Klasicizam: 22 obilježja zanimljivog umjetničkog pokreta

Klasicizam: 22 obilježja zanimljivog umjetničkog pokreta
Shutterstock

Klasicizam je važan pojam za razumijevanje za svakoga tko se zanima za umjetnost – ali što je klasicistička umjetnost? Na to se pitanje može odgovoriti gledajući samu definiciju klasicizma, kao i nekih primjera klasične umjetnosti iz niza različitih povijesnih razdoblja.

Kada je počeo klasicizam?

Kako bismo razumjeli klasicizam u umjetnosti, moramo se vratiti u stari Rim i Grčku. Ovdje nalazimo podrijetlo zapadnjačkih tradicija povezanih s umjetnošću, religijom, filozofijom itd. Za lijepu umjetnost, ovdje su postavljeni standardi za kvalitetu i funkciju velike umjetnosti.

Sada ćemo formalno definirati klasicizam, a zatim ćemo istražiti povijest i nasljeđe ovih oblika koji postoje i danas.

Što je klasicizam?

Klasicizam je izraz koji se koristi za opisivanje umjetnosti koja replicira stil klasične antike koji se nalazi u rimskim/grčkim slikama, spisima, skulpturama, predstavama, arhitektonskim nacrtima i drugim oblicima. Da pojasnimo, ovo nisu umjetnička djela iz Grčkog i Rimskog Carstva. Ovo je umjetnost nastala naknadno u istim stilovima. Tijekom stoljeća došlo je do brojnih obnova ovog stila, uključujući neoklasicizam.

Načela klasicističke umjetnosti:

 • Slijedi estetiku klasične grčke i rimske umjetnosti
 • Podržava tu estetiku kao ideal
 • Uključuje likovnu umjetnost, arhitekturu, kazalište

Nakon što smo uspostavili definiciju klasicizma, valjalo bi objasniti i razliku između neoklasicizma i klasicizma.

Klasicizam je jednostavno klasični stil rimske i grčke umjetnosti.

Neoklasicizam se odnosi na razdoblje od kraja 18. do početka 19. stoljeća u kojem su istaknuti umjetnici diljem svijeta nastojali oživjeti klasični stil rimske i grčke umjetnosti.

U suštini, neoklasicizam je bilo specifično doba u kojem je oživio klasicizam. Ali nije bio jedini.

Klasicizam je ozbiljno započeo u srednjem vijeku i eksplodirao u popularnosti u doba prosvjetiteljstva. Zatim se nastavio kroz druge žarišne točke u povijesti do današnjeg dana.

Primjeri klasicizma i ispitivanje stila klasicizma

Klasicizam je definiran stilom starogrčke/rimske umjetnosti. Evo nekoliko različitih vrsta klasične umjetnosti koje pokazuju značajke definiranja pojma.

ARHITEKTURA

Klasična arhitektura ukorijenjena je u jednostavnoj veličini. To uključuje široke strukture, velike stupove i elegantan dizajn. Arhitektonska remek-djela iz razdoblja klasične antike bila su uglađena, a ne kićena. Sami su privukli pozornost; ne zbog njihovog ukrasa, već zbog njihovog neukrotivog oblika.

Dakle, kada razmišljate o klasičnoj arhitekturi, pomislite na kamen, stupove i geometriju. Klasična arhitektura i danas je popularna, najčešće u državnim zgradama. Uzmimo za primjer gradsku vijećnicu u Pasadeni. Gradska vijećnica u Pasadeni očito je inspirirana klasičnom arhitekturom – kao i elementima iz stilova baroka, gotike i Beaux-Arts.

Shutterstock

SKULPTURE

Kiparstvo je bilo nevjerojatno popularan oblik umjetnosti u doba klasične antike. Tijekom klasičnog doba, kiparstvo, slikanje i pisanje bili su jedini oblici umjetnosti koji su se mogli raditi bez vanjske pomoći.

Kazalište je zahtijevalo publiku. Opera je zahtijevala publiku. Ali kiparstvo, slikanje i pisanje nisu. Doći ćemo i do ostalih klasičnih oblika. Ali prvo, pogledajmo kako su se i kako se još uvijek proizvode klasične skulpture.

Vrijedno je napomenuti da postoji prilično velika razlika između stilova starogrčkih i rimskih skulptura. Zapravo postoji velika razlika između stilova starogrčkih skulptura čak i od razdoblja do razdoblja.

Znanstvenici bi vjerojatno mogli napisati tisuću stranica o razlikama između skulptura u arhajskom, klasičnom i helenističkom razdoblju. Ali mi ćemo biti jednostavni.

Možda je najveća razlika između grčkih i rimskih skulptura – barem konceptualno – to što su se prve usredotočile na idealizirani ljudski oblik, dok su se druge više usredotočile na realistične figure. Naravno, to nije bilo univerzalno točno, ali većina se znanstvenika slaže da je bilo značajno.

Jedna od najpoznatijih skulptura iz grčkog helenističkog razdoblja bila je Miloska Venera.

Venera Miloska je poznata po svom bezvremenom obliku. Neki suvremeni kritičari sugeriraju da je skulptura također bila značajna zbog toga što je mogla predstavljati netipičnu ljepotu.

Shutterstock

Tijelo subjekta je uravnoteženo, ali vidljivo izvan središta – tako da sugerira potencijalnu zakrivljenost kralježnice.

U Rimu su skulpture općenito bile “realističnije”. Ipak, Rimljani nisu mogli a da svojim kipovima ne pripišu teološko značenje. Pojam “bosonogosti” bio je motiv u klasičnoj umjetnosti.

Obično je motiv bio rezerviran za prikaz bogova, ali satiričari su ga mogli koristiti i za ismijavanje pojma božanstva.

SLIKE

Klasične slike pomalo je teško analizirati jer ih je mnogo uništeno u požarima, ratovima, itd. Ali ipak, ne može se poreći da su slike iz ovog doba inspirirale umjetnike renesanse i doba prosvjetiteljstva.

Evo sjajnog primjera:

Had koji je oteo Perzefonu otkriven je tijekom iskapanja aristokratske grobnice u Makedoniji. Freska je značajna po svojoj mitološkoj temi i dalekovidnom prikazu kretanja u obliku.

Renesansni umjetnici često su kopirali mitološki predmet i pokretni oblik klasične umjetnosti. Uzmimo za primjer Michelangelovo remek-djelo, Stvaranje Adama.

Mitološka tema i pokretni oblik nisu isključivi za klasične slike. Ali kroz njih možemo povući eksplicitnu korelaciju između doba antike i renesanse.

PISANJE I FILOZOFIJA

Što se stare Grčke i Rima tiče, pisanje i filozofija idu zajedno kao dva graška u mahuni. U doba klasične antike samo su najobrazovaniji pojedinci znali čitati i pisati.

Dakle, na tim “ljubiteljima mudrosti” – inače poznatima pod nazivom filozofi – bilo je da šire informacije masama.

Filozofi poput Sokrata zastupali su svoja uvjerenja na javnom trgu. Filozofi koji su uslijedili, poput Platona i Aristotela, pontificirati su u javnosti poput Sokrata. Ali oni su također pisali o svojim uvjerenjima i dijelili svoje spise drugim obrazovanim pojedincima.

Učenja klasičnih filozofa (putem usmene predaje i transkripcije) proširila su se trgovačkim putovima diljem svijeta.

Klasicisti se nastoje vratiti učenjima antičke Grčke i Rima. Osobito Platonova Republika i Pet dijaloga, Aristotelova Metafizika i politika i Meditacije Marka Aurelija.

Aristotel/Shutterstock

DRUGI OBLICI

Klasična keramika, obrada metala i kazalište također spadaju pod kišobran klasicizma. Od ta tri, kazalište ima možda najjasniji identifikator, a to je usklađenost s “klasičnim jedinstvima” Aristotelove Poetike: jedinstvo vremena, jedinstvo mjesta i jedinstvo radnje.

Klasična jedinstva definirana su na sljedeći način:

 • Jedinstvo vremena: tragedija bi se trebala dogoditi unutar 24 sata.
 • Jedinstvo mjesta: tragedija bi se trebala dogoditi na jednom mjestu.
 • Jedinstvo radnje: tragedija treba imati jednu glavnu radnju.

“Klasična jedinstva” bila su temelj za izgradnju grčkog kazališta. Više od tisućljeća kasnije, ponovno su otkriveni i korišteni kao predložak za kazalište u Italiji, Francuskoj i drugim mjestima.

Povijest klasicizma

Srednjovjekovni klasicizam (800.-1400.)

Srednjovjekovna umjetnost svjedoči nekoliko valova klasicizma. Prva se naziva “karolinška renesansa” (oko 750.-900.), koja je započela za vrijeme vladavine kralja Karla Velikog I. (vladao 768.-814.). Kulturni klasicizam karolinškog doba iznjedrio je arhitekturu Palatinske kapele u Aachenu (792.-805.), koja je inspirirana oktogonalnim stilom crkve San Vitale u Ravenni iz 6. stoljeća, kao i brojne latinske iluminirane rukopise , uključujući Lorschova evanđelja, Utrechtski psaltir i Godescalc Evangelistary.

Drugo oživljavanje klasicizma – doba otonske umjetnosti (oko 900.-1050.) – cvjetalo je tijekom Otonskog Carstva pod Otom Velikim, koji je okrunjen za cara Svetog Rimskog carstva u Rimu 962. Bio je pod posebnim utjecajem karolinškog nasljeđa, i obnovljeni interes za sjevernotalijansku umjetnost, kao i veći kontakt s bizantskom umjetnošću Istočnog Rimskog Carstva. Sve do 1050. godine većina klasicističke umjetnosti nastajala je u kršćanskim samostanima. Tijekom sljedećih tristotinjak godina, Kršćanska je crkva većinu svoje pozornosti posvetila nizu programa izgradnje katedrala i crkava. Započelo je usvajanjem stila romaničke arhitekture (oko 1000.-1150.), u kojem su ponovno korišteni zaobljeni lukovi, zidne mase i bačvasti svodovi Rimljana, ali su mnogi arhitektonski elementi klasične antike brzo napušteni, trend koji je ubrzano tijekom sljedeće ere gotičke arhitekture (oko 1120.-1400.).

Renesansni klasicizam (1400.-1600.)

Nije iznenađujuće da je Italija – srce Rimskog Carstva i domaćin mnogim grčkim kolonijama s njihovom tradicijom helenističke umjetnosti – svjedočila najvećem od svih klasičnih oživljavanja u Europi, procesu koji je prvo zavladao u Firenci tijekom ranog quattrocenta (15. stoljeće). Poznata kao talijanska renesansa – ili možda točnije kao firentinska renesansa – u početku su je vodili arhitekt Filippo Brunelleschi (1377-1446), teoretičar umjetnosti Leon Battista Alberti (1404-1472), kipar Donatello (1386-1466) i slikar Masaccio (1401–1428). Brunelleschi je bio posebno zainteresiran za matematičke proporcije starorimskih građevina, koje je obožavao.

Alberti, koji je smatrao da je klasicizam sinonim za ljepotu, bio je poznat po svojim raspravama De Statua i Della Pittura (1435.) i De Re Aedificatoria (1452.) te je nastojao načela perspektive učiniti dostupnima širokom krugu umjetnika koji su željeli naučiti ovu novu tehniku. Donatello je istim principima oponašao grčke kipove, dok je Masaccio u sadržaj svojih slika uključio klasične elemente, uključujući vlastitu tehniku perspektive. Klasicizam je nastavio dominirati renesansnom umjetnošću u Rimu – poznatom kao visoka renesansa – utjelovljena u Sikstinskoj Madoni klasičnih proporcija (1513.-14.) Rafaela (1483.-1520.); i Vitruvijev čovjek (1492.), studija Leonarda da Vincija o proporcijama (muškog) ljudskog tijela kako ih je opisao rimski arhitekt Vitruvije (oko 78.-10. pr. Kr.).

Renesansna umjetnost u Veneciji također je bila pod velikim utjecajem klasične antike, zbog bliskih veza grada s Konstantinopolom (Bizant), nekadašnjim sjedištem istočnorimskih careva i još uvijek središtem starogrčke kulture. Mozaička umjetnost u bizantskom stilu bila je posebna posebnost. Venecijanska renesansna arhitektura također je bila nadahnuta klasičnim primjerima – posebno klasicističkim arhitektom Androm Palladiom (1508.-80.), čiji su se projekti temeljili na vrijednostima klasične arhitekture, kako su to ocrtali Vitruvije i drugi.

Klasična temeljna načela talijanske renesanse proširila su se prema zapadu u Francusku i Španjolsku, te prema sjeveru u Njemačku i Niske zemlje. S pojavom relativno jeftinih tiskanih knjiga, proučavanje klasične književnosti postalo je raširenije sve dok krajem 16. stoljeća nije postalo normom u većini sveučilišnih nastavnih planova i programa.

Barokni klasicizam (1600.-1700.)

Sklad i uravnoteženi omjeri klasicističke renesansne umjetnosti s vremenom su se pokazali nedostatnima za kreativne porive ranog 17. stoljeća, te ju je zamijenila barokna umjetnost, daleko složeniji i dramatičniji idiom, čiji su najveći majstori bili Caravaggio (1573.-1610.) i Andrea Pozzo (1642-1709). Ali ostala su jedna ili dvije struje klasicizma.

Annibale Carracci i njegova bolonjska škola, na primjer, bili su posebno utjecajni. Uistinu, tijekom kasnog 17. stoljeća klasične su tradicije postale trajna značajka zapadne umjetnosti, kroz otvaranje niza službenih “akademija”, s nastavnim planovima i programima osmišljenim za obrazovanje studenata u klasičnim načelima koje je promovirala talijanska renesansa.

Neoklasicizam (oko 1780.-1850.)

Početkom/sredinom 18. stoljeća barokna umjetnost ustupila je mjesto dekadentnom, hirovitom rokokou.

Kasnije, oko 1780. godine, ovaj neozbiljni stil zamijenio je sljedeći veliki preporod klasične umjetnosti, poznat kao neoklasicizam. Zagovaran od strane učenjaka Johanna Winckelmanna (1717.-68.), ovaj novi stil prikazan je u neoklasičnom slikarstvu Jacquesa-Louisa Davida (1748.-1825.); slikama njegovog sljedbenika J.A.D. Ingres (1780-1867); neoklasicističkoj skulpturi Antonija Canove (1757.-1822.); i arhitekturi dizajnera poput Jacquesa Soufflota (1713.-80.), Thomasa Jeffersona (1743.-1826.) i drugih.

Klasicizam 19./20.st

Klasicizam je zagovarao postignuća antičke Grčke i Rima – klasični ideal – kao standard prema kojem se može suditi o suvremenom društvu. Započevši kao elitistički znanstveni i monaški pokret, postupno je primijenjen na sve aspekte života, uključujući vizualnu umjetnost i arhitekturu. Međutim, od 18. stoljeća nadalje, otkrića moderne znanosti, kao i razvoj društvene i političke teorije, polako su počeli otkrivati koliko toga Grci i Rimljani nisu znali. Kao rezultat – s iznimkom klasičnog stila akademske umjetnosti, koji je odobrila Francuska akademija; i Prerafaelitsko bratstvo (1848.-55.) – klasicizam nikada nije bio tako raširen u umjetnosti i drugim područjima tijekom 19. i 20. stoljeća, kao što je bio prije.

Za najnoviji klasicistički impuls bitan je klasični preporod u modernoj umjetnosti (oko 1900.-30.). Ovaj povratak slikama u klasičnom stilu uključivao je doprinose Picassa (1881.-1973.), kao i raznolikih umjetnika kao što su Andre Derain (1880.-1954.), Matisse (1869.-1954.), Fernand Leger ( 1881-1955), Giorgio de Chirico (1888-1978) i Giorgio Morandi (1890-1964).

Sva razdoblja klasicizma dijele određeno poštovanje prema umjetničkim vrijednostima antike, iako se znatno razlikuju u tumačenju tih vrijednosti, ovisno o dobu kao i žanru (arhitektura, slikarstvo, kiparstvo). Nadalje, neki moderni klasičari manje se dive materijalnim oblicima antike, a daleko više njezinoj biti. Na kubizam se, na primjer, gleda kao na klasicistički idiom zahvaljujući njegovom naglasku na strukturi i obliku, njegovoj osnovi u geometriji; i njegov traženi učinak, koji je tipično harmoničan i kontemplativan.

Shutterstock

Zanimljive činjenice i informacije

 • Nadahnute ranijim klasičnim umjetnostima, civilizacije su nastavile nasljeđe počevši oko 750. godine. Srednjovjekovni klasicizam karolinške ere iznjedrio je arhitekturu Palatinske kapele u Aachenu, danas u Njemačkoj.
 • U doba otonske umjetnosti (oko 900.-1050.), kao i bizantske umjetnosti Istočnog Rimskog Carstva, većina klasicističke umjetnosti nastajala je u kršćanskim samostanima.
 • Renesansni klasicizam (1400.-1600.) u Italiji svjedočio je najvećom od svih klasičnih obnova u Europi. Nazvan talijanskom renesansom, arhitekt Filippo Brunelleschi, teoretičar umjetnosti Leon Battista Alberti, kipar Donatello i slikar Masaccio predvodili su pokret.
 • Klasicizam u Rimu, također poznat kao visoka renesansa, utjelovili su Rafaelova Sikstinska Madona i Vitruvijev čovjek Leonarda da Vincija, studija o proporcijama muškog ljudskog tijela koju je opisao rimski arhitekt Vitruvije.
 • Renesansna umjetnost u Veneciji također je bila pod velikim utjecajem klasične antike kao što se vidi u bizantskoj umjetnosti mozaika. Također je inspiriran klasičnom umjetnošću arhitekta Andrea Palladia.
 • Temeljna načela talijanskog renesansnog klasicizma ubrzo su se proširila na zapad u Francusku i Španjolsku te na sjever u Njemačku i Niske zemlje.
 • Barokna umjetnost ušla je 1600.-1700., ali je još uvijek imala nekoliko važnih obilježja klasicizma. Među najvećim majstorima bili su Caravaggio i Andrea Pozzo.
 • Annibale Carracci i njegova Bolognese škola također su podučavali klasicizam i naturalizam u talijanskom slikarstvu 17. stoljeća, kao i Nicolas Poussin i Claude Lorrain.
 • Oko 80 godina kasnije, neoklasicizam je predstavio učenjak Johann Winckelmann.
 • Taj novi stil pokazuje i neoklasično slikarstvo Jacques-Louisa Davida; slike JAD Ingresa, neoklasične skulpture Antonija Canove te arhitektura Jacquesa Soufflota i Thomasa Jeffersona.
 • Razvoj moderne znanosti te društvene i političke teorije polako je počeo smanjivati interes za klasicizam jer grčko i rimsko rano znanje nije bilo u skladu s otkrićima.
 • Kao rezultat toga, klasicizam nikada nije bio toliko raširen u umjetnosti i drugim područjima u 19. i 20. stoljeću kao što je bio prije.
 • Klasični preporod u modernoj umjetnosti oživio je oko 1900.-1930. Ovaj povratak slikama u klasičnom stilu uključivao je doprinose Pabla Picassa, Andrea Deraina, Matissea, Fernanda Legera, Giorgia de Chirica i Giorgia Morandija.
 • Klasicizam u kazalištu razvili su u 17. stoljeću francuski dramatičari kao inspirirani i pod utjecajem pravila grčkog klasičnog kazališta, uključujući “klasična jedinstva” vremena, mjesta i radnje, koja se nalaze u Aristotelovoj Poetici.
 • Drugi klasicistički dramatičari i njihova djela uključuju “Querelle du Cid” Pierrea Corneillea, “La Thébaïde” Jeana Racinea i Molièreov “L’Étourdi ou les Contretemps”.
 • Klasična arhitektura stavljala je naglasak na simetriju, proporciju, geometriju i pravilnost dijelova u arhitekturi.
 • Ostale karakteristike uključuju uredan raspored stupova, pilastara i nadvratnika, korištenje polukružnih lukova, polukuglastih kupola, niša i edikula u profilima građevina.
 • Sokrat je bio grčki filozof koji je imao ključnu ulogu u razvoju klasične političke filozofije. Smatrao je da “vrijednosti koje bi trebale određivati kako će pojedinci živjeti svoje živote također trebaju oblikovati politički život zajednice”.
 • Aristotel je izjavio da su “političke teorije obaju filozofa usko povezane s njihovim etičkim teorijama, a njihov interes je u pitanjima koja se tiču ustava ili oblika vladavine”.
 • Klasicizam se općenito odnosi na estetiku izvedenu iz starogrčke i rimske umjetnosti, koristeći čiste, jednostavne linije za stvaranje bezvremenskog izgleda.
 • U fotografiji se klasicizam ističe jednostavnošću, proporcijom, jasnoćom strukture, savršenstvom, suzdržanim emocijama i eksplicitnom privlačnošću intelektu.
 • U filmu, cilj klasičara je ispričati priču na najbolji mogući način bez ometanja tehnikama snimanja filma. Publika mora biti uhvaćena u likove i njihove probleme, osjetiti što oni osjećaju i moraju razumjeti razvoj priče.