Tko je bio Dante Alighieri? Top 10 činjenica

Dante Alighieri

Dante Alighieri poznata je i intrigantna ličnost diljem svijeta, 700 godina nakon njegove smrti, posebice u Italiji gdje je nacionalna ikona.

Rođen u Firenci 1265. godine, srednjovjekovni pjesnik i filozof postat će poznat kao otac talijanskog jezika zahvaljujući svom epskom djelu Božanstvena komedija.

Ali zašto je točno La Divina Commedia ostavila tako neizbrisiv dojam i na književnost i na teologiju i zašto je toliko važna sedam stoljeća nakon što je napisana?

Predstavljajući viziju zagrobnog života iz 14. stoljeća, duga narativna pjesma opisuje Danteovo putovanje kroz tri carstva mrtvih: Inferno (pakao), Purgatorio (čistilište) i Paradiso (nebo).

Ono što je ključno, Dante Alighieri je napisao 14 233 stiha pjesme na narodnom jeziku, odlučujući se za toskanski dijalekt koji je bio dostupan masama, a ne za tradicionalni latinski rezerviran za najobrazovanije čitatelje.

Ovaj neortodoksni pristup otvorio je put talijanskim piscima poput Boccaccia i Petrarke i od Dantea se računa početak humanizma u književnosti. Njegovi prikazi pakla, čistilišta i raja imali su dubok utjecaj na zapadnu umjetnost, od Sandra Botticellija do Williama Blakea.

Dante Alighieri je započeo s pisanjem revolucionarne trilogije u Firenci oko 1308. godine, dovršavajući remek-djelo u Ravenni godinu dana prije svoje smrti 1321. godine.

Danas se Božanstvena komedija smatra najvažnijim spjevom srednjeg vijeka i najistaknutijim djelom talijanske književnosti.

Također se smatra jednim od najvećih djela svjetske književnosti; od romantičara do suvremenika, malo je pjesnika u zapadnoj književnosti koji nisu bili nadahnuti Danteom.

Prvo tiskano izdanje knjige objavljeno je u Folignu 11. travnja 1472., a od originalnih 300 primjeraka još uvijek postoji 14.

2021. obilježila se 700. obljetnica Danteove smrti, uz slavljenička kulturna događanja koja se održavaju njemu u čast diljem Italije, posebno 25. ožujka za Dantedì, njegov nacionalni dan.

Tko je bio Dante Alighieri?

Autor La Commedie (Božanstvene komedije), koja se smatra remek-djelom svjetske književnosti, Dante Alighieri rođen je kao Durante Alighieri u Firenci u Italiji 1265. godine u uglednoj obitelji skromnog imovinskog stanja. Majka mu je umrla kad je imao sedam godina, a otac se ponovno oženio i dobio još dvoje djece.

S dvanaest godina, Dante je bio zaručen za Gemmu di Manetto Donati, iako se već bio zaljubio u drugu djevojku, Beatrice Portinari, o kojoj je nastavio pisati cijeli život, iako je njegova interakcija s njom bila ograničena. Ljubavne pjesme prema Beatrice sakupljene su u Danteovom La Vita Nuova ili Novom životu.

U mladosti je Dante Alighieri proučavao mnoge predmete, uključujući toskansku poeziju, slikarstvo i glazbu. Susreo se i s okcitanskom poezijom trubadura i s latinskom poezijom klasične antike, uključujući Homera i Vergilija. Čitao je Boecijeve De consolatione philosophiae i Ciceronovo djelo De amicitia. Do svoje osamnaeste godine Dante je upoznao pjesnike Guida Cavalcantija, Lapo Giannija, Cina da Pistoju i druge. Uz Brunetta Latinija, ovi su pjesnici postali predvodnici pokreta Dolce Stil Novo (“Slatki novi stil”), u kojemu su osobne i političke strasti bile svrha poezije. Dante je kasnije svoju pozornost usmjerio na filozofiju, koju lik Beatrice kritizira u Čistilištu. Postao je i ljekarnik, a u svojim dvadesetim i tridesetim godinama aktivno je sudjelovao u lokalnim javnim poslovima.

Kao i većina Firentinaca tijekom njegova života, Dante Alighieri je bio pogođen gvelfsko-gibelinskim sukobom, političkom podjelom lojalnosti između cara Svetog rimskog carstva i papinstva. Dana 11. lipnja 1289. borio se u redovima u bitci kod Campaldina na strani gvelfa, pomažući da se donese reforma firentinskog ustava. Nakon što su porazili gibeline, gvelfi su se podijelili u dvije frakcije: Bijele gvelfe, Danteovu stranku, koji su bili oprezni prema papinom političkom utjecaju; i Crni gvelfi, koji su ostali lojalni Rimu. U početku su Bijeli gvelfi bili na vlasti i izbacili su Crne gvelfe iz Firence, ali je papa Bonifacije VIII planirao vojnu okupaciju grada. Izaslanstvo Firentinaca, među kojima je bio i Dante, poslano je u Rim da utvrdi papine namjere.

Dok je bio u Rimu, Crni gvelfi su uništili veći dio grada i uspostavili novu vlast. Dante je dobio vijest da je njegova imovina zaplijenjena i da se smatra bjeguncem, jer je napustio grad. Osuđen na vječno progonstvo, Dante Alighieri se nikada nije vratio u svoju voljenu Firencu. Izopćenik, Dante je nekoliko godina lutao Italijom, počevši pisati Božanstvenu komediju, svoje veliko djelo.

Godine 1315. vojni časnik koji je kontrolirao Firencu dao je amnestiju Firentincima u egzilu, ali je gradska uprava inzistirala da iseljenici koji se vraćaju moraju platiti veliku novčanu kaznu i javno se pokoriti. Dante Alighieri je odbio, radije je ostao u egzilu. Šest godina kasnije, Dante je umro 13. rujna 1321. u Ravenni u Italiji, najvjerojatnije od malarije.

Za razliku od Homerovih i Vergilijevih epskih pjesama, koje su pričale velike priče iz povijesti svojih naroda, Danteova Božanstvena komedija donekle je autobiografsko djelo, smješteno u vrijeme u kojem je živio i napučeno suvremenim ličnostima. Slijedi Danteovo vlastito alegorijsko putovanje kroz pakao, čistilište i raj. Vođen isprva Vergilijevim likom, a kasnije svojom voljenom Beatrice, Dante Alighieri je ispisao vlastiti put do spasenja, usput iznoseći filozofske i moralne prosudbe.

Danteu se pripisuje izum terza rime, sastavljene od terceta utkanih u povezanu shemu rime, i odlučio je završiti svako pjevanje Božanstvene komedije s jednim stihom koji dovršava shemu rime završnom riječi drugog retka prethodnog terceta. Trodijelna strofa vjerojatno simbolizira Sveto Trojstvo, a rani entuzijasti terza rime, uključujući talijanske pjesnike Boccaccija i Petrarku, bili su posebno zainteresirani za ujedinjujuće učinke forme.

Također, za razliku od prijašnjih epskih djela, Božanstvena komedija napisana je na narodnom talijanskom jeziku, umjesto na prihvatljivijem latinskom ili grčkom. To je omogućilo da djelo bude objavljeno mnogo široj publici, značajno pridonoseći svjetskoj pismenosti. Zbog monumentalnog utjecaja koji je djelo imalo na bezbrojne umjetnike, Dante Alighieri se smatra jednim od najvećih pisaca koji su živjeli. Kao što je napisao pjesnik T. S. Eliot, “Dante i Shakespeare dijele svijet između sebe, nema trećeg.”

Dante Alighieri djela
Dante Alighieri u Veroni; Antonio Cotti. Izvor: Wikimedia Commons

U nastavku su neke zanimljive činjenice o “Vrhovnom pjesniku”, Danteu Alighieriju.

1. Otac talijanskog jezika

Iako je Dante Alighieri bio optužen za korupciju i okrivljen za političke zločine, njegovo književno znanje kasnije je natjeralo ljude da shvate i prihvate ga kao oca talijanskog jezika.

Nažalost, spoznaja je došla prekasno; bilo je to gotovo 7 stoljeća kasnije nego što je trebalo biti. Njegovi zločini i optužbe također su oprošteni nakon otprilike 706 godina od osude na egzil.

Čak i tijekom svog progonstva nastavio je lutati uokolo i upoznavati nove ljude te od svih prikupljati informacije i ideje, što je dovelo do povećanja književnih informacija koje je imao.

S vremenom su narod i vlast shvatili vrijednost njegova djela i jezika koji je otkrio.

Dakle, on se smatra ocem talijanskog jezika nakon brojnih stoljeća od njegove smrti.

2. Utemeljio je upotrebu narodnog jezika u književnosti

Prije Danteovih djela, većina pjesama i drugih oblika književnosti pisana je na latinskom jeziku. To je značilo da je književnosti bila dostupna samo najobrazovanijim čitateljima u društvu.

De Vulgari Eloquentia, jedno od njegovih ranih djela, bila je jedna od prvih znanstvenih obrana narodnog jezika koja je postojala. Zatim je nastavio koristiti firentinski dijalekt (narodni jezik) u nekim svojim djelima. Najpoznatija djela pisana na firentinskom dijalektu su Novi život i Božanstvena komedija.

To je uvelike utjecalo na upotrebu narodnog jezika u književnosti i uspostavilo današnji standardizirani talijanski jezik. Slavni talijanski pisci poput Boccaccia i Petrarke slijedili su put koji je prvi utabao Dante Alighieri.

3. Jedan od utemeljitelja talijanske književnosti

Talijanski pisci tijekom 13. stoljeća promijenili su jezik pisanja s latinskog, provansalskog ili francuskog i prešli na pisanje na svojim izvornim jezicima.

Dante Alighieri se bavio književnošću od vremena kada je upoznao Guida Cavalcantija, Lepa Giannija, Brunetta Latinija i Cina de Pistoiju, s kojima se počeo okupljati te su oni postali utemeljitelji utjecajnog talijanskog književnog pokreta koji je s njima započeo u 13. stoljeću.

Dante Alighieri postao je poznat i smatran je jednim od slavnih talijanskih renesansnih Pisaca; njegovo se ime tada počelo povezivati s drugim talijanskim veteranima pisane riječi poput Petrarke i Machiavellija.

S promjenom jezika, utjecaj renesanse počeo je teći iz Italije prema cijeloj Europi.

Uključeni ljudi i njihove literarne, glazbene i slikovne kreacije počeli su preuzimati utjecajnu ulogu u književnoj povijesti.

Danteovi prikazi raja, pakla i čistilišta nadahnuli su veliki dio zapadne književnosti i mnogi pisci navode ga kao svoj utjecaj i izvor inspiracije.

4. Bio je političar

Dante Alighieri je, kao i mnogi drugi u to doba, bio uključen u sukob Gvelfa i Gibelina. Služio je u firentinskoj vojsci i borio se u bitci kod Campaldina u lipnju 1289.

Imao je i političkih ambicija koje je ostvario nakon odsluženja vojnog roka. Međutim, prema tadašnjem zakonu, plemići (političari i drugi čelnici) su morali biti upisani u jednu od gildi za umjetnost i obrt Corporazioni delle Arti e dei Mestieri.

Stoga je Dante Alighieri pristao i postao je ljekarnik, upisujući se u Apotekarsko udruženje. Međutim, nije radio kao ljekarnik, već je radio u apotekarskim radnjama u kojima su se prodavale knjige. Kao političar obnašao je razne dužnosti, ali nije puno postigao.

5. … i filozofski mislioc

Dante Alighieri se bavio proučavanjem filozofije zajedno s raznim drugim predmetima.

To se spominje svjedočanstvu koje je sam napisao i gdje ukazuje da su mu važnost, utjecaj i implikacije filozofije otkrivene tijekom školskih dana kroz rasprave filozofa.

Od vremena kada se upoznao s filozofijom, dokazi širokih interesa mogli su se vidjeti u njegovim spisima koji su imali duboku stručnost o svakoj pojedinojtemi koje se dotaknuo.

Najpotpuniji izraz njegovog filozofskog znanja prikazan je u filozofskom djelu Gozba (Convivio) koji ima komentar na niz etičkih, političkih, proširenih verzija racionalnih i metafizičkih ideja.

Izvorno, Dante Alighieri je zamislio djelo kao “banket” koji uključuje “četrnaest jela” – to jest, četrnaest rasprava koje komentiraju canzone na “teme ljubavi i vrline”. Međutim, djelo, koje je vjerojatno napisano oko 1304.-1307., napušteno je sa samo četiri dovršene rasprave.

U ovim sačuvanim raspravama, Dante opisuje genezu svoje ljubavi prema filozofiji i razmišlja o sposobnosti filozofskog razumijevanja da posreduje religijsku istinu, prateći želju za znanjem od njezina nastanka kao inherentne osobine ljudske prirode do točke u kojoj se ljubav prema mudrosti izravno izražava kao ljubav prema Bogu.

Sama filozofija je “ljubav prema mudrosti”, a Danteova središnja metafora za njezino predstavljanje je poetsko slavljenje plemenite dame, donna gentile, čin koji vidi kao uključivanje utjecaja kozmičkih sila.

6. Bio je prognan iz Firence

Kada su gibelini poraženi, gvelfi su se podijelili u dvije frakcije, bijele i crne gvelfe. Dante se pridružio Bijelim gvelfima koji su u to vrijeme bili na vlasti i protiv papine vlasti.

Pod vladavinom pape Bonifacija VIII uspješno je izvršena vojna okupacija Firence. Nekoliko članova Bijelih gvelfa, uključujući Dantea i obitelj Gherardini, bili su zatvoreni, novčano kažnjeni i kasnije protjerani iz grada.

Dante Alighieri je optužen za korupciju dok je bio na političkoj dužnosti i novčano je kažnjen. Kazne nije platio iz do danas nepoznatih razloga. Vjerojatno je tvrdio da je nevin ili mu je imovina oduzeta.

Stoga je Danteovo progonstvo bilo trajno. To je značilo da će biti spaljen na lomači ako se vrati u Firencu bez plaćanja kazne.

7. Ljubav njegovog života bila je Beatrice

Dante Alighieri Božanstvena komedija
Dante Alighieri i Beatrice Portinari; Henry Holiday. Izvor: Wikimedia Commons

Dante Alighieri je samo dva puta komunicirao s Beatrice u cijelom svom životu, u dobi od 9 godina i kasnije u dobi od 18 godina. Međutim, te su dvije interakcije bile dovoljne da se zaljubi u nju. Međutim, njihovoj ljubavi nije bilo suđeno jer se nikada nisu spojili.

S 25 godina napisao je pjesničko djelo Novi život, prvo od svoja tri glavna djela. Ovdje Dante opisuje svoj prvi pogled i interakciju s Beatrice. Tvrdi da je njezina ljepota nadahnula njegovu predanost, kao i njegov najbolji rad.

U Božanstvenoj komediji prikazana je kao božica, a prikazana je s božanskim osobinama i ljubavlju koja je čišća od svega, što je Dantea dovelo do pravednog puta.

Znanstvenici i povjesničari vjeruju da je dotična Beatrice bila Beatrice Portinari koja je bila udana za Simonea de Bardija. Godine 1290. oplakao je njezinu smrt.

8. Božanstvenu komediju je pisao u egzilu

Nakon progonstva iz Firence, Dante je proputovao cijelu Italiju i neke dijelove Europe. Živio je u Veroni, Sarzani, pa čak i Lucci.

U Lucci je živio sa ženom po imenu Gentucca koja mu je boravak učinila prilično udobnim. Spomenuo ju je u Čistilištu, zahvalivši joj na dobrodošlici i smještaju.

Tijekom tog progonstva, Dante Alighieri je zamislio Božanstvenu komediju. Podijeljena je u tri dijela – Raj, Čistilište i Pakao – i govori o putovanju kroz zagrobni život. Iz početka ju je jednostavno nazvao Komedija, a pridjev Božanstvena dodao je Giovanni Boccaccio zbog teme uzvišenog stila.

Za dovršetak Božanske komedije trebalo je oko 12 godina; započeta je oko 1308. i dovršena 1320. godine.

9. Umro je u Ravenni

Dana 14. rujna 1321. Dante Alighieri je preminuo u gradu Ravenni. Uzrok njegove smrti bila je kvartanska malarija kojom se navodno zarazio u Veneciji dok je bio u diplomatskoj misiji.

Dante Alighieri je pokopan u crkvi San Pier Maggiore u Ravenni. Danas je crkva poznata kao Basilica di San Francesco. Godine 1483. Bernardo Bembo podigao je Danteu grobnicu.

10. I dalje ga poštuju u modernoj Italiji

Godine 2007. forenzički inženjeri i umjetnici rekonstruirali su Danteovo lice. Ovaj projekt pokrenuli su umjetnici sa Sveučilišta u Pisi i forenzički inženjeri sa Sveučilišta u Bologni. Rezultat projekta bio je nešto drugačiji od ostalih izvedbi.

Godine 2008. službeno se ispričala općina Firence za protjerivanje Dantea prije 700 godina. U talijanskom Senatu Republike održana je proslava u čast Danteova 750. rođendana 2015.

Slučaj Dantea Alighierija ponovno je suđen u svibnju 2021. u Firenci kako bi se opralo njegovo ime.

Kapitalno djelo: Božanstvena komedija

Danteove godine progonstva bile su godine teških putovanja s jednog mjesta na drugo – kako on sam opetovano kaže, najučinkovitije u Raju [XVII], u Cacciaguidinoj dirljivoj tužaljki da je “gorak okus tuđeg kruha i… težak put gore i niz stepenice drugog čovjeka«. Tijekom svog izgnanstva Dantea je ipak održavao rad na njegovoj velikoj poemi.

Božanstvena komedija je vjerojatno započeta prije 1308. i dovršena neposredno prije njegove smrti 1321., ali točni datumi nisu sigurni. Osim toga, Dante je u svojim posljednjim godnama bio časno primljen u mnogim plemićkim kućama na sjeveru Italije, ponajviše od Guida Novella da Polente u Ravenni. Tamo je Danteu na samrti priređen častan pokop kojem su nazočili vodeći književnici tog vremena, a pogrebni govor održao je sam Guido.

Zaplet Božanstvene komedije je jednostavan: čovjeku, za kojeg se općenito pretpostavlja da je sam Dante Alighieri, čudesno je omogućeno da poduzme ultrasvjetovno putovanje, koje ga vodi do posjeta dušama u paklu, čistilištu i raju. Ima dva vodiča: Vergilija, koji ga vodi kroz Pakao i Čistilište, i Beatrice, koja ga uvodi u Raj.

Kroz ove izmišljene susrete koji se odvijaju od Velikog petka navečer 1300. godine do Uskrsne nedjelje i nešto kasnije, Dante Alighieri saznaje za progonstvo koje ga čeka (koje se, naravno, već dogodilo u vrijeme pisanja).

Ovaj je uređaj omogućio Danteu ne samo da stvori priču o svom nadolazećem izgnanstvu, već i da objasni načine na koje se uspio nositi sa svojom osobnom nesrećom te ponudi prijedloge za rješenje talijanskih problema. Tako egzil pojedinca postaje mikrokozmos problema jedne zemlje, a postaje i reprezentativan za pad čovječanstva. Danteova je priča stoga povijesno specifična kao i paradigmatična.

Pakao

Osnovna strukturna komponenta Božanstvene komedije je epska pjesma. Pjesma se sastoji od 100 pjevanja, koja su grupirana u tri dijela, Raj, Čistilište i Pakao. Tehnički postoje 33 pjevanja u svakom pjevanju i jedno dodatno pjevanje, sadržano u Paklu, koje služi kao uvod u cijelu pjesmu. Većinom se pjevanja kreću od oko 136 do oko 151 stiha. Shema rime pjesme je terza rima (aba, bcb, cdc, itd.). Tako je božanski broj tri prisutan u svakom dijelu djela.

Danteov Pakao razlikuje se od svojih velikih klasičnih prethodnika i položajem i svrhom. U Homerovoj Odiseji (12. knjiga) i Vergilijevoj Eneidi (6. knjiga) posjet zemlji mrtvih događa se usred pjesme jer se u tim centralno postavljenim knjigama otkrivaju bitne vrijednosti života.

Dante Alighieri, usvajajući konvenciju, transformira praksu tako što započinje svoje putovanje posjetom zemlji mrtvih. On to čini jer duhovni obrazac njegove pjesme nije klasičan nego kršćanski: Danteovo putovanje u pakao predstavlja duhovni čin umiranja svijeta, pa se stoga podudara s dobom Kristove vlastite smrti.

Pakao predstavlja pogrešan početak tijekom kojeg se Dante, lik, mora osloboditi štetnih vrijednosti koje ga na neki način sprječavaju da se uzdigne iznad svog palog svijeta. Unatoč regresivnoj prirodi Pakla, Danteovi susreti s popisom prokletih među najupečatljivijim su trenucima pjesme.

Posjet paklu je, kako objašnjavaju Virgil i kasnije Beatrice, ekstremna mjera, bolan, ali nužan čin prije nego što počne pravi oporavak. Ovo objašnjava zašto je Pakao i estetski i teološki nedovršen.

Na primjer, čitatelji često izražavaju razočaranje nedostatkom dramatične ili emocionalne snage u konačnom susretu sa Sotonom u 34. pjevanju. Ali budući da putovanje kroz Pakao prvenstveno označava proces odvajanja i stoga je samo početni korak u potpunijem razvoju, ono mora završiti jasnim antiklimaksom. Na neki način to je neizbježno jer konačno otkrivenje Sotone ne može ponuditi ništa novo: tužni učinci njegove prisutnosti u ljudskoj povijesti već su postali očiti kroz Pakao.

Čistilište

U Čistilištu počinje bolni proces duhovne rehabilitacije protagonista; zapravo, ovaj dio putovanja može se smatrati pravim moralnim polazištem pjesme. Ovdje hodočasnik Dante pokorava vlastitu osobnost kako bi se mogao uzdići.

Zapravo, za razliku od Pakla, gdje je Dante suočen sa sustavom modela koje treba odbaciti, u Čistilištu se nekoliko likova predstavlja kao modeli; svi su pokornici hodočasnici puta života. Dante Alighieri je aktivan sudionik, umjesto da bude zadivljeni, ali otuđeni promatrač.

Ako je Pakao pjesma prisilnog i nenamjernog otuđenja, u kojoj Dante uči koliko su štetne bile njegove nekadašnje odanosti, u Čistilištu on počinje prihvaćati kao najprikladniju suštinsku kršćansku sliku života kao hodočašća. Kao što Beatrice u svom sudskom povratku u zemaljski raj podsjeća Dantea, on mora naučiti odbaciti varljiva obećanja zemaljskog svijeta.

Unatoč oštrom režimu, Čistilište je kraljevstvo duhovne zore, gdje se promatraju veće vizije. Dok samo u jednom pjevanju Pakla (7. pjevanje), u kojem se govori o Fortuni, ima ikakvih sugestija o filozofiji, u Čistilištu se otvaraju povijesni, politički i moralni vidici. Štoviše, to je velika pjesma poezije i umjetnosti.

Dante Alighieri je to doslovno mislio kada je, nakon turobnih dimenzija pakla, izjavio: “Ali ovdje neka poezija ponovno ustane iz mrtvih.” Postoji samo jedan pjesnik u samom paklu i ne više od dva u Raju, ali u Čistilištu čitatelj susreće glazbenike Casella i Belacqua i pjesnika Sordella i čuje o sudbini dvojice Guidosa, Guinizellija i Cavalcantija, slikara Cimabuea i Giotto, i minijaturiste.

U gornjim dijelovima Čistilišta, čitatelj promatra Dantea kako rekonstruira svoju klasičnu tradiciju, a zatim dolazi još bliže Danteovoj vlastitoj velikoj domaćoj tradiciji (postavljenoj više od klasične tradicije) kada se susreće s Guidom Guinizellijem i čuje kako je u vještini i pjesničkom majstorstvu nadmašio vladajućeg regionalnog pjesnika, Guittonea d’Arezza.

Ovi spjevovi nastavljaju tok misli prikazan u Paklu (4. pjevanje), gdje među čestitim poganima Dante Alighieri objavljuje vlastiti program za ep i zauzima svoje mjesto, “šesti među tim brojem”, uz klasične pisce.

U Čistilištu on proširuje tu tradiciju kako bi uključio Stacija (čija je Tebaida zapravo pružila inspiraciju za jezivije značajke nižeg pakla), ali također pokazuje svoju moderniju tradiciju koja potječe od Guinizellija.

Ubrzo nakon njegovog susreta s Guinizellijem dolazi do dugo očekivanog ponovnog susreta s Beatrice u raju na Zemlji. Dakle, čini se da je iz klasika Dante Alighieri izveo svoje moralno i političko shvaćanje, kao i svoju koncepciju epske pjesme – to jest, okvirnu priču dovoljno veliku da obuhvati najvažnija pitanja njegova vremena, ali je iz svoje domaće tradicije stekao filozofiju ljubavi koja tvori kršćansku materiju njegove pjesme.

To naravno znači da Vergilije, Danteov vodič, mora ustupiti mjesto drugim vođama, a u pjesmi općenito lišenoj drame odbacivanje Vergilija postaje jedini dramatični događaj. Danteovo korištenje Vergilija jedno je od najbogatijih kulturnih prisvajanja u književnosti. Za početak, u Danteovoj pjesmi on je eksponent klasičnog razuma. On je također povijesna ličnost i kao takav je predstavljen u Paklu (1. pjevanje): “…jednom sam bio muškarac, a moji su roditelji bili Langobardi, oboje Mantuanci rođenjem. Rođen sam sub Julio, iako kasno u njegovo vrijeme, i živio sam u Rimu pod dobrim Augustom, u vrijeme lažnih i lažljivih bogova.”

Štoviše, Vergilije je povezan s Danteovom domovinom (njegove reference odnose se na suvremena talijanska mjesta), a njegovo je podrijetlo potpuno carsko. (Rođen pod Julijem Cezarom, veličao je Augusta Cezara.)

Predstavljen je kao pjesnik, čija tema velikog epa zvuči nevjerojatno slično Danteovoj poemi: “Bio sam pjesnik i pjevao sam o tom pravednom sinu Anhizeovom koji je došao iz Troje nakon što je gordi Ilij spaljen.” Tako i Dante Alighieri pjeva o pravednom sinu grada Firence, koji je nepravedno protjeran i prisiljen tražiti, kao što je to činio Eneja, bolji grad, u njegovom slučaju nebeski grad.

Dante Alighieri život
Dante Alighieri, smješten između planine Čistilišta i grada Firence, u detalju slike Domenica di Michelina, Firenca, 1465. Izvor: Wikimedia Commons

Vergilije je pjesnik kojeg je Dante Alighieri pažljivo proučavao i od kojeg je stekao svoj pjesnički stil, čija mu je ljepota donijela veliku slavu. Vergilije je pjesnik Rimskog Carstva, tema od velike važnosti za Dantea, i on je pjesnik koji je postao saggio, mudrac ili moralni učitelj.

Iako eksponent razuma, Vergilije je postao izaslanik božanske milosti, a njegov ponovni povratak dio je oživljavanja onih jednostavnijih vjera povezanih s Danteovim ranijim povjerenjem u Beatrice. Pa ipak, naravno, Vergilije sam po sebi nije dovoljan.

Ne može se reći da Dante odbacuje Vergilija; nego je nažalost otkrio da nigdje u Vergilijevu djelu – to jest, u njegovoj svijesti – nije bilo nikakvog osjećaja osobnog oslobođenja od zarobljenosti povijesti i njezinih procesa.

Vergilije je Danteu pružio moralne upute o preživljavanju kao izgnaniku, što je tema njegove vlastite pjesme, kao i Danteove, ali se držao svoje vjere u povijesne procese koji su, s obzirom na njihovu kulminaciju u Rimskom Carstvu, duboko tješili. Dante je, s druge strane, bio odlučan otići izvan povijesti jer je ona za njega postala noćna mora.

Raj

U Raju se postiže pravo herojsko ispunjenje. Danteova pjesma izražava one figure iz prošlosti koje kao da prkose smrti. Njihov povijesni utjecaj se nastavlja, a cjelina njihove predanosti nadahnjuje njihove sljedbenike osjećaj uzvišenosti i želju za identifikacijom.

U svojim susretima s takvim likovima kao što su njegov pra-pradjed Caccia-guida i sveci Franjo, Dominik i Bernard, Dante Alighieri je izvan sebe. Raj je stoga pjesma ispunjenja i završetka. To je ispunjenje onoga što je predočeno u ranijim pjesmama. Estetski dovršava razrađeni sustav anticipacije i retrospekcije pjesme.