Što je novela? Književni pojmovi 101

novela

Novela je kratko i dobro strukturirano književno djelo s radnjom i likovima; priča priču, ali je duža od kratke priče i kraća od romana. Jeste li ikada čitali priče poput Jekylla i Hydea (1886.) R. L. Stevensona ili Božićne pjesme (1843.) Charlesa Dickensa? Ako je tako, onda ste pročitali neke klasične novele – izgledaju kao prilično tanke knjige, ali su svejedno pune snage kada je riječ o pripovijedanju.

Što je novela?

Novela je kratka i dobro strukturirana pripovijest, često realističnog i satiričnog tona, koja je utjecala na razvoj kratke priče i romana diljem Europe. Nastala u Italiji tijekom srednjeg vijeka, novela se temeljila na lokalnim događajima koji su bili duhovite, političke ili ljubavne prirode; pojedinačne priče često su skupljane u zbirke zajedno s anegdotama, legendama i romantičnim pričama.

Pisci kao što su Giovanni Boccaccio (jedan od prvih autora humanizma), Franco Sacchetti i Matteo Bandello kasnije su razvili novelu u psihološki suptilnu i visoko strukturiranu kratku priču, često koristeći okvirnu priču kako bi objedinili priče oko zajedničke teme.

što je novela
Sliku “Priča iz Dekamerona’” 1916. naslikao je John William Waterhouse. Izvor: Wikimedia Commons

Boccacciov Dekameron (1349.-53.) je zbirka novela s naslovom “Deset dana”. Knjiga je strukturirana kao okvirna priča koja sadrži 100 priča koje priča skupina od sedam djevojaka i tri mladića; sklonili su se u osamljenu vilu nedaleko Firence kako bi pobjegli od Crne smrti koja je harala gradom. Različite priče o ljubavi u Dekameronu kreću se od erotskih do tragičnih. Dosjetljive priče, šale i životne lekcije doprinose mozaiku. Napisana na narodnom firentinskom jeziku, smatra se remek-djelom klasične rane talijanske proze.

Geoffrey Chaucer uveo je novelu u Englesku s Canterburyjskim pričama (oko 1387.-1400.). Tijekom elizabetinskog razdoblja William Shakespeare i drugi dramatičari izvlačili su dramatične zaplete iz talijanske novele. Realistički sadržaj i oblik ovih priča utjecali su na razvoj engleskog romana u 18. stoljeću i kratke priče u 19. stoljeću.

Novela je svoj procvat doživjela u Njemačkoj, gdje je poznata kao Novelle, u 18., 19. i ranom 20. stoljeću u djelima pisaca kao što su Heinrich von Kleist, Gerhart Hauptmann, J.W. von Goethe, Thomas Mann i Franz Kafka.

Kao u Boccacciovom Dekameronu, prototipu forme, njemačke novele često su obuhvaćene okvirnom pričom temeljenom na katastrofalnom događaju (poput kuge, rata ili poplave), bilo stvarnom ili izmišljenom. Pojedinačne priče povezuju različiti reporteri-pripovjedači kako bi odvratili publiku od nesreće koju proživljavaju. Karakterizirane kratkoćom, samostalnim zapletima koji završavaju notom ironije, pismenim i lakim stilom, obuzdavanjem emocija i objektivnom, a ne subjektivnom prezentacijom, ove su priče bile glavni poticaj razvoju moderne kratke priče u Njemačkoj. Novela je također preživjela kao jedinstvena forma, iako je jedinstvo ugođaja i stila često zamjenjivalo tradicionalno jedinstvo radnje; smanjena je važnost konteksta, kao i nužnost održavanja apsolutne objektivnosti.

Primjeri djela koja se smatraju novelama, a ne romanima ili kratkim pričama, su Tolstojeva Smrt Ivana Iljiča (1886.), Bilješke iz podzemlja (1864.) Fjodora Dostojevskog, Srce tame (1899.) Josepha Conrada i Pisma iz Venecije: Aspernova pisma (1888.) Henryja Jamesa.

Koja je razlika između romana i novele?

Danas se glavnim razlikama između romana i novele smatraju:

 • Struktura priče: novele su proširene kratke priče s jednom radnjom, dok roman može imati jednu ili više podzapleta uz svoju središnju radnju.
 • Dužina: izraz “novella” koristi se za priče koje su duže od kratke priče, ali kraće od romana. Roman obično ima oko 80 000 riječi ili više, međutim, margine su fleksibilne i razlikuju se od izdavača do izdavača.

Međutim, tek u 18. stoljeću romani se počinju shvaćati kao duža beletristična djela. Prije toga, izraz “roman” bio je zamjenjiv s izrazom “novela” ili “novele” (što znači zbirka priča).

Na primjer, popularni tekst Daniela Defoea Robinson Crusoe (1719.) nije nazvan romanom kada je prvi put objavljen i sam ga je Defoe opisao kao “priče” ili “pustolovine” Crusoea. Djelo je sadržavalo sve elemente romana kako ga danas razumijemo, ali je kao takav shvaćen tek kasnije.

novela priča
Klasični likovi Daniela Defoea, Robinson Crusoe i njegov suputnik Friday, sa svojim životinjama na izoliranom otoku. Tisak Currier i Ives iz 1875. godine.

Forma romana razvila se tijekom 18. stoljeća i postala je prepoznata kao ozbiljna književnost s djelima Daniela Defoea, Henryja Fieldinga, Laurencea Sternea i Samuela Richardsona.

Novela ima dugu povijest i, iako nikada nije izašla iz upotrebe, u izdavaštvu je bila u modi i izlazila iz nje. Žanrovi novele su široki i mogu uključivati romansu, znanstvenu fantastiku, nadnaravno, komediju i alegoriju.

S tim rečenim, u nastavku donosimo glavna obilježja novele, koja ujedno razlikuju novelu od romana.

Novele se često fokusiraju na jedan središnji sukob

Većina narativa je vođena središnjim sukobom, koji doživljavaju likovi za koje čitatelj može navijati. Naravno, to vrijedi za priču bilo koje vrste. Međutim, u noveli, glavni sukob rijetko je popraćen mnogim sporednim zapletima koji se mogu naći u romanima.

U noveli je središnji sukob često jezgrovit i oštar. Autor je često vrlo jasan o tome što želi istaknuti i to će učiniti ili putem jednostavnog, ali učinkovitog zapleta ili istraživanjem središnjeg lika. Umjesto širokog pristupa općem sukobu, novele se fokusiraju na određeno pitanje i posvećuju svaki dio novele istraživanju mogućih odgovora.

Nisu prenatrpane likovima

Novela također nudi izvrstan format za istraživanje uma i emocionalnog svemira glavnog lika. Osim ako središnji sukob nije obiteljska jedinica ili na neki način ne uključuje gledišta mnogih likova, novela je često usredotočena na jednog protagonista.

Možda postoji nekoliko sporednih likova, ali svaki veći razvoj likova rezerviran je za zvijezdu priče, zbog logističkog faktora broja riječi. Pokušaj razvijanja previše igrača u sažetom broju riječi može dovesti do plitke, jednodimenzionalne postave likova. Ako autor provodi vrijeme razvijajući sporedne likove, možete se kladiti da će oni biti značajni za središnji sukob (tada bismo se trebali zapitati možemo li ih još uvijek nazvati sporednim likovima).

Dok se romani također mogu usredotočiti na jednog protagonista na ovaj način, kraća dužina novele znači da je položaj središnje figure obično uzdignut i malo je vjerojatno da ćete pronaći novelu sa širom postavom likova ili neku koja opisuje više točaka gledišta.

novela definicija
Audrey Hepburn u adaptaciji (1961.) novele Trumana Capotea Doručak kod Tiffanyja iz 1958.

Novele mogu izdržati brži tempo

Unatoč sklonosti introspekciji i fokusu na jednu temu u novelama, one također mogu biti prilično brze. Podrazumijeva se, teško je vijugati s manjim brojem riječi, stoga ne očekujte da će autor lutati okolo. Riječi se ne troše uzalud, što pisanju daje osjećaj hitnosti. Iako se odvija brzo, čitatelj je potaknut da obrati pozornost na detalje dok ga se vodi kroz priču.

Često imaju neočekivanu prekretnicu (wendepunkt)

Slijedeći njemačku tradiciju romana, brz tempo novele može na kraju dovesti do wendepunkta –  neočekivane prekretnice u narativu. Više nego kod romana, neočekivani preokreti su jedan od zaštitnih znakova novela. Budući da autori nemaju dovoljno prostora da pobude emocije svojih čitatelja, često se odlučuju za vrlo dojmljive, uzdaha vrijedne ili dirljive prekretnice kako bi iznijeli svoje mišljenje.

Novele često izražavaju svoje teme kroz simboliku

Simbolizam je popularno književno sredstvo u većini žanrova i oblika pisanja i naveliko se koristi u novelama. Nemojte zamijeniti izraziti središnji sukob i brz tempo s izravnošću – novele se obično igraju s onim što je ostalo neizrečeno.

Budući da si autor ne može priuštiti rasipanje dragocjenih riječi na pojašnjavanje stvari, čitatelja se potiče da čita između redaka, a naizgled beznačajni predmeti ili simboli često su napravljeni da prenesu središnju poruku i pridonesu zapletu. Autor može istaknuti predmet ili karakternu osobinu kako bi pokazao da će biti značajni za narativ.

Ključna stvar je da pisci novela pišu s namjerom: svi elementi uvedeni u priču vjerojatno će imati funkciju u cjelokupnom narativu.

Potiču eksperimentalno i konceptualno pisanje

Tradicionalno, novele su bile usmjerene na realističnije motive. Danas, međutim, pokrivaju sve između neba i zemlje, često kroz inovativno i eksperimentalno pisanje. S manje riječi na raspolaganju, novele potiču autore na kreativnost i pristup velikim pitanjima i apstraktnim pojmovima na nove načine. Ne samo da format to potiče, nego je možda idealan i sa stajališta čitatelja – eksperimentalno pisanje može postati prilično zamorno ako ga previše čitate. Dakle, iako ograničenje riječi može učiniti pisanje većim izazovom, može ga učiniti i mnogo korisnijim kada je uspješno. Osim toga, ako je eksperiment potpuni neuspjeh, barem je uloženo vrijeme bilo manje, zar ne?

Primjeri novele

Novela se nekoć smatrala manje ozbiljnom od romana, no to se u međuvremenu promijenilo, pa se moderna novela može baviti istim društveno-političkim temama kao i roman.

Tipični primjeri novela uključuju:

 • Rat svjetova (1898.) H. G. Wellsa
 • Srce tame (1902.) Josepha Conrada
 • Starac i more (1953.) Ernesta Hemingwaya
novela književnost
Marka tiskana u Srednjoafričkoj Republici prikazuje Ernesta Hemingwaya (1899.-1961.), dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1954., oko 1977.

Rat svjetova

Ova je novela jedna od prvih poznatih priča koja opisuje invaziju izvanzemaljaca na Zemlju i smatra se prekretnicom u znanstveno-fantastičnoj književnosti. Radnja se proteže u razdoblju od nekoliko godina: započinje pripovjedačevim promatranjem svjetla na Marsu; ona nikoga ne zabrinjavaju, ali nastavljaju se nekoliko noći. Kasnije se vidi kako zvijezda pada na Zemlju; ona slijeće na područje Horsell Common blizu Mayburyja u Engleskoj i ispostavlja se da je cilindar. Ubrzo nakon toga pojavljuju se Marsovci i počinje invazija. Velik dio knjige fokusiran je na samozadovoljstvo ljudi u odnosu na superiornu inteligenciju Marsovaca, koji napadaju Zemlju u potrazi za hranom i toplijom klimom. Invazija završava kada Marsovce ubiju zemaljske bakterije.

Srce tame

Conradova novela prati putovanje njenog pripovjedača, Marlowa, kroz afričku džunglu u potrazi za čovjekom po imenu Kurtz, uspješnim agentom koji radi za tvrtku za sakupljanje slonovače. Kurtz nije viđen neko vrijeme i kruže glasine da je jako bolestan. Priča se većinom odvija na putovanju uzvodno i otkriva dio po dio Kurtzova karaktera: reputaciju koju je stekao kod lokalnog stanovništva i zastrašujući način na koji je stekao kontrolu svojim pištoljem i znanjem o lokalnim ritualima. Kada Marlow pronađe Kurtza, Kurtz pokušava objasniti sebe i svoje postupke govoreći da je gledao u samo srce stvari. Ubrzo nakon toga umire, mrmljajući: “Užas! Užas!” (3. poglavlje). Novela je pokrenula teme kolonijalizma i imperijalizma o kojima se i danas raspravlja u postkolonijalnim književnim studijama.

Starac i more

Novela Ernesta Hemingwaya opisuje bitku na moru između ribara po imenu Santiago (starac iz naslova) i goleme sabljarke. Bitka traje dva dana prije nego što Santiago uspije uloviti ribu i donijeti je na obalu. Santiago se sruši u svojoj kabini i onesvijesti; kad se probudi, otkrije da je veći dio sabljarke pojeo morski pas. Novela pokriva teme života, smrti i čovječanstva, a osvojila je Pulitzerovu nagradu 1953. za fikciju.

Različiti tipovi novela i primjeri

Slično romanima i kratkim pričama, novele mogu biti napisane u različitim stilovima, na niz predmeta ili tema. Ovdje navodimo samo nekoliko istaknutih primjera novela.

 • Gotička književnost: Čudan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea, Robert Louis Stevenson (1886.)
 • Znanstvena fantastika: Vremeplov, H.G. Wells (1895.)
 • Politička satira/alegorija: Životinjska farma, George Orwell (1945.)
 • Misterij: Oduvijek smo živjeli u dvorcu, Shirley Jackson (1962.)
 • Povijesna fikcija: Jedan dan u životu Ivana Denisoviča, Aleksandar Solženjicin (1962.)
 • Dječja književnost: Mali princ, Antoine de Saint-Exupéry (1943.)
 • Autobiografski: Ljubavnik, Marguerite Duras (1984.)

Funkcija novele

Novele su najbogatiji i najzahvalniji oblici književnih žanrova, jer ovaj žanr omogućuje prošireniji razvoj likova i tema nego kratka priča, bez postavljanja detaljnih strukturalnih zahtjeva cjelovitog romana. Dakle, novela pruža detaljno i intenzivno istraživanje teme, pružajući i potpuni fokus kratke priče i širok opseg romana. Budući da novele imaju idealnu kratku duljinu, smatraju se savršenim izvorom za ekranizaciju i filmske adaptacije.