivšoj elektrani Bankside s pogledom na rijeku Temzu i Millennium Bridge.

Tate Modern čuva nacionalnu zbirku britanske umjetnosti od 1900. godine do danas, zajedno s drugom međunarodnom modernom i suvremenom umjetnošću. Jedan je od najvećih muzeja moderne i suvremene umjetnosti na svijetu.

Tate Modern dom je mnogih zbirki i privremenih izložbi, uključujući najveću zbirku nadrealizma na svijetu, Forgotten Horizon, jedno od mnogih Dalijevih remek-djela.

Španjolski Muzej Prado

Smješten u središtu Madrida, Muzej Prado glavni je španjolski nacionalni muzej umjetnosti i ima jednu od najboljih svjetskih zbirki europske umjetnosti koja datira od 12. stoljeća do početka 20. stoljeća.

Zbirka muzeja Prado trenutno se sastoji od oko 8200 crteža, 7600 slika, 4800 grafika i 1000 skulptura.

Tamo je izložena Las Meninas Velazqueza zajedno s mnogim drugim umjetničkim djelima španjolskih umjetnika poput Goye, Murilla i El Greca.

Zadnja, ali ne i najmanje važna – Nacionalna galerija umjetnosti

Smještena u National Mallu u Washingtonu, Nacionalna galerija umjetnosti sastoji se od dvije zgrade, istočne i zapadne, a ima i vrt sa skulpturama koje okružuju veliku fontanu.

U istočnoj zgradi nalazi se opsežna zbirka moderne umjetnosti Jacksona Pollocka, Roya Lichtensteina i Andyja Warhola.