Grafiti: Povijest i 8 najpoznatijih umjetnika

Grafiti: Povijest i 8 najpoznatijih umjetnika
Shutterstock

Grafiti su oblik vizualnog izražavanja koji uključuje stvaranje umjetničkih djela, obično u javnim prostorima, korištenjem različitih tehnika i medija kao što su boja u spreju, markeri, šablone i naljepnice. Pojavila se kao supkultura 1960-ih i 1970-ih u urbanim područjima, osobito u New Yorku, ali se od tada proširila globalno, stekavši priznanje kao legitiman oblik umjetnosti.

Umjetnost grafita često karakteriziraju hrabre i jarke boje, zamršeni dizajni i stilizirana slova. Može biti u obliku murala, oznaka, izbacivanja, komada ili instalacija ulične umjetnosti. Umjetnici koriste zidove, zgrade, vlakove, mostove i druge površine kao svoja platna, pretvarajući obične prostore u vizualno upečatljiva umjetnička djela koja potiču na razmišljanje.

Povijesno gledano, umjetnost grafita nastala je kao oblik društvenog i političkog komentara, predstavljajući glas marginaliziranih zajednica i izazivajući društvene norme i autoritet. Omogućio je platformu za umjetnike da izraze svoju kreativnost i prenesu poruke vezane uz identitet, nejednakost, aktivizam i kulturna pitanja.

S vremenom se umjetnost grafita razvila i diverzificirala, obuhvaćajući širok raspon stilova i tema. Neki se umjetnici usredotočuju na stvaranje složenih i detaljnih djela koja pokazuju njihove tehničke vještine, dok drugi daju prednost jednostavnosti i upotrebi podebljanih slova. Ulični umjetnici često uključuju elemente pop kulture, nadrealizma, apstrakcije ili simbolizma u svoje radove, spajajući tradicionalne tehnike grafita sa suvremenim umjetničkim praksama.

Unatoč svom kulturnom značaju i umjetničkoj vrijednosti, umjetnost grafita često je bila predmetom kontroverzi i zakonskih ograničenja zbog povezanosti s vandalizmom i ilegalnim aktivnostima. Međutim, posljednjih godina postoji sve veće priznanje i uvažavanje grafita kao valjane umjetničke forme. Mnogi gradovi su odredili legalne zidove ili namjenske javne prostore na kojima umjetnici mogu legalno stvarati grafite, potičući rast festivala ulične umjetnosti i izložbi koje slave kreativnost i kulturni utjecaj umjetnosti grafita.

Povijest grafita

Povijest grafita seže tisućama godina unatrag, s primjerima pronađenim u drevnim civilizacijama kao što su Egipat, Grčka i Rimsko Carstvo. Međutim, u svrhu ovog odgovora, usredotočit ćemo se na noviju povijest umjetnosti grafita koja se pojavila u modernom dobu.

Korijeni modernih grafita mogu se pratiti unatrag do 1960-ih i 1970-ih u New Yorku, posebno u četvrti Bronx. Tijekom tog vremena, grad se suočio s ekonomskim padom, društvenim nemirima i raširenim zanemarivanjem javnih prostora. U tom kontekstu, grafiti su se pojavili kao oblik izražavanja za marginalizirane zajednice, pretežno afroameričku i latinoameričku mladež.

Grafiti su započeli s jednostavnim oznakama, koje su bile stilizirani potpisi ili nadimci, stvoreni pomoću markera ili boje. Te su se oznake često izrađivale na vrlo vidljivim mjestima, poput vlakova podzemne željeznice i zidova, omogućujući pojedincima da steknu priznanje i ostave svoj trag u gradu. Kako je pokret rastao, umjetnici grafita razvili su složenije stilove i tehnike, uključujući jarke boje, složena slova i umjetničke slike.

Početkom 1970-ih umjetnik po imenu TAKI 183 privukao je medijsku pozornost kada se njegov tag pojavio po cijelom gradu. To je potaknulo znatiželju javnosti i dovelo do povećanja svijesti o grafitima kao obliku umjetnosti. Ubrzo su drugi umjetnici, poput Phase 2, Stay High 149 i Tracy 168, postali utjecajne osobe na sceni grafita, dodatno popularizirajući pokret.

Godina 1970-ih i 1980-ih došlo je do porasta grafita u podzemnoj željeznici, gdje su umjetnici oslikavali cijele vagone svojim umjetničkim djelima. To je postalo poznato kao “bombardiranje”, jer su umjetnici željeli pokriti što više vlakova svojim oznakama i komadima. Sustav podzemne željeznice postao je mobilna galerija za te umjetnike, pokazujući njihove vještine širokoj publici. Međutim, kako je grad suzbio vandalizam grafita, provodeći strože sigurnosne mjere i inicijative za čišćenje, grafiti u podzemnoj željeznici počeli su opadati.

U 1980-ima umjetnost grafita počela je prelaziti iz podzemne željeznice na ulice, jer su umjetnici tražili alternativna platna. U tom razdoblju pojavila se ulična umjetnost koju karakteriziraju murali velikih razmjera i šablonske slike. Umjetnici poput Keitha Haringa i Jean-Michela Basquiata počeli su stjecati priznanje za svoje radove inspirirane grafitima koji su premostili jaz između grafita i svijeta suvremene umjetnosti.

U sljedećim desetljećima grafiti i ulična umjetnost nastavili su se razvijati i širiti globalno. Umjetnici poput Banksyja, Sheparda Faireyja i Os Gemeosa stekli su međunarodno priznanje zbog svojih posebnih stilova i društvenih komentara koji potiču na razmišljanje. Umjetnički festivali grafita, kao što su Art Basel Miami i Meeting of Styles, pružili su platforme za umjetnike da pokažu svoje vještine i stupe u kontakt s javnošću.

Danas je umjetnost grafita postala prihvaćenija i cijenjenija kao legitiman oblik umjetnosti. Mnogi gradovi odredili su legalne prostore za umjetnike da stvaraju grafite, a festivali ulične umjetnosti i izložbe slave kreativnost i kulturni utjecaj grafita. Međutim, važno je napomenuti da su grafiti i dalje predmet kontroverzi jer se ilegalni vandalizam i dalje povezuje s pokretom, a mišljenja o granicama između umjetnosti i vandalizma se razlikuju.

Umjetnost
Shutterstock

Poznati umjetnici grafita

Brojne su utjecajne i poznate osobe u svijetu umjetnosti grafita. Iako je izazov uhvatiti svu širinu talenta unutar zajednice grafita, evo nekih značajnih umjetnika koji su uvelike doprinijeli ovom području:

1. Keith Haring

Haring je bio američki umjetnik poznat po svojim živopisnim i energičnim radovima inspiriranim grafitima. Njegove slike, s odvažnim linijama i pojednostavljenim figurama, postale su sinonim za uličnu umjetničku scenu New Yorka 1980-ih.

2. Jean-Michel Basquiat

Basquiat je počeo kao umjetnik grafita prije nego što je prešao u svijet galerijske umjetnosti. Njegov osebujni stil uključivao je elemente ulične umjetnosti, izražajan rad kistom i simboličke motive, obraćajući se društvenim i političkim pitanjima.

3. Banksy

Banksy je anonimni ulični umjetnik iz Ujedinjenog Kraljevstva. Njegovi šablonski umjetnički radovi često nose satirične poruke i poruke koje potiču na razmišljanje, a poznat je po svojoj sposobnosti stvaranja politički nabijenih i društveno relevantnih djela.

4. Dondi White

Dondi White, također poznat kao “The Style Master General”, bio je istaknuti umjetnik grafita tijekom 1970-ih i 1980-ih. Odigrao je značajnu ulogu u oblikovanju stilova i tehnika pisanja slova u umjetnosti grafita.

5. Lady Pink

Lady Pink, čije je pravo ime Sandra Fabara, prepoznata je kao jedna od prvih istaknutih umjetnica grafita. Počela je slikati vlakove podzemne željeznice 1970-ih, a kasnije je prešla na stvaranje velikih murala, baveći se temama feminizma i urbanog života.

6. Futura 2000

Futura, također poznata kao Futura 2000 ili Lenny McGurr, umjetnik je grafita iz New Yorka koji se pojavio 1970-ih. Njegov jedinstveni apstraktni stil, koji spaja grafite s futurističkim oblicima, imao je značajan utjecaj na umjetničku formu.

7. Seen

Richard “Seen” Mirando je legendarni crtač grafita iz New Yorka. Poznat je po svojim inovativnim stilovima pisanja i bio je jedan od pionira pokreta grafita podzemne željeznice 1970-ih.

8. Martha Cooper

Iako sama nije umjetnica, Martha Cooper je poznata fotografkinja koja je dokumentirala rane godine umjetnosti grafita u New Yorku. Njezina knjiga “Umjetnost podzemne željeznice” postala je temeljno djelo na tom području i odigrala je vitalnu ulogu u popularizaciji kulture grafita.

Ovo su samo neke od mnogih značajnih figura u umjetnosti grafita. Svaki umjetnik donosi svoj jedinstveni stil, poruku i doprinos svijetu grafita koji se neprestano razvija, oblikujući povijest pokreta i nadahnjujući buduće generacije umjetnika.

Murali
Shutterstock

Grafiti kao oblik umjetnosti

Identificirati umjetnost grafita može se učiniti razmatranjem nekoliko ključnih karakteristika i elemenata koji se obično povezuju s oblikom umjetnosti. Evo nekoliko načina za prepoznavanje grafita.

Lokacija

Grafiti se često nalaze na javnim mjestima, poput zidova, zgrada, mostova, pa čak i vlakova. Može se pojaviti i u gradskim i u prigradskim područjima, obično u područjima dostupnim javnosti.

Stil i tehnike

Umjetnost grafita prikazuje različite stilove i tehnike. Potražite jarke boje, odvažne linije, zamršene dizajne i stilizirana slova. Umjetnici mogu koristiti boju u spreju, markere, šablone, naljepnice ili kombinaciju ovih alata za izradu svojih umjetničkih djela.

Teme i sadržaj

Umjetnost grafita često se bavi širokim rasponom tema, uključujući društvena pitanja, politiku, kulturni identitet i osobni izraz. Potražite simbolične slike, političke poruke ili vizualne narative koji prenose značenje izvan pukog ukrašavanja.

Potpis ili oznaka

Mnogi umjetnici grafita imaju jedinstveni potpis ili oznaku koju ugrađuju u svoj rad. Ti su potpisi često stilizirani i mogu se naći uz samo umjetničko djelo ili integrirani u njega.

Kontekst i namjera

Razmotrite kontekst u koji je umjetničko djelo smješteno. Grafiti su obično neovlašteni i mogu dovesti u pitanje autoritet, utjecati na okolinu ili dati izjavu o okolini ili zajednici. Često ima za cilj komunicirati s javnošću i izazvati razmišljanje ili reakciju.

Povijesni utjecaj

Umjetnost grafita ima bogatu povijest, s utjecajima i referencama na ranije umjetnike i stilove. Upoznajte se s djelima ranije spomenutih kultnih umjetnika grafita, poput Keitha Haringa, Jean-Michela Basquiata, Banksyja i drugih, budući da su njihovi osebujni stilovi imali trajan utjecaj na oblik umjetnosti.

Međutim, važno je napomenuti da se svi oblici neovlaštenog obilježavanja na javnim mjestima ne smatraju grafitima. Vandalizam, jednostavne oznake ili grube oznake kojima nedostaje umjetnička namjera i vještina ne moraju spadati u kategoriju umjetnosti grafita.

U konačnici, prepoznavanje umjetnosti grafita zahtijeva razmatranje cjelokupne estetike, svrhe i konteksta umjetničkog djela. Ispitivanjem njegovih vizualnih elemenata, tematskog sadržaja i njegovog odnosa s okolnim okruženjem možete bolje razumjeti može li se neki dio smatrati grafitnom umjetnošću.

Crtanje grafita

Gradovi poznati po grafitima

Postoji nekoliko gradova diljem svijeta koji su poznati po živopisnim scenama grafita i koji su postali popularna odredišta za ljubitelje ulične umjetnosti. Evo nekoliko poznatih gradova poznatih po grafitima.

Berlin, Njemačka

Berlin ima bogatu povijest ulične umjetnosti i kulture grafita. Grad prihvaća grafite kao oblik umjetničkog izražavanja, a u njegovim četvrtima možete pronaći širok raspon stilova i tema, osobito u područjima kao što su Kreuzberg i Friedrichshain.

Berlin
Shutterstock

New York City, Sjedinjene Države

New York City često se smatra rodnim mjestom modernih grafita. Sustav gradske podzemne željeznice postao je platno za nebrojene umjetnike grafita u 1970-im i 1980-ima. Iako su se vlasti obračunale s ilegalnim grafitima, još uvijek postoje legalni zidovi i namjenski prostori za uličnu umjetnost u kojima umjetnici mogu izlagati svoje radove.

São Paulo, Brazil

São Paulo je poznat po živopisnoj uličnoj umjetničkoj sceni, s brojnim šarenim muralima koji krase gradske zidove. Beco do Batman (Batmanova uličica) u četvrti Vila Madalena poznato je mjesto za uličnu umjetnost, koje privlači lokalne i međunarodne umjetnike.

Valparaíso, Čile

Valparaíso je UNESCO-va svjetska baština i utočište ulične umjetnosti. Šareni obronci grada prekriveni su zapanjujućim muralima i grafitima, što ga čini popularnim odredištem za ljubitelje umjetnosti i fotografe.

Melbourne, Australija

Melbourne ima uspješnu uličnu umjetničku scenu, a možete pronaći nevjerojatne grafite po gradskim uličicama i skrivenim kutovima. Hosier Lane je posebno poznat po svojim izlošcima ulične umjetnosti koji se stalno mijenjaju.

Bristol, Velika Britanija

Bristol je poznat po tome što je rodni grad nedostižnog uličnog umjetnika Banksyja. Grad je prepun brojnih murala i djela ulične umjetnosti, a domaćin je najvećeg europskog festivala ulične umjetnosti i grafita pod nazivom Upfest.

Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires prihvaća uličnu umjetnost kao dio svog kulturnog identiteta. Gradske četvrti, poput Palerma i San Telma, prikazuju niz šarenih murala i grafita koji često odražavaju argentinsku povijest i društvene probleme.

Lisabon, Portugal

Lisabon je doživio porast ulične umjetnosti posljednjih godina, s umjetnicima iz cijelog svijeta koji doprinose kreativnom krajoliku grada. LX Factory i Bairro Alto poznati su po svojim impresivnim izložbama ulične umjetnosti.

Ovo je samo nekoliko primjera mjesta i gradova koji su stekli priznanje po svojim živopisnim scenama grafita. Međutim, vrijedno je napomenuti da se ulična umjetnost može pronaći u brojnim drugim gradovima diljem svijeta, budući da pokret nastavlja rasti i razvijati se.

Grafiti i autoriteti

Grafiti imaju složen odnos s vlastima, često uključuju pravna pitanja i kontroverze. Stavovi i odgovori nadležnih tijela mogu se značajno razlikovati ovisno o lokalnim zakonima, kulturnom kontekstu i prirodi grafita. Ovo je nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir u vezi s grafitima i autoritetima

Nezakonitost

Na mnogim mjestima grafiti se smatraju nezakonitim ako su učinjeni bez dopuštenja ili na privatnom posjedu. Vlasti to često vide kao čin vandalizma, narušavanja ili upada na posjed. Posljedično, umjetnici grafita mogu se suočiti s pravnim posljedicama, uključujući novčane kazne, društveno koristan rad ili čak zatvorsku kaznu.

Napori čišćenja i iskorjenjivanja

Vlasti, posebice općinske vlasti, često ulažu sredstva u uklanjanje grafita i održavanje čistih javnih prostora. Oni mogu provoditi programe iskorjenjivanja grafita ili radne skupine odgovorne za promptno uklanjanje grafita s javnih i privatnih posjeda.

Legalni zidovi za grafite

Neke vlasti prepoznaju umjetničku vrijednost grafita i nastoje osigurati legalne prostore gdje se umjetnici mogu izraziti. Uspostavljeni su određeni legalni zidovi ili zone za grafite, nudeći kontrolirano okruženje za umjetnike da stvaraju bez kršenja zakona. Ove inicijative imaju za cilj uspostaviti ravnotežu između javne umjetnosti i održavanja čistog gradskog krajolika.

Festivali ulične umjetnosti i programi murala

U određenim slučajevima vlasti aktivno podupiru inicijative ulične umjetnosti za poboljšanje urbane estetike, kulturnog izražaja i turizma. Oni mogu surađivati s umjetnicima, umjetničkim organizacijama ili društvenim grupama kako bi organizirali festivale ulične umjetnosti, projekte murala ili javne umjetničke programe. Takvi napori često uključuju dobivanje potrebnih dozvola i odobrenja od lokalnih vlasti.

Mijenjanje stavova

Tijekom vremena, stavovi prema grafitima su evoluirali, a neki autoriteti priznaju njihovu umjetničku vrijednost i kulturni značaj. Oni prepoznaju da dobro izvedeni grafiti mogu doprinijeti živosti i identitetu grada. U tim slučajevima vlasti mogu surađivati s umjetnicima, promicati javne umjetničke suradnje ili naručiti murale za uljepšavanje javnih prostora.

Grafiti kao oblik aktivizma

Grafiti se koriste kao alat za društveni i politički aktivizam. Vlasti mogu različito odgovoriti ovisno o prirodi prenesenih poruka. U nekim slučajevima grafite s političkim porukama ili porukama suprotnog mišljenja mogu tolerirati ili čak prihvatiti vlasti koje poštuju slobodu izražavanja, dok u drugim slučajevima oni mogu biti brzo uklonjeni.

Važno je napomenuti da odnos između grafita i vlasti može značajno varirati u različitim regijama i jurisdikcijama. Ono što se na jednom mjestu smatra legalnim ili prihvatljivim, drugdje može biti nezakonito ili osuđivano. Razumijevanje i poštivanje lokalnih zakona i propisa ključno je za sve koji se bave grafitima ili uličnom umjetnošću kako bi izbjegli moguće pravne posljedice.

Zanimljive činjenice o grafitima

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o grafitima:

1. Riječ “grafiti” dolazi od talijanske riječi “graffio”, što znači “ogrebotina”. U početku se koristio za opisivanje natpisa ili crteža ugrebanih na starim zidovima ili površinama.

2. Drevni grad Pompeji, koji je pokopan vulkanskom erupcijom 79. godine nove ere, pruža dokaze o ranim grafitima. Mnogi zidovi u Pompejima sadrže natpise, političke slogane i duhovite poruke njegovih stanovnika.

3. Najduži grafitni svitak ikada napravljen dugačak je preko 2,7 kilometara. Izrađen je u Kini, a prikazivao je kaligrafiju i umjetnička djela raznih umjetnika.

4. Grafiti su igrali značajnu ulogu u hip-hop kulturi, posebno tijekom 1970-ih i 1980-ih. Bio je to jedan od četiri glavna elementa hip-hopa, uz DJ-ing, MCing (repanje) i breakdance.

5. Banksy, anonimni britanski ulični umjetnik, poznat je po svojim politički nabijenim grafitima koji potiču na razmišljanje. Njegov identitet ostaje tajna, a njegova djela prodana su za milijune dolara na aukcijama.

6. Najveći legalni grafitni mural na svijetu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, nastao je u Brazilu. Mural pokriva površinu od oko 15.000 četvornih metara.

7. Grafiti su se kroz povijest koristili kao oblik protesta i otpora. Imao je ulogu u pokretima koji su se zalagali za građanska prava, socijalnu pravdu i političke promjene.

8. “Berlinski zid” koji je dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku od 1961. do 1989. postao je platno za crtače grafita. Postao je simbol političkog i umjetničkog izražavanja, a umjetnici iz cijelog svijeta ostavljali su tragove na njegovoj površini.

9. Umjetnici grafita često razvijaju jedinstvene i zamršene stilove potpisa. Ovi potpisi, poznati kao “tagovi”, stilizirane su verzije njihovih imena i djeluju kao njihovi umjetnički potpisi. Oznake umjetnicima služe kao način da steknu priznanje i ostave svoj trag u urbanom krajoliku.

10. Grafiti su stekli priznanje u svijetu umjetnosti, a umjetnici izlažu svoje radove u galerijama i muzejima. Festivali ulične umjetnosti i izložbe prikazuju kreativnost i kulturni značaj grafita kao legitimne umjetničke forme.

Ove zabavne činjenice naglašavaju bogatu povijest, kulturni utjecaj i jedinstvene aspekte grafita kao umjetničkog oblika.

Grafiti
Shutterstock

Poznati grafiti

Tijekom godina nastali su brojni poznati i kultni grafiti. Iako ih je teško sve obuhvatiti, evo nekoliko značajnih primjera.

“Girl With Balloon”, Banksy

Ovo umjetničko djelo u obliku šablone prikazuje mladu djevojku koja poseže za balonom u obliku srca koji leti. Postala je jedna od Banksyjevih najprepoznatljivijih i reproduciranih slika, simbolizirajući nevinost, nadu i prolaznu prirodu života.

“Bacač cvijeća”, Banksy

Također poznata kao “Ljubav je u zraku”, ova slika prikazuje maskiranu figuru koja baca buket cvijeća kao da je Molotovljev koktel. To je snažan prikaz nenasilnog otpora i sučeljavanja ljepote i sukoba.

“Mona Lisa”, Invader

Francuski umjetnik Invader poznat je po stvaranju pikseliziranih mozaičnih umjetničkih djela inspiriranih videoigrama. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je mozaička reprodukcija Mona Lise, izrađena od malih pločica u boji, koje postavlja na javnim mjestima diljem svijeta.

“Bez naziva (lubanja)” Jean-Michela Basquiata

Basquiatov rad često uključuje elemente nalik grafitima. Njegove slike lubanja bez naslova, s ekspresivnim linijama i simbolima, visoko su cijenjene i postigle su rekordne cijene na aukcijama.

“Veliki žuti taksi” Keitha Haringa

Haringov kultni mural naslikan na Berlinskom zidu 1986. odlikuje se njegovim prepoznatljivim stilom odvažnih linija i živih boja. Prikazuje lik koji vozi taksi i postao je simbol slobode i jedinstva.

“Fulham Spray” Blek le Rata

Blek le Rat se smatra jednim od pionira stencil grafita. “Fulham Spray”, smješten u Londonu, prikazuje figuru u prirodnoj veličini koja poseže za sprejom. Inspirirala je mnoge ulične umjetnike i odigrala značajnu ulogu u popularizaciji stencil tehnike.

“Vrisak” Os Gemeosa

Os Gemeos, brazilska braća blizanci poznati po svojim osebujnim karakterima, napravili su veliki mural u Bostonu koji prikazuje njihovu interpretaciju “Vriska” Edvarda Muncha. Vibrantan i otkačen komad ističe se i postao je ikonički dio gradskog krajolika.

Ovo je samo nekoliko primjera poznatih grafita koji su ostavili utjecaj u svijetu umjetnosti i šire. Svako umjetničko djelo nosi vlastitu poruku, stil i kulturni značaj, pridonoseći raznolikom svijetu umjetnosti grafita koji se neprestano razvija.

Umjetnost grafita je dinamičan i utjecajan oblik umjetničkog izražavanja koji ima bogatu povijest i globalni utjecaj. Od svojih početaka kao subverzivnog čina pobune do priznanja kao legitimne umjetničke forme, grafiti su se razvili i ostavili neizbrisiv trag na urbanim krajolicima i umjetničkim scenama diljem svijeta.

Kroz povijest, renomirani umjetnici grafita poput Keitha Haringa, Jean-Michela Basquiata, Banksyja i mnogih drugih pomicali su granice, izazivali društvene norme i stvarali ikonična djela koja odjekuju među ljudima kroz generacije. Njihovi jedinstveni stilovi, snažne poruke i inovativne tehnike utjecali su na svijet umjetnosti i nadahnuli nebrojene umjetnike.

Grafiti su također potaknuli rasprave o njihovoj legalnosti, njihovoj ulozi u javnim prostorima i njihovom odnosu s vlastima. Iako se može smatrati nezakonitim ako se radi bez dopuštenja, postoje slučajevi u kojima su grafiti prihvaćeni, slavljeni, pa čak i naručeni od strane vlasti kao sredstvo umjetničkog izražavanja i kulturne revitalizacije.

Kako se grafiti nastavljaju razvijati, umjetnici istražuju nove tehnike, bave se društvenim temama i stvaraju djela koja osvajaju i potiču razmišljanje. Festivali ulične umjetnosti, izložbe i sve veće prepoznavanje grafita u galerijama i muzejima naglašavaju njihovo sve veće prihvaćanje i cijenjenje unutar umjetničke zajednice.

Umjetnost grafita ostaje živahan i stalno promjenjiv oblik izražavanja koji zahvaća bit urbane kulture, izaziva društvene norme i daje glas različitim perspektivama. Bilo da se radi o spomenutim kultnim djelima ili bezbrojnim djelima koja ukrašavaju gradske ulice diljem svijeta, umjetnost grafita nastavlja ostavljati trag na našem kolektivnom vizualnom krajoliku, pomičući umjetničke granice i angažirajući zajednice u dijalogu i kontemplaciji.