Franz Kafka: Život, djela i njegovih 10 zanimljivosti

Franz Kafka: Život, djela i njegovih 10 zanimljivosti
Shutterstock

Franz Kafka bio je poznati pisac njemačkog jezika s početka 20. stoljeća, koji se smatra jednom od najutjecajnijih ličnosti moderne književnosti. Rođen 3. srpnja 1883. u Pragu, koji je tada bio dio Austro-Ugarskog Carstva (danas Češka Republika), Kafkin život bio je obilježen dubokim osjećajem izolacije, otuđenja i egzistencijalne tjeskobe koji će duboko oblikovati njegova književna djela.

Franz Kafka
Shutterstock

Franz Kafka i njegov život

Franz Kafka rođen je u židovskoj obitelji srednje klase. Njegov otac, Hermann Kafka, vodio je uspješan posao kao veletrgovac, dok je njegova majka, Julie Kafka, potjecala iz bogate obitelji. Kafka je bio najstariji od šestero djece, s tri mlađa brata i dvije mlađe sestre.

Tijekom svog djetinjstva, Franz Kafka iskusio je napet i zategnut odnos sa svojim ocem, koji je bio autoritaran i imao je velika očekivanja od svog sina. Ovaj napeti odnos kasnije će poslužiti kao tema koja se ponavlja u Kafkinim spisima, često odražavajući osjećaje krivnje, tjeskobe i borbu za autonomijom.

Godine 1901. Kafka je upisao studij kemije na Sveučilištu Charles Ferdinand u Pragu, ali se ubrzo usmjerio na pravo. Međutim, njegova prava strast bila je književnost i pisanje. Tijekom sveučilišnih godina Kafka se uključio u praške književne i intelektualne krugove, gdje je susreo važne ličnosti tog vremena, poput Maxa Broda i Franza Werfela. Te će veze kasnije odigrati značajnu ulogu u njegovoj spisateljskoj karijeri.

Nakon što je diplomirao pravo 1906., Kafka se zaposlio u osiguravajućem društvu, gdje je radio veći dio svog profesionalnog života. Njegov posao, koji je uključivao duge sate i birokratske rutine, dodatno je produbio njegov osjećaj otuđenosti i pružio mu obilje materijala za njegova književna istraživanja apsurda i dehumanizirajućih učinaka modernog društva.

Kafkina spisateljska karijera ozbiljno je započela 1908. godine kada je objavio svoju prvu zbirku kratkih priča pod naslovom “Meditacija”. Zbirka je dobila malo pažnje, ali Kafka je nastavio pisati i usavršavati svoj jedinstveni stil. Bio je poznat po svojoj pedantnosti i samokritičnosti, često je više puta revidirao svoja djela prije objave.

Neka od Kafkinih najpoznatijih djela objavljena su posthumno, protiv njegove volje. Njegov prijatelj Max Brod, koji je služio kao Kafkin književni egzekutor, ignorirao je Kafkinu uputu da uništi njegove neobjavljene rukopise i umjesto toga ih je objavio. Ova posthumna djela, uključujući “Proces”, “Dvorac” i “Amerika”, danas se smatraju klasicima književnosti 20. stoljeća.

Kafkine spise karakterizira izrazita mješavina realizma i nadrealizma, istražujući teme otuđenja, krivnje, apsurda i borbe za identitet. Njegova djela često prikazuju labirintske birokratske sustave, bezlične vlasti i protagoniste koji se nađu uhvaćeni u neizbježnu mrežu opresivnih sila.

Unatoč svom književnom talentu, Kafka se cijeli život borio sa sumnjom u sebe i nesigurnošću. Često je dovodio u pitanje kvalitetu i vrijednost svog pisanja i borio se da pronađe potvrdu. Njegovi emocionalni i psihički nemiri doveli su do razdoblja depresije i bolesti.

Nažalost, Kafkin život prekinut je u dobi od 40 godina kad je 3. lipnja 1924. podlegao tuberkulozi u sanatoriju blizu Beča. U vrijeme njegove smrti, Kafkina djela su bila malo priznata, a on je imao samo mali krug obožavatelja. Tek je u sljedećim desetljećima njegovo pisanje steklo široko priznanje i postalo kamen temeljac književnog modernizma.

Danas se Franz Kafka smatra jednom od najvažnijih ličnosti književnosti 20. stoljeća. Njegov jedinstveni književni stil, istražujući dubine ljudske psihe i apsurdnost postojanja, nastavlja osvajati čitatelje i utjecati na pisce diljem svijeta. Njegova djela ostaju trajno svjedočanstvo složenosti ljudskog stanja i trajne moći književnosti da rasvijetli najmračnije kutove našeg postojanja.

Najpoznatija djela Franza Kafke

Djela Franza Kafke sastoje se od zbirke romana, novela, kratkih priča i pisama. Neka od njegovih najznačajnijih djela uključuju:

1. “Preobrazba” (Die Verwandlung): Objavljena 1915., ova je novela možda najpoznatije Kafkino djelo. Priča priču o Gregoru Samsi, koji se jednog jutra budi i pronalazi pretvorenog u golemog kukca. Ovo djelo istražuje teme otuđenja, identiteta i apsurdnosti ljudskog postojanja.

2. “Proces” (Der Prozess): Posthumno objavljeno 1925., “Proces” prati protagonista, Josefa K., koji je uhićen i izveden pred sud za neodređeni zločin. Roman se bavi temama krivnje, nemoći i enigmatične prirode pravnog sustava.

Kip Franza Kafke
Shutterstock

3. “Dvorac” (Das Schloss): također objavljen posthumno 1926., “Dvorac” se vrti oko lika poznatog kao K., koji stiže u selo i traži ulaz u dvorac koji se nadvio iznad njega. Roman istražuje teme birokracije, izolacije i potrage za smislom.

4. “Amerika” (Der Verschollene): Posthumno objavljena 1927., “Amerika” govori o dječaku po imenu Karl Roßmann koji emigrira u Sjedinjene Države. Roman ispituje teme raseljavanja, društvene dinamike i potrage za američkim snom.

5. “U kažnjeničkoj koloniji” (In der Strafkolonie): Ova kratka priča, objavljena 1919., prikazuje stroj koji upisuje kaznu kriminalcima izravno na njihova tijela. “U kaznenoj koloniji” istražuje teme pravde, nasilja i sukoba između tradicije i napretka.

6. “Presuda” (Das Urteil): objavljena 1912., “Presuda” se usredotočuje na mladića po imenu Georg Bendemann, koji od svog oca prima pismo sa šokantnom porukom. Priča zadire u teme obiteljskih odnosa, krivnje i borbe za neovisnost.

7. “Zamak” (kratka priča) (Das Schloss): Za razliku od istoimenog romana, ova kratka priča, objavljena 1922., dijeli slične teme birokracije i izolacije. Slijedi lik poznat kao K., koji dolazi u selo i pokušava doći do dvorca.

Muzej Franza Kafke u Pragu

Muzej Franza Kafke u Pragu jedinstveni je muzej posvećen životu i djelu poznatog češkog pisca Franza Kafke. Smješten u slikovitom području Malá Strana, muzej posjetiteljima pruža impresivno iskustvo u Kafkin književni svijet i povijesni kontekst u kojem je živio.

Zbirka muzeja uključuje razne osobne predmete, rukopise, pisma, fotografije i druge artefakte vezane uz Kafkin život i spisateljsku karijeru. Cilj mu je prikazati složenu i zagonetnu prirodu njegovih djela, koja često istražuju teme otuđenja, birokracije i egzistencijalne tjeskobe.

Jedan od vrhunaca muzeja njegovi su interaktivni zasloni koji koriste multimedijsku tehnologiju kako bi oživjeli Kafkine priče. Posjetitelji mogu poslušati audio zapise njegovih poznatih djela, pogledati kratke filmove inspirirane njegovim pisanjem, pa čak i sudjelovati u interaktivnim instalacijama koje dočaravaju atmosferu njegovih romana.

Izložba muzeja organizirana je tematski, omogućujući posjetiteljima da urone u Kafkin književni svijet i steknu dublje razumijevanje njegove jedinstvene perspektive. Također pruža povijesni i kulturni kontekst, osvjetljavajući društvenu i političku klimu Praga u Kafkino vrijeme.

Sama zgrada u kojoj je smješten muzej također ima povijesni značaj. Nalazi se u blizini kuće u kojoj je Kafka nekoliko godina živio sa svojom obitelji, a susjedstvo mu je često služilo kao inspiracija za priče. Arhitektura muzeja odražava Kafkinu nadrealnu i proganjajuću estetiku, stvarajući atmosferu koja odjekuje njegovim pisanjem.

Sve u svemu, Muzej Franza Kafke u Pragu nudi zadivljujuće iskustvo koje potiče na razmišljanje za entuzijaste književnosti, obožavatelje Kafke i one koje zanima istraživanje života i ostavštine jednog od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća.

Muzej Franza Kafke
Shutterstock

Zanimljivosti o Kafki

Ovo je samo nekoliko primjera Kafkinih djela, koja su poznata po svojoj egzistencijalnoj dubini, psihološkom uvidu i zamršenom istraživanju ljudskog iskustva. Njegova se djela i dalje slave zbog jedinstvene mješavine realizma i nadrealizma, čineći Kafku jednom od najutjecajnijih figura književnog modernizma.

No, osim što je pisao zanimljiva djela, Franz Kafka sam je po sebi bio zanimljiva osoba. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Franzu Kafki:

1. imao je dvojni jezik: Kafka je tečno govorio i njemački i češki. Pisao je prvenstveno na njemačkom, ali je govorio i pisao i na češkom, jeziku svog rodnog mjesta.

2. Bio je nevoljki autor: Kafka za života nikada nije namjeravao objaviti većinu svojih djela. Pisao je prvenstveno za sebe i dijelio svoje spise s bliskim prijateljima i književnim krugovima. Njegov prijatelj Max Brod bio je taj koji se protivio Kafkinim željama i posthumno objavio njegova djela.

3. Profesionalni život: Kafka je gotovo cijeli svoj profesionalni život radio u osiguravajućem društvu Assicurazioni Generali. Imao je položaj odvjetnika osiguranja, što je utjecalo na njegovo pisanje o temama birokracije i borbi pojedinca unutar represivnih sustava.

4. Samokritična priroda: Kafka je bio poznat po perfekcionizmu i sumnji u sebe. Često bi opsežno revidirao svoja djela, ponekad čak prepisujući čitave odjeljke više puta, što je dovelo do relativno male količine objavljenih radova.

5. Utjecaj na izraz “kafkijanski”: Kafkin jedinstveni stil i teme imali su trajan utjecaj na književnost i širu kulturnu sferu. Izraz “kafkijanski” često se koristi za opisivanje situacija koje su strašno složene, nadrealne ili apsurdne, ponavljajući teme prevladavajuće u Kafkinom pisanju.

6. Pisma: Kafka je tijekom života vodio opsežnu korespondenciju. Njegova pisma otkrivaju njegovu introspektivnu prirodu, osobne borbe i duboke odnose s prijateljima i obitelji. Njegova su pisma također pružila vrijedan uvid u njegov proces pisanja i teme koje su ga zaokupljale.

7. Strastveni čitač: Kafka je bio strastveni čitač i crpio je inspiraciju iz raznih književnih izvora. Divio se djelima pisaca kao što su Fjodor Dostojevski, Friedrich Nietzsche, Søren Kierkegaard i Edgar Allan Poe. Ti se utjecaji mogu vidjeti u temama i stilovima njegova pisanja.

8. Nasljeđe i utjecaj: Iako Kafkina djela nisu dobila mnogo priznanja za njegova života, njegova književna ostavština strahovito je porasla nakon njegove smrti. Njegovi su spisi imali dubok utjecaj na razvoj moderne književnosti, egzistencijalne filozofije i istraživanja ljudskog stanja.

Grob Franza Kafke
Shutterstock

9. Nedovršena djela: Kafka je iza sebe ostavio mnoga nedovršena djela, uključujući romane, priče i fragmente. Neka od tih nedovršenih djela, kao što su “Proces” i “Dvorac”, stekla su značajna priznanja i smatraju se remek-djelima, unatoč njihovu nedovršenom statusu.

10. Osobne tragedije: Kafkin život obilježen je osobnim tragedijama i borbama. Imao je napet odnos s ocem i iskusio je razne zdravstvene probleme, uključujući kronične migrene i tuberkulozu, što je na kraju dovelo do njegove rane smrti u dobi od 40 godina.

Ove intrigantne činjenice bacaju svjetlo na Kafkin život, njegov jedinstveni stil pisanja i njegov trajan utjecaj na književnost i kulturu.