Slika govori 1000 dolara: najskuplja djela poznatih umjetnika

Slika govori 1000 dolara: najskuplja djela poznatih umjetnika
unsplash.jpg

Nema sumnje da bi se mnogi ljudi složili da je većina umjetnina pronađenih u muzejima i privatnim zbirkama diljem svijeta neprocjenjiva. Budući da je svako djelo jedinstveno, teško im je odrediti cijenu; međutim, gotovo svakodnevno, umjetnost se prodaje i kupuje, često donoseći visoke cijene koje si većina nikada neće moći priuštiti. Stoga, bacimo pogled na neka najskuplja djela – od starih majstora do suvremenih djela – za koja nitko ne može poreći da su među najdragocjenijima na svijetu.

Ovih dana na mnogim aukcijama dominiraju neka poznata imena poput Pabla Picassa, Gerharda Richtera, Jeana-Michela Basquiata, Andyja Warhola i niza drugih. Ali nije uvijek bilo tako. Prije posljednjih nekoliko desetljeća, kategorija starih majstora, koja uključuje umjetnike koji su bili aktivni između 14. i 18. stoljeća, bila je sve o čemu se moglo govoriti. Iako je važnost te kategorije oslabila, ona je još uvijek postavila brojne aukcijske rekorde. I javne aukcije i visokoprofilne akvizicije privatnih muzeja djela velikana povijesti umjetnosti kao što su Leonardo da Vinci, Raphael, Rembrandt i Peter Paul Rubens, između ostalih, osvojile su brojne naslovnice, a djela se ponekad prodaju za stotine milijuna dolara.

Najskuplja djela Pabla Picassa

Les femmes d’Alger (179.4 milijuna dolara)

Godine 1956., legendarni Picassov kolekcionar, Victor Ganz, dao je ponudu za kupnju cijele zbirke od 15 komada Picassove serije Femmes d’Alger inspirirane Delacroixom (1954.-55.) od pariškog trgovca Henryja Kahnweilera za 212.500 dolara. U godinama koje slijede, Ganz je zadržao samo pet iz cijele kolekcije nakon što je ostale rasprodao kako bi nadoknadio svoju kupovnu cijenu; Verzija O bila je među rijetkima na koje je došao.

Desetljećima kasnije, 1997. godine, Christie’s je priredio veliku prodaju cijenjene kolekcije Picasso Ganzeovih u New Yorku, gdje je djelo otišlo za 31,9 milijuna dolara londonskom trgovcu Libby Howie, za kojeg se kaže da ga je kupio u ime kupca u Europi. Gotovo dva desetljeća kasnije, Verzija O ponovno se pojavila na tržištu i ponovno postavila rekordnu cijenu od 179,4 milijuna dolara na Christie’s u New Yorku u svibnju 2015. godine, što ju je učinilo najskupljim djelom prodanim na aukciji u to vrijeme. Prijavljeno je da ju je kupila katarska kraljevska obitelj Al Thani, a ta je slika i dalje najskuplji Picassov rad ikad stavljen na aukciju.

Les femmes d’Alger

Fillette à la corbeille fleurie (115 milijuna dolara)

Prodaja zbirke umjetnina Peggy i Davida Rockefellera u Christie’s New Yorku, koja je uključivala vrhunske dijelove Paula Gauguina, Edouarda Maneta, Henrija Matissea i Claudea Moneta, postavila je povijesni maksimum za prodaju 2018. godine. Djelo koje je na kraju prodano za najvišu cijenu iz njihove kolekcije bio je Picassov portret iz 1905. godine, Fillette a la corbeille fleurie, nastao tijekom umjetnikova razdoblja ruža.

Prvi vlasnici djela bili su Leo i Gertrude Stein, braća i sestre Amerikanci i rani pokrovitelji moderne umjetnosti, koji su ga kupili od pariškog trgovca one godine kada je dovršeno. Nakon smrti Gertrude Stein, slika je iz njezine ostavštine 1968. godine prodana Sindikatu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, gdje ju je za sebe kupio David Rockefeller.

Kada je slika prodana za nevjerojatnu svotu od 115 milijuna dolara tijekom uspješne aukcije Rockefeller, to nije bio jedini razlog zašto je privukla pozornost. Prikazujući potpuno golu pretpubertetsku djevojčicu, koja nosi samo ogrlicu i drži košaru crvenog cvijeća, rad je izazvao kontroverzu oko Picassove seksualizirane slike djeteta – poznatog među povjesničarima kao maloljetna seksualna radnica po imenu Linda.

Ipak, djelo je dugo najavljivano kao remek-djelo. “Ona predstavlja teme s kojima bi se Picasso borio za života – ljubav, seks, ljepota, nježnost, nasilje”, rekao je Marc Porter, predsjednik Christie’s Americas. Od rekordne prodaje djela, kritike među raznim znanstvenicima oko Picassovog tretmana žena i dalje su prisutne. Prosvjednici u Španjolskoj čak su organizirali i prosvjede ispred Picassovog muzeja u Barceloni u pokušaju da rasvijetle ovo pitanje.

Najskuplja djela Leonarda da Vincija

Mona Lisa (860 milijuna dolara)

Kada je riječ o vrijednim umjetničkim djelima, Mona Lisa uvijek se lako pojavi na vrhu liste. Iako je cijenu povezanu s njom teško izračunati, s obzirom na to da se smatra neprocjenjivim djelom; procijenjeni trošak za Mona Lisu je oko 860 milijuna dolara. Slika je stalno izložena u Francuskoj u muzeju Louvre u Parizu i krije mnogo misterija u načinu na koji ju je izradio Leonardo da Vinci koji još i danas zbunjuje mnoge istraživače.

Salvator Mundi (450.3 milijuna dolara)

Na aukciji održanoj u Christie’s u New Yorku 2017. godine tijekom događaja suvremene umjetnosti, Salvator Mundi Leonarda da Vincija pretvorio se u najskuplju sliku, prodanu za 450 milijuna dolara na kraju devetnaesto minutnog rata nadmetanja. Kasnije se otkrilo da je pobjednik bio princ Saudijske Arabije. Slika prikazuje Krista kako u jednoj ruci drži kuglu, a drugom oblikuje znak križa.

Dugo se godina smatralo da je to još jedna kopija izgubljene da Vincijeve slike. Međutim, nakon što je 2006. godine restaurirana, postale su jasnije mnoge tehnike koje su karakteristične za majstorov rad i djelo mu je ponovno pripisano. Slika je bila izložena u Nacionalnoj galeriji u Londonu 5 godina prije nego što je otišla na aukciju.

Najskuplja djela Amedeona Modigliania

Nu couché (170 milijuna dolara)

U svom debitantskom pojavljivanju na aukciji 2015. godine, Nu couché (“ležeći akt”) Amedea Modiglianija postigao je drugu najveću aukcijsku cijenu za sliku u to vrijeme: 170,4 milijuna dolara. Licitacija je počela sa 75 milijuna dolara, što je već nadmašilo Modiglianijev prethodni aukcijski rekord od 70,7 milijuna dolara. Djelo je na kraju prodano privatnom kineskom kolekcionaru Liu Yiqianu. Kao jedna od najznačajnijih Modiglianijevih slika, nastala je 1917. godine kao dio niza radova koji se danas smatraju zaslužnim za revitalizaciju akta u modernističkoj umjetnosti.

Nu couché (sur le côté gauche) (157.2 milijuna dolara)

Proizveden otprilike u isto vrijeme kad i prethodni rekord na aukciji, Nu couché (sur le côté gauche) postigao je najveću aukcijsku cijenu u povijesti Sotheby’sa 2018. godine sa 157,2 milijuna dolara. Nadmetanje za ovo djelo počelo je sa 125 milijuna dolara i na kraju je stiglo do telefonskog licitatora sa Simonom Shawom, suvoditeljem odjela za impresionističku i modernu umjetnost u Sothebyju. Ovaj i drugi Modiglianijevi aktovi, kada su izvorno naslikani, bili su nevjerojatno hrabri i čak smatrani skandaloznim.

Najskuplja djela Edvarda Muncha

The Scream (119.9 milijuna dolara)

Važan izvor inspiracije za ekspresionizam u ranom 20. stoljeću, The Scream Edvarda Muncha postao je jedna od najslikovitijih i najprepoznatljivijih slika našeg vremena (čak ima i vlastiti emotikon) i bila je najprodavanija slika na aukciji 2012. godine. Munch je ovo naslikao u zbirci od 22 djela koja su bila izložena u Berlinu 1902. godine, a sva su predstavljala nekonvencionalne teme za to razdoblje. Kretali su se od ljubavi i gubitka do smrti i duhovnosti. Ovo je jedna od četiri verzije The Screama, koji je Munch prvobitno nazvao Der Schrei der Natur (“Vrisak prirode”).

Girls on the Bridge (54 milijuna dolara)

Munchovo kultno djelo The Scream i dalje je njegovo najskuplje djelo, prodano je 2012. godine za 119,9 milijuna dolara i postalo najskuplje umjetničko djelo na svijetu u to vrijeme.

Ali nakon toga je njegovo remek-djelo iz 1902. godine Girls on the Bridge postalo njegovo djelo s drugom najvećom cijenom.

Vrijednost slike koja prikazuje četiri žene na idiličnom mostu dramatično je porasla tijekom godina. Godine 1996. prodana je za samo 7,7 milijuna dolara, zatim za 30,8 milijuna dolara 2008. godine.

Najskuplja djela Vincenta van Gogha

Portrait of Dr Paul Gachet (83 milijuna dolara)

Portret dr. Paula Gacheta još uvijek drži rekord najskupljeg Van Gogha, iako je prodan još 1990. godine. Na Christie’su je postigao 83 milijuna dolara, tada najvišu aukcijsku cijenu za djelo nekog umjetnika. Uz inflaciju, to bi danas iznosilo 180 milijuna dolara.

Pa zašto je postigao tu rekordnu cijenu? To je bez sumnje među Van Goghovim najboljim portretima. Dr Gachet je bio ključna figura u Vincentovom životu, brinuo se o njemu nakon što se umjetnik ustrijelio u Auvers-sur-Oiseu. Godine 1990. djelo je otišlo kupcu iz Tokija—i u to su se vrijeme japanski kolekcionari grozničavo natjecali oko velikih imena impresionizma i postimpresionizma.

Portret dr. Paula Gacheta kupio je biznismen Ryoei Saito, koji je kasnije tvrdio da želi da se slika kremira s njegovim tijelom. Srećom, to se nije dogodilo nakon njegove smrti 1996. godine, a umjesto toga Van Gogh je privatno prodan Wolfgangu Flöttlu, austrijskom investicijskom menadžeru. Nakon što se suočio s financijskim problemima, portret je ponovno promijenio vlasnika i sada je u vlasništvu izuzetno tajnovitog europskog milijardera.

Labourer in a Field (81 milijun dolara)

Ovo je djelo prodano za 81 milijun dolara 2017. godine. Naslikana dok je Van Gogh živio u azilu izvan Saint-Rémy-de-Provencea, kompozicija je inspirirana pogledom iz njegove skromne spavaće sobe. Orač radi, smješten ispod jednog od moćnih sunaca umjetnika. Kao i većina Van Gogha koji dolaze na tržište, i ovaj krajolik prodan je anonimnom kupcu.

Najskuplja djela Andyja Warhola

Ovo je jedan od modernijih umjetnika, koji svoja djela često prodaje NFT tehnologijom koja je danas popularna među digitalnim umjetnicima i kolekcionarima digitalnih djela.  

Eight Elvises (100 milijuna dolara)

Jedna od najskupljih slika Andyja Warhola ikad prodanih, Eight Elvises, slika je otisnuta sitotiskom, također nastala 1963. godine poput Triple Elvisa [Tip Ferusa].

Ali umjesto tri, sad postoji osam slika Elvisa Presleya jedna do druge na dugom platnu. Nekad je bio dio 11-metarskog platna koje je sadržavalo 16 kopija glazbene ikone. Fotografija korištena u Eight Elvises ista je kao ona korištena u Triple Elvises [Tip Ferusa]. Djelo Eight Elvises visok je 3,6 metara i jedino je te vrste, za razliku od 22 verzije Double Elvis [Ferus Type] s dvije slike Elvisa.

Eight Elvises prodano je na privatnoj aukciji preko Philippea Ségalota i vjeruje se da ih je kupila Država Katar.

Silver Car Crash (Double Disaster) (105 milijuna dolara)

Još jedno remek-djelo iz njegove serije Death and Disaster, Silver Car Crash (Double Disaster) smatra se jednim od najvećih Warholovih umjetničkih djela.

Sastoji se od dva platna, oba visine preko 2,4 metra i ukupne širine 3,9 metara. Također je jedno od samo sedam Warholovih djela u formatu dvostrukog platna. Umjetnina ima srebrnu boju koja dominira platnom. Sotheby’s, aukcijska kuća koja je prodala umjetničko djelo 2013. godine, rekla je da je srebro pružilo “ekspanzivnu površinu s konstantnom prilagodbom, reflektirajućom kvalitetom koja je odsutna na jednobojnim akrilnim podlogama drugih slika”.

Do prije prodaje Shot Sage Blue Marilyn, Silver Car Crash (Double Disaster) bila je najskuplja slika Andyja Warhola ikada prodana.