Što je avangarda? 7 pravaca na koje se grana

Što je avangarda? 7 pravaca na koje se grana
Unsplash

Avangarda je pojam koji se koristi za opisivanje inovativnih i nekonvencionalnih pokreta u raznim područjima, uključujući umjetnost, književnost, glazbu i modu. Sama riječ “avant garde” francuskog je podrijetla i prevodi se kao “avangarda”, označavajući grupu ili pojedince koji su predvodnici novih ideja i umjetničkog izražavanja.

Pojavljujući se u kasnom 19. i ranom 20. stoljeću, avangarda je dovela u pitanje ustaljene norme i tradicije, nastojeći pomaknuti granice kreativnosti i istražiti neistražena područja. Ovi su pokreti imali za cilj odmaknuti se od konvencionalne estetike, pravila i tehnika, prihvaćajući eksperimentiranje, originalnost i potragu za novim umjetničkim oblicima.

U umjetnosti, avangarda je odbacila akademske konvencije i tradicionalno predstavljanje, dajući prednost apstrakciji, simbolizmu i nekonvencionalnim materijalima. Umjetnici poput Pabla Picassa, Vasilija Kandinskog i Salvadora Dalíja bili su među pionirima avangardnih pokreta kao što su kubizam, apstraktni ekspresionizam i nadrealizam.

Književni avangardni pokreti nastojali su revolucionirati jezik i narativnu strukturu. Istraživali su nove oblike pripovijedanja, često eksperimentirajući s fragmentiranim narativima, pisanjem struje svijesti i nekonvencionalnom tipografijom. Likovi poput Jamesa Joycea, Virginije Woolf i Gertrude Stein dali su značajne doprinose književnim avangardnim pokretima poput modernizma i dadaističkog pokreta.

U glazbi je avangarda dovela u pitanje tradicionalne skladateljske tehnike, tonalitet, pa čak i sam pojam glazbe. Skladatelji poput Arnolda Schoenberga, Johna Cagea i Karlheinza Stockhausena pomaknuli su granice harmonije, ritma i instrumentacije, uvodeći disonancu, atonalnost i nekonvencionalne elemente zvuka.

Avangarda
Shutterstock

Avangarda je također došla do izražaja u modi, gdje su dizajneri nastojali osporiti utvrđene norme ljepote, rodnih uloga i konzumerizma. Dizajneri kao što su Coco Chanel, Alexander McQueen i Rei Kawakubo iz Comme des Garçons prihvatili su avangardnu estetiku i eksperimentirali s nekonvencionalnim materijalima, siluetama i prezentacijom.

Dok su se avangardni pokreti u početku suočavali s otporom i kritikom mainstreama, oni su imali trajan utjecaj na evoluciju umjetnosti, kulture i društva. Avangardni duh eksperimentiranja, inovacije i pomicanja granica nastavlja utjecati na suvremenu umjetnost i inspirirati buduće generacije kreativnih mislilaca i umjetnika.

Pokreti avangarde

Avangardni pokreti obuhvaćaju raznolik raspon umjetničkih i kulturnih pokreta koji su se pojavili u kasnom 19. i 20. stoljeću. Ti su pokreti dijelili zajedničku želju za izazivanjem i narušavanjem utvrđenih normi i konvencija u raznim umjetničkim disciplinama. Evo nekoliko značajnih avangardnih pokreta:

1. Dadaizam – porijeklom tijekom Prvog svjetskog rata, Dada je bio pokret koji je odbacio konvencionalne umjetničke vrijednosti i prihvatio apsurd, iracionalnost i osjećaje protiv establišmenta. Obuhvaćao je vizualne umjetnosti, književnost, poeziju i performans.

2. Nadrealizam – pojavivši se 1920-ih, nadrealizam je nastojao osloboditi moć nesvjesnog uma i istražiti iracionalne i snolike aspekte stvarnosti. Nadrealistički umjetnici koristili su se slikama iz snova, automatizmom i jukstapozicijama kako bi stvorili djela koja zadiru u dubine ljudske psihe.

3. Kubizam – kubizam, koji su razvili Pablo Picasso i Georges Braque početkom 20. stoljeća, revolucionirao je koncept reprezentacije u vizualnim umjetnostima. Nastojao je prikazati višestruke perspektive i fragmentirati oblike, razlažući ih na geometrijske oblike i ravnine.

Kubizam
Shutterstock

4. Futurizam – porijeklom iz Italije početkom 20. stoljeća, futurizam je slavio dinamiku, brzinu i energiju modernog života. Prigrlio je tehnologiju, industrijalizaciju i estetiku pokreta, zalažući se za integraciju umjetnosti s napretkom strojnog doba.

5. Konstruktivizam – pojavivši se u Rusiji nakon revolucije 1917., konstruktivizam je odbacio pojam umjetnosti i umjesto toga ciljao je na integraciju umjetnosti s društvenim i industrijskim napretkom vremena. Naglašavao je funkcionalni dizajn, geometrijsku apstrakciju i korištenje industrijskih materijala.

6. Fluxus – ovo je bio interdisciplinarni pokret koji se pojavio 1960-ih, a obuhvaćao je umjetnost, glazbu, performanse i konceptualne prakse. Naglasio je spoj umjetnosti i života, svakodnevnih materijala i sudjelovanje publike, izazivajući granice između umjetnosti i običnog.

7. Minimalizam – sredinom 20. stoljeća minimalizam se pojavio kao reakcija na emocionalne i ekspresivne tendencije apstraktnog ekspresionizma. Fokusirao se na svođenje umjetnosti na njezine bitne elemente, koristeći jednostavne geometrijske oblike, industrijske materijale i suzdržanu estetiku.

Ti su avangardni pokreti, među ostalima, odigrali presudnu ulogu u oblikovanju tijeka povijesti umjetnosti i ostavili su trajan utjecaj na kulturni i umjetnički krajolik. Doveli su u pitanje konvencionalne predodžbe, proširili mogućnosti umjetničkog izražavanja i potaknuli rasprave o prirodi i svrsi umjetnosti. Kroz svoje inovativne pristupe, avangardni pokreti nastavljaju nadahnjivati i utjecati na umjetnike sve do danas.

Avangarda u književnosti

S druge strane, avangardni pokret u književnosti doživio je uspon brojnih utjecajnih i inovativnih pisaca koji su pomaknuli granice tradicionalnog pripovijedanja i jezika. Iako postoje mnoge značajne ličnosti, evo nekih od najpoznatijih pisaca povezanih s avangardnim pokretom:

James Joyce

Kao irski pisac i ključna figura u modernističkom pokretu, Joyce je poznat po svom romanu “Ulysses” (1922.) i “Finnegans Wake” (1939.). Njegovi su radovi eksperimentirali s narativnim tehnikama struje svijesti, složenim jezičnim strukturama i nekonvencionalnim pripovijedanjem.

Virginia Woolf

Istaknuta britanska spisateljica, Woolf je bila vodeća figura modernističkog pokreta i poznata je po djelima kao što su “Mrs. Dalloway” (1925.), “To the Lighthouse” (1927.) i “Orlando” (1928.). Njezino je pisanje istraživalo teme svijesti, identiteta i unutarnjih života likova.

Virginia Woolf
Shutterstock

Gertrude Stein

Američka spisateljica i kolekcionarka umjetnina, Stein je odigrala značajnu ulogu u razvoju književnog modernizma. Njezina djela, poput “Tender Buttons” (1914.) i “The Autobiography of Alice B. Toklas” (1933.), eksperimentirala su s ponavljanjem, apstrakcijom i poremećenom sintaksom.

Samuel Beckett

Irski dramatičar i romanopisac, Beckett je poznat po svojim apsurdnim djelima, uključujući dramu “Čekajući Godota” (1953.) i roman “Molloy” (1951.). Njegovo pisanje bavilo se egzistencijalnim temama, apsurdom i raspadom jezika i komunikacije.

William S. Burroughs

Američki pisac povezan s Beat generacijom i postmodernom avangardom, Burroughsova značajna djela uključuju “Naked Lunch” (1959.) i “The Nova Trilogy” (1961.-1967.). Njegovo je pisanje uključivalo elemente kulture droga, nelinearne naracije i društvene kritike.

Italo Calvino

Talijanski pisac i jedna od istaknutih figura magičnog realizma, Calvinova djela, poput “If on a winter’s night a traveler” (1979.) i “Invisibe Cities” (1972.), pomiješala su fantastiku, metafikciju i nekonvencionalne strukture pripovijedanja.

Jorge Luis Borges

Argentinski pisac, Borges je poznat po svojim inovativnim kratkim pričama koje spajaju stvarnost, fantaziju i filozofske ideje. Djela poput “Ficciones” (1944.) i “The Aleph” (1949.) istražuju teme beskonačnosti, labirintske strukture i prirodu pripovijedanja.

Ti su pisci, između ostalih, dali značajan doprinos avangardnom pokretu u književnosti, preobličujući način na koji su priče ispričane i dovodeći u pitanje tradicionalne narativne forme.

Avangarda u filmu

Avangardni pokret u filmu, poznat i kao eksperimentalno ili podzemno kino, pojavio se kao odgovor na dominantne narativne i komercijalne konvencije mainstream kinematografije. Obuhvaća raznolik raspon umjetničkih pristupa i tehnika koje pomiču granice pripovijedanja, filmske estetike i samog medija. Evo nekih istaknutih filmaša povezanih s avangardnim pokretom u filmovima.

Maya Deren

Američka redateljica i koreografkinja, Deren se smatra jednim od pionira avangardne kinematografije. Njezini eksperimentalni filmovi, poput “Meshes of the Afternoon” (1943.) i “Ritual in Transfigured Time” (1946.), istraživali su narative iz snova, nadrealne slike i inovativne tehnike montaže.

Stan Brakhage

Utjecajni američki redatelj, Brakhageov opsežan rad obuhvaćao je nekoliko desetljeća. Njegovi filmovi, uključujući “Mothlight” (1963.) i “Dog Star Man” (1961.-1964.), fokusirali su se na apstraktne slike, nekonvencionalnu montažu i istraživanje kinematografskog medija kao oblika osobnog izražavanja.

Jean Cocteau

Francuski umjetnik i redatelj, Cocteau je eksperimentirao s nadrealizmom i poetskim slikama u svojim filmovima. Njegova značajna djela uključuju “Krv pjesnika” (1930.) i “Orfej” (1950.), koji spajaju fantaziju, mitologiju i nekonvencionalne narativne strukture.

David Lynch

Američki redatelj poznat po svom jedinstvenom i zagonetnom stilu pripovijedanja, Lynch je povezivan s avangardom i nadrealizmom. Filmovi poput “Eraserhead” (1977.), “Blue Velvet” (1986.) i televizijske serije “Twin Peaks” (1990.-1991.) uključuju sekvence poput snova, nelinearne narative i uznemirujuću atmosferu.

Jonas Mekas

Litavsko-američki filmaš i pjesnik, Mekas je odigrao značajnu ulogu u razvoju pokreta američkog avangardnog filma. Njegovi radovi, poput “Walden” (1969.) i “Lost, Lost, Lost” (1976.), često su bili osobni, dnevnički filmovi koji su bilježili intimne trenutke, eksperimentirali s tehnikama montaže i slavili ljepotu svakodnevnog života.

Kenneth Anger

Američki underground filmaš, Anger je poznat po svojim vizualno upečatljivim i provokativnim radovima. Filmovi poput “Scorpio Rising” (1964.) i “Invocation of My Demon Brother” (1969.) kombiniraju okultne slike, reference na pop kulturu i eksperimentalnu montažu kako bi stvorili osebujno i subverzivno kinematografsko iskustvo.

Peter Greenaway

Britanski redatelj i umjetnik, Greenawayevi filmovi, uključujući “Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik” (1989.) i “Prosperove knjige” (1991.), karakteriziraju njihova vizualna ekstravagancija, zamršena scenografija i nelinearne priče koje izazivaju tradicionalne konvencije pripovijedanja.

Ovi filmaši, zajedno s mnogim drugima, odigrali su značajnu ulogu u širenju mogućnosti kinematografije kao umjetničke forme, eksperimentirajući s vizualnim tehnikama, narativnim strukturama i izazivajući očekivanja publike. Njihovi doprinosi avangardnom pokretu u filmu imali su trajan utjecaj na širu kinematografiju.

Avangarda u arhitekturi

Avangardni pokret u arhitekturi, često nazivan eksperimentalnom ili radikalnom arhitekturom, pojavio se kao odgovor na prevladavajuće arhitektonske norme i konvencije. Obuhvaća niz inovativnih i nekonvencionalnih pristupa dizajnu, izazivajući tradicionalne koncepte prostora, oblika i funkcije. Evo nekoliko značajnih primjera i arhitekata povezanih s avangardnim pokretom u arhitekturi.

Frank Gehry

Poznat po svojim skulpturalnim i ekspresivnim dizajnima, Gehry je jedan od najslavnijih arhitekata povezanih s avangardnim pokretom. Njegova ikonična djela, poput muzeja Guggenheim u Bilbau, u Španjolskoj, i koncertne dvorane Walta Disneyja u Los Angelesu, odlikuju se dinamičnim oblicima, nekonvencionalnim materijalima i osjećajem pokreta i fluidnosti.

Zaha Hadid

Poznata po svojim futurističkim i vizionarskim dizajnom, Hadid je bila pionirska figura u avangardnoj arhitekturi. Njezine zgrade, poput Centra Heydar Aliyev u Bakuu, Azerbajdžan, i MAXXI Nacionalnog muzeja umjetnosti 21. stoljeća u Rimu, Italija, pokazuju fluidne linije, organske oblike i osjećaj asimetrije.

Rem Koolhaas

Nizozemski arhitekt i teoretičar, Koolhaas je osnovao Ured za metropolitansku arhitekturu (OMA) i poznat je po svom intelektualnom pristupu arhitekturi. Njegovi značajni projekti uključuju sjedište CCTV-a u Pekingu, Kina, i Središnju knjižnicu u Seattleu. Koolhaasov rad često uključuje odvažne geometrijske oblike, nekonvencionalnu upotrebu materijala i inovativne prostorne konfiguracije.

Santiago Calatrava

Španjolski arhitekt i inženjer, Calatrava u svojim projektima kombinira strukturno inženjerstvo s avangardnom estetikom. Njegovi projekti, poput Muzeja umjetnosti u Milwaukeeju i Grada umjetnosti i znanosti u Valenciji, u Španjolskoj, imaju zamršene i dinamične forme inspirirane organskim oblicima i prirodnim elementima.

Bernard Tschumi

Francuski arhitekt i teoretičar, Tschumi je poznat po svom dekonstruktivističkom pristupu arhitekturi. Njegovi projekti, poput Parc de la Villette u Parizu i Muzeja Akropole u Ateni, dovode u pitanje tradicionalne predodžbe o prostoru, cirkulaciji i programskoj organizaciji, što često rezultira fragmentiranim i nekonvencionalnim oblicima.

Daniel Libeskind

On je poljsko-američki arhitekt, a Libeskindovi dizajni često istražuju teme sjećanja, povijesti i kulturnog identiteta. Njegova značajna djela uključuju Židovski muzej u Berlinu i glavni plan Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Libeskindovu arhitekturu karakteriziraju kutni oblici, geometrije koje se presijecaju i osjećaj fragmentacije i asimetrije.

Archigram

Archigram je bio britanski arhitektonski kolektiv aktivan 1960-ih i 1970-ih, poznat po svojim vizionarskim i eksperimentalnim prijedlozima. Njihov dizajn, predstavljen u obliku šarenih i futurističkih crteža, istražuje koncepte kao što su plug-in gradovi, strukture na napuhavanje i mobilna arhitektura, izazivajući tradicionalne predodžbe o postojanosti i stabilnosti.

Ovi arhitekti i arhitektonski pokreti pomaknuli su granice dizajna i izazvali konvencionalne predodžbe o prostoru, obliku i funkcionalnosti. Njihovi avangardni pristupi nastavljaju nadahnjivati i oblikovati arhitektonski diskurs, naglašavajući inovaciju, eksperimentiranje i istraživanje novih mogućnosti u izgrađenom okruženju.

Avangarda u slikarstvu

S druge strane, avangardni pokret u slikarstvu doživio je uspon brojnih utjecajnih i inovativnih umjetnika koji su pomaknuli granice tradicionalnih umjetničkih praksi i doveli u pitanje konvencionalnu estetiku. Iako postoje mnoge značajne ličnosti, u nastavku vam donosimo popis nekih od najpoznatijih slikara povezanih s avangardnim pokretom.

Pablo Picasso

Kao španjolski slikar i kipar, Picasso je jedan od najpriznatijih i najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća. Odigrao je ključnu ulogu u razvoju kubizma, avangardnog pokreta koji je revolucionirao umjetničku reprezentaciju. Picassova djela, poput “Les Demoiselles d’Avignon” (1907.) i “Guernica” (1937.), prikazuju fragmentirane forme, višestruke perspektive i odmak od realističnih prikaza.

Picasso
Shutterstock

Vasilij Kandinski

Ruski slikar Kandinski se smatra jednim od pionira apstraktne umjetnosti i ključnom figurom u razvoju avangardnog pokreta. Njegova djela, poput “Kompozicije VII” (1913.) i “Na bijelom II” (1923.), istraživala su izražajni potencijal boje i forme, udaljavajući se od reprezentativne umjetnosti i prihvaćajući apstrakciju.

Salvador Dalí

Španjolski nadrealistički slikar, Dalíjeva djela osvajala su publiku svojim sanjivim i fantastičnim slikama. Inkorporirao je nekonvencionalne jukstapozicije, simbolizam i iskrivljene perspektive u slike poput “The Persistence of Memory” (1931.) i “The Elephants” (1948.), izazivajući granice stvarnosti i percepcije.

Kazimir Malevich

Ruski slikar i teoretičar umjetnosti, Malevich je najpoznatiji po svom revolucionarnom djelu “Crni kvadrat” (1915.). Bio je vodeća figura u suprematističkom pokretu, čiji je cilj bio stvoriti čisti umjetnički izraz korištenjem geometrijskih oblika i nereprezentativnih kompozicija.

Marcel Duchamp

Francusko-američki umjetnik, Duchamp je izazvao tradicionalne predodžbe o umjetnosti i uveo koncept “readymadesa”. Njegovo najpoznatije djelo, “Fontana” (1917.), koje se sastoji od pisoara predstavljenog kao umjetnost, primjer je njegove subverzije umjetničkih konvencija i njegovog istraživanja uloge umjetnika i gledatelja.

Piet Mondrian

Nizozemski slikar, Mondrian je bio ključna figura u razvoju De Stijla, pokreta koji je za cilj imao postizanje skladne ravnoteže korištenjem geometrijskih oblika i primarnih boja. Njegova kultna djela, kao što su “Kompozicija s crvenim, plavim i žutim” (1930.) i “Broadway Boogie Woogie” (1942.-43.), sadržavala su mreže, ravne linije i redukciju forme na njezinu bit.

Jackson Pollock

Američki apstraktni ekspresionistički slikar, Pollock je bio pionir tehnike “slikanja kapanjem”. Njegovi radovi, poput “Br. 5, 1948.” (1948.) i “Jesenji ritam (broj 30)” (1950.), uključivali su izlijevanje i prskanje boje po platnu, naglašavajući fizički čin stvaranja i izražavanje emocija kroz spontane geste .

Ovi su slikari, zajedno s mnogim drugima, dali značajan doprinos avangardnom pokretu u slikarstvu, preobličujući umjetničke konvencije i izazivajući tradicionalne pristupe predstavljanju i estetici. Njihova revolucionarna djela nastavljaju nadahnjivati i utjecati na umjetnike diljem svijeta.

Avangarda u plesu

Avangardni pokret u plesu nastao je kao odgovor na tradicionalne oblike plesa i nastojao je osporiti ustaljene norme i konvencije. Obuhvaća niz eksperimentalnih i inovativnih pristupa pokretu, koreografiji i izvedbi. Evo nekoliko značajnih primjera i koreografa povezanih s avangardnim pokretom u plesu.

Merce Cunningham

Pionirski američki koreograf, Cunningham se smatra jednom od najutjecajnijih figura u avangardnom plesu. Prihvatio je radikalan pristup koreografiji, često odvajajući pokret od glazbe i inkorporirajući elemente slučajnosti i nasumičnosti. Cunninghamova djela, poput “RainForest” (1968.) i “BIPED” (1999.), istraživala su nekonvencionalni vokabular pokreta i dovela u pitanje tradicionalne predodžbe o narativu i strukturi.

Pina Bausch

Njemačka koreografkinja, Bausch je poznata po svom jedinstvenom spoju plesa i kazališta. Njezini radovi, stvoreni s Tanztheater Wuppertal, često su kombinirali pokret s izgovorenom riječi, kazališnim elementima i emocionalnim intenzitetom. Bauschova ikonična djela, kao što su “Café Müller” (1978.) i “Posvećenje proljeća” (1975.), pomaknula su granice plesa kao sredstva izražavanja i pripovijedanja.

Martha Graham

Američka plesačica i koreografkinja, Graham se smatra jednom od pionira modernog plesa. Njezin koreografski stil naglašava snažne emocije, intenzivnu tjelesnost i psihološko istraživanje. Grahamina djela, poput “Appalachian Spring” (1944.) i “Lamentation” (1930.), unijela su novu razinu apstrakcije i izražaja u ples, odvajajući se od klasičnih baletnih tradicija.

Trisha Brown

Američka koreografkinja, Brown je bila poznata po svojim eksperimentalnim radovima i radovima specifičnim za mjesto. Istraživala je odnos između ljudskog tijela i okolnog okoliša, uključivši neočekivane pokrete i nekonvencionalne izvedbene prostore. Brownina značajna djela, poput “Roof Piece” (1971.) i “Set and Reset” (1983.), doveli su u pitanje tradicionalne predodžbe o interakciji pozornice i publike.

Yvonne Rainer

Američka koreografkinja, Rainer je bila ključna figura u postmodernom plesnom pokretu. Njezina djela, poput “Trio A” (1966.) i “The Mind Is a Muscle” (1968.), odbacila su tradicionalne plesne tehnike i usredotočila se na svakodnevni pokret, geste pješaka i minimalističku estetiku. Rainerin pristup naglašavao je demokratizaciju plesa i istraživanje tijela kao političkog i društvenog entiteta.

Crvene usne
Shutterstock

Anne Teresa De Keersmaeker

Belgijska koreografkinja, De Keersmaeker poznata je po svom minimalističkom i rigoroznom pristupu pokretu. Njezina djela, poput “Fase” (1982.) i “Rosas danst Rosas” (1983.), uključuju uzorke koji se ponavljaju, geometrijske formacije i snažnu vezu između glazbe i plesa. De Keersmaekerina koreografija često istražuje odnos između strukture i improvizacije.

Ovi su koreografi, uz mnoge druge, dali značajan doprinos avangardnom pokretu u plesu, pomičući granice pokreta, forme i izražaja. Njihovi inovativni pristupi nastavljaju nadahnjivati i utjecati na suvremene plesne prakse i izazivaju tradicionalne predodžbe o tome što ples može biti.

Zaključno, avangardni pokret imao je dubok utjecaj na različite umjetničke discipline, izazivajući uspostavljene norme i pomičući granice kreativnosti i izražavanja. Bilo u književnosti, kinematografiji, arhitekturi, slikarstvu ili plesu, avangardni umjetnici nastojali su se odmaknuti od tradicije, eksperimentirati s novim tehnikama i idejama i istraživati neistražena područja.

Avangardni pokret karakterizira njegova spremnost da propituje i izazove postojeće konvencije, što često dovodi do inovativnih i revolucionarnih umjetničkih djela. Umjetnici povezani s avangardom nastojali su poremetiti utvrđene norme, provocirati misli i emocionalne reakcije i redefinirati granice svojih umjetničkih formi.

Svojim radikalnim pristupima avangardni umjetnici proširili su mogućnosti umjetničkog izražavanja i otvorili nove putove istraživanja. Prihvatili su eksperimentiranje, apstrakciju i nekonvencionalne tehnike, često propitujući samu prirodu umjetnosti i njezin odnos s društvom.

Avangardni pokret također je odigrao presudnu ulogu u oblikovanju tijeka umjetničke povijesti, utječući na sljedeće generacije umjetnika i ostavljajući trajan utjecaj na kulturni krajolik. Mnoge avangardne ideje i tehnike koje su se nekoć smatrale radikalnima sada su prihvaćene i integrirane u mainstream umjetničke prakse.

Dok je avangardni pokret možda naišao na otpor i kontroverze u svoje vrijeme, njegovo nasljeđe i dalje inspirira umjetnike da pomiču granice, izazivaju konvencije i istražuju nove granice kreativnosti. Služi kao dokaz moći umjetničkog eksperimentiranja i sposobnosti umjetnosti da se razvija i izazove naše percepcije.

U biti, avangardni pokret utjelovljuje duh umjetničke inovacije, usuđuje se propitivati, remetiti i redefinirati umjetničke forme u potrazi za novim mogućnostima i dubljim razumijevanjem. Ostaje dokaz trajne snage kreativnosti i stalne potrage za umjetničkim istraživanjem i transformacijom.